Vuoden alussa on hyvä luoda katsaus menneeseen vuoteen ja muistella, mitä kaikkea viime vuosi toikaan tullessaan. Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) virallinen lanseerauspäivä oli 9.3.2020. Vain reilua viikkoa myöhemmin koronatilanne pakotti koko Suomen eristyksiin ja opetuksen kotioloihin. Aivan vast’ikään julkaistulle palvelulle koitti heti todellinen tulikoe. Opettajat olivat osin uuden edessä ja tarve digitaalisille materiaaleille ennennäkemätöntä. Avointen oppimateriaalien kirjastossa tämä vaikuttaa näkyneen muun muassa lisääntyneinä etäopetuksen käytäntöihin opastavina oppimateriaaleina. Löydät näitä esimerkiksi etsimällä hakusanoilla verkko-opetus tai digipedagogiikka.

Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttömäärät ja julkaistut oppimateriaalit alkoivat lisääntyä tasaisesti heti keväällä. Kesällä ja syksyllä palvelussa julkaistiin eri OPH:n ja OKM:n rahoittamien hankkeiden materiaaleja, kuten SotePeda- ja KoneDigi-hankkeiden laajat materiaalikokonaisuudet.  Avoimia oppimateriaaleja tekevät hyvin moninaiset tahot ja tämä näkyy myös Avointen oppimateriaalien kirjastossa: materiaaleja löytyy niin yksittäisten opettajien tekeminä, yhdistysten tuottamina kuin koulutusorganisaatioiden tekeminä. Vielä ei ole noussut superorganisaatioita, joiden opettajat olisivat erityisen aktiivisia avointen oppimateriaalien jakajia, mutta on nähtävillä että erityisesti korkeakoulutuksen ja ammatillisen opetuksen toimijat ovat olleet aktiivisia. 

Jatkuvaa kehitystä ja pieniä päivityksiä

Avointen oppimateriaalien kirjasto on jatkuvasti kehittyvä palvelu. Saamme jatkuvasti käyttäjäpalautteita, joista monissa esitetyt parannusehdotukset ovat päätyneet tuotantoon asti. Käyttäjälähtöinen ketterä kehitys on palvelun jalostamisen toimintaperiaate. Lisäksi keräämme kootusti muutaman kerran vuodessa palautetta laajemmalla palautekyselyllä. Seuraava kysely ajoittuu kevääseen, pidä siis silmät auki jos haluat osallistua aoe.fi:n kehittämiseen.

Vuoden aikana aoe.fi:hin tehtiin suurempia ja pienempiä päivityksiä. Isoja uudistuksia olivat esim. kokoelma-työkalun julkaisu ja muokkausominaisuuden päivitykset. Lisäsimme arviointi-työkalun, laajensimme esikatselunäkymää, lisäsimme hakurajauksia ja versiohistorian. Kaikista näistä ja tulevista ajankohtaisista kuulumisista voit lukea lisää tästä samaisesta blogistamme.

Oppimateriaalien määrät kasvuun

Nyt vajaa vuosi Avointen oppimateriaalien kirjaston julkaisun jälkeen palvelussa on jo yli tuhat avointa oppimateriaalia! Oppimateriaaleja löytyy kaikilta koulutusasteilta, mitä moninaisimmissa formaateissa ja aiheet vaihtelevat pistehitsauksesta japanin kieleen ja tekoälystä kiertotalouteen. Moninaisuus näkyy myös siinä mitä etsitään: palvelusta on erityisesti haettu esimerkiksi englannin, matematiikan, kestävän kehityksen, scratch-ohjelmointikielen, yrittäjyyden ja palvelumuotoilun materiaaleja. Eli jokaiselle jotain!

Marraskuun lopussa Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit saapuivat Finna.fihin. Finna kokoaa museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoja yhteen näkymään. Käyttäessäsi Finnaa löydät opetukseesi avoimia oppimateriaaleja, avoimia kulttuuriperintöaineistoja, avointa tiedettä sekä esimerkiksi vinkkejä millaisia oppimateriaaleja lähikirjastosta löytyy. Yhteistyöllä Finnan kanssa haluamme helpottaa kaikenlaisten avoimien aineistojen käyttämistä opetuksessa sekä mahdollistaa sen, että avoimet oppimateriaalit pääsevät sinne missä oppiminen jo tapahtuu. 

Entäs ne käyttäjät?

Oppimateriaalien ja palvelun kävijävirta koostuu monista eri lähteistä: oppimateriaalit löytyvät Finna.fistä, niitä voidaan rajapintojen kautta hyödyntää esimerkiksi oppimisalustoissa, käyttäjät voivat upottaa niitä omiin blogeihinsa ja itse aoe.fistä voi selata juuri niin anonyymisti kuin itse haluaa. Koottua näkymää oppimateriaalien etsijöiden määrästä ei ole saatavilla, mutta evästeet hyväksyneitä käyttäjiä aoe.fi-sivustolla pyörii noin 6 000 kappaletta ja aoe.fi-sivuilla on vierailtu keksien kanssa lähes 100 000 kertaa.

Tiedostojen latauksista sivuilla ja omalle koneelleen löytyy kattavampaa dataa halki hyödyntävien alustojen viime marraskuulta alkaen. Esimerkiksi Tietokoneen turvallinen käyttö -materiaali on katsottu yli 6000 kertaa ja Vastuullisesta opinnäytetyön tekemisestä on opittu lähes 600 kertaa. Hakunäkymän suodatus-toiminnolla saa tämän hetken suosituimpia oppimateriaaleja näkyviin. Niissä huomaa, että uutukaisuus viehättää ja kuluneen kuun materiaalit keräävät kokeilijoita.

Kuluvana vuonna tavoitteenamme on tehdä Avointen oppimateriaalien kirjastosta vielä paremmin tunnettu apuväline opetukseen ja oppimiseen, missä ikinä nämä tapahtuvatkaan.



  • No labels