Aika: ke 8.2.2023 klo 9-11
Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/667471337
Kokousmerkintä: https://wiki.eduuni.fi/x/8STzEw
Tallenne: https://kannu.csc.fi/s/frmAqPLRDZRJzam
Asialista / muistio
- Kokouksen avaus
- Puheenjohtaja Tanja Heikkilä avasi kokouksen klo
- Asialistan hyväksyminen
- Asialista hyväksyttiin
- Asialista hyväksyttiin
- Edellisen kokouksen muistio
- Edelllisen kokouksen muistio hyväksyttiin
- Kysyttiin B1 uusien vastaavuuksien hyväksymisen tilanteesta. Odottaa OKM:n päätöstä.
- Edelllisen kokouksen muistio hyväksyttiin
- Käsiteltävät asiat
- Yhteisjulkaisut, joissa sekä tiedonkeruuseen kuuluvia että kuulumattomia osajulkaisuja. Miten pitäisi käsitellä Virrassa? Tarvitaanko virhekoodi?
- Esim. https://tiedejatutkimus.fi/fi/results/publication/02105070YJ muodostuu abstraktista ja A4 julkaisusta. Sattumanvaraista kumman osajulkaisun tiedot poimitaan yhteisjulkaisulle (pl. Yhteisjulkaisujen käsittely kuvatut säännöt, esim. nimistä pisin jne.)
- Todettu että eri tyypeistä muodostuu jo nyt ristiriita.
- Sellaisia joissa tilakoodit on eri ei välttämättä tarvita ristiriitaa, koska voi olla eri syitä miksi jätetty tilakoodille 3. Näiden läpikäynti voi olla turhan kuormittavaa.
- Päätös: Jätetään toistaiseksi kuten on.
- Julkaisun tekijöiden ilmoittaminen Virtaan
- Ilmoittavatko organisaatiot yleensä kaikki tekijät vai ohjeistuksessa mainitut 20 ensimmäistä tekijää? Ohjeessa sanotaan näin: "Jos tekijöitä on enemmän kuin 20, ilmoitetaan tekijöiden kokonaismäärä erillisessä kentässä (3.2.3.7 "Julkaisun tekijöiden lukumäärä). Kuitenkin julkaisun tekijät -kentässä tulee mainita vähintään 20 ensimmäisen tekijän nimet." Linkki ohjeeseen: Julkaisun tekijät
- Asiasta tullut ihmettelyjä tutkijoilta, koska heidän nimensä ei julkaisutiedoissa näy, vaikka ovatko julkaisun tekijöitä.
- Olisiko syytä suositella kaikkien tekijöiden tietojen lähettämistä Virtaan, mikäli se vain on mahdollista?
- Kommentoitu että joissakin järjestelmissä ei aiemmin ole ollut teknisesti mahdollista lisätä kaikkia tekijöitä.
- Todettu, että käsikirjan ohjeistusta ei ole tarpeen muuttaa.
- Oulussa törmätty tilanteeseen jossa Virta ei sallinut kaikkia tekijöitä.
- Virta ja Justus sallii 4000 merkkiä.
- Kysytty jos kirjoittaa vain 20 ensimmäistä tekijää, niin voisiko kirjoittaa "et al." loppuun? Todettu, että hyvä tapa.
- Juulissa aimmin rajoituksena 50 tekijää.
- Kysytty, miten toimittu jos ilmoitetaan vain 20 tekijää, niin laitetaanko omat kuitenkin mukaan vaikkeivat olisi todellisuudessa 20 ensimmäisen tekijän joukossa?
- JYU vastannut että pyritään mahdollisimman alkuperäiseen järjestykseen, mutta niin että omat mahtuvat mukaan.
- LUT:issa omat tekijät ovat myös kaikkien tekijöiden joukossa ja fyysikoiden julkaisuissa mainittu myös esim. "CMS Collaboration"
- Jos käytäntö toinen kuin käsikirjassa oleva "20 ensimmäisen tekijän nimet kuten alkuperäisessä julkaisussa", niin tulisiko korjata käsikirjaan jos mahdollista toimittaa myös karsittu versio jossa omat mukana?
- Päätetty, että organisaatioiden päätettävissä jatkossakin kuinka paljon lähetetään. Kannustetaan kuitenkin kaikkien toimittamista, jos mahdollista.
- Ehdotetaan OKM:lle 23-käsikirjaan lisäyksenä tarkennusta tekijöistä., käytäntö eri kuin käsikirjassa.
- Tekijämäärä -kentän käytöstä kollaboraatiotekijöiden osalta keskusteltu, miten tulisi merkitä - yhtenä vai kaikki osallistujat erikseen. Todettu, että kentän arvo ei todennäköisesti kovin merkittävä, ei tiedossa olevaa käyttötapauksia. Ei tällä hetkellä näkyvillä tiedejatutkimus.fi:ssä.
- A3-muotoisen datasetin kirjaaminen
- Julkaisu https://dx.doi.org/10.4135/9781529607895 on data-artikkeli, mutta se on julkaistu ISBN:llisessä julkaisussa, eli sitä ei voida raportoida data-artikkelina nykyisten sääntöjen mukaan. Nykyisten sääntöjen mukaan data-artikkeleilla tulee olla ISSN. Pitäisikö tällaisille data-artikkeleille, jotka ilmestyneet ISBN:llisissä julkaisukanavissa eli ikään kuin kirjoissa, olla oma luokituksensa tiedonkeruussa? Onko tällaisia tullut vastaan muita?
- Todettu, että datan tuottamisen arvoa korostetaan. Olisi hyvä jos saisi eroteltua ja huomioitua myös tiedonkeruussa.
- JUFOssa katsottu, että tässä tapauksessa julkaisukanava (SAGE research methods) antaa kaikille tuotoksille DOI:n ja ISBN:n. JUFO-luokituksen käyttö ei sovi näille tapauksille. Jos datasettejä kirjataan julkaisupuolelle, kiinnitettävä huomioita kuinka julkaisutiedonkeruun kriteerit esim. vertaisarvioinnista täyttyvät. Pelkästään IBSN:n olemassaolo ei ole riittävä kriteeri siihen että julkaisualusta voidaan merkitä kirjana.
- Helsingin osajulkaisuissa tekijä ilmoittanut A3 julkaisuna, mutta ei vielä tarkistettu kirjastossa.
- Esimerkin tapausta ehdotettu kirjattavaksi aineistopuolelle.
- Kokoteksti: https://trepo.tuni.fi/handle/10024/141745 . Todettu, että mahdollisesti vertautuisi paremmin ammatilliseen oppikirjaan. SAGE research methodsin katsottu olevan pikemminkin oppimateriaalikirjasto.
- Keskusteltu siitä että tärkeää että tutkijan meritoitumisen kannalta tärkeää, mutta toistaiseksi vastaavien tapausten kirjaamiselle ei ole selkeitä toimitatapoja, mikä on tuotoksen ja tutkijan kannalta harmillinen tilanne.
- Keskusteltu A1 tyyppiin kuuluvista data-artikkeleista.Esim.
- https://doi.org/10.1016/j.dib.2023.108898
- https://www.mdpi.com/journal/data, joista "Data Descriptor"-artikkelit niitä, joita ollaan ajateltu data-artikkeleiksi
- Ei päätöstä.
- Kyseinen tapaus nähtäisiin parhaiten kirjattavaksi ammatillisena julkaisuna (alustalla korostettu että suunnattu opiskelijoille), tai I-tyyppinä "Verkkoalustalla julkaistut oppimateriaalit, jotka on tarkoitettu laajempaan käyttöön kuin yksittäiselle opintojaksolle ja mikäli oppimateriaalin päätuote ei ole kirja".
- Tampere ja Helsinki jatkavat tapauksesta keskustelua.
- Jatkoa varten tarvitaan selkeämmät ohjeet muiden kuin A1 ja B1 tyyppisten data-artikkeleiden kirjaamisesta.
- Linjaukset avoimista tutkimusmenetelmistä ja oppimateriaaleista ovat myöhemmin tulossa.
- OKM-julkaisutyypin näkyminen tilakoodilla 3 merkityillä julkaisuilla tiedejatutkimus.fi:ssä.
- Esimerkiksi julkaisussa https://www.tiedejatutkimus.fi/fi/results/publication/0396355923 on julkaisutyyppi E1, mutta se on ilmoitettu tilakoodilla 3. Minkälaisia ajatuksia tästä herää, pitäisikö julkaisutyypin näkyä vai ei?
- Kysytty onko OKM:n julkaisutyyppi jäämässä kuitenkin pois kun attribuutteihin siirrytään, vastattu että ei.
- Kannatattu että tiedejatutkimus.fi:ssä ei näytettäisi julkaisutyyppiä julkaisun tarkemmassa näkymässä.
- Miten toimitaan suodattimien suhteen? Pitää poistaa myös suodatusnäkymästä. Muuten tulisi mukaan esim. visualisointeihin.
- Päätös: poistetaan kaikki julkaisutyyppiviittaukset tilakoodi 3 julkaisuilta tiedejatutkimus.fi:stä
- A4-konferenssijulkaisun määritelmän "postereista tehdyt artikkelit"
- Miten posterista tehty artikkeli eroaa muista A4-tyyppiin kelpaavista artikkeleista? Entä miten tällainen "posterista tehty artikkeli" soveltuu tiedonkeruun ohjeen kohtaan ”Vertaisarviointi konferenssijulkaisuissa tarkoittaa vertaisarviointia, joka on suoritettu koko käsikirjoituksen, ei vain tiivistelmän perusteella.”?
- Esim. julkaisun https://doi.org/10.1145/3517428.3550401 pdf-tiedostosta ei käy ilmi, että kyseessä on posteri, julkaisuna on kovin A4:n näköinen ja oloinen. Posteri-merkintä näkyy viitesivulla ja toki sisällysluettelossa. Onko tämä posterista tehty artikkeli vai pelkkä posteri?
- Julkaisun sivumäärä ei ole merkittävää, koska vaihtelee konferenssien ja tieteenalojen välillä. Joillakin aloilla konferenssijulkaisuiden yleinen esitystapa on posteri.
- Päätös: Posterista tehdyt artikkelit voivat joissakin tapauksissa kuulua tiedonkeruuseen.
- Posterien ja abstraktien toimittaminen Virtaan tilakoodilla 3
- Onko tähän jotain speksejä tai minimivaatimuksia toimitettaville tiedoille? Tarvitaanko esim. linkki julkaisuun tms.? Miten määritellään, kirjataanko julkaisu posterina/abstraktina vai kenties aktiviteettina?
- Työllistävät kirjastoissa melko paljon. Oulussa otettu uutena mukaan tiedonkeruuseen. Jyväskylässä viime syksystä, mutta ohjeistus ei vielä kovin tarkka.
- HY:stä posterit ja abstrakti ei siirry Virtaan ollenkaan. Julkaisutarkistuksissa omassa järjestelmässä ne tarkistetaan kevyesti, tärkeintä yleensä varmistaa että on sellainen joka ei kelpaa OKM-julkaisutyyppeihin. Tampereella toistaiseksi ollut vastaava linjaus.
- Keskusteltu siitä, onko tarpeen olla jossakin saatavilla olevina julkaisuina jotta voi kirjata julkaisupuolelle eikä aktiviteettina. Eli vaaditaanko aina pysyväosoiteteksti-kenttään linkki → ei linkkiä, koska voivat olla myös painettuja. Jotenkin tulisi kuitenkin rajata mitkä kuuluvat kirjattaviksi. Rinnakkaistallenne olisi usealle tapaukselle hyvä reitti saada pysyvästi, mutta kirjastoa työllistävä.
- Abstrakteja ja postereita tullut eniten VTT:lta, ei paikalla edustajaa kommentoimaan heidän linjausta.
- Päätös: Tarvitaan yhteiset linjaukset. Voitaisiin ainakin korostaa vaatimusta siitä että abstraktit ja posterit oltava jotenkin julkaistu, jotta voidaan kirjata. Lisätään selvennys tulevaan tutkijaohjeeseen.
- Tarvitaanko työryhmää miettimään asiaa, kuten aiemmissa kokouksissa keskuteltu? Ei.
- Yhteisjulkaisut, joissa sekä tiedonkeruuseen kuuluvia että kuulumattomia osajulkaisuja. Miten pitäisi käsitellä Virrassa? Tarvitaanko virhekoodi?
- Muut asiat
- Tasojen 2 ja 3 uudelleenarviointi on valmistunut,
- Koskee julkaisuja, jotka julkaistu 1.1.2023 jälkeen
- JUFOn seminaari tulossa 17.3. klo 9.30-14 Tieteiden talolla sekä Zoomissa, tarkempaa tietoa tulossa TSV:n sivuille.
- Koskee julkaisuja, jotka julkaistu 1.1.2023 jälkeen
- Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokouksen 1.2.2023 muistio
- Taidejulkaisut-alatyöryhmälle perustettu oma postilista, liittyminen linkin https://postit.csc.fi/sympa/subscribe/taidejulkaisut kautta.
- TTV:ssä siirretään "kuuluu OKM:n tiedonkeruuseen" -tieto julkaisutyyppiä koskevaan osioon
- Virrassa ISBN-tunnukset joissakin tapauksissa tavutettu väärin, aiheuttaa sen että tiedejatutkimus.fi:ssä puuttuu jufo-tietoja. Koskee etenkin IEEE-julkaisuja.
- Ainakin ISBN-tunnukset jotka toimitetaan ilman tavutusta näyttäisivät menevän väärin, joten pyydetään toimittamaan tavutuksella.
- IEEE:n julkaisuille kannattaa ilmoittaa ISSN-tunnus.
- Tasojen 2 ja 3 uudelleenarviointi on valmistunut,
- Seuraava kokous
- Toukokuulle Doodle.
- Toukokuulle Doodle.
- Kokouksen päättäminen
- Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10.57
- Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10.57