- Created by Kiira Noponen, last modified by Aino Röksä on Jul 18, 2023
Uppgifter om examen (på svenska)
Vardaan tallennetaan henkilön suorittama ylin varhaiskasvatusalan tutkinto. Tutkintotieto tallennetaan käyttäen Vardan tutkintokoodistosta löytyviä tutkintoja. Vardan tutkintokoodisto pohjautuu Tilastokeskuksen koulutusluokitukseen, jota on täydennetty Vardan omilla koodiarvoilla.
Vardan käyttämä koodisto löytyy osoitteesta https://virkailija.opintopolku.fi/varda/julkinen/koodistot/vardatutkinto.
Varhaiskasvatuslain (540/2018) mukaan varhaiskasvatuksen työntekijän tutkinnolla tarkoitetaan varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin, erityisopettajan, lastenhoitajan, perhepäivähoitajan ja päiväkodin johtajan kelpoisuuden tuovaa tutkintoa sekä steinerpedagogisen varhaiskasvattajan opintoja.
Vardaan tallennetaan tutkintotieto kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä, päiväkodin johtajina ja varhaiskasvatuksen avustajina työskenteleviltä henkilöiltä, jotka ovat vakituisessa tai määräaikaisessa palvelussuhteessa varhaiskasvatustoimijaan. Lisätietoa Vardaan tallennettavasta henkilöstöstä löytyy sivulta Henkilöstön tiedot.
Lisäksi tutustutu ohjeisiin, jos työntekijällä on muu tai puuttuva varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus tai ulkomailla suoritettu koulutus:
- Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus
- Opetushallituksen päätöksellä kelpoisuuden antava ulkomailla suoritettu koulutus
- Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta
- Kysymyksiä ja vastauksia
Varhaiskasvatuksen kasvatukseen ja hoitoon osallistuville lapsi- tai lapsiryhmäkohtaisille avustajille ei ole laissa säädettyä kelpoisuusvaatimusta, jonka pohjalta tietyn tutkinnon suorittamista voidaan vaatia. Avustajan tutkintotiedoksi tallennetaan "Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta", jos avustaja ei ole suorittanut jotain Vardaan tallennettavaa varhaiskasvatusalan tutkintoa. Jos avustaja on kuitenkin suorittanut jonkin Vardaan tallennettavista tutkinnoista, kuten perhepäivähoitajan ammattitutkinnon, tutkinto tallennetaan Vardaan.
Tutkintokoodistoon on sisällytetty kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkinnot, joita täydentämällä on mahdollista saada varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus (kts. Kelpoisuuden saaminen tutkintoa täydentämällä). Vardan tutkintokoodistoon ei ole sisällytetty Koulutuskoodistosta löytyviä n. 1970-80-luvuilta vuoteen 2005 käytössä olleita korkeakoulututkintoja.
Näitä tutkintoja ovat:
- Peruskoulun luokanopettaja, 613201;
- Ruotsin kielen aineenopettaja, 613352;
- Englannin kielen aineenopettaja, 613353;
- Kotitalousopettaja (HY), 613354;
- Käsityönopettaja, tekstiiliopettaja, 613355;
- Kotitalouden ja tekstiilikäsityön opettaja, 613356;
- Teknisen käsityön opettaja, 613357;
- Muu tai tuntematon peruskoulunopettaja, 613399;
- Musiikinopettaja, 613652; Erityisopettaja, 613402;
- Peruskoulun ja lukion opinto-ohjaaja, 613501;
- Muu tai tuntematon kasvatustieteellinen koulutus, alempi korkeakouluaste, 612999;
- Muu tai tuntematon opettajankoulutus, alempi korkeakouluaste, 613999;
- Kuvaamataidonopettaja, 719951;
Muu tai tuntematon kasvatustieteellinen ja opettajankoulutus, ylempi korkeakouluaste, 719999;
Kyseisten tutkintojen rinnasteisuus kandidaatin ja maisterin tutkintoihin vaatii tutkintokohtaisen tarkastelun.
Muu tai puuttuva varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus tai ulkomailla suoritettu koulutus
Mikäli varhaiskasvatuksen kasvatus-, opetus- tai hoitotehtävissä työskentelevällä henkilöllä on jokin muu kuin Vardan koodistosta löytyvä varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus, Vardaan tallennetaan henkilölle "Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus" tai "Opetushallituksen päätöksellä kelpoisuuden antava ulkomailla suoritettu koulutus".
Mikäli varhaiskasvatuksen kasvatus-, opetus- tai hoitotehtävissä työskentelevällä henkilöllä ei ole suoritettua varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta, hänelle tallennetaan tutkintotietona "Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta".
Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus
Jos henkilöllä on suoritettuna muu kuin Vardan koodistosta löytyvä varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus, Vardaan tallennetaan tutkintotiedoksi Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus.
- Esimerkki 1. Kunnan perhepäivähoitaja tai ryhmäperhepäivähoitaja
- Kunta voi tallentaa perhepäivähoitajan tutkintotiedoksi Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus, jos perhepäivähoitajalla ei ole suoritettuna Vardan tutkintokoodistosta löytyvää tutkintoa, mutta kunta katsoo, että perhepäivähoitajalla on varhaiskasvatuslain 29 §:n mukainen kelpoisuuden tuova muu alalle soveltuva koulutus. Tämä koulutus voi olla myös esimerkiksi kunnan perhepäivähoitajille järjestämä perehdytys tai koulutus.
- Kunta voi tallentaa perhepäivähoitajan tutkintotiedoksi Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus, jos perhepäivähoitajalla ei ole suoritettuna Vardan tutkintokoodistosta löytyvää tutkintoa, mutta kunta katsoo, että perhepäivähoitajalla on varhaiskasvatuslain 29 §:n mukainen kelpoisuuden tuova muu alalle soveltuva koulutus. Tämä koulutus voi olla myös esimerkiksi kunnan perhepäivähoitajille järjestämä perehdytys tai koulutus.
- Esimerkki 2. Yksityinen perhepäivähoitaja tai ryhmäperhepäivähoitaja
- Yksityiset perhepäivähoitajat ja ryhmäperhepäivähoitajat merkitsevät tutkintotiedokseen Muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus -vaihtoehdon, jos perhepäivähoitajalla ei ole suoritettuna Vardan tutkintokoodistosta löytyvää tutkintoa, mutta perhepäivähoitaja on kunnan hyväksymä eli tehnyt kunnalle varhaiskasvatuslain ilmoitusmenettelyn mukaisen kirjallisen ilmoituksen toiminnastaan.
Opetushallituksen päätöksellä kelpoisuuden antava ulkomailla suoritettu koulutus
Kun varhaiskasvatuksessa työskentelevällä henkilöllä on Opetushallituksen päätös kelpoisuudesta toimia tietyssä varhaiskasvatuksen tehtävässä, tallennetaan kyseiselle henkilölle tutkintotiedoksi "Opetushallituksen päätöksellä kelpoisuuden antava ulkomailla suoritettu koulutus".
Ulkomailla tutkinnon suorittanut henkilö tarvitsee Opetushallituksen päätöksen saadakseen Suomessa kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen tehtävissä. Tällaisia tehtäviä ovat varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen sosionomi, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, päiväkodin johtaja sekä steinerpedagoginen varhaiskasvattaja.
Ehdollisista päätöksistä ei tallenneta tietoa Vardaan.
Lisätietoa tutkinnon tunnustamisesta löytyy sivulta https://www.oph.fi/fi/palvelut/opetushallituksen-paatokset-patevyydesta-varhaiskasvatuksen-tehtaviin.
Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta
Vardaan tallennetaan tutkintotiedoksi "Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta", jos varhaiskasvatuksen kasvatus- opetus- tai hoitotehtävissä työskentelevällä henkilöllä ei ole suoritettuna varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta.
- Esimerkki 1. varhaiskasvatuslaissa kuvattuun tehtävään (26–32 §) otetaan määräajaksi henkilö, jolla ei ole tehtävään kelpoisuuden tuovaa tutkintoa tai koulutusta, sillä tehtävään ei saada henkilöä, jolla on tehtävään vaadittava kelpoisuus
- Varhaiskasvatuslain 33 § mukaan varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin, erityisopettajan, lastenhoitajan tai perhepäivähoitajan, päiväkodin johtajan tai steinerpedagogisen varhaiskasvattajan tehtävään voidaan ottaa enintään vuoden ajaksi kerrallaan henkilö, jolla ei ole kelpoisuutta, mutta on riittävät edellytykset ja tehtävän edellyttämä taito tehtävän hoitamiseen.
- Esimerkiksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävään voidaan ottaa vuoden ajaksi henkilö, joka on suorittanut liikunnanohjauksen perustutkinnon, jos hänellä katsotaan olevan riittävät edellytykset ja taidot toimia varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Tällöin Vardaan tutkintotiedoksi tallennetaan Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta.
Kysymyksiä ja vastauksia:*
Klikkaa auki nähdäksesi työntekijän tutkinnon tallentamiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Henkilö on suorittanut sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelma) että sosionomin ammattikorkeakoulututkinnon (varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opinnot). Kumpi tutkinto tallennetaan Vardaan? *
Vardaan tallennetaan henkilön suorittama ylin varhaiskasvatusalan tutkinto, eli kyseinen ammattikorkeakoulututkinto (sosionomi (AMK), sosiaaliala). Sosionomin tutkinto on alemman korkeakouluasteen tutkinto ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on toisen asteen tutkinto.
Henkilö on suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkinnon ja kasvatustieteen maisterin tutkinnon pääaineesta erityispedagogiikka. Kumpi tutkinto tallennetaan Vardaan? *
Vardaan tallennetaan henkilön suorittama ylin varhaiskasvatusalan tutkinto, eli tässä tapauksessa kasvatustieteen maisterin tutkinto pääaineesta erityispedagogiikka (kasvatust.maist., erityispedagogiikka). Kauppatieteiden maisterin tutkinto ei ole varhaiskasvatusalan tutkinto.
Henkilö on suorittanut ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ja työskentelee kunnallisena perhepäivähoitajana. Mitä henkilön tutkintotiedoksi tallennetaan?
Vardaan tallennetaan muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus, jos kunta katsoo, että henkilöllä on varhaiskasvatuslain 29 §:n mukainen kelpoisuuden tuova muu alalle soveltuva koulutus. Jos kyseessä on kunnan hyväksymä, eli kunnalle varhaiskasvatuslain ilmoitusmenettelyn mukaisen kirjallisen ilmoituksen toiminnastaan tehnyt yksityinen perhepäivähoitaja, myös tällöin tutkintotiedoksi merkitään muu varhaiskasvatusalan tutkinto tai koulutus. Lisätietoja tutkintotietojen tallentamisesta Työntekijän tutkinto.
Kunnassamme työskentelevä työntekijä on suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaamisaloista sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan. Hän on toiminut kunnassamme kelpoisena lastenhoitajana keväällä 2018 eli ennen varhaiskasvatuslain voimaantuloa. Mitä Vardan tutkintotiedoksi tallennetaan? Entä kelpoisuudeksi?
Henkilön tutkinnoksi tallennetaan sosiaali- ja terveysalanperustutkinto. Henkilölle tallennetaan kelpoisuustiedoksi true (kelpoisuus), mikäli henkilö on varhaiskasvatuslain siirtymäsäännöksen (75 §) mukaisesti lain voimaan tullessa tai 5 vuotta ennen lain voimaan tuloa ollut kelpoisena virka- tai työsuhteessa varhaiskasvatuksen hoito- ja kasvatustehtävässä. Jos suoritettuna on muut kuin varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin kelpoisuuden tuovat tutkinnon osat eikä kelpoisuutta ole siirtymäsäännöksen nojalla, kelpoisuustiedoksi tallennetaan false (ei kelpoisuutta).
Lisätietoja kelpoisuuden tallentamisesta: Kelpoisuus
Henkilöllä on kaksi samantasoista tutkintoa, viittomakielisen ohjauksen perustutkinto ja lastenhoitajan tutkinto. Kumpi tallennetaan Vardaan?
Viittomakielisen ohjauksen perustutkinto ja lastenhoitajan tutkinto ovat kummatkin toisen asteen tutkintoja. Jos henkilöllä on kaksi samantasoista varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta, Vardaan voidaan tallentaa se tutkinto, joka parhaiten vastaa työntekijän tämän hetkistä työnkuvaa. Mikäli tästä ei ole selvyyttä, tallennetaan viimeisin suoritettu tutkinto.
Henkilö on suorittanut steinerpäiväkodin varhaiskasvattajan opinnot vuonna 2010. Mitä Vardan tutkintotiedoksi tallennetaan? Entä kelpoisuustiedoksi?
Vardaan tallennetaan henkilön suorittama ylin varhaiskasvatusalan tutkinto, eli tässä tapauksessa steinerpäiväkodin varhaiskasvattaja. Ollakseen kelpoinen henkilöllä tulee olla suoritettuna Opetushallituksen määräämät lisäopinnot. Steinerpedagogisen varhaiskasvattajan kelpoisuuksista on ohjeistettu kelpoisuusohjeistuksessa https://wiki.eduuni.fi/display/OPHPALV/Kelpoisuus#Kelpoisuus-7.
Miten tallennan Vardaan kelpoisuus- ja tutkintotiedon esiopetuksen opettajasta, joka työskentelee esiopetuksen sekä täydentävän varhaiskasvatuksen parissa?
Tutkinnoksi tallennetaan henkilön suorittama ylin varhaiskasvatusalan tutkinto. Kelpoisuudeksi tallennetaan joko ”ei kelpoisuutta” tai kelpoisuus varhaiskasvatuksen tehtävään riippuen henkilön suorittamasta kelpoisuuden tuovasta tutkinnosta tai koulutuksesta. Esimerkiksi luokanopettajaksi kelpoisella henkilöllä on kelpoisuus varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin vain, jos luokanopettajan tutkintoa on täydennetty 60 opintopisteen varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavilla opinnoilla. Lisätietoa varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksista löytyy sivulta: Kelpoisuus
Tuleeko myös esim. yhden päivän sijaisilta kerätä tutkintotieto? Entä jos työntekijän tutkintotieto ei ole saatavilla?
Kyllä, varhaiskasvatustoimijaan määräaikaisessa tai toistaiseksi voimassa olevassa palvelussuhteessa olevien sijaisten osalta tulee tallentaa samat tiedot kuin muustakin Vardaan tallennettavasta henkilöstöstä. Tämä pitää sisällään myös tiedon työntekijän tutkinnosta. Jos sijaisen tutkintotieto ei ole saatavilla eikä selvitettävissä, tällöin työntekijän tutkinnoksi tallennetaan 003 Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta. ks. myös Sijaisten tiedot
Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävää tekevällä työntekijällä on lähihoitajan tutkinto, esim. suuntautumisella vanhuksiin. Laitetaanko Vardaan siirrettävään tutkintotietoon 003 Ei varhaiskasvatusalan tutkintoa tai koulutusta vai 371101 Lähihoitaja?
Tutkinnoksi merkitään Vardaan tässä tapauksessa lähihoitaja, jos työntekijällä on suoritettuna vanhustyön lähihoitajan koulutus. Jos työntekijän suorittama tutkinto siis löytyy Vardan listauksesta, se merkitään hänelle tutkintotiedoksi. Työskentelypaikkatiedon kelpoisuuskohtaan merkitään vuorostaan se, tuoko työntekijän tutkinto- ja koulutustausta kelpoisuuden kyseiseen varhaiskasvatuksen työtehtävään (tässä esimerkissä ei).
Uppgifter om examen
I Varda för man in den högsta examen inom småbarnspedagogik som arbetstagaren har avlagt. Då man för in uppgifter om examen ska man använda de examina som finns bland Vardas examenskoder. Vardas examenskoder grundar sig på Statistikcentralens utbildningsklassificering som har kompletterats med Vardas egna kodvärden. Koderna som används i Varda finns på adressen https://virkailija.opintopolku.fi/varda/julkinen/koodistot/vardatutkinto.
Med arbetstagarens examen avses enligt lagen om småbarnspedagogik (540/2018) en examen som ger behörighet som lärare inom småbarnspedagogik, socionom inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik, barnskötare, familjedagvårdare och daghemsföreståndare samt steinerpedagogiska studier med inriktning på småbarnspedagogik.
Uppgifterna samlas in om stadigvarande och tidsbunden personal med fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter, daghemsföreståndare samt assistenter inom småbarnspedagogik som är anställda hos aktören inom småbarnspedagogik. Mera information om uppgifterna som ska föras in i Varda om personalen finns på adressen https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=190613807#Ty%C3%B6ntekij%C3%A4ntutkinto-svenska.
För assistenter inom småbarnspedagogiken, som deltar i fostrings- och vårduppgifter som berör enskilda barn eller grupper, anges i lagen om småbarnspedagogik inga sådana behörighetskrav utifrån vilka man kan kräva att en särskild examen ska vara avlagd.
Som examensuppgift för en assistent anges ”Ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”, om personen i fråga inte har avlagt någon sådan examen inom småbarnspedagogik som kan föras in i Varda. Om en assistent ändå har avlagt någon av de examina som kan föras in i Varda, såsom yrkesexamen för familjedagvårdare, ska denna examen sparas i Varda.
I Vardas examenskoder har sådana pedagogie kandidat- och magisterexamina lagts till som ger behörighet som lärare inom småbarnspedagogik förutsatt att de kompletteras (se Behörighet genom att komplettera examen. I Vardas examenskoder ingår inte sådana högskoleexamina i Utbildningskodverket som varit i bruk från 1970- och 80-talet fram till 2005. Dessa examina är: Klasslärare i grundskolan, 613201; Ämneslärare i svenska språket, 613352; Ämneslärare i engelska språket, 613353; Lärare i huslig ekonomi (HY), 613354; Handarbetslärare, textillärare 613355; Hushålls- och textilhandarbetslärare 613356; Lärare i teknisk slöjd, 613357; Annan eller okänd utbildning av grundskollärare, 613399; Musiklärare, 613652; Speciallärare, 613402; Studiehandledare i grundskolan och gymnasiet, 613501; Annan eller okänd pedagogisk utbildning, lägre högskoleutbildning, 612999; Annan eller okänd lärarutbildning på lägre högskolenivå, 613999; Teckningslärare, 719951; Annan eller okänd pedagogisk och lärarutbildning på högre högskolenivå, 719999. För att kunna jämställa dessa examina med en kandidat- eller magisterexamen behöver varje examen granskas skilt för sig.
Annan eller ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik eller utbildning som avlagts utomlands
Om en person som arbetar med fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter har någon annan examen än en sådan examen eller utbildning som finns bland Vardas examenskoder, ska man för personen i fråga föra in uppgiften annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik eller utbildning som genomförts utomlands och som ger behörighet genom Utbildningsstyrelsens beslut.
Om en person som arbetar med fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter inom småbarnspedagogik inte har avlagt en examen eller utbildning inom småbarnspedagogik, ska man för personen i fråga föra in uppgiften ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik.
Annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik
Om en person har avlagt någon annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik än de som finns i Vardas kodverk, ska man för personen i fråga i Varda föra in uppgiften ”Annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”.
- Exempel 1. Kommunens familjedagvårdare eller gruppfamiljedagvårdare
- Som examensuppgift för en kommunal familjedagvårdare kan kommunen föra in uppgiften ”Annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”, om familjedagvårdaren inte har avlagt en examen som finns bland Vardas examenskoder men kommunen bedömer att familjedagvårdaren har avlagt någon annan för området lämplig utbildning enligt 29 § i lagen om småbarnspedagogik. En sådan utbildning kan också vara till exempel introduktion eller utbildning som kommunen ordnar för familjedagvårdarna.
- Som examensuppgift för en kommunal familjedagvårdare kan kommunen föra in uppgiften ”Annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”, om familjedagvårdaren inte har avlagt en examen som finns bland Vardas examenskoder men kommunen bedömer att familjedagvårdaren har avlagt någon annan för området lämplig utbildning enligt 29 § i lagen om småbarnspedagogik. En sådan utbildning kan också vara till exempel introduktion eller utbildning som kommunen ordnar för familjedagvårdarna.
- Exempel 2. Privat familjedagvårdare eller gruppfamiljedagvårdare
- Som examensuppgift för privata familjedagvårdare och gruppfamiljedagvårdare anges ”Annan examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”, om en familjedagvårdare inte har avlagt en examen som finns bland Vardas examenskoder men familjedagvårdaren har godkänts av kommunen, det vill säga har gjort en skriftlig anmälan om sin verksamhet enligt anmälningsförfarandet som föreskrivs i lagen om småbarnspedagogik.
Utbildning som avlagts utomlands och som ger behörighet genom Utbildningsstyrelsens beslut
Om en person som arbetar inom småbarnspedagogiken har ett av Utbildningsstyrelsen utfärdat beslut som ger behörighet att arbeta inom en viss uppgift inom småbarnspedagogik, ska man för personen i fråga föra in examensuppgiften ”Utbildning som avlagts utomlands och som ger behörighet genom Utbildningsstyrelsens beslut”.
En person som har avlagt en examen utomlands behöver ett av Utbildningsstyrelsen utfärdat beslut för att få behörighet att arbeta med uppgifter inom småbarnspedagogik. Sådana uppgifter är lärare inom småbarnspedagogik, socionom inom småbarnspedagogik, barnskötare inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik, daghemsföreståndare och steinerpedagog inom småbarnspedagogik.
Uppgifter om villkorliga beslut förs inte in i Varda.
Mera information om erkännande av examina finns på adressen https://www.oph.fi/sv/tjanster/utbildningsstyrelsens-beslut-om-behorighet-till-yrken-inom-smabarnspedagogik.
Ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik
I Varda för man in examensuppgiften ”Ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”, om en person som arbetar med fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter inom småbarnspedagogiken inte har avlagt en examen eller utbildning inom småbarnspedagogik.
- Exempel 1. För en sådan uppgift inom småbarnspedagogik som avses i lagen om småbarnspedagogik (26–32 §) anställs på viss tid en person som inte har examen eller utbildning som ger behörighet för uppgiften, eftersom ingen som har den behörighet som krävs för uppgiften står att finna.
- Enligt 33 § i lagen om småbarnspedagogik kan man för en uppgift som lärare, socionom och speciallärare inom småbarnspedagogik, barnskötare eller familjedagvårdare, daghemsföreståndare eller steinerpedagog inom småbarnspedagogik för högst ett år i sänder anställa en person som har tillräckliga förutsättningar och den skicklighet som krävs för att sköta uppgiften.
- För en uppgift som barnskötare inom småbarnspedagogik kan man för ett års tid till exempel anställa en person som har avlagt grundexamen i idrott, om hen anses ha tillräckliga förutsättningar och färdigheter för att arbeta som barnskötare inom småbarnspedagogik. För personen i fråga ska man då som examensuppgift i Varda föra in uppgiften ”Ingen examen eller utbildning inom småbarnspedagogik”.
Sivun sisältö
- No labels