Det är viktigt att under läsåret kontrollera att varje elev syns på den årskurs som hen vid den tidpunkt avlägger. Elevens tidigare avlagda årskurser ska synas bekräftade i studierättens uppgifter inklusive läsårsbedömningarna.

Uppgifter om årskursen vid läsårets slut / Bekräftelse av årskursen och läsårsbetygets uppgifter

Grunduppgifter om årskursen

Förutom årskursens grunduppgifter som syns för alla elever syns det i den avlagda årskursens uppgifter:

  • Tilläggsuppgifter i betyget – Om eleven har tilläggsuppgifter antecknat i läsårsbetyget.
  • Prestationen slutförd / Icke slutförd – Prestationens bekräftelse ändrar prestationens status från icke slutförd till slutförd, varvid textens bakgrund ändras från grå till grön. Läsårsprestationen ska bekräftas oavsett om eleven uppflyttas till följande årskurs eller om hen stannar kvar på klassen eller om hen är i årskursintegrerad undervisning. Om eleven har fått villkor antecknas prestationen inte som slutförd innan man vet om villkoren avlagts med godkänt eller underkänt resultat och eleven stannar kvar på klassen. Se exempel nedan.


Prestationen ändras från ”prestationen icke slutförd” till ”prestationen slutförd” först när prestationens datum kommit. Om årskursens prestation bekräftas på förhand kontrolleras det att ett bekräftelsedatum och en bekräftare har överförts till prestationen. Se exempel nedan.

  • Datum för bekräftelse – Prestationens bekräftelsedatum är läsårets avslutningsdatum.
  • Bekräftarens namn och titel – undervisningsgruppens ansvariga lärarens eller rektorns underskrift.
  • Uppflyttas till följande årskurs / Eleven stannar kvar på klassen – Uppgift om eleven har avlagt årskursen så att hen uppflyttas till följande årskurs eller om hen stannar kvar i samma årskurs. Grunduppgifter för elever som uppflyttas till följande årskurs och som stannar på klassen ser likadana ut med undantag av denna uppgift.

Mera om studiegången i Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen.


Eleven har avlagt årskursen och hen uppflyttas till följande årskurs

När en elev har godkänt avlagt en årskurs, bekräftas elevens årskursprestation och hen uppflyttas till följande årskurs. I samband med bekräftande av årskursen överförs uppgifterna i enlighet med ifrågavarande årskursens läsårsbetyg till KOSKI-tjänsten. Se mera om läroämnenas uppgifter vid punkten ”Läroämnen och bedömningar”.

Ett exempel på en bekräftad prestation i årskurs 8 där eleven uppflyttas till följande årskurs.

Eleven får villkor

Årskursprestationen för en elev som fått villkor syns i status ”prestationen icke slutförd” ända tills man vet om eleven avlagt villkoren med godkänt resultat eller om hen ska stanna kvar i årskursen. Årskursen bekräftas då med det datum när eleven har avlagt villkoren med godkänt resultat eller då det beslutats att hen ska stanna kvar på klassen.

Om eleven får villkoren godkänt avlagt överförs elevens vitsord enligt hens läsårsbetyg till KOSKI-tjänsten och årskursen bekräftas med det datum då villkoren har avlagts med godkänt resultat. I bekräftelsen finns uppgiften ”uppflyttas till följande årskurs”.

Om eleven inte avlagt villkoren med godkänt resultat antecknas eleven som att hen stannat kvar på klassen eller har övergått till årskursintegrerad undervisning, beroende på hur man gått till väga med eleven. Mera om kvarstannande och årskursintegrerad undervisning kan läsas vid deras egna punkter.

Exempelbild: Elevens uppgifter granskas i exempelfallet 4.6.2022. Eleven har börjat på årskurs 1 10.8.2021 och fått villkor i slutet av läsåret. Det är fortfarande oklart om eleven avlägger villkoren med godkänt resultat och uppflyttas till följande årskurs eller om hen ska stanna kvar på klassen. Elevens prestation syns i status ”icke slutförd” ända tills beslut har fattats.


Eleven stannar kvar på klassen

Om en elev stannar kvar på klassen bekräftas elevens årskursprestation men i samband med bekräftelsen antecknas ”eleven stannar kvar på klassen”. Årskursens läroämnen och läroämnenas vitsord överförs i enlighet med läsårsbetyget så att de läroämnen som eleven inte avlagt med godkänt resultat har vitsordet 4 eller H (Underkänt).

För en elev som stannar på klassen skapas en ny flik för samma årskurs så att uppgifterna om årskursen som ledde till att eleven stannat på klassen förblir synliga i KOSKI-tjänsten.

Exempelbild: Eleven har inte avlagt villkoren med godkänt resultat i årskurs 1 och eleven stannar kvar på klassen. Som bekräftelsedatum för årskursen syns den dag då det blev känt att villkoren inte blir godkänt avlagda och det beslutas att eleven stannar på klassen. I elevens bedömningar syns elevens alla prestationer och läroämnen i ifrågavarande årskurs. De läroämnen som eleven fick villkor för antecknas antingen med vitsordet 4 eller H (Underkänd).


Om eleven stannat kvar på klassen ska hen i KOSKI-tjänsten följande läsår ha en prestation till för samma årskurs. Den gamla prestationen som ledde till att eleven stannat på klassen ska inte raderas.

Exempelbild: Uppgifterna om eleven som i den tidigare bilden stannat på klassen granskas på nytt 1.8.2021. Eleven har ”flyttats” till årskurs 1 för den andra gången och i KOSKI-tjänsten syns två prestationer i samma årskurs.


Eleven studerar årskursintegrerat (undervisning som inte är bunden till årskurserna)

En elev som deltar i undervisning som inte är bunden till årskurserna studerar enligt sitt eget studieprogram men studiegången i skolan sker fortfarande enligt beräknade årskurser. Detta betyder att eleven får varje vår i slutet av den beräknade årskursen ett läsårsbetyg enligt sitt eget studieprogram. I läsårsbetyget syns de läroämnen som eleven ifrågavarande läsår avlagt i enlighet med sitt eget studieprogram. I KOSKI-tjänsten ska den årskursintegrerade elevens prestationer i årskurserna 1–8 bekräftas och eleven uppflyttas alltid till den följande beräknade årskursen vid läsårsskiftet (inte i mitten av läsåret). Eleven studerar enligt sitt eget studieprogram men efter varje läsår uppflyttas hen till den följande beräknade årskursen som räknas från det när eleven börjat skolgången.

I den bekräftade årskursprestationen för en elev som deltar i årskursintegrerad undervisning syns endast de läroämnen och bedömningar som syns i läsårsbetyget som hen fått på våren i enlighet med elevens eget studieprogram. Uppgift om vilken årskursnivås studieperioder det är fråga om syns inte separat i läroämnenas uppgifter. Den beräknade årskursen bekräftas och eleven uppflyttas till den följande beräknade årskursen tills eleven är i årskurs 9. Uppgifter i läsårsbetyget kompletteras inte senare.

Eleven i exempelbilden har börjat i skolan 8.8.2019 och studerar årskursintegrerat. Uppgiften om årskursintegrerad undervisning syns i studierättens tilläggsuppgifter. Eleven har studerat årskurserna 7 och 8 enligt sitt eget studieprogram. Årskurserna är bekräftade och eleven har uppflyttats till följande årskurs. I årskursens bedömningar syns de i läsårsbetyget antecknade läroämnen som är förenliga med de studiehelheter som eleven studerat under ifrågavarande läsår och som eleven fått vitsord för. I läroämnen finns ingen anteckning om enligt vilken årskursens mål ämnesprestationerna är, utan tilläggsuppgiften om undervisning som inte är bunden till årskurser berättar att alla bedömda läroämnen är avlagda i enlighet med det egna studieprogrammet och från dem framgår det inte till vilken årskurs prestationerna skulle höra till. Årskursernas bedömningar kompletteras inte i efterhand.


Årskursprestationens läroämnen och bedömningar

Till KOSKI-tjänsten överförs endast uppgifterna i vårens läsårsbetyg. Mellanbetyg eller skiljebetyg överförs inte till KOSKI-tjänsten.

Läroämnen

Läroämnen syns i KOSKI-tjänsten som obligatoriska eller valfria ämnen och dessutom kan läroämnen vara antingen riksomfattande eller lokala ämnen.

OBS! Om en elev är befriad från studier i något läroämne ska detta läroämne inte alls överföras/registreras i KOSKI-tjänsten. Dvs. läroämnet skulle bara helt och hållet saknas från listan över läroämnen, på samma sätt som den saknas från elevens läsårsbetyg.

Obligatoriska läroämnen visas på vänstra sidan och valfria ämnen på högra sidan:



Gemensamma läroämnen och valfria ämnen

1. Valfria timmar i konst- och färdighetsämnen = i statsrådets förordning (2012) fastställs ett minimiantal timmar för varje konst- och färdighetsämne (6 årsveckotimmar i årskurs 1–6 och 5 årsveckotimmar i årskurserna 7–9) som är en del av de obligatoriska lärokurserna i musik, bildkonst, slöjd, gymnastik och huslig ekonomi och bedöms som en del av dem. Utbildningsanordnaren bestämmer i den egna timfördelningen om dessa konst- och färdighetsämnenas valfria timmar placeras direkt i undervisningen i ifrågavarande ämnen eller om eleverna får välja i vilka konst- och färdighetsämnen de studerar en längre lärokurs. I båda fallen utgör dessa en fortsättning på varje obligatoriska konst- och färdighetsämne i den lokala läroplanen, och de bedöms inte på något sätt separat utan de är en del av det obligatoriska läroämnet och dess bedömning. Dessa ska inte likställas med valfria ämnen!

2. Valfria ämnen = självständiga lärokurser som kan vara kopplade till något gemensamt läroämne som fördjupande (till exempel matematik, gymnastik) eller vara tillämpade, till exempel IKT, emotionella färdigheter. Valfria ämnen bedöms alltid separat och de har egna principer för bedömning av valfria ämnen: lärokurser som är under 2 årsveckotimmar bedöms verbalt och 2 årsveckotimmar eller över bedöms med siffervitsord. Också lärokurser med anknytning till konst- och färdighetsämnen kan erbjudas som valfria ämnen, som då bedöms separat. Elever ska erbjudas 9 årsveckotimmar av valfria ämnen under hela den grundläggande utbildningen. 

Skillnaden mellan valfria timmar i konst- och färdighetsämnen och valfria ämnen kommer redan från timfördelningen, det har alltså inte endast att göra med bedömning och betygsanteckningar. Valfria timmar i konst- och färdighetsämnen (se tidigare punkt 1) samt valfria ämnen (se tidigare punkt 2) kan inte blandas ihop så att valfria ämnen skulle erbjudas från konst- och färdighetsämnenas timmar. Studier som erbjuds från konst- och färdighetsämnenas valfria timmar (se tidigare punkt 1) bedöms alltid som en del av ett gemensamt läroämne, därför att de ingår i läroämnets obligatoriska lärokurs.

Om ett valfritt ämne (punkt 2) fördjupar något läroämne antecknas dess bedömning i betygen direkt under ifrågavarande läroämne. Om ett valfritt ämne är tillämpat, dvs. är inte direkt anknuten till något gemensamt läroämne, antecknas dess bedömning i betygen vid punkten Andra valfria ämnen (fr.o.m. 1.8 Tillämpade valfria ämnen). Valfria ämnen bedöms som självständiga lärokurser enligt det hur utbildningsanordnaren dem erbjuder och eleven väljer. Varje valfria ämne utgör en självständig lärokurs som sedan också bedöms separat.  

I läsårs- och avgångsbetyget kan det finnas vitsord endast från gemensamma läroämnen och valfria ämnen (se tidigare punkt 2). Alla exemplen som har att göra med valfria ämnen i betygsmodellerna som finns på Utbildningsstyrelsens sidor hänvisar till valfria ämnen (punkt 2). 

Det finns kommuner som har infört valfria timmarna i konst- och färdighetsämnen (tidigare punkt 1) direkt i de gemensamma läroämnenas undervisning, varefter problem att dessa skulle sammanblandas med valfria ämnen har inte uppkommit.

Om en kommun har fattat beslut om att ge valfria timmar i konst- och färdighetsämnen till elever att välja från är det bra att redan i utbudet göra skillnad till valfria ämnen. Detta innebär att målen, innehållen och namnen i valfria ämnen (tidigare punkt 2) skiljer sig avsevärt från de valfria timmarna som hör till obligatoriska konst- och färdighetsämnena. 

OBS! Också valfria fördjupande ämnen som anknyter till ett gemensamt läroämne överförs med samma riksomfattande kod som det egentliga gemensamma ämnet. Därmed kan samma läroämne synas i årskursens flik både som obligatorisk och valfri. Den ena är vitsordet för det gemensamma läroämnet och den andra är bedömningen för ett valfritt ämne som anknyter till ett gemensamt läroämne. 


Riksomfattande och lokala läroämnen

Riksomfattande läroämnen syns i läroämneslistan med den vanliga fonten och lokala läroämnen syns i kursiv stil. För lokala läroämnen är det obligatoriskt att också lagra läroämnets beskrivning.

Riksomfattande läroämnen är de läroämnen som har nämnts som gemensamma läroämnen i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen.

Riksomfattande läroämnen överförs med koderna från KOSKI-tjänstens kodverk för riksomfattande läroämnen: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/koskioppiaineetyleissivistava/latest?kieli=sv

Lokala läroämnen är de läroämnen som inte på läroämnesnivå har någon motsvarighet i de riksomfattande grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen.

Individualiserat läroämne, betonat läroämne och andra uppgifter i anknytning till ämnesprestationen

Uppgifter som lagras i KOSKI-tjänsten i samband med läroämnesprestationer är:

  • Är läroämnet avlagt enligt individualiserad lärokurs.
  • Har läroämnet studerats betonat (med betonad undervisning avses undervisning där anordnaren av undervisning erbjuder betonad undervisning i något visst läroämne/läroämnen, dvs. det erbjuds mer än de årsveckotimmar som krävs i läroplansgrunderna (exempelvis betonad undervisning i matematik och naturvetenskaper).
  • Är ett enskilt läroämne avlagt som en särskild examen.

Om dessa uppgifter hör till elevens läroämnesprestation ska det också synas i KOSKI-tjänsten.

Uppgiften om ett individualiserat läroämne syns som en asterisk efter läroämnets omfattning

Uppgiften om betonad undervisning syns som två asterisker efter läroämnets bedömning

Uppgiften om att ett läroämne är avlagd i särskild examen syns i läroämnets tilläggsuppgifter som kan öppnas genom att trycka på det blåa tecknet ”+”

Uppgiften om att något läroämne studerats på annat språk än skolans undervisningsspråk syns inte i samband med läroämnena, utan uppgift om detta ska vara antecknad i årskursprestationens grunduppgifter under punkten ”övriga studiespråk”.


Bedömningar

I KOSKI-tjänsten antecknas samma bedömningar i årskursens flik som i elevens läsårsbetyg. Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen ger anvisningar för bedömningen i slutet av läsåret för varje årskurs.

I allmänbildande utbildning godkänner KOSKI-tjänsten bedömningsskalan 4–10 samt verbal bedömning där de godkända kodvärden är S = Godkänd, O = Deltagit och H = Underkänd. Det är önskvärt att verbala bedömningar inte skulle överföras till KOSKI-tjänsten, utan endast överföra vitsordet "S".

Utöver bedömningar ska läroämnenas omfattningar i årsveckotimmar synas.


Uppförande

Utöver läroämnenas bedömning ska bedömning av uppförande synas i läsårsbetyget. Bedömning av uppförande syns på högra sidan av vyet nedanför valfria ämnen.


Ett exempel på uppgifter om en avlagd årskurs

Ett exempel på en bekräftad prestation i årskurs 8 med läroämnen, omfattningar och bedömningar.


Elever som studerar årskursintegrerat (undervisning som inte är bunden till årskurserna)

Om eleven deltar i årskursintegrerad undervisning syns de läroämnen som eleven avlagt enligt sitt eget studieprogram i läsårsbetyget och som inte är bundna till den egentliga årskursen som eleven är i. För årskursintegrerade elever är årskursen i princip den från skolgångens början beräknade årskurs, fastän läroämnen studeras årskursintegrerat. Detta betyder till exempel att eleven kan i den beräknade årskurs 8 enligt det egna studieprogrammet det läsår avlägga läroämnen som andra elever avlägger till exempel i årskurs 7. För årskursintegrerade elever antecknas dessa läroämnen ändå i läsårsbetyget på den beräknade årskurs 8. Läsårsbetyg kompletteras inte i efterhand.

Uppgifter om en årskurs som avlagts enligt verksamhetsområde 

Grunduppgifter om en årskurs som avlagts enligt verksamhetsområde är samma som i andra årskursprestationer.

För en elev som avlagt en årskurs enligt verksamhetsområde syns verksamhetsområden och deras bedömningar samt omfattningar i årskursens prestation i stället för läroämnen. Verbal bedömning används i undervisning enligt verksamhetsområde. Det är önskvärt att verbala bedömningar inte skulle överföras till KOSKI-tjänsten, utan endast överföra vitsordet "S". 

I fliken för årskursprestationen ska utöver verksamhetsområdenas bedömning synas bedömning av uppförande.

Kompletterande studier i det egna modersmålet

Studier i det egna modersmålet som kompletterar den grundläggande utbildningens läroplan börjar registreras i KOSKI-tjänsten från och med höstterminen 2020. Till skillnad från läroämnen som fastställts i läroplanen antecknas uppgiften om kompletterande studier i det egna modersmålet i årskursprestationens grunduppgifter. Uppgifter om kompletterande studier i det egna modersmålet består av följande uppgifter: Språk, omfattning, vitsord och bedömningsdatum (om det finns). Obs! Om det är fråga om studier i modersmålet som erbjuds i läroplanen antecknas de i listan över läroämnen på samma sätt som de andra läroämnen.

Den riksomfattande standarden för språkkoder används i bakgrunden för fastställande av språket: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/kieli/latest?kieli=sv

Ett siffervitsord eller S (godkänd) kan överföras som bedömning.

Exempelbild: En elev i årskurs 1 har deltagit i kompletterande studier i det egna modersmålet i årskurs 1 med omfattningen 1 årsveckotimme.