Tässä ohjeessa kuvataan korkeakoulujen tutkintoon johtavan, ei yhteishaussa mukana olevan koulutustarjonnan päivittäminen. Ongelmatilanteissa ja kysymyksissä ota yhteyttä korkeakoulutiimiin (korkeakoulutiimi@opintopolku.fi). 

Korkeakoulujen tutkintoon johtamaton koulutus on mm.

  • Tutkintokoulutuksen kaltainen tutkintoon johtamaton korkeakoulutus
    • Opettajakoulutukset
      • ammatillinen opettajakoulutus,
      • ammatillinen erityisopettajakoulutus,
      • ammatillinen opinto-ohjaajakoulutus,
      • opettajien pedagogiset opinnot yliopistoissa
    • Erikoislääkärikoulutukset (erikoislääkäri, -hammaslääkäri, -eläinlääkäri)
  • Opintojaksot
    • Avoin korkeakoulutus (toteutuksella opintojaksolle merkittävä lisätieto)
  • Opintokokonaisuudet
    • Avoin korkeakoulutus (toteutuksella opintokokonaisuudelle merkittävä lisätieto)
  • Erikoistumiskoulutukset
  • Muut
    • Täydennyskoulutus (toteutuksella mille tahansa koulutustyypille merkittävä lisätieto)
    • Työvoimakoulutus (toteutuksella mille tahansa koulutustyypille merkittävä lisätieto)

Pääsääntöisesti kaikkeen Opintopolun koulutustarjontaan voi käyttää myös Opintopolun hakemuspalvelua (lomake-editori, hakemusten käsittely, kevyt valinta) ja halutessaan valintapalveluita (valintaperusteiden mallinnus ja valintojen toteuttaminen) siltä osin kun ne käyttötavoilta vastaavat korkeakoulun tarpeisiin. 

Jos käyttää Opintopolun koulutustarjonnan lisäksi esim. hakemuspalvelua, mahdollistuu myös hakijoille sähköinen asiointi oma opintopolun kautta (tulostiedot, paikan vastaanotto, oilin käyttö ilmoittautumiseen), sekä rajapinnan kautta hakijoiden tietojen siirto omaan järjestelmään (kkhakijat)

Sisällysluettelo


 

Yleistä koulutustarjonnasta ja opintopolku.fi:stä

Uudessa koulutustarjonnassa noudatetaan kolmitasoista koulutustarjonnan esityshierarkiaa:

  • koulutuksia, jotka sisältävät
  • toteutuksia, jotka sisältävät
  • hakukohteita, jotka ovat kiinni haussa ja sisältävät valintaperusteita

Mitä koulutukset, toteutukset ja hakukohteet tarkoittavat, ja mikä näiden keskinäinen suhde on ja miten nämä suhtautuvat vanhan tarjonnan koulutuksiin ja hakukohteisiin?

Lyhyesti:

  • Uudessa tarjontapalvelussa koulutus vastaa suurin piirtein vanhan tarjontapalvelun koulutusta myös, mutta karsittavissa yleisemmäksi ja luotu palvelemaan sitä tarkoitusta, että korkeakoulu voi ilmoittaa korkeakoulussa tarjolla olevista koulutuksista yleisellä tasolla ilman koulutuksen aloitusaikaa.
  • Uudessa tarjontapalvelussa toteutus vastaa vanhan tarjontapalvelun koulutusta
  • Uudessa tarjontapalvelussa hakukohde vastaa vanhan tarjontapalvelun hakukohdetta
  • Uudessa tarjontapalvelussa haku vastaa vanhan tarjontapalvelun hakua, sillä erolla, että hakemisen ja valintojen hallintaan liittyvät parametrit on siirretty hakemus- ja valintapalvelun hallintakäyttöliittymään
  • Uudessa tarjontapalvelussa oppilaitostietoja, siltä osin kun ne näkyvät hakijoille koulutustarjonnassa opintopolku.fi:ssä, hallinnoidaan uuden koulutustarjonnan käyttöliittymässä. 


Koulutuksia voi luoda tarkalla tasolla tai yleisemmällä tasolla. OPH suosittelee mahdollisimman tarkkaa tasoa (yksi koulutus on yksi opintojakso, opintokokonaisuus, etc.)

Koulutustarjontaa luodaan ja muokataan tarjonnan tallennuslomakkeiden avulla. 

Koulutustyypit

On tunnistettu seuraavaa tutkintoon johtamatonta korkeakoulusta:

  1. tutkintokoulutuksen kaltainen tutkintoon johtamaton koulutus: käytännössä tutkintokoodin (tilastokeskuksen koulutusluokitus) omaava muutoin tutkintokoulutusta muistuttava koulutus, joka tallennetaan ja esitetään kuitenkin tutkintoon johtamattomana koulutuksena Opintopolussa:
    1. ammatilliset opettajan-, erityisopettajan ja opinto-ohjaajan koulutukset (tutkintokoodit: 000001, 000002, 000003)
    2. opettajien pedagogiset opinnot (tutkintokoodi: 919999)
    3. erikoislääkärikoulutukset (tutkintokoodit: 775101, 775201, 775301)
  2. opintojakso: tiettyä opiskeltavaa kokonaisuutta, osaamisen alaa, aihetta tai sisältöä käsittelevä, erikseen suoritettavissa oleva opintojen osa. Yhden opintojakson voi usein suorittaa eri tavoilla (esim. luennoille osallistuminen, kirjatentti, työharjoittelu, osaamisen tunnustaminen). Koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulunnäkökulmasta opintojakso on opintojen järjestämisen yksikkö. Korkeakoulukontekstista puhutaan myös kursseista.
  3. opintokokonaisuus: korkeakoulututkintoon kuuluvien opintojen osa, joka muodostuu kahdesta tai useammasta yhtä tai useampaa aihepiiriä tai ongelma-aluetta käsittelevästä opintojaksosta.
  4. erikoistumiskoulutukset: ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistävä koulutus, jollaisia yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät korkeakoulututkinnon suorittaneille, työelämässä jo toimineille henkilöille ja niille, joilla korkeakoulu toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Tallennetaan omana koulutustyyppinään, koska nämä ilmoitetaan OPH:lle julkiseen luetteloon, jonka mukaan voi tallentaa koulutustarjontaan.

Opintopolun koulutustarjonnan tietomalli ja -rakenne

Yksinkertaisuudessaan Opintopolun koulutustarjonta koostuu viidestä elementistä:

Koulutus

Koulutukset (komo) löytyvät hakutuloksena Opintopolun koulutushaussa. Koulutus on tapa kertoa koulutuksen järjestäjän järjestämästä koulutuksesta - se ei ota sinäänsä kantaa koulutuksen (konkreettisen) toteutukseen. Koulutus vastaa käytännössä OKSA-sanastossa määritelmää koulutus (2)

Toteutus

Koulutuksen toteutus (komoto) on koulutuksen konkreettinen toteutus, jossa otetaan kantaa tarkemmin milloin koulutus järjestetään, kuka sen järjestää, miten se järjestetään, jne. Yhdellä koulutuksella voi olla monta toteutusta. Koulutuksien toteutukset listautuvat kunkin koulutussivun Tutustu tarjontaan -osiossa sekä Oppilaitos-sivulla. Tietyissä koulutustyypeissä, kun haku ei tapahdu Opintopolun hakulomakkeella voi toteutuksella myös ottaa kantaa hakeutumiseen ja siihen miten se tapahtuu. 

Haku

Haku on kokonaisuus, joka muodostuu koulutuksen toteutuksista, jotka on tietojärjestelmässä luokiteltu samaan ryhmään opiskelijavalintaa varten tiettynä ajankohtana. Haussa otetaan kantaa hakutapaan, hakuaikaan. 

Valintaperuste

Valintaperuste(kuvaus) on lainsäädännön ja koulutustoimijan määrittämä peruste, jonka mukaan hakijoita valitaan opetukseen tai koulutukseen. Valintaperusteella voi kuvata valintatapoja ja syöttää tietoja esimerkiksi valintakokeista tai vähimmäispistemääristä ja aloituspaikoista. Valintaperusteet ovat luettavissa Lue valintaperusteet painikkeen takana omana sivunaan toteutuksen hakukohdelaatikossa. 

Hakukohde

Hakukohde on koulutuksen toteutus, joka on liitetty tiettyyn hakuun. Hakukohde on aina kytkettynä toteutukseen ja hakuun. Hakukohteella kerrotaan mm. koulutukseen hakeutumisen vaatimuksista sekä aloituspaikoista perustietojen osalta. 


Dia1.PNG



koulutustarjonnan tietomalli lyhyesti


Käyttöoikeudet

Koulutustarjontaan tarvitaan erilliset käyttäjäoikeudet, eikä esimerkiksi Vastuukäyttäjä (kk) oikeuksilla pääse uuden koulutustarjonnan hallintakäyttöliittymään

KäyttöoikeusryhmäSeliteKuka voi myöntää tätä oikeutta?

Pääkäyttäjä (kk) (max. 5/kk)

Koulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien luonti, muokkaus, katselu ja poisto-oikeudet

Oikeus myöntää alla olevia oikeuksia

OPH

Koulutustarjonnan pääkäyttäjä (kouta)

Koulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien luonti, muokkaus, katselu ja poisto-oikeudet

Oikeus myöntää koulutustarjonnan päivittäjä (kouta), koulutustarjonnan luoja (kouta) ja koulutustarjonnan katselija (kouta) oikeuksia

Oman korkeakoulun Pääkäyttäjä (kk)

Koulutustarjonnan luoja (kouta)

Koulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien luonti, muokkaus, katselu ja poisto-oikeudet

Oman korkeakoulun Pääkäyttäjä (kk), Koulutustarjonnan pääkäyttäjä (kouta)
Koulutustarjonnan päivittäjä (kouta)Koulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien muokkaus ja katseluoikeudetOman korkeakoulun Pääkäyttäjä (kk), Koulutustarjonnan pääkäyttäjä (kouta)
Koulutustarjonnan katselija (kouta)Koulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien katseluoikeudetOman korkeakoulun Pääkäyttäjä (kk), Koulutustarjonnan pääkäyttäjä (kouta)
KK-rajapinnatKoulutusten, toteutusten, hakujen, hakukohteiden, valintaperusteiden, sora-kuvausten ja oppilaitosten osien luonti, muokkaus, katselu ja poisto-oikeudetOman korkeakoulun Pääkäyttäjä (kk), OPH

Koulutustarjonnan etusivu

Koulutustarjonnan ylläpidon etusivulle pääsee valitsemalla virkailijan Opintopolun ylävalikosta Koulutustarjonta → Koulutustarjonnan ylläpito.

Koulutustarjonnan ylläpidon etusivu koostuu viidestä listauksesta (a) sekä organisaatiovalikosta (b) ja yläpalkin pikalinkeistä sopivaan kohtaa listauksia (c):

Koulutustarjonnan listauksia on viisi, yksi kullekin koulutustarjontaoliolle (jatkossa koutaolio):

  1. Koulutukset
  2. Toteutukset
  3. Haut 
  4. Hakukohteet
  5. Valintaperusteet

Pikalinkeistä (c) pääset suoraan sopivaan kohtaan listauksia.

Kussakin listauksessa näkyy valitulla organisaatiolla saatavissa oleva koutaoliot. Listauksen otsikon oikeassa laidassa pääset heti luomaan uutta oliota (koulutusta/toteutusta/hakua/hakukohdetta/valintaperustetta). Listauksen otsikon alla on kunkin olion sopivat haku ja suodatuselementit. Nämä vaihtelevat koutaolioittain ja näitä lisätään tarpeen mukaan. 03/2023 tilanteessa suodatusvaihtoehdot ovat seuraavat:

  1. Koulutukset
    1. koulutuksen nimi
    2. koulutustyyppi
    3. tila
    4. näkyvyys
  2. Toteutukset
    1. toteutuksen nimi
    2. koulutustyyppi
    3. tila
  3. Haut
    1. haun nimi
    2. tila
    3. hakutapa
    4. koulutuksen alkamiskausi
    5. koulutuksen alkamisvuosi
  4. Hakukohteet
    1. hakukohteen nimi
    2. hakukohteen haun nimi
    3. koulutustyyppi
    4. organisaatio
    5. tila
  5. Valintaperusteet
    1. valintaperusteen nimi
    2. koulutustyyppi
    3. tila
    4. näkyvyys

Tietyissä koutaolioissa (toteutukset ja hakukohteet) suodatuskenttien alla on turkoosin välinen palkki, jossa on toiminnot monen koutaolion massakäsittelyyn:

Toteutuksia voi valita useita ja niitä voi kopioida useita kerrallaan:

Hakukohteita voi valita useita ja valittujen tilaa voi muokata kerralla:

Lisäksi koutaolioiden listauksissa sarakeotsikoiden perusteella voi vaihtaa lajittelujärjestystä.

Useiden toteutusten kopiointi

Halutessasi voit valita useampia toteutuksia, joista teet luonnos-tilaiset kopiot. Voit hakea sopivan listauksen käyttämällä toteutuslistauksen suodattimia ja sen jälkeen valitsemalla valintaruuduilla haluamasi toteutukset. Voit myös ruksia sarakeotsikoiden kohdalla olevasta ruksista, joka valitsee kerrallaan koko sivun listaukset. Huom! Jos sinulla on suodatustuloksia useita sivua, tulee tehdä tämä joka sivulla. Valittuasi valintaruuduista haluamasi toteutukset näet turkoosilla käsittelypalkilla, kuinka monta toteutusta sinulla on valittuna. Voit myös kyseisessä kohdassa poistaa valinnat.

Valitsemalla seuraavaksi kopioi, eteesi avautuu modaali, jossa näet yhteenvedon valitsemistasi toteutuksista, muuttaa vielä valintaasi ja voit aloittaa kopioinnin.

Aloitettuasi kopioinnin katselet pyörivää hyrrää kopioinnin ajan. Kopioinnin valmistuttua eteesi avautuu uusi modaali, jossa kerrotaan kopioinnin tulokset.

Huomioithan, että toteutusten kopioinnin myötä uudet luonnos-tilaiset eivät päivity heti etusivun listalle. Odota hetki ja lataa sen jälkeen sivu uudestaan (CTRL+F5).

Kopioinnin yhteenvedossa näet myös kopioiden oidit sekä linkit sekä alkuperäisiin että kopioituihin toteutuksiin. Kopioidut toteutukset modaalin suljettuasi näet listauksessa luonnos-tilaisina

Tämän jälkeen voit siirtyä muokkaamaan kopioitujen luonnos-tilaisten toteutusten tietoja ja julkaisemaan uudet toteutukset.

Useiden hakukohteiden tilan muuttaminen

Halutessasi voit valita useampia hakukohteita, joiden tilan muutat kerralla. Voit hakea sopivan listauksen käyttämällä hakukohdelistauksen suodattimia ja sen jälkeen valitsemalla valintaruuduilla haluamasi hakukohteet. Voit myös ruksia sarakeotsikoiden kohdalla olevasta ruksista, joka valitsee kerrallaan koko sivun listaukset. Huom! Jos sinulla on suodatustuloksia useita sivua, tulee tehdä tämä joka sivulla. Valittuasi valintaruuduista haluamasi hakukohteet näet turkoosilla käsittelypalkilla, kuinka monta hakukohdetta sinulla on valittuna. Voit myös kyseisessä kohdassa poistaa valinnat.

Valitsemalla seuraavaksi Vaihda tila -pudotusvalikosta tilan johon haluat valitsemasi hakukohteiden tilan muuttaa. Tämän tehtyäsi eteesi avautuu modaali, jossa näet yhteenvedon valitsemistasi hakukohteista, voit vielä muuttaa valintaasi ja voit aloittaa tilan vaihdon. 

Painamalla Vaihda hakukohteet tilaan <haluamasi tila> katselet pyörivää hyrrää muutoksen ajan. Operaation valmistuttua eteesi avautuu uusi modaali, jossa kerrotaan operaation tulokset.

Sarakkeessa muuttunut näkyy onnistuiko operaatio. Näet lisäksi myös uuden tilan yhteenvetonäkymässä. Näet lisäksi myös mahdolliset virheet, jos tilamuutos ei ole syystä tai toisesta onnistunut joillain hakukohteilla. 

Huomioithan, että hakukohteiden tilojen muutokset eivät päivity heti etusivun listalle. Odota hetki ja lataa sen jälkeen sivu uudestaan (CTRL+F5).

Yhteiset koulutustarjonnan osat

Oppilaitostiedot


Koulutustarjonnan puolella näkyviä oppilaitoksista kertovia tietoja hallinnoidaan vanhasta Opintopolusta poiketen osittain koulutustarjonnan puolella. Organisaation perustietojen hallinta sekä esim. lakkauttamiset tehdään edelleen organisaatiopalvelussa päävalikossa kohdassa: "oman organisaation tietojen ylläpito".

Pääset muokkaamaan oppilaitoksen tarkentavia tietoja organisaatiovalikosta etsimällä kyseisen oppilaitoksen ja/tai toimipisteen ja klikkaamalla kynäsymbolia oppilaitoksen/toimipisteen oikeassa reunassa.

Voit muokata vain oman organisaatiosi oppilaitos- ja toimipistetasoisen organisaation tietoja. 

Kieliversiot

Näkymässä edetään vaiheittain, ja ensimmäisenä päätetään millä kielellä tietoja julkaistaan Opintopolussa:

Oppilaitoksen perustiedot

Oppilaitoksen perustiedoissa näytetään perustietoja oppilaitoksesta/toimipisteestä:

Voit myös lisätä oppilaitoksen logon sekä perustietoja oppilaitoksesta, kuten: 

  • opiskelijamäärän, sekä
    • korkeakoulujen,
    • tiedekuntien,
    • kampuksien,
    • yksiköiden,
    • toimipisteiden tai
    • akatemioiden määrän

valitse omaan organisaatiorakenteeseen sopivin organisaatiotyyppien määrä. 

Oppilaitoksen esittely

Oppilaitoksen esittelyssä voit lisätä lyhyen oppilaitoksen esittelytekstin

Oppilaitoksen teemakuva

Voit lisätä oppilaitokselle teemakuvan, joka näkyy oppilaitossivulla perustietolaatikon ja oppilaitoksen nimen välissä


Oppilaitoksen osat

Näet tässä kohtaa kaikki kyseisen oppilaitokseen kuuluvat toimipisteet

Tietoa opiskelusta

Tietoa opiskelusta -osiossa voit lisätä kuvailevia tekstikenttiä ja kertoa lisää oppialaitoksesta. Valitse lisättävä osio pudotusvalikosta. 

Valittavana on seuraavat kuvailevat kentät:

Oppilaitoksen yhteystiedot

Osiossa voit tarkastella organisaation yhteystietoja Huom! organisaation yhteystiedot haetaan aina organisaatiopalvelusta, ja niitä ylläpidetään siellä. Valitsemalla Muokkaa yhteistietoja pääset organisaatiopalveluun muokkaamaan organisaation yhteystietoja.

Oppilaitoksen hakijapalveluiden yhteystiedot

Osiossa voit lisätä hakijapalveluiden yhteystiedot.

Anna yhteystiedon nimi sekä varsinaiset yhteystiedot. 

Oppilaitoksen tila

Viimeisenä valitset onko oppilatioksen tila luonnos vai julkaistu. Julkaise oppilaitos ja/tai oppilaitoksen osa päivitettyäsi tiedot.

Haku

Haku on menettely, jolla korkeakoulu mahdollistaa henkilöille pyrkimisen koulutuksen toteutuksiin ja jolla se valitsee ja ottaa opiskelijat koulutuksen toteutuksiin. Jos aiot käyttää Opintopolun hakemuspalvelua (ja mahdollisesti valintapalvelua) opiskelijoiden hakemuksien vastaanottamiseen, käsittelyyn ja opiskelijavalinnan tekemiseen, joudut tekemään sopivan haun, ja koulutuksiesi toteutuksiin hakukohteet. Hakukohteet on koulutustarjonnan osa, joka valitaan hakulomakkeella ja jolla voi kertoa hakumenettelystä ja valintaperusteista. 

Jos et järjestä opintojaksojen ja opintokokonaisuuksien hakua Opintopolussa, sinun ei tarvitse tehdä hakua. Tutkintokoulutusten kaltaisten tutkintoon johtamattomien korkeakoulutusten osalta (amkope, opettajien pedagogiset, erikoislääkärit) tulee tehdä haut ja hakukohteet vaikka ei käyttäisi Opintopolkua hakujärjestelmänä. 

Voit luoda haun päänäkymässä valitsemalla Luo uusi haku kohdassa Haut.

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden haun vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen haun tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. annat haulle nimen.

Kohdassa 4. valitset haun kohdejoukon. Korkeakoulut valitsevat aina kohdejoukoksi korkeakoulutuksen. Huom! Valitse tarvittaessa myös kohdejoukon tarkenne (erit. jos kyse AMKOPE-, erikoislääkäri-, opettajien pedagogiset opinnot koulutuksista sekä opintjaksoista ja opintokokonaisuuksista, jotka ovat maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta)

Kohdassa 5. valitset hakutavan. Korkeakoulut valitsevat hakutavaksi joko erillishaun tai joustavan haun (tarvittaessa myös lisähaku ja siirtohaku). Yhteishaku on vain OPH:n käytössä. Hakukohteet toteutuksella ryhmitellään hakutavan mukaisten otsikoiden alle.

Erillishaussa (ml. lisähaku ja siirtohaku) hakuajalla on oltava alkaminen ja päättyminen. Joustavassa haussa hakuajalla on oltava vain alkaminen. 

Kohdassa 6. määrittelet haulle aikataulutiedot. Hakuaika on pakollinen tieto kaikille hauille. Koulutuksen aloitusajankohdan voi määritellä myös koko haulle yhteiseksi, jolloin kaikkien hakukohteiden tiedossa on sama koulutuksen alkamistieto. Haulle asetettu koulutuksen alkamistieto yliajaa aina toteutusten ja hakukohteiden omat koulutuksen alkamistiedot. 

Kohdat Oppijalle näkyvä informatiivinen aikataulu tulevaisuudesta ja Ajastettu haun julkaisupäivämäärä eivät ole käytössä ja ne voi jättää tyhjäksi.

Hakukohteen lisäämisen ja perumisen takaraja tekee sen, että asetetun päivämäärän ja kelloajan jälkeen hakuun ei voi liittää enää hakukohteita. 

Hakukohteen muokkauksen takaraja tekee sen, että asetetun päivämäärän ja kelloajan jälkeen haun hakukohteita ei voi enää muokata.

Ajastettu haun hakukohteiden arkistointipäivämäärä tekee sen, että asetetun päivämäärän kohdalla tapahtuu kaikkien hakukohteiden ja haun massa-arkistointi.


Kohdassa 7.  voit valita, voivatko muut oppilaitokset lisätä hakukohteitaan kyseiseen hakuun. Käytä tätä, jos järjestätte yhteisiä hakuja muiden oppilaitosten kanssa. 

Organisaatiolistauksessa on vain oppilaitos-tasoiset organisaatiot. Voit hakea listasta tarvittavat oppilaitokset.

Liittämisen ja tietojen tallentamisen jälkeen liitetyt organisaatiot voivat nähdä haun etusivun hakulistauksessa. Liitetyt organisaatiot eivät voi muokata haun tietoja. 

Jos kyseessä on vain yhden organisaation haku, tämän askeleen voi ohittaa. Sinun ei tarvitse valita listasta omaa organisaatiotasi.

image-2024-2-29_17-19-36.png

Kohdassa 8. Valitse tässä kohtaa käytetäänkö hakemuspalvelun lomaketta, muuta lomaketta tai että ei ole sähköistä hakua.

  • Hakemuspalvelun lomake valitaan listasta lomakkeen nimen perusteella. 
  • Muu hakulomake kohtaan annetaan ulkoisen hakulomakkeen URL
  • Ei sähköistä hakua -kohdalla kerrotaan hakeutumisesta hakijalle lisätietokentällä.

Lisäksi jos käytetään hakemuspalvelun lomaketta, Muokkaa asetuksia painikkeesta pääsee muokkaamaan haun asetuksia.

Kohdan 9. haun yhteystiedot voi ohittaa. Toiminnallisuus ei ole käytössä.

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden haun se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen haun voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä. Haku tulee olla julkaistu, jotta hakukohteita voi julkaista. Haku tulee olla julkaistu, jotta haun asetuksia pääsee muokkaamaan.
ARKISTOITU = Julkaistut haut voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä. Arkistoimalla haun arkistoit kaikki hakukohteet.
POISTETTU = Luonnos-tilaisia hakuja voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos haulla on kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia hakukohteita)

Valintaperuste


Koulutustarjonnan puolella näkyviä oppilaitoksista kertovia tietoja hallinnoidaan vanhasta Opintopolusta poiketen osittain koulutustarjonnan puolella. Organisaation perustietojen hallinta sekä esim. lakkauttamiset tehdään edelleen organisaatiopalvelussa päävalikossa kohdassa: "oman organisaation tietojen ylläpito".

Pääset muokkaamaan oppilaitoksen tarkentavia tietoja organisaatiovalikosta etsimällä kyseisen oppilaitoksen ja/tai toimipisteen ja klikkaamalla kynäsymbolia oppilaitoksen/toimipisteen oikeassa reunassa.

Voit muokata vain oman organisaatiosi oppilaitos- ja toimipistetasoisen organisaation tietoja. 

Kieliversiot

Näkymässä edetään vaiheittain, ja ensimmäisenä päätetään millä kielellä tietoja julkaistaan Opintopolussa:

Oppilaitoksen perustiedot

Oppilaitoksen perustiedoissa näytetään perustietoja oppilaitoksesta/toimipisteestä:

Voit myös lisätä oppilaitoksen logon sekä perustietoja oppilaitoksesta, kuten: 

  • opiskelijamäärän, sekä
    • korkeakoulujen,
    • tiedekuntien,
    • kampuksien,
    • yksiköiden,
    • toimipisteiden tai
    • akatemioiden määrän

valitse omaan organisaatiorakenteeseen sopivin organisaatiotyyppien määrä. 

Oppilaitoksen esittely

Oppilaitoksen esittelyssä voit lisätä lyhyen oppilaitoksen esittelytekstin

Oppilaitoksen teemakuva

Voit lisätä oppilaitokselle teemakuvan, joka näkyy oppilaitossivulla perustietolaatikon ja oppilaitoksen nimen välissä


Oppilaitoksen osat

Näet tässä kohtaa kaikki kyseisen oppilaitokseen kuuluvat toimipisteet

Tietoa opiskelusta

Tietoa opiskelusta -osiossa voit lisätä kuvailevia tekstikenttiä ja kertoa lisää oppialaitoksesta. Valitse lisättävä osio pudotusvalikosta. 

Valittavana on seuraavat kuvailevat kentät:

Oppilaitoksen yhteystiedot

Osiossa voit tarkastella organisaation yhteystietoja Huom! organisaation yhteystiedot haetaan aina organisaatiopalvelusta, ja niitä ylläpidetään siellä. Valitsemalla Muokkaa yhteistietoja pääset organisaatiopalveluun muokkaamaan organisaation yhteystietoja.

Oppilaitoksen hakijapalveluiden yhteystiedot

Osiossa voit lisätä hakijapalveluiden yhteystiedot.

Anna yhteystiedon nimi sekä varsinaiset yhteystiedot. 

Oppilaitoksen tila

Viimeisenä valitset onko oppilatioksen tila luonnos vai julkaistu. Julkaise oppilaitos ja/tai oppilaitoksen osa päivitettyäsi tiedot.

SORA-kuvaus (ohjeet tulossa)

Ammatilliset opettajakoulutukset (AMKOPE)

Koulutus

OPH hallinnoi valtakunnallisesti yhteisiä ammatillisia opettajakoulutuksia. Korkeakoulut luovat toteutukset kyseisiin valtakunnallisiin koulutuksiin.


Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot kuten koulutuskoodin ja valitset koulutukselle nimen. Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 6. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 7. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 8. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 9. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.




Opettajien pedagogiset opinnot

Koulutus

Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot opettajien pedagogisten opintojen osalta valitset vain koulutukselle nimen. Koulutuskoodi, laajuus ja koulutusala ovat valmiina. Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. 

SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 6. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 7. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 8. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 9. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.



Erikoislääkärikoulutukset

Koulutus

Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot kuten esimerkiksi koulutuksen koodin, tutkintonimikkeen ja koulutukselle nimen.. Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. 

SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 6. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 7. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 8. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 9. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.



Opintojaksot

Opintojaksoon tulee uusia toiminnallisuuksia ja muutoksia vielä loka-marraskuun 2022 aikana:

  • mahdollisuus valita tallentaako laajuuden yksittäisenä arvona (10) vai arvovälinä (1-10)

Koulutus

Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot kuten opintojen laajuuden, koulutusalan koulutuksen nimen, hakijalle näkyvän tunnisteen ja opinnon tyypin. Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. 

SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 6. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 7. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 8. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 9. ilmoitat hakijalle ilmoittaudutaanko vai haetaanko kyseiseen toteutukseen. Hakeutuminen/Ilmoittautuminen tapa vaikuttaa siihen miten hakeutumiseen/ilmoittautumiseen liittyvä tieto esitetään oppijoille julkipuolella. Ilmoita tässä kohtaa jo käytetäänkö Opintopolun hakemuspalvelua vai muuta hakulomaketta/ei sähköistä hakua. Jos et käytä hakemuspalvelua, annat linkin hakeutumisen/ilmoittautumisen aloittamiseksi sekä lisätiedot hakeutumiselle/ilmoittautumiselle ja valintaperusteille. Ilmoita myös hakuaika. Tämä säätelee milloin täytä hakulomake-linkki muilla kuin hakemuspalvelun lomakkeilla on aktiivinen kyseisen koulutuksen toteutussivulla. Jos ei ole käytössä sähköistä hakua/ilmoittautumista, ilmoita hakijalle miten hakeutuminen/ilmoittautuminen tapahtuu.

HakeminenIlmoittautuminen

Jos käytät hakemuspalvelua, teet lisäksi haun ja hakukohteen. 

Kohdassa 10. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.


Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.



Opintokokonaisuudet

Opintokokonaisuuteen tulee uusia toiminnallisuuksia ja muutoksia vielä loka-marraskuun 2022 aikana:

  • mahdollisuus linkittää aiemmin luotuja opintojaksoja osaksi opintokokonaisuutta
  • mahdollisuus merkitä koulutus ja toteutus avoimeksi korkeakoulutukseksi

Koulutus

Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot kuten opintojen laajuuden, koulutusalan ja koulutuksen nimen. Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. 

SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. Huom! Opintokokonaisuuden toteutuksen opintojen laajuuden tulee olla koulutuksella annetun vaihteluvälin sisällä. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. liität aiemmin luomiasi opintojaksojen toteutuksia kyseisen opintokokonaisuuden toteutuksen sisällöksi. Linkityksen avulla oppija näkee yhteenvetona opintokokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot ja niiden toteutuksen yleisen kuvauksen, sekä voi siirtyä haluamansa opintojakson toteutussivulle tutustumaan tarkemmin opintojakson sisältöön. Vain julkaistut opintojaksojen toteutukset näkyvät oppijoille.

Lisäksi linkityksen jälkeen opintojakson toteutussivulla näkyy, mihin opintokokonaisuuteen se mahdollisesti kuuluu.

Kohdassa 6. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 7. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 8. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 9. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 10. ilmoitat hakijalle ilmoittaudutaanko vai haetaanko kyseiseen toteutukseen. Hakeutuminen/Ilmoittautuminen tapa vaikuttaa siihen miten hakeutumiseen/ilmoittautumiseen liittyvä tieto esitetään oppijoille julkipuolella. Ilmoita tässä kohtaa jo käytetäänkö Opintopolun hakemuspalvelua vai muuta hakulomaketta/ei sähköistä hakua. Jos et käytä hakemuspalvelua, annat linkin hakeutumisen/ilmoittautumisen aloittamiseksi sekä lisätiedot hakeutumiselle/ilmoittautumiselle ja valintaperusteille. Ilmoita myös hakuaika. Tämä säätelee milloin täytä hakulomake-linkki muilla kuin hakemuspalvelun lomakkeilla on aktiivinen kyseisen koulutuksen toteutussivulla. Jos ei ole käytössä sähköistä hakua/ilmoittautumista, ilmoita hakijalle miten hakeutuminen/ilmoittautuminen tapahtuu.

HakeminenIlmoittautuminen

Jos käytät hakemuspalvelua, teet lisäksi haun ja hakukohteen. 

Kohdassa 11. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.



Avoimen korkeakoulutuksen tarjonta

Avoimen korkeakoulutuksen tarjontaa luodessaan Korkeakoulu luo opintojaksot tai opintokokonaisuudet kuten yllä on ohjeistettu:

Koulutus

Opintojakso- ja opintokokonaisuuskoulutusta luodessaan Korkeakoulu voi määrittää koulutuksen perustiedoissa, että kyseinen koulutus on avointa korkeakoulusta

 

Tämä valinta aiheuttaa sen, että koulutusoliolla korkeakoulu voi määrittää, ketkä kaikki muut oppilaitokset voivat tallentaa toteutuksia kyseiseen koulutukseen. Sallitut oppilaitostyypit, jotka tämän jälkeen voivat tallentaa toteutuksia kyseiseen koulutukseen ovat: liikunnan koulutuskeskukset, kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot. Tällöin korkeakoulu koulutusta luodessaan ottaa kantaa kohdassa 9. Koulutusta järjestävät organisaatiot millä oppilaitoksilla on oikeus järjestää kyseistä koulutusta:

Jos "Tämä koulutus on avointa korkeakoulusta" täppä ei ole valittuna, näet vain omat organisaatiot, jolle olet koulutusta luomassa. 

Lisäksi valinta vaikuttaa siihen, että kyseinen koulutus löytyy Avoin korkeakoulutus -suodattimen alta Opintopolku.fi:n koulutushaussa.

Toteutus

Toteutuksella voi myös ottaa kantaa, onko koulutuksen toteutus avointa korkeakoulusta. Tätä täppää voi käyttää jos esimerkiksi sama opintojakso/opintokokonaisuus on tarjolla erillisopintoina ja avoimen opintoina. Tällöin koulutuksella ei ole Avoin-täppä päällä, mutta sen voi laittaa sopivalle toteutukselle päälle, jolloin kyseisen koulutuksen toteutus on avointa korkeakoulutusta. Tässä tapauksessa kannattaa huomioida se, että muut kuin korkeakoulut (kesäyliopistot, kansanopistot, yms.) eivät voi järjestää kyseiseen koulutukseen avoimen toteutuksia.

Valinta vaikuttaa siihen, että kyseisen toteutuksen koulutus löytyy Avoin korkeakoulutus -suodattimen alta Opintopolku.fi:n koulutushaussa.

Muiden kuin korkeakoulujen järjestämät avoimen toteutukset

Jos avoimen tarjontaa järjestää korkeakoulun lisäksi muu oppilaitos (liikunnan koulutuskeskukset, kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot) tulee korkeakoulun ensin tehdä sopiva koulutus, merkitä se avoimeksi korkeakoulutukseksi ja merkitä sopivat oppilaitokset, jotka siihen voivat luoda toteutuksia. Kun tämä on tehty, voi kyseisiin oppilaitoksiin ilmoittaa sopimuskumppaneille, että voivat luotuun koulutukseen luoda toteutuksia. Koulutus joka on merkitty avoimeksi korkeakouluksi ja on merkitty järjestäväksi organisaatioksi esim. kumppaniorganisaatio, näkyy tallennuksen jälkeen kumppaniorganisaation kouta-oikeudet omaavalle virkailijalle, ja hän voi sen jälkeen luoda siihen toteutuksia. 

Lyhykäisyydessään:

kk-vst-prosessi



Täydennyskoulutukset

Täydennyskoulutus on aikaisempaa koulutusta tai pätevyyttä täydentävä ja ajanmukaistava koulutus.

  • Täydennyskoulutus on yleistermi, jolla voidaan viitata hyvin monenlaisiin, muun muassa toisen asteen oppilaitoksissa, yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa järjestettäviin koulutuksiin.
  • Täydennyskoulutuksella ei tarkoiteta erillisiä opintoja, esim. aineenopettajaksi pätevöittäviä erillisiä opintoja.

Täydennyskoulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (tutkinto tai ei-tutkinto).

Tieto siitä, että kyseessä on täydennyskoulutus tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin täydennyskoulutukselle

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan täydennyskoulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

Täydennyskoulutus -tieto ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.



Työvoimakoulutukset

Työvoimakoulutus on koulutusta, jonka toteutus perustuu työ- ja elinkeinohallinnon ennakointitoimintaan sekä työ- ja elinkeinoelämän tarpeista lähtien tuotettuun suunnitelmaan.

  • Työvoimakoulutus voi olla ammatillista koulutusta tai sitä voidaan järjestää korkeakouluissa.
  • Työvoimakoulutuksen opiskelijat valitaan työ- ja elinkeinoviranomaisen toteaman koulutustarpeen perusteella. Työvoimakoulutusta järjestetään ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille.
  • Työvoimakoulutuksesta ja opiskelijavalinnasta säädetään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa (916/2012).

Työvoimakoulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (tutkinto tai ei-tutkinto).

Tieto siitä, että kyseessä on työvoimakoulutus tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin työvoimakoulutuksilla

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan työvoimakoulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

Työvoimakoulutus -tieto ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.



JOTPA-koulutukset

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen yksi päätehtävistä on rahoittaa työikäisille tarkoitettuja koulutuksia. Rahoitusmuotoja ovat

  • valtionavustukset ja 
  • hankinnat, joita voivat olla esimerkiksi suuret kilpailutukset, pienet ja pistemäiset hankinnat sekä kokeilut.

Lisätietoa JOTPA:n verkkosivuilta

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) rahoittama koulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (ammatillinen, korkeakoulutus, jne.).

Tieto JOTPA:n rahoituksesta tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin JOTPAn rahoitukselle

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamat työikäisille sopivat koulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

JOTPA-rahoitus ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.



Erikoistumiskoulutukset

Huom!

Erikoistumiskoulutus tulee ensin ilmoittaa erikoistumiskoulutusten julkiseen luetteloon ennen kuin siitä voi tehdä koulutustarjontaan (koutaan) olioita julkaistavaksi opintopolku.fi:ssä.

Lisätietoa erikoistumiskoulutusten ilmoittamiseen julkiseen luetteloon löydät täältä: Erikoistumiskoulutusten julkinen luettelo

Koulutus

Koska erikoistumiskoulutuksia voidaan ajatella olevan vain yksi valtion tasolla (se mikä on listattu luetteloon), olisi suotavaa luoda vain yksi koulutus-olio per erikoistumiskoulutuksen luettelossa oleva koulutus. Tämä koulutus pitäisi merkitä julkiseksi (kohta 10), jotta muut koulutuksen järjestäjät voivat luoda siihen omia toteutuksiaan.

Esim. 1

Apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumiskoulutus farmaseuteille

  • Sopimusta koordinoiva korkeakoulu, eli tässä tapauksessa, Helsingin yliopisto luo koulutuksen ja merkitsee sen julkiseksi. 
  • Sopimusosapuolet, eli tässä tapauksessa, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Åbo Akademi, Turun yliopisto ja Oulun yliopisto luovat toteutukset tähän yhteen julkiseen koulutukseen. 

Esim. 2

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus

  • Sopimusta koordinoiva korkeakoulu, eli tässä tapauksessa, Diakonia-ammattikorkeakoulu luo koulutuksen ja merkitsee sen julkiseksi.
  • Sopimusosapuolet luovat toteutukset tähän yhteen julkiseen koulutukseen

Linkki kyseiseen tapaukseen Opintopolussa: Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus - Opintopolku

Kuva koulutuksen tutustu koulutuksiin osiosta, jossa on ajankohtainen toteutustarjonta:


Valitse päänäkymässä uusi koulutus ja

Kohdassa 1. valitset oikean koulutustyypin jota lähdet tallentamaan. 

Kohdassa 2. pohjan valinta voit valita luotko uuden koulutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen koulutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 3. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 4. valitset koulutuksen perustiedot kuten halutun erikoistumiskoulutuksen, opintojen laajuuden, koulutusalan ja koulutuksen nimen. Koulutuksen nimeksi tarjotaan ensisijaisesti erikoistumiskoulutuksien julkiseen luetteloon tallennettua nimeä.

Huom!

Huom! Erikoistumiskoulutus tulee ensin ilmoittaa erikoistumiskoulutusten julkiseen luetteloon ennen kuin se tulee valittavaksi koulutusvalikossa.

Lisätietoa erikoistumiskoulutusten ilmoittamiseen julkiseen luetteloon löydät täältä: Erikoistumiskoulutusten julkinen luettelo

Tiedot näkyvät julkipuolella koulutuksen perustiedot osiossa:

Kohdassa 5. valitse koulutuksen kuvaus kirjoitat lyhyen kuvauksen koulutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla:

Kohdassa 6. voit lisätä osioita koulutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot eivät näy koulutussivulla Opintopolun julkipuolella vaan periytyvät kaikille kyseisen koulutuksen toteutuksille kuvaileviksi tiedoiksi. Koulutuksen kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

  • Tutkimuksen painopisteet
  • Opinnäytetyö
  • Tavoitteet
  • Sisältö
  • Uramahdollisuudet
  • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
  • Koulutuksen antama pätevyys
  • Kansainvälistyminen
  • Opintojen rakenne
  • Jatko-opintomahdollisuudet
  • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
  • Suuntautumisvaihtoehdot
  • Kohderyhmä

Vain valitut kentät ja niiden sisällöt näkyvät julkipuolella.

Huom!

Erikoistumiskoulutuksissa tässä kohtaa tulisi lisätä Kohderymä ja Tavoitteet ja sisällöt näihin. Nämä kentät ovat pakollisia erikoistumiskoulutuksien tiedottamisen näkökulmasta. Nämä aina periytyvät koulutuksen toteutuksille, eikä niitä tarvitse kirjoittaa uudestaan toteutuksilla.


Kohdassa 7. valitset tai luot halutun SORA-kuvauksen koulutukselle. 

SORA kuvaus näkyy koulutussivulla toteutuslistauksen alla. 

Kohdassa 8. valitset koulutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä.

Kohdassa 9. valitset tai näet koulutuksen järjestävän organisaation. Kun luot toteutuksia kyseiseen koulutukseen, ne organisaatiot näkyvät koulutuksen järjestävinä organisaatioina. 

Kohdassa 10. valitset onko koulutus julkinen, eli näkyykö koulutus muille koulutustoimijoille. Jos koulutus on julkinen, muut koulutustoimijat voivat käyttää sitä pohjana luodessaan uusia ja näkevät sen omassa koulutustarjonnan ylläpitonäkymän listauksessa

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

LUONNOS = Kun teet uuden koulutuksen se oletuksena on tallentunut luonnos-tilaisena
JULKAISTU = Luonnos-tilaisen koulutuksen voi julkaista, jolloin se näkyy Opintopolku.fi:ssä
ARKISTOITU = Julkaistut koulutukset voi arkistoida, kun ne haluaa pois näkyvistä Opintopolku.fi:stä
POISTETTU = Luonnos-tilaisia koulutuksia voi poistaa tarvittaessa (ei voi käyttää poistettu tilaa, jos koulutuksella kiinni julkaistuja/arkistoituja/luonnos-tilaisia toteutuksia)

Toteutus

Voit luoda uuden toteutuksen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Toteutukset ja valitsemalla Uusi toteutus. Tällöin otat kantaa mihin koulutukseen olet luomassa toteutusta. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi koulutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Koulutukseen liitetyt toteutukset valitset Liitä toteutus.

Julkaistut toteutukset listautuvat koulutussivulle kohtaan Tutustu tarjontaan:

Toteutuksen tallennuslomakkeella

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden toteutuksen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen toteutuksen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut koulutukset löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista. Kielivalinta periytyy koulutuksella tallennetusta, mutta ei tarvitse olla sama, kuin koulutuksella. 

Kohdassa 3. tallennat toteutuksen perustiedot. Kyseiset perustiedot näkyvät myös toteutuksen perustiedot kohdassa opintopolku.fi-toteutussivulla. 

Kohdassa 4. kirjoitat lyhyen kuvauksen toteutuksesta, tämä näkyy julkipuolella perustietojen alla

Kohdassa 5. kerrot toteutuksen järjestämistiedot eli:

  • opetuskieli (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetuskieli, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • suunniteltu kesto (pakollinen)
    • anna opintojen suunniteltu kesto. Jos valitset 0 vuotta ja 0 kuukautta tulee hakijalle tiedoksi "Ei suunniteltua kestoa". Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetusaika (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetusaika (voit valita enintään kaksi). Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus. 
  • pääasiallinen opetustapa (pakollinen)
    • valitse pääasiallinen opetustapa, mielellään yksi, se pääasiallisin. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • opetuksen maksullisuus (pakollinen)
    • ilmoita opetuksen maksullisuudesta, tai onko käytössä lukuvuosimaksu. Voit tarkentaa vastaustasi kohdassa Tarkempi kuvaus
  • koulutuksen alkamisajankohta
    • voit ilmoittaa toteutuksen alkamisajankohdan säätimellä Toteutuksella on erillinen aloitusajankohta. Voit valita joko:
      • alkamiskauden ja -vuoden
      • tarkan alkamisajankohdan (ja päättymisajankohdan)
      • aloituksen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan ja kertoa tarkemmin asiasta kohdassa Lisätietoa.
  • voit lisätä osioita toteutuksen kuvaileviksi tiedoiksi. Nämä tiedot näkyvät toteutussivulla avattavina otsikkoina. Toteutuksien kuvailevien tietojen otsikot ovat samat kuin vanhassa tarjonnassa: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/koulutuksenlisatiedot/1 

    • Tutkimuksen painopisteet
    • Opinnäytetyö
    • Tavoitteet
    • Sisältö
    • Uramahdollisuudet
    • Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
    • Koulutuksen antama pätevyys
    • Kansainvälistyminen
    • Opintojen rakenne
    • Jatko-opintomahdollisuudet
    • Opiskeluun liittyvät materiaalikulut
    • Suuntautumisvaihtoehdot
    • Kohderyhmä

Huom!

Erikoistumiskoulutuksissa ohjeena on tallentaa Tavoitteet ja Kohderyhmä -tiedot koulutukselle, jolloin ne periytyvät toteutuksille. Näitä ei tarvitse lisätä uudestaan

Kyseiset järjestämistiedot näkyvät lopulta toteutuksen perustiedoissa ja kuvailevat tiedot kohdassa lisätietoja koulutuksesta:

Tarkentavat tiedot tulevat näkyviin (info)-kuvakkeen taakse avautuvaan lisätietoboksiin

Kohdassa 6. valitset toteutuksen teemakuvan, joka näkyy julkipuolella koulutuksen perustietojen yllä. 

Kohdassa 7. ilmoitat koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot, eli ammattinimikkeet (max. 5 kpl) ja avainsanat (max. 20). Nämä näkyvät julkipuolella otsikon yhteydessä. 

Kohdassa 9. valitset missä toteutus järjestetään. Suosittelemme mahdollisimman tarkkaa sijaintia (yleensä toimipistetaso).

Toteutuksen järjestävä oppilaitos tulee toteutuksen nimen yläpuolelle ja toimipiste, johon toteutus on merkitty järjestettäväksi tulee yhteystietolaatikko sivun loppuun

Lisäksi kohtaan tulee oppilaitoksen, tai toimipisteen hakijapalveluiden yhteystiedot.

Kohdassa 10. ilmoitat hakijalle ilmoittaudutaanko vai haetaanko kyseiseen toteutukseen. Hakeutuminen/Ilmoittautuminen tapa vaikuttaa siihen miten hakeutumiseen/ilmoittautumiseen liittyvä tieto esitetään oppijoille julkipuolella. Ilmoita tässä kohtaa jo käytetäänkö Opintopolun hakemuspalvelua vai muuta hakulomaketta/ei sähköistä hakua. Jos et käytä hakemuspalvelua, annat linkin hakeutumisen/ilmoittautumisen aloittamiseksi sekä lisätiedot hakeutumiselle/ilmoittautumiselle ja valintaperusteille. Ilmoita myös hakuaika. Tämä säätelee milloin täytä hakulomake-linkki muilla kuin hakemuspalvelun lomakkeilla on aktiivinen kyseisen koulutuksen toteutussivulla. Jos ei ole käytössä sähköistä hakua/ilmoittautumista, ilmoita hakijalle miten hakeutuminen/ilmoittautuminen tapahtuu.

HakeminenIlmoittautuminen

Jos käytät hakemuspalvelua, teet lisäksi haun ja hakukohteen. 

Kohdassa 11. voit ilmoittaa koulutuksen yhteystietoja.

Tiedot tulevat näkyviin kohtaan koulutuksen yhteyshenkilöt:

Kohdassa 11. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

Hakukohde

Voit luoda uuden hakukohteen joko koulutustarjonnan ylläpidon päänäkymässä kohdassa Hakukohteet ja valitsemalla Luo uusi hakukohde. Tällöin otat kantaa mihin toteutukseen olet luomassa hakukohdetta ja missä haussa hakukohde on. Toinen vaihtoehto on avata haluamasi toteutus ja tarjonnan tallennuslomakkeen lopussa kohdassa 12. Toteutukseen liitetyt hakukohteet valitset Liitä hakukohde.

Julkaistut hakukohteet listautuvat toteutussivulle kohtaan Koulutuksen hakukohteet:

Kohdassa 1. pohjan valinta voit valita luotko uuden hakukohteen vai käytätkö pohjana aiemmin luotua, jolloin se hakee kyseisen hakukohteen tiedot esitäytettyinä tallennuslomakkeen kysymyksiin.

Kohdassa 2. valitset kieliversion, jolla tallennat tiedot Opintopolkuun. Valitse vain ne kielet, joilla tuotat sisältöä. Kaikella kielillä tallennetut hakukohteet löytyvät kaikista Opintopolun kieliversioista.

Kohdassa 3. valitset pohjakoulutusvaatimuksen. 

Valitse pohjakoulutusvaatimus, joka edellytetään koulutuksen toteutukseen hakiessa. Pohjakoulutuksen valinta tässä vaikuttaa mm. siihen, miten pohjakoulutusristiriita ilmoitetaan lomakkeella (hakijan ilmoittama pohjakoulutus lomakkeella ei vastaa valitsemalleen hakukohteelle asetettua pohjakoulutusvaatimusta). Pohjakoulutusvaihtoehdot tulevat koodistosta: https://virkailija.opintopolku.fi/koodisto-ui/html/koodisto/pohjakoulutusvaatimuskouta/1.

Koodistosta korkeakoulujen käytössä ovat seuraavat pohjakoulutusvaatimukset:

Tässä kodistossa toistaiseksi ovat mukana myös toisen asteen hakukohteiden pohjakoulutusvaatimukset.

Näitä voi myös käyttää halutessaan. Tämä vaikuttaa siihen mitä koulutuksia tulee tarjolle jos hakija suodattaa koulutushaun tuloksia oman sopivan pohjakoulutusvalinnan mukaan.

Tarvittaessa voit kertoa tarkemmin pohjakoulutuksen tarkennus kohdassa. Tarkennustekstit näkyvät toteutuksella olevan hakukohdelaatikon pohjakoulutusosion lisäinfo merkin takana.

Kohdassa 4. annat hakukohteen perustiedot annat hakukohteen nimen, hakukohdekohtaisen hakuajan, hakukohteen alkamisajankohdan, sekä muita perustietoa.

  • Hakukohteelle voi asettaa erillisen hakuajan, joka on (oltava) haun hakuajan sisällä.
  • Hakukohteelle voi asettaa hakukohdekohtaisen koulutuksen alkamiskauden. Huomioi, että tämän tiedon voi antaa haulla, toteutuksella tai hakukohteella ja se ei saa poiketa näistä, tai olla ristiriidassa.
  • Hakukohteelle voi asettaa myös hakukohdekohtaisen hakulomakelinkin, jos haulla käyttää muuta kuin Opintopolun hakulomaketta.
  • Uuden opiskelijan verkkosivun URL:n voi ohittaa. Tässä vaiheessa tietoa ei esitetä missään.

Kohdassa 5. annat aloituspaikkojen määrät ja kerrot tarkemman kuvauksen niistä. Tarkempi kuvaus esitetään aloituspaikkojen kohdalla lisäinfomerkin takana samalla tavalla kuin pohjakoulutuksenkin tarkennus. HUOM! Tarjonnassa määritetyt aloituspaikat liittyvät vain hakijoille näytettävään tietoon. Nämä tiedot eivät siirry valintaperusteiden mallinnukseen ja siellä pitää erikseen määritellä valintojen aloituspaikat jonoittain kuten ennenkin.

Kohdassa 6. valitset hakukohteelle liitettävän valintaperustekuvauksen tai siirryt luomaan uutta. Kohdassa hakukohteen kynnysehto voit kertoa hakukohteessa olevista kynnysehdoista. Valintaperustekuvauksen sisällöt sekä hakukohteen kynnysehto näkyvät erityisellä hakukohde/valintaperuste sivulla julkisella puolella. Kyseiseen näkymään pääsee toteutuksella näkyvän hakukohdelaatikon Lue valintaperusteet painikkeesta.

Kohdassa 7. kuvailet hakukohteessa käytössä olevat valintakokeet tai lisänäytöt. Huom! Kokeet tai lisänäytöt kohta on myös osa valintaperustekuvausta. Jos kokeet tai lisänäytöt kohdissa on sisältöä sekä hakukohteen tiedoissa että valintaperustekuvauksessa, näytetään molemmat. Tämä siksi, että voi olla tilanteita, joissa hakukohde käyttää yhteistyössä tehtävää yhteistä valintakoetta, josta voi kertoa yhteisellä valintaperustekuvauksella ja lisäksi hakukohteella voi olla oma koe, josta voi kertoa hakukohteen kokeet tai lisänäytöt osiossa.

Yleiskuvaus hakukohteen kokeista ja lisänäytöistä kohdassa voit kuvailla yleisesti mitä valintakokeita hakukohteella on käytössä ja miten hakukohteen valintakokeet toteutetaan.

Kohdassa hakukohteelle lisätyt valintakokeet voit lisätä kokeita tai lisänäyttöjä painamalla + Lisää koe tai lisänäyttö -painiketta. Lisättyäsi uuden kokeen tai lisänäytön sinulle avautuu seuraava osio:

Kokeen tai lisänäytön tyyppi on pakollinen tieto kokeella. Tyyppejä ovat:

  • Haastattelu 
  • Kielikoe
  • Lisänäyttö
  • Lisäpiste
  • Pääsy- tai soveltuvuuskoe
  • Valintakoe

Hakijalle näkyvä nimi viittaa kokeen tai lisänäytön hakijalle näytettävään nimeen

Voit myös ilmoittaa kokeen vähimmäispistemäärän sekä tiedon liittyykö kokeeseen tai näyttöön lisävalmistautumista tai voiko kokeeseen tai lisänäyttöön hakea erityisjärjestelyjä. Valittuasi jomman kumman tai molemmat kahdesta viimeisestä avautuu lisätietokentät, joissa voit ohjeistaa hakijaa tarkemmin.

Tämän jälkeen voit lisätä koetilaisuuksia painamalla + Lisää tilaisuus -painiketta.

Koetilaisuudella ilmoitat tilaisuuden alkamis- ja päättymisajankohdan, järjestämispaikan, osoitteen, postinumeron, sekä tilaisuuden lisätiedot.

Hakukohteen valintakoetiedot näkyvät oppijalle näin:

Kouta (virkailijan tarjonnan syöttö)Konfo (oppijan näkymä opintopolku.fi:ssä)


Kohdassa 8. kerrot hakijoille liitteistä, joita hänen tulee toimittaa osana hänen hakeutumistaan koulutukseen.

Liitteen tyyppinä voi olla: 

  • lausunnot
  • lisälomake
  • todistukset
  • urheilijan lisätietolomake (ei käytössä korkeakouluissa)
  • valintakokeen ennakkotehtävä

Kohdassa 9. valitset hakukohteen järjestämispaikan. Hakukohteen järjestämispaikka on sama kuin toteutuksen järjestämispaikka tai organisaatiopuussa alempi taso (esim. oppilaitoksen toimipiste, jos toteutus on oppilaitoksella).

Kohdassa 10. valitset tilan. Sallitut tilat ja niiden siirtymät ovat seuraavat:

tilasiirtymät

Huomioithan, että koulutus on oltava julkaistu, jotta voit julkaista toteutuksen.

  • No labels