Vuosi lähestyy loppuaan ja on oiva tarkastella miltä vuosi 2021 vaikutti Avointen oppimateriaalien kirjaston näkökulmasta.

Kirjaston koordinaatiotiimi on tehnyt tänä vuonna paljon yhteistyötä koulutuksen ja opetuksenjärjestäjien, opettajien, kirjastojen ja kulttuuriperintöorganisaatioiden kanssa. Yhteistyöstä on syntynyt muun muassa  koulutuksia ja niiden tallenteita (katso esimerkiksi Avoimeen oppimiseen ja opetukseen -webinaarin tallenteet) ja eri aiheiden oppimateriaalien kokoelmia (katso esimerkiksi kokoelma kestävästä kehityksestä korkeakouluopetuksessa). Myös useat oppimateriaalit on kätilöity julkaistuiksi. Suurella ilolla olemme myös seuranneet avointen oppimateriaalien matkaa uusiin palveluihin: 15 kirjastossa on otettu Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit osaksi kirjaston valikoimaa ja myös oppimisalustojen puolella on herätty tuomaan avoimia oppimateriaaleja automaattisesti saataville.

Kirjaston kehitystiimi on keskittynyt tekemään parannuksia pellin alla: palvelun kestävyyttä on parannettu ja käyttöliittymään on tehty paljon pieniä käytettävyysparannuksia. Jälkimmäisistä esimerkkinä on vuoden viimeisessä päivityksessä tuleva parannus: oppimateriaalin tietuesivulla on lisenssi-tiedon lisäksi linkki itse lisenssitekstiin.

Viime vuoden lopussa avoimet oppimateriaalit tulivat myös Finna.fihin – tänä vuonna Finnan kautta oppimateriaalit ovat löytäneet eri kirjastojen näkymiin, mutta lisäksi myös esimerkiksi Finna luokkahuoneeseen on tehty nostoja eri koulutusasteiden oppimateriaaleista.

Mutta Avointen oppimateriaalien kirjastossa kiinnostavaa ovat itse oppimateriaalit. Niiden osalta vuoden summaus on haastavampaa, mutta tässä muutamia tapoja tarkastella asiaa:

  • Vuonna 2021 julkaistiin 684 oppimateriaalia (tilanne 17.12.) nostaen oppimateriaalien kokonaismäärän 1614 oppimateriaaliin

  • Vuoden suosituin aihealue asiasanojen mukaan oli luomutuotanto; erilaisia aihealueita oli yli 1500 kappaletta, joten ennen kaikkea oppimateriaalit olivat moninaisia. Myös esimerkiksi varhaiskasvatus, kestävään kehitys ja informaatiolukutaito olivat tänä vuonna oppimateriaalien tekijöitä inspiroineita aihealueita.

  • Oppimateriaaleja julkaistiin tänä vuonna seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, somali, arabia, farsi, pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame.

  • Oppimateriaaleja julkaisseita tekijöiden määrä kasvoi 780:een ja he tulevat noin 180 eri organisaatiosta (yli 300 eri yksiköstä tai tiedekunnasta)

Lisää lukuja Avointen oppimateriaalien kirjastosta voi kurkata myös palvelun ohjausryhmän joulukuun kokouksesta.

Nostoja tänä vuonna ilmestyneistä oppimateriaaleista

Pääset tarkastelemaan kaikkia tänä vuonna ilmestyneitä oppimateriaaleja tämän hakurajauksen avulla. Tässä muutamia nostoja tänä vuonna julkaistuista oppimateriaaleista

Avointen oppimateriaalien kirjaston tiimi toivottaa teille kaikille iloista ja rauhallista joulun aikaa ja uutta vuotta 2022!

Kuvituskuva, jossa kuusia ja hyvän joulun toivotus Avointen oppimateriaalien kirjastolta

  • No labels