Avointen oppimateriaalien kirjasto perustettiin helpottamaan avoimen oppimateriaalin löydettävyyttä sekä oppimateriaalien tekijän näkökulmasta – on helppoa saattaa oma oppimateriaali toisten saataville – että oppimateriaalien hyödyntäjien näkökulmasta – löydän oppimateriaaleja tarpeeseeni. Olemme aiemmissa blogeissa keskittyneet muun muassa kuvailuun eli siihen, miten teet omat oppimateriaalit helposti löydettäväksi, mutta nyt sukellamme kolikon toiseen puoleen eli siihen, miten löydät oppimateriaaleja.
Avointen oppimateriaalien löytämisessä yksi vaikeus on perinteisesti ollut se, että materiaaleja löytyy useista eri paikoista ja usein nämä paikat ovat sellaisia että ne pitää tietää. Siihen, että materiaalit ovat hajaantuneet useisiin eri paikkoihin, on myös selkeä syy: digitaalinen maailma jakautuu fyysisen maailman tavoin kotikulmiin. Avointen oppimateriaalien kirjasto pyrkii tukemaan omiin digitaalisista kantapaikkoihin kiintymistä, samalla varmistaen sen, että oppimateriaalit eivät ole saatavilla vain harvoille ja valituille. Tämä tarkoittaa sitä, että Avointen oppimateriaalien kirjasto toimii lähdejärjestelmänä, josta tiedot oppimateriaaleista kulkee eri palveluihin – esimerkiksi Finna.fi:hin, kirjastoihin ja oppimisen palveluihin. Tapoja löytää avoimia oppimateriaaleja on siis useita! Voit valita oman tapasi etsiä ja käyttää Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaaleja, mutta tässä muutama tärppi valintaan.
Aoe.fi – tekijän tuki ja oppimateriaalien ensisilmäys
Kun haluat julkaista oppimateriaalisi Avointen oppimateriaalien kirjastoon, suuntaat osoitteeseen aoe.fi. Samasta osoitteesta voit etsiä ja käyttää myös muiden tekemiä oppimateriaaleja. Aoe.fi onkin erityisesti tekijöiden aarreaitta, josta voit napata oppimateriaalit mukaan lataamalla ne tai vaikka nappaamalla upotuslinkin. Upotuslinkin avulla voit upottaa oppimateriaalin omaan kantapaikkaasi, esimerkiksi oppialasi blogiin tai oppimisalustaasi.
Kuva 1: Jokaisella oppimateriaalilla on aoe.fi:ssä upotuslinkki. Löydät sen oppimateriaaliin kuuluvien tiedostojen jälkeen (kuvassa kuvan alalaidassa).
Löydät oppimateriaaleja aoe.fi:stä hakutoiminnon avulla. Klikkammalla hakuikonia saat hakutuloksiin kaikkien oppimateriaalien tiedot ja käyttämällä rajaimia tai kirjoittamalla kiinnostuksen kohteesi saat rajatun näkymän. Jos ensimmäinen haku ei tuota tulosta, kokeile samankaltaista sanaa. Kun löydät materiaalin jota olisit itse lähtenyt etsimään jollain toisella termillä, kerro se oppimateriaalin tekijälle lisäämällä kuvailutermisi Arviot-kohdasta. Vinkkauksesi avulla tekijä voi jatkossa parantaa oppimateriaalin kuvailua.
Kuva 2: Kun klikkaat "Lisää kuvailutietoja" saat auki pop-up-ikkunan, jonka avulla voit valita avainsanoja, saavutettavuuteen ja sen koulutusasteille sopivuuteen liittyviä tietoja alasvetovalikoista.
Aoe.fi:ssä on käytössä erilaisia hakurajaimia. Niiden avulla voit tarkentaa hakutulosta. Löydät tämän blogikirjoituksen lopusta muutaman kokeiluvinkin hakurajauksiin – voit näitä toteuttaa niin aoe.fi:ssä kuin finna.fi:ssä.
Finna.fi – erilaisten oppimiseen hyödynnettävien materiaalien aarreaitta
Finna.fi yhdistää kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistot yhteen hakunäkymään. Finnasta löydät monenlaisia avoimia aineistoja opetuksessa hyödynnettäväksi, vapaa-ajallesi ja omaan oppimiseesi. Samalla tavoitat myös esimerkiksi monien kirjastojen kokoelmat ja voit vaikka pistää uuden kiinnostavan kirjan varaukseen.
Isot aineistomäärät tarkoittavat myös sitä, että ajoin voi tuntua siltä, että löydät paljon kaikkea, muttet aivan sitä mitä etsit. Finna tarjoaa edistyneet hakurajaimet etsijöiden käyttöön ja opettelemalla näiden käytön löydät haastavatkin kohteet. Löydät Finnan ohjeista pikaohjeet sekä tehokäyttäjän vinkit, mutta tässä muutama tärppi avointen oppimateriaalien näkökulmasta:
- Löydät avoimia aineistoja, kun valitset etusivun Selaa-palkista kohdan Muita aineistoja → Vapaasti hyödynnettävät aineistot. Voit rajata avoimiin aineistoihin myös hakutulosnäkymässä: klikkaa Sallitut käyttötavat-rajaimesta valinnat Vapaa käyttö ja Saa muokata myös kaupalliseen käyttöön. Siirry tutkimaan Finna.fi:n avoimia aineistoja.
Finnan hakutulosnäkymään voi linkata. Kun olet tehnyt timanttiset hakurajaukset, voit jakaa hakutuloksen muille kopioimalla selainrivillä olevan linkin.
Finna Luokkahuoneesta löydät museoiden ja arkistojen kokoamia opetukseen suunnattuja aineistopaketteja, poimintoja kiinnostavista oppimateriaaleista sekä lukupaketteja eri koulutusasteille.
Muut palvelut - oppimateriaalit arkikäytössä
Aoe.fi:n ja Finna.fi:n lisäksi Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaaleja voi löytää myös muista palveluista. Näitä ovat esimerkiksi kirjastojen hakupalvelut tai sivut, oppimisalustat ja oppilaitosten tai oppialojen omat sivut. Nämä ovat eri digitaalisia kantapaikkoja, joita opettajat ja oppijat ovat tottuneet hyödyntämään. Niissä avoimia oppimateriaaleja kohdataan Finnan tavoin tasavertaisesti muiden aineistojen rinnalla, niitä voi kohdata sattumalta asioidessaan muissa asioissa tai tarkoituksellisesti osana opetuksen toteutusta.
Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit päätyvät näihin muihin palveluihin pääosin kahdella tavalla:
automaattisten rajapintojen kautta
käyttäjän tuomana upotuslinkin, linkin tai latauksen ja tallennuksen myötä
Näistä toinen vaatii aktiivista toimintaa tietyn oppimateriaalin hyödyntäjältä. Esimerkiksi upotettu materiaali oppimisalustassa päätyy sinne niin, että henkilö on löytänyt materiaalin aoe.fi:stä, hän on kopioinut upotuslinkin sen alta ja liittänyt sen esimerkiksi oppimisalustan kurssinäkymään omien oppilaiden, kollegoiden tai asiasta kiinnostuneiden hyödyksi. Upotettuna oppimateriaalia voi käyttää suoraan tästä toisesta palvelusta käsin, normaalin linkin avulla käyttäjä siirtyy aoe.fi:hin tai finna.fi:hin.
Kuva 3: Helsingin yliopiston antropologian oppialan blogissa on upotettuna aoe.fi:ssä sijaitsevia audiotallenteita luennoista. Blogissa on upotettuna yksi oppimateriaaliin kuuluva tiedosto, näet upotuksen mustana play-merkillä varustetulla soittimena.
Listauksen tavoista ensimmäinen toimii automaattisesti. Käytännössä siis palvelusta vastaavat henkilöt ovat ottaneet Finnan tarjoaman rajapinnan käyttöön ja näyttävät sen sisältöä omassa palvelussaan. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on ottanut Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit käyttöön ItsLearning-oppimisalustassaan. Rajapinnan käyttöönotosta voi vinkata omalle it-tuelle Finnan rajapintaohjeen kera. Vielä ketterämmin Avointen oppimateriaalien kirjaston aineistot saa käyttöön organisaatioiden omissa Finna-näkymissä. Esimerkiksi Leppävirran kirjastosta löytyy muiden kirjojen joukosta oppimateriaalit omana aineistonaan, samoin monista korkeakoulukirjastoista. Omalle kirjastolle avoimet oppimateriaalit -aineiston käyttöönotosta voi vinkata näiden ohjeiden kera.
Yhteenveto
Avoimia oppimateriaaleja löytyy siis monesta paikasta. Voit itse päättää mitä haluat milloinkin hyödyntää. Aoe.fissä saat tarkasti eteesi vain avoimia oppimateriaaleja ja voit käyttää niitä suoraan selaimestasi, Finna.fistä löydät monenlaisia avoimia materiaaleja arki- ja työkäyttöön ja muissa palveluissa oppimateriaalit löytyvät muiden digitaalisten arkiaskareiden joukosta. Toivottavasti löydät tarvitsemasi oppimateriaalit sinulle sopivalla tavalla! Tässä vielä lopuksi muutama vinkki miten löytää inspiroivia oppimateriaaleja:
Rajaa hakutulos omaan koulutusasteeseesi ja kurkkaa, mitä näkyy Tavoite ja sisältöalue -rajaimessa. Voit tutustua opetussuunnitelmaan ja eri tapoihin toteuttaa sitä oppimateriaaleissa tällä tavoin, mutta huomaat ehkä myös että monella oppimateriaalilla on käyttöä usealla koulutusasteella.
Testaa Oppimateriaalin tyyppi -rajauksesta sellaista oppimateriaalin muotoa jota et ole itse kokeillut. Kävisikö esimerkiksi peli, blogi tai kokeellinen työskentely? Tarkastele miten näitä on toteutettu.
Laita hakukenttään naapuriopetuksenjärjestäjän nimi – millaisia oppimateriaaleja siellä tehdään?