Oman äidinkielen opinnot

Täydentävien oman äidinkielen opintojen siirtäminen KOSKI-palveluun aloitetaan syyslukukaudesta 2020 alkaen.

Lukiolain (629/1998) 8 §:n mukaan äidinkielenä voidaan opettaa suomen, ruotsin, saamen, romanikielen ja viittomakielen lisäksi myös muuta koulutuksen järjestäjän tarjoamaa ja opiskelijan valitsemaa opiskelijan äidinkieltä. Tällöin mainittua äidinkieltä opetetaan valtioneuvoston asetuksen (942/2014) 9 §:n määrittelemällä tuntimäärällä äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimääränä. Opetussuunnitelma laaditaan kielikohtaisesti suomen kieli ja kirjallisuus tai ruotsin kieli ja kirjallisuus ‑oppimäärään laadittuja lukion opetussuunnitelman perusteita soveltaen. Lukion opetussuunnitelman mukaisesti tarjotun äidinkielen ja kirjallisuus-oppiaineen opinnot siirretään KOSKI-palveluun äidinkieli ja kirjallisuus-oppiaineena.

Lukion opetussuunnitelmassa tarjottavan opiskelijan äidinkielen lisäksi opiskelijalle voidaan tarjota täydentäviä, erillisrahoitettuja oman äidinkielen opintoja. Täydentäviä oman äidinkielen opintoja ei merkitä lukion opiskeluoikeuden oppiaineriville, vaan ne siirretään niin, että ne näkyvät suorituksen perustiedoissa.

Täydentävän oman äidinkielen opintoihin siirretään kielen nimi, opintojen laajuus opintopisteinä sekä oman äidinkielen opintojen arvosana sekä arviointipäivä.

Esimerkkikuva: Täydentävän oman äidinkielen opinnot näkyvät lukion oppimäärän suorituksen perustiedoissa.


Matematiikan oppiaine ja oppimäärät

Matematiikan oppiaineessa ensimmäinen moduuli ei sisällä vielä oppimäärän valintaa. Tällöin tiedonsiirrossa käytetään oppimääränä "MAY - matematiikan yhteinen oppimäärä". Seuraavan moduulin kohdalla tiedetään jo, kumpaa oppimäärää opiskelija lukee.
Matematiikan yhteinen moduuli luetaan osaksi opiskelijan suorittamaa matematiikan oppimäärää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että opintohallintojärjestelmässä ensimmäisen moduuli tulee siirtää suoritukseksi valitun oppimäärään alle, jotta järjestelmä ei lähetä kahta matematiikan oppiainetta kahdella eri oppimäärällä.

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa aiemmin suoritetut matematiikan moduulit siirretään uuden oppimäärän alle Lukion opetussuunnitelman perusteiden ohjeiden mukaisesti.

Opiskelija voi opiskella myös toisen oppimäärän kursseja oppimäärää vaihtamatta. Tällöin kyseiset moduulit voidaan lukea hyväksi opiskelijan varsinaisen oppimäärän moduuleiksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla.

Kielioppiaineet

Toisen kotimaisen kielen sekä vieraitten kielten oppiaineet siirretään KOSKI-palveluun niin, että kielten oppiainekoodina on oppiaineen oppimäärä.

Uusina kielioppiaineina ”Äidinkielenomainen oppimäärä toisessa kotimaisessa kielessä (ruotsi/suomi)” sekä A-kieli, jota käytetään jatkossa A1- ja A2-kielien sijaan.

Kieliaineet ja niiden koodit KOSKI-koodistossa: https://virkailija.testiopintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/koskioppiaineetyleissivistava/latest

KOSKI-palvelun
Oppiaineen
Koodiarvo
Oppiaine (oppimäärä) nimiOpetussuunnitelman perusteissa
AA-kieliToinen kotimainen kieli tai vieraat kielet
AOMÄidinkielenomainen kieliToinen kotimainen kieli - sallitaan vain kielen suomi tai ruotsi siirto
B1B1-kieliToinen kotimainen kieli tai vieraat kielet
B2B2-kieliVieraat kielet
B3B3-kieliToinen kotimainen kieli tai vieraat kielet
Uskonto/elämänkatsomustieto

Uskonto siirretään KOSKI-palveluun valtakunnallisella, yhteisellä oppiainekoodilla KT. Oppiaineen lisäksi KOSKI-palveluun siirretään myös uskonnon oppimäärä, jos opiskelija opiskelee uskonnon oppiainetta. Oppimäärät on määritelty KOSKI-palvelun koodistossa uskonnon oppimäärä. Elämänkatsomustieto siirretään KOSKI-palveluun valtakunnallisella oppiainekoodilla ET.

Opiskelijalle ei saa siirtää useita uskonnon tai elämänkatsomustiedon oppiaineita. Jos opiskelija valitsee jonkin muun uskonnon/elämänkatsomustiedon oppimäärään kuuluvia moduuleja, pitää ne sisällyttää hänen opiskelemaansa oppiaineen oppimäärän alle valinnaisina moduuleina.

Jos opiskelija vaihtaa uskonnon/elämänkatsomustiedon oppimäärää kesken opintojen, hänen aiemmin suorittamansa moduulit pitää siirtää uuden opiskeltavan oppimäärän alle noudattaen lukion opetussuunnitelman perusteiden ohjeita moduulien vastaavuuksista.

Oppimäärän vaihtaminen matematiikassa, uskonnossa/elämänkatsomustiedossa ja kieliaineissa

Oppimäärän vaihtamisesta ja moduulien vastaavuuksista määrätään lukion opetussuunnitelman perusteissa.
Myös KOSKI-palvelussa jos opiskelija esim. vaihtaa matematiikan pitkän oppimäärästä lyhyeen oppimäärään, opiskelijan kaikki aiemmin suorittamat moduulit tulee siirtää uuden oppimäärän alle perusteiden ohjeistamalla tavalla.

"Opiskelijalla voi olla päättötodistuksessaan oppiaineesta vain yhden laajuinen oppimäärä. Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Pitkän oppimäärän opintojen arvosanat siirtyvät suoraan lyhyen oppimäärän opintojen arvosanoiksi, jollei opiskelija anna korkeampaan arvosanaan oikeuttavaa lisänäyttöä. Jos opiskelija pyytää, tulee hänelle järjestää mahdollisuus lisänäyttöihin osaamistason toteamiseksi. Muut pitkän oppimäärän mukaiset hyväksytysti suoritetut opinnot tai opintojen osat voivat olla lyhyen oppimäärän valinnaisia opintoja paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla. Opiskelijan siirtyessä kesken oppimäärän lyhyemmästä pidempään oppimäärään menetellään edellä olevien periaatteiden mukaisesti. Tällöin voidaan edellyttää täydentäviä opintoja, ja tässä yhteydessä myös jo suoritettujen opintojen arvosanat harkitaan uudelleen."

Temaattiset opinnot

KOSKI-palvelussa temaattiset opinnot siirretään omana kokonaisuutenaan "Teemaopinnot".

Temaattisten opintojen kaikki moduulit siirretään paikallisina opintojaksoina, sillä opetussuunnitelman perusteissa ei ole määritelty valtakunnallisia moduuleita. Lukion opetussuunnitelman perusteissa mainitaan: "Temaattisten opintojen tavoitteet ja sisällöt päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa." 

Esimerkkikuva: Temaattiset opinnot siirretty oppiainekoodilla "TO" ja näkyvät nimellä "Teemaopinnot" KOSKI-palvelussa. Oppiainerivin Teemaopinnot alapuolelle on siirretty paikallinen opintojakso koodilla TA1. 

Lukiodiplomit

Lukiodiplomeja on mahdollista suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa. Lukiodiplomeja on koulutuksen järjestäjän päätöksellä mahdollista suorittaa lukiossa yhdessä tai useammassa aineessa ja aineryhmässä. 

Valtakunnallisena moduulina suoritettava lukiodiplomi  siirretään KOSKI-palveluun paikallisen opetussuunnitelman määrittelemällä tavalla, eli joko jonkun oppiaineen alle jos paikallisessa opetussuunnitelmassa on päätetty että ko. lukiodiplomi sisältyy oppiaineen oppimäärän valinnaisiin opintoihin, tai jos diplomi ei kuulu paikallisessa opetussuunnitelmassa minkään oppiaineen oppimäärän valinnaisiin opintoihin, siirretään se oppiaineen "lukiodiplomit" alle. Lukiodiplomin sisältymisestä tietyn oppiaineen oppimäärään päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.  Esim. liikunnan lukiodiplomi kirjataan joko oppiaineen "liikunta" tai oppiaineen "lukiodiplomit" alle riippuen paikallisesta opetussuunnitelmasta. Lukiodiplomit eivät muodosta oppimäärää.

Lukiodiplomit oppiaineelle ei siirretä arvosanaa, arvosana siirretään ainoastaan moduuleille.

KOSKI-palveluun ei siirretä lukiodiplomitodistuksesta annettavaa päättötodistuksen liitettä, mutta merkintä suoritetusta lukiodiplomista merkitään lisäksi päättötodistuksen suorituksen "Todistuksella näkyvät lisätiedot"-kohtaan.

Opetushallituksen lukiodiplomien suorittamisen ohjeiden mukaisesti, lukiodiplomi arvioidaan asteikolla 4-10 (https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/lukiodiplomien-suorittaminen).

Esimerkki: Paikallisessa lukion opetussuunnitelmassa tanssin lukiodiplomi ei kuulu minkään oppiaineen oppimäärään ja siirretään KOSKI-palveluun Lukiodiplomit-oppiaineen alle.

Muut suoritukset

Jos opiskelijalla on muita lukion oppimäärään kuuluneita opintoja, jotka eivät sisälly oppiaineiden oppimääriin, siirretään opinnot joko valtakunnallisina moduuleina tai paikallisina opintojaksoina KOSKI-palveluun "Muut suoritukset" otsikon alle. Kyseisiä opintoja voivat olla esimerkiksi ammatillisesta oppilaitoksesta hyväksiluetut opinnot tai ajokortin suorittamiseen liittyvä paikalliseen opetussuunnitelmaan suunniteltu paikallinen opintojakso. Muut suoritukset eivät muodosta oppimäärää eikä niille anneta kokonaisarviointia. 

Esimerkkikuva: Oppianerivillä näkyy kokonaisuus "Muut suoritukset", jonka alle on merkitty paikallinen opintojakso "Autokoulun teoria".

Myös kesken jääneen A- ja B1-oppimäärän moduulit merkitään kohtaan ”Muut suoritukset”, mutta B2/B3-oppimäärissä moduulit kirjataan oppiaineen alle.
Esimerkkikuva: B3-kielen moduuli näkyy omalla oppiainerivillään.

  • No labels