Uppgifter som relaterar till elevens förmåner och stödformer som samlas in för statsandelsfinansiering eller statistikföring överförs till studierättens tilläggsuppgifter. Nedan hittar du bilder och anvisningar om hur varje enskild tilläggsuppgift borde se ut om den är korrekt överförd. Om uppgifterna om eleven inte syns rätt, kontrollera först att uppgifterna är rätt registrerade i studieadministrationssystemet enligt anvisningarna från systemleverantören. Om uppgifterna är korrekta i studieadministrationssystemet, men syns fel i KOSKI-tjänsten eller syns inte alls i KOSKI-tjänsten, kontakta leverantören av studieadministrationssystemet. Om eleven inte har en enda av de nedan angivna förmåns- eller stödformer, ska de nedan angivna fälten inte alls synas i KOSKI-tjänsten.

Innehåll:

Börjat före läroplikten

Om eleven har inlett den grundläggande utbildningen före det år han eller hon har fyllt sju år, ska det stå ”ja” i detta fält. Möjliga värden är ”Ja” eller ”Nej”. Om värdet är ”Nej” skulle fältet inte alls borda synas. Studierätten överförs till KOSKI-tjänsten när eleven börjar skolgången.

Exempel: Eleven fyller sju år 2022, men hen får lov att börja skolgången redan 1.8.2021 (lagen om grundläggande utbildning 27 §). Elevens studierätt överförs till KOSKI-tjänsten och i tilläggsuppgifterna syns ”Börjat före läroplikten: ja”.

Perioder med särskilt stöd

Vid punkten ”Perioder av särskilt stöd” i tilläggsuppgifterna ska synas elevens alla perioder med särskilt stöd förenligt med det hur eleven har fått särskilt stöd under den ifrågavarande studierätten.

Inledningsdatumet för särskilda stödet är det datum från och med då eleven fått särskilt stöd just under studierätten i fråga. Om eleven får särskilt stöd genast då studierätten börjar ska inledningsdatumet för det särskilda stödet vara samma som studierättens inledningsdatum. Om en period av särskilt stöd saknar avslutningsdatum, tolkas eleven vid den tidpunkt uppgifterna granskas få särskilt stöd när det gäller aktiva studierätter och i avslutade studierätter ha fått särskilt stöd fram till slutet av studierna.

Beslutet om särskilt stöd gäller tills vidare. Enligt 2 mom. i 17 § i lagen om grundläggande utbildning ska beslut om särskilt stöd fattas skriftligen av utbildningsanordnaren och beslutet granskas åtminstone efter årskurs två samt före uppflyttningen till årskurs sju.

I samband med perioden av särskilt stöd ska det också synas uppgift om eleven studerar enligt verksamhetsområde. Om beslutet om särskilt stöd justeras så att informationen om undervisning enligt verksamhetsområde ändras, ska en ny period av särskilt stöd skapas i KOSKI-tjänsten. Om beslutet om särskilt stöd justeras så att informationen om undervisning enligt verksamhetsområde inte ändras, ska en ny period av särskilt stöd inte skapas i KOSKI-tjänsten om det särskilda stödet fortsätter efter justeringen.

Perioden av särskilt stöd behöver inte avslutas och en ny period överföras om det särskilda stödet justeras av någon annan orsak, såsom om vissa läroämnen individualiseras i elevens studieprogram.

Exempel 1: Eleven har börjat i skolan 8.8.2019. Elevens särskilda stöd har börjat 12.8.2020. Under särskilda stödet har det fastställts att eleven inte studerar enligt verksamhetsområde. Perioden av särskilt stöd är i kraft under den tidsperiod som uppgifterna granskas för att inget avslutningsdatum har överförts till den.

Exempel 2: Elevens studierätt har inlett 8.8.2019. Eleven får särskilt stöd genast när studierna börjar. Eleven har då studerat enligt läroämnen. I början av följande läsår har särskilda stödet justerats och eleven har övergått till studier enligt verksamhetsområde. Den tidigare perioden av särskilt stöd har antecknats som avslutad och till studierättens uppgifter har överförts en ny period av särskilt stöd där den förändrade uppgiften syns ”studerar enligt verksamhetsområde: ja”.

Flexibel grundläggande utbildning

Flexibel grundläggande utbildning är ett sätt att ordna undervisning. Om en elev deltar i flexibel grundläggande utbildning ska det i studierättens tilläggsuppgifter under ”flexibel grundläggande utbildning” synas elevens senaste eller vid den tidpunkt aktiva period av flexibel grundläggande utbildning med inlednings- och avslutningsdatum. Om avslutningsdatumet saknas i en period av flexibel grundläggande utbildning som lagrats i KOSKI-tjänsten, tolkas eleven i aktiva studierätter vid tidpunkten uppgifterna granskas delta i flexibel grundläggande utbildning och i avslutade studierätter ha deltagit i flexibel grundläggande utbildning enda till slutet av studierna. Läs mer om flexibel grundläggande utbildning på Utbildningsstyrelsens sidor: https://www.oph.fi/sv/utbildning-och-examina/flexibel-grundlaggande-utbildning

Exempel: En elev på årskurs 7 deltar i flexibel grundläggande utbildning från och med 11.8.2021. Den flexibla grundläggande utbildningen är i kraft vid tidpunkten då uppgifterna granskas och därför har den inget avslutningsdatum.

Undervisning som inte är bunden till årskurser

Undervisning som inte är bunden till årskurser är ett sätt att ordna undervisning. Läs mera om årskursintegrerade studier i Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/sv/perusopetus/419550/tekstikappale/429346

Om undervisning som inte är bunden till årskurser ges till en elev, ska det i studierättens tilläggsuppgifter synas ”Undervisning som inte är bunden till årskurser: ja”. Möjliga värden är ”Ja” eller ”Nej”. Om värdet är ”nej”, skulle uppgiften inte alls borda synas.

För en elev i undervisning som inte är bunden till årskurser bekräftas årskurserna 1.-8. normalt och eleven uppflyttas till följande beräknade årskurs 1.-8. som räknas från när eleven börjat den grundläggande utbildningen. I läsårsbetyg som utfärdas för eleven på våren och som överförs till KOSKI-tjänsten till en viss årskurs syns de bedömningar som eleven fått för prestationer enligt elevens egna studieprogram. Läsårsbetyg kompletteras inte i efterhand och i betyget framgår det egentligt inte vilken nivås studier eleven har avlagt. Det är endast fråga om bedömningar för elevens prestationer som eleven genomfört enligt sitt eget personliga studieprogram. För en elev i undervisning som inte är bunden till årskurser antecknas inte uppgiften ”stannar kvar på klassen” i årskursens bekräftelse, annat än i särskilda undantagsfall.

När eleven är på den beräknade årkurs 9 syns årkurs 9 som icke slutförd och den bekräftas inte före eleven får avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen. Det betyder att eleven är på pågående årskurs 9 ända tills studierätten upphör.

Exempel: Eleven är i årskursintegrerad undervisning. I studierättens tilläggsuppgifter syns ”undervisning som inte är bunden till årskurser: ja”. Elevens årskurs 7 och årskurs 8 är bekräftade normalt och i läsårsbetygen syns bedömningar av de läroämnen som eleven har avlagt vid slutet av ifrågavarande läsår. Årskurs 9 syns som icke slutförd ända tills eleven får avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen.

Perioder i hemundervisning

Den skola som är ansvarig för en elev i hemundervisning är skyldig att överföra elevens studierätt och om eleven får betyg över särskild examen, överföra bedömningarna i betygen till KOSKI-tjänsten.

Om en elev är i hemundervisning ska det i studierättens tilläggsuppgifter synas elevens alla perioder av hemundervisning med inlednings- och avslutningsdatum. Om någon period av hemundervisning saknar avslutningsdatum tolkas det att eleven med en aktiv studierätt är i hemundervisning vid tidpunkten uppgifterna granskas och i avslutade studierätter ha varit i hemundervisning ända tills studierna avslutats.

Mer detaljerade anvisningar för hur uppgifter om elever i hemundervisning ska se ut i KOSKI-tjänsten: Uppgifter om elever i hemundervisning i KOSKI-tjänsten

Perioder utomlands

Elevens alla perioder utomlands med inlednings- och avslutningsdatum ska synas i detta fält. Om avslutningsdatum saknas från någon period utomlands, tolkas eleven vara utomlands vid tidpunkten uppgifterna granskas när det gäller aktiva studierätter och i avslutade studierätter tolkas eleven ha varit utomlands ända tills studierna avslutats. Perioder utomlands används huvudsakligen i de fall där eleven är utomlands på grund av studier som anknyter till skolan. Uppgifter om utlandsperioder samlas in för statistiska behov och det innehåller också korta perioder utomlands i anknytning till studierna. Läs mera om utlandsperioder på Utbildningsstyrelsens sidor: https://www.oph.fi/sv/statistik/elevernas-och-de-studerandes-utlandsperioder

Läropliktslagen specificerar ytterligare fullgörande av läroplikten och situationer där det är tillåtet för den läropliktiga att avbryta fullgörandet av läroplikten för viss tid. Perioder utomlands (över 1 månad) är tillåtna orsaker att avbryta fullgörande av läroplikten för viss tid. Vårdnadshavaren ska ansöka om avbrytande av fullgörande av läroplikten för viss tid från utbildningsanordnaren om eleven är i skolan.

Exempel 1: Eleven har en period utomlands i anknytning till studierna under tidsperioden 1.9.2021-15.9.2021.

Exempel 2: Eleven flyttar utomlands tillfälligt, men elevens hemkommun blir kvar i Finland. Elevens vårdnadshavare ansöker om tillfälligt avbrott i fullgörande av läroplikten. Studierättens status antecknas vara ”tillfälligt avbruten” från och men 1.8.2021. Eleven återvänder till samma läroanstalt 1.8.2022 och då antecknas studierättens status igen vara ”närvarande”. I studierättens tilläggsuppgifter antecknas perioden utomlands med start- och slutdatum.

Exempelbild 3: Eleven har börjat på första årskursen 8.8.2019 och avlagt årskurs 1. Eleven har börjat årskurs 2 11.8.2020, men har tillfälligt avbrutit studierna och tillfälligt flyttat utomlands 13.1.2021-10.8.2021. Elevens årskurs 2 förblir icke slutförd för att eleven inte avlagt lärokursen för årskurs 2 och fått betyg. Eleven har återvänt till samma skola efter utlandsperioden och hen anses under sin frånvaro ha på annat sätt genomfört kunskaper och färdigheter som motsvarar årskurs 2 och börjar studierna i årskurs 3. Den icke slutförda årskursprestationen för årskurs 2 raderas från KOSKI-tjänsten genom funktionen ”ta bort prestation”. 

Om en elev flyttar utomlands och där deltar i undervisning som ordnas enligt de finska grunderna för läroplanen för grundläggande utbildning och läroanstalten utomlands har tillstånd från UKM att ordna grundläggande utbildning, se de separata anvisningarna här (på finska): En elev i grundläggande utbildning flyttar utomlands   

Förlängd läroplikt

Om ett förvaltningsbeslut om förlängd läroplikt fattats för eleven ska uppgiften om perioden av förlängd läroplikt med inlednings- och avslutningsdatum synas i tilläggsuppgifterna, men avslutningsdatumet är inte obligatoriskt. Om avslutningsdatumet saknas, tolkas eleven omfattas av förlängd läroplikt från och med startdatumet ända tills studierättens avslutningsdatum.

För eleven ska alltid fattas förvaltningsbeslut både om förlängd läroplikt och om särskilt stöd. Dessutom är särskilda uppgifterna ”annan än mycket svår utvecklingsstörning” och ”mycket svår utvecklingsstörning” som beräkningen av finansieringen behöver kopplade till ordnandet av förlängd läroplikt. Graden av handikapp framgår från det psykologiska eller medicinska utlåtandet som ligger som grund för beslutet om förlängd läroplikt och särskilt stöd och i vilken den sakkunnigas bedömning av graden av funktionshinder ska framgå: https://www.oph.fi/sv/utbildning-och-examina/forlangd-laroplikt.

KOSKI-tjänstens valideringar kontrollerar att det finns en giltig period av särskilt stöd och period av handikapp för varje dag av elevens period av förlängd läroplikt. Perioden av särskilt stöd kan ha börjat innan perioden av förlängd läroplikt har börjat.

Förlängd läroplikt är en särskild personuppgift.

Läs mera om den förlängda läroplikten på Utbildningsstyrelsens sida https://www.oph.fi/sv/utbildning-och-examina/forlangd-laroplikt och i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/sv/perusopetus/419550/tekstikappale/432697

Exempel 1: Ett förvaltningsbeslut om förlängd läroplikt har fattats för eleven. I exempelfallet har eleven varit i förskoleundervisning i ett år och börjar den grundläggande utbildningen som sjuåring 2019. Startdatumet för tilläggsuppgiften om den förlängda läroplikten är dagen då perioden av förlängd läroplikt i den studierätt som förts in i KOSKI-tjänsten har börjat (datumet kan infalla före inledningsdatumet för studierätten för den grundläggande utbildningen). En elev som omfattas av förlängd läroplikt är också alltid en elev som får särskilt stöd (se mera om anteckningar som görs under punkten ”perioder av särskilt stöd”). För beräkning av finansieringen anges det i studierättens tilläggsuppgifter att eleven deltar i undervisning som ordnas för barn med annan än mycket svår utvecklingsstörning.

Exempel 2: Eleven har omfattats av särskilt stöd under årskurs 1, men beslutet om den förlängda läroplikten fattas för första gången först på våren då eleven är på årskurs 2. Inledningsdatumet för perioden av förlängd läroplikt är i dessa fall datumet för det första beslutet, om eleven i verkligheten börjat få stöd i enlighet med beslutet om den förlängda läroplikten först då.

Annan än mycket svår utvecklingsstörning / Mycket svår utvecklingsstörning

Denna anvisning gäller för både tilläggsuppgiften "annan än mycket svår utvecklingsstörning" och tilläggsuppgiften "mycket svår utvecklingsstörning".

Alla perioder inklusive start- och slutdatum då en elev som omfattas av förlängd läroplikt är i undervisning som ordnas för barn med antingen annan än mycket svår utvecklingsstörning eller mycket svår utvecklingsstörning borde synas i detta fält. Om perioden saknar avslutningsdatum tolkas eleven i aktiva studierätter vid den tid som uppgifterna granskas omfattas av den förlängda läroplikten i undervisning som ordnas för barn med annan än mycket svår utvecklingsstörning eller undervisning som ordnas för barn med annan än mycket svår utvecklingsstörning. Om inget slutdatum antecknas för perioden är den i kraft ända tills studierätten upphör.

För en elev som omfattas av den förlängda läroplikten och inte har en mycket svår utvecklingsstörning markeras uppgifter ”annan än mycket svår utvecklingsstörning”. Uppgift om mycket svår utvecklingsstörning/annan än mycket svår utvecklingsstörning antecknas endast för elever som omfattas av den förlängda läroplikten. Graden av handikapp framgår från det psykologiska eller medicinska utlåtandet som ligger som grund för beslutet om förlängd läroplikt och särskilt stöd och i vilken den sakkunnigas bedömning av graden av funktionshinder ska framgå: https://www.oph.fi/sv/utbildning-och-examina/forlangd-laroplikt.

I samband med tilläggsuppgiften ska det i studierättens tilläggsuppgifter alltid finnas tilläggsuppgift om period av förlängd läroplikt samt tilläggsuppgift om en period av särskilt stöd.

Exempel: Ett förvaltningsbeslut om förlängd läroplikt har fattats för eleven. Denna elev har varit ett år i förskoleundervisning och börjar den grundläggande utbildningen som sjuåring. För beräkningen av finansiering anges det i tilläggsuppgifterna att eleven deltar i undervisning som ordnas för barn med annan än mycket svår utvecklingsstörning. En elev som omfattas av förlängd läroplikt är också alltid en elev som får särskilt stöd (se mera om särskilda stödets anteckningar under punkten ”perioder av särskilt stöd”).

Inkvarteringsförmån

I detta fält borde synas elevens senaste/aktiva period av inkvarteringsförmån med start- och slutdatum. Om perioden av inkvarteringsförmån som lagrats i KOSKI-tjänsten saknar slutdatum, tolkas eleven i aktiva studierätter omfattas av inkvarteringsförmån då när uppgifterna granskas och i avslutade studierätter omfattats av inkvarteringsförmånen ända tills studierätten upphört. Inkvarteringsförmånens tidsperiod markeras i studierätten också för sådana elever som är i privat inkvartering som ersätts av kommunen.

Transportförmån

I detta fält borde synas elevens senaste/aktiva period av transportförmån med start- och slutdatum. Om perioden av transportförmån som lagrats i KOSKI-tjänsten saknar slutdatum, tolkas eleven i aktiva studierätter omfattas av transportförmån vid den tid när uppgifterna granskas och i avslutade studierätter omfattats av transportförmånen ända tills studierätten upphört.

Transportförmånen antecknas då det uppstår kostnader för utbildningsanordnaren och/eller ett beslut fattats om avgiftsfri transport mellan skolan och hemmet, oberoende av om det är fråga om en lagstadgad skyldighet eller beslut till följd av behovsprövning. Som transportelever markeras elever som har ett beslut om transport och om perioden enligt beslutet infaller statistikföringsdagen, kommer dessa elever med i antalet transportelever i statsandelsrapporteringen. Också elever som omfattas av tillfälligt transportförmån (exempelvis om eleven har ett brutet ben och behöver taxitransport för en viss tid) är transportförmånselever och i enlighet med beslutet också i deras uppgifter antecknas tidsperioden under vilken utbildningsanordnaren betalar för elevens transport mellan skolan och hemmet.

Om eleven under skoldagen tar sig till ett annat undervisningsställe, ska en period av transportförmån inte synas i studierättens tilläggsuppgifter.

Internatliknande inkvartering

I detta fält borde synas elevens alla perioder av internatliknande inkvartering med start- och slutdatum. Om någon period av internatliknande inkvartering som lagrats i KOSKI-tjänsten saknar slutdatum, tolkas eleven i aktiva studierätter omfattas av internatliknande inkvartering då när uppgifterna granskas och i avslutade studierätter omfattats av internatliknande inkvartering ända tills studierätten upphört.

Perioden av internatliknande inkvartering antecknas endast i studierätter för sådana elever som i anslutning till internatliknande undervisning får bo avgiftsfritt och får extra måltider.

Skolhem

I detta fält borde synas elevens alla perioder i skolhem med start- och slutdatum. Om någon skolhemsperiod saknar slutdatum, tolkas eleven i aktiva studierätter vara i skolhem vid den tid när uppgifterna granskas och i avslutade studierätter varit i skolhem ända tills studierätten upphört. Endast skolhem använder skolhemsperioder. Om eleven flyttar till ett skolhem avslutas hans eller hennes studierätt i den ursprungliga skolan med statusen ”Utskriven” eller antecknas som ”tillfälligt avbruten”. Skolhemmet skapar en ny studierätt till vilken den aktuella tilläggsuppgiften överförs om eleven faktiskt bor i skolhemmets lokaler.

Exempelbild: Eleven har börjat sin studierätt i Lagmansgårdens skola 10.8.2021. Skolhemsperioden antecknas ha börjat 10.8.2021. Skolhemsundervisning innebär alltid ett beslut om särskilt stöd.

Fält som tagits ur bruk

Följande fält för tilläggsuppgifter har raderats och KOSKI tar inte emot uppgifter som överförs till fälten. Uppgiftsöverföringen tömmer fältet.

Rätt till en avgiftsfri plats i elevhem

Perioder av intensifierat stöd

Uppskov av inledandet av den grundläggande utbildningen

Stödformer