Tämän wikisivun avulla voit seurata xAPIn edistämiseen liittyvää työtä. Wikisivuun päivittyy tiedot osallistumista varten ja lisäksi löydät tämän kautta kaiken tarpeellisen tiedon xAPIsta. Työn kautta osaltaan tavoitellaan seuraavia asioita:

  • Digitaalisten oppimisympäristöjen yhteentoimivuuden edistäminen
    • tiedon semanttisen yhteentoimivuuden kehittäminen
    • muodostuvan tiedon parempi hyödynnettävyys
  • Oppimisympäristön tuottajien tukeminen
  • Edistetään opetuksen ja koulutuksen tavoitteiden toteutumisen parempaa seuraamista digitaalisissa ympäristöissä
  • Tuetaan opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä (käytettävyys, käyttöönotto ja hankinta, ymmärryksen lisääminen)
  • Vahvistetaan ymmärrystä oppimisanalytiikan vaikuttavuudesta ja eettisyydestä.


Mistä saan lisätietoa ja voin osallistua xAPIn edistämiseen?

Seuraava tilaisuus lisätä ymmärrystäsi xAPIsta:

Kärryillä pysyy myös liittymällä Oppimisanalytiikajaoston avoimelle sähköpostilistalle. Aihetta on käsitelty myös  mm. Oppimisanalytiikkajaoston kokouksissa ja niiden muistioista saa käsityksen aiemmista tilaisuuksista.

Työstämme myös ohjeistusta xAPIsta, jonka luonnos on avoimesti luettavissa tässä wikisivussa. Voit jättää ohjeistukseen kommetteja, korjaustoiveita ja sisältöehdotuksia kommentoimalla wikisivua.


Tiiviisti xAPIsta

xAPI-standardi mahdollistaa selkeämuotoisen lauserakenteen oppimisen kirjaamiseksi. Standardi mahdollistaa rajatusti kontekstitietoa, jota voi laajentaa merktittävästi profiilien avulla. xAPIn on kehittynyt amerikkalainen ADL. Se on tällä hetkellä IEEE:n standarditoimiston muotoiltavana IEEE standardiksi. Alkuperäisen, nyt käytössä olevan xAPI:n ja IEEE:n xAPI-standardin luonnoksen perusteella muutokset xAPIin ovat pääasiassa dokumentaation muotoon liittyviä eivätkä ne muuta sitä, miten xAPI implementoidaan. IEEE:n työ näyttää etenevän hitaasti. Varsinaisen standardin lisäksi IEEE kehittää xAPIin uutta ohjeistusta (joista pisimmälle edennyt ja kiinnostavin on kyberturvallisuus).

xAPIa täydentää xAPI-profiilit, joista osa on auktorisoituja eli ADL:n (koneellisesti) hyväksymiä. Profiilit ovat tietyn kontekstin tarkennuksia xAPIin sanastojen, lausesääntöjen ja lisäkonseptien muodossa. Ne tekevät teknisesti yhteentoimivasta xAPI-toteutuksista myös semanttisesti yhteentoimivia. Näistä ADL:n ja TinCanApi:n sanastot ovat laajasti suosittuja, jonka lisäksi on useita laajemmin käytettyjä erityisesti xAPI:n käyttöä LMS-ympäristössä tarkentavia profiileja. Lisäksi xAPIa hyödyntävät palvelut voivat tehdä (ja usein ovat tehneet) omia sovellusprofiilejaan eli tapojaan hyödyntää xAPIa ja sen profiileja. Paikoin nämä ovat huonosti kuvattuja, joten ilman testejä on vaikea ymmärtää mitä tietoa he välittävät; esimerkiksi on vaikea sanoa mitä verbejä H5P käyttää toteutuksessaan natiivisti. Mikäli haluttu asia voidaan toteuttaa hyödyntämällä olemassa olevia profiileja, ei ole tarvetta tehdä uutta profiilia vaan voi kontekstikohtaisesti ohjeistaa mitä osia eri profiileista hyödynnetään.

Esimerkkejä naapureista

xAPIa on edistetty ja otettu käyttöön kansallisilla ja paikallisilla tasoilla monin tavoin naapurimaissamme. Tässä esimerkkejä Norjassa, Virossa, Briteissä ja Alankomaissa tehdystä työstä.

Norjassa xAPIn edistäminen aloitettiin 2010-luvun puolivälissä, jolloin Norjan Standarditoimisto teki ja julkaisi xAPIsta ohjeistusta, infomateriaalia ja profiilin, joka keskittyi erityisesti sanastotyöhön. Työtä jatkoi Norjan kuntien yhteenliittouma KS, joka kehitti oman profiilin erityisesti K-12 opetukseen näkökulmasta. Työ on tehty eri palveluista opetussuunnitelmapohjaista osaamisen karttumistietoa keräävän MittFagkart-palvelun yhteydessä.

Virossa xAPI-työtä on edistetty EstCORE-standardin (Viron LOM) uudistamisen yhteydessä. EstCORE 2 uudisti metatietokuvailun LRMI- ja Schema.org -yhteensopivaksi, yksinkertaisti sitä ja otti työhön myös xAPIn uutena ulottuvuutena. Wikin perusteella xAPI-työ on vielä kesken, vaikka EstCORE 2 on muuten julkaistu. EstCORE:n xAPI-työ sisältää esimerkkejä xAPI:n hyödyntämisestä. Nämä esimerkit sisältää myös extensionin xAPIin, joka välittää  opetussuunnitelmatietoa ja kurssi, kurssitehtävä ja palautuksen id-tietoja. Virossa xAPI on edistetty myös aiemmin koulutuksen ja tutkimuksen saralla.

Britanniassa xAPI:n edistäminen alkoi varhain JISC:n aloitteesta. JISC:n tekemä työ on sittemmin omaksuttu esimerkiksi Moodlessa käytössä olevaan xAPI-profiiliin. JISC on tehnyt tiedottamis- ja edistämistyötä sekä xAPIn profilointia, jota on kuitenkin tehty pääasiassa JISC:n oma oppimisanalytiikkapalvelua varten.

Alankomaissa tehty erityisesti viestinnällistä työtä eli selkeytetty sitä, mikä xAPI on (sekä Kennisnetin että Surfin toimesta). Käytännössä oppilaitoksissa on käytössä sekä xAPIa että Caliperia ja Surfin fasilitoima arkkitehtuurineuvosto on rekisteröinyt tämän riskiksi. Arkkitehtuurineuvosto suosittelee kuitenkin ehdollisena kumpaakin. SURF on omissa oppimisanalytiikkakokeiluissaan hyödyntänyt xAPIa ja tekemässään arkkitehtuurissa nojaa myös xAPIin. Kokeilujaan varten SURF on kehittänyt myös xAPI-reseptejä/profiilin, mutta näitä ei vaikuta olevan avoimesti saatavilla. Alankomaissa on tehty myös palvelukohtaisia xapi-profiileja julkishallinnon palveluissa.


Mikä on xAPI?

xAPI on standardi, joka määrittelee oppimisanalytiikan tiedon siirtoon mallin ja muodon. Se toimii riippumatta siitä, millaisissa palveluissa oppimisdataa kerätään ja se pyrkii mahdollistamaan teknisen ja semanttisen yhteentoimivuuden usean tietolähteen oppimisanalytiikassa.

Mitä standardeja oppimisanalytiikassa on ylipäätänsä?

Lue lisätietoa oppimisanalytiikan standardoinnista ja siihen liittyvistä näkemyksistä Oppimisanalytiikkajaoston teettämästä selvityksestä Oppimisanalytiikan standardit ja yhteentoimivuuden edellytykset

Tärkeimmät linkit

  • No labels