Kokoonkutsuja: Manna (1. tapaaminen)
Jäsenet: Saila Huuskonen, TAU, Manna Satama, UEF, Katja Laine, UWasa, Auli Harju, Hamk, Heikki Eilo, TAU, Iina Kohonen, TENK (elokuun loppuun 2024), Petra Falin, TENK (elokuusta 2024)
Työryhmän jäsenet
Nimi | S-posti | Organisaatio |
---|---|---|
Manna Satama | manna.satama@uef.fi | UEF |
Saila Huuskonen | saila.huuskonen@tuni.fi | TAU |
Katja Laine | katja.laine@uwasa.fi | Vaasan yliopisto |
Auli Harju | auli.harju@hamk.fi | HAMK |
Heikki Eilo | heikki.eilo@tuni.fi | TAU |
Petra Falin | petra.falin@tenk.fi | TENK (8/2024 alk.) |
Iina Kohonen | iina.kohonen@tenk.fi | TENK (8/2024 asti) |
Tausta
Datakoulutukset-työryhmän tapaamisessa 6.9.2023 todettiin seuraavaa:
Someaineistojen käytöstä olisi tärkeää saada koulutus! Päivi selvittää, olisiko TAUn mahdollista järjestää. Someaineistot opiskelijan näkökulmasta ja omassa tutkijan työssä - mikä ero, miten syytä huomioida? Datakouluttajien olisi tärkeää saada palautetta siitä, mihin meiltä kaivataan neuvoja - mitkä ovat kompastuskiviä? Someaineistojen tutkimus- ja opiskelukäytön checklist-tyypinen ohje olisi sekin hyödyllinen. Someaineistojen käytölle oma alatyöryhmä, joka valmistelisi koulutuksen ja materiaalin - ensin datakouluttajille, sitten avoimena koulutuksena?
Huom! Datakoulutukset-työryhmällä on Zenodossa oma yhteisö: https://zenodo.org/communities/datakoulutukset/records?q=&l=list&p=1&s=10&sort=newest (2.5.2024)
Tapaamiset
1/2025: 23.1. klo 9-9.15 (Team, Manna
Paikalla olivat:
Asioita:
- Mitä on tehty
- Kommenttiversio
- Aikataulutus
10/2024: 18.12. klo 11-12 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Auli, Saila, Heikki, Manna, Petra, Katja
Asioita:
- Mitä on tehty: Auli käynyt läpi johdantoa (suositus muutettu ohjeeksi), Petra käynyt läpi => Ei vielä valmis kommenteille. Kaksijakoisuus: lainsäädäntö ja TENKin ohjeet (tiedeyhteisön itsesäätelyyn perustuva); vielä enemmän rautalangasta pitäisi vääntää ero esim. eri tietosuojadokumenttien kohdalla. Petra voi tehdä ennen loppiaista paneutua tähän. Korostettava "ethics by design", hyvä tieteellinen käytäntö ja tutkijan etiikka.
- Tehdään uusi tiedosto arkistoa varten => Nykyinen dokumentti siivottavaksi.
- Kommenttikierroksen suunnittelu => Ennen laajempaa kommenttikierrosta kävisi luettavana Katri Harju-veteläinen (TUNI), Helena Erosella (UEF), sitten TENKissä (IEEA-jaosto).
- Aikataulu: Petra loppiaiseen, muut tammikuun puoliväliin, seuraavassa kokouksessa käatsotaan tilanne.
9/2024: 14.11. klo 9-10 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Auli, Heikki, Saila, Petra, Manna, Katja
- Etiikan päivän anti (Auli, Heikki, Petra): Tuntuu, että on tosi iso asia (pieni epätoivo jäi muhimaan). Mihin suuntaan lähdetään? Aika pian pitäisi laittaa jokin versio kommenteille.
- Vastuullinen tiede-sivulle juttu, kunhan ohje valmistuu (kirjataan muistiin, että muistetaan )
- Ohje kommentoitavaan kuntoon
- Mitä tehdään? => Ei suositusta vaan ohje, johon eri näkökulmat ja tulkinnat kirjoitetaan auki. Korostetaan tutkijan ja ohjaajan vastuuta sekä ohjataan selkeästi tarkistamaan ja noudattamaan oman organisaation ohjeita.
- Työnjako? => Työnjakoa työstettävässä dokumentissa
- Apukysymyksiä kommentoijille? => Kirjataan työstettävään dokumenttiin.
- Julkaisupaikka: mahdollisesti Zenodo (Datakouluttajien Zenodo Community)
8/2024: 3.10.2024 klo 9-10 (Teams, Auli)
Paikalla olivat Auli, Saila, Auli, Petra, Manna, Heikki
Keskusteltiin Tutkimuspalvelupäivien annista. Rajaako termi some pois jotain keskeistä, ts. onko turhan rajaava sana? Siellä yleisäkeskustelussa nousi esiin myös se, että organisaatiot käyttävät somea - muistettava kyllä, että ihmiset siinäkin tapauksessa tuottavat sisältöä.
Ohjeen alkuun olisi hyvä heti määritellä, mitä tässä tarkoitetaan some-aineistolla/tutkimuksella.
Usein jossain määrin julkista, osallistujat/käyttäjät tuottavat sisällön. Alkuun voisi myös muistuttaa, että organisaatioiden tuottaman aineiston takana on ihminen.
Etiikan päivä (https://tenk.fi/fi/tapahtumat/etiikan-paiva-tutkimuseettinen-ohjeistus-suomessa-vuonna-2024)
Auli ja Heikki pääsevät paikalle. Ohjelmassa: Sosiaalisen median tutkimus ja tutkimusetiikka – suositusten laatiminen (Finn-ARMAn someaineistot- työryhmä).
Diapohja jaetussa Google-kansiossa. Heikki Ja Auli tapaavat.
Manna laittaa seuraavasta koko porukan tapaamisesta Doodlen.
7/2024: 19.8. klo 10-11 (Teams, Manna)
6/2024: 8.7. klo 10-11 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Manna, Saila.
Käytiin lisäilemässä Tutkimuspalvelupäivien dioihin joitain kommentteja.
5/2024: 19.6.2024 klo 11-12 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Auli, Manna, Saila, Iina, Katja, Heikki
Tilannekatsaus
- Iinan seuraaja TENKissä voisi tulla ryhmään mukaan.
- Työstettävän tiedoston nimi: Sometutkimus_suositus_LUONNOS
- Auli kirjoittanut omaa osiotaan
- Manna ja Katja aloittelemassa
- Luetutetaan: UEF Helena Eronen, TUNI Katri Harju-veteläinen: yhteinen tapaaminen tälle ryhmälle ja Helenalle & Katrille
- Voisiko esitellä etiikan päivillä 24.10.? Esim. työpaja?
Tutkimuspalvelupäivien esitys
- Ketkä (Katja, Saila, Auli, Manna)
- Katja tekee pohjat esitykseen, mietitään tahoillamme yleisön osallistamista.
Seuraavat tapaamiset: 8.7. klo 10, 19.8. klo 10 (Manna laittaa kutsut)
4/2024: 2.5.2024 klo 13-14
Paikalla olivat: Auli, Saila, Heikki, Katja, Manna
Keskustelua
- Tilannekatsaus: Suositus-dokumenttiin kirjattiin työnjakoa (Aulille johdanto > Iinalle muokkausta sitten myöhemmin TENKin kielelle, Heikille ja Sailalle eettisen ja oikeudellisen näkökulman yhteensovittamista, Katjalle ja Mannalle askelmerkkejä)
- Tutkimuspalvelupäivät: Katja tekee pohjadiaa ja esitystä työstetään yhdessä (Google Drivessa). DL 8.8.
3/2024: 4.4.2024 klo 13-14 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Heikki, Katja, Manna, Saila, Auli
Keskustelua
- Tilannekatsaus, mitä on keretty tahoillamme tekemään: Ohje ja kysymys -taulukkoon on siirretty "alkuperäisestä" dokkarista "otsikkotasoisesti" ohjeita ja niihin kysymyksiä. Heikki ja Saila ovat tehneet hienosäätöä tekstiin. Todettiin, että HY:n opas (https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-yliopiston-humanistis-yhteiskuntatieteellinen-instituutti/aineisto-opas-somedata#4--tutkimuseettiset-kysymykset-ja-tutkimusluvat--title) on teknisemmin suuntautunut, jossa eettinen näkökulma jää sivuun. Emme siis tee päällekkäistä työtä.
- Miten edetään: Manna tekee ensi kokoukseen uuden dokumentin, josta on poistettu kokousmuistiotyyppiset tekstit ja johon on hahmoteltu jo ns. lopullista ohjerakennetta. Kunhan se on jollain mallilla, Manna laittaa muille ryhmäläisille viestin ennen kokousta ja katsotaan sitten yhdessä, miltä näyttää ja miten taas edetään. Tässä välissä alkuperäistä dokkaria sekä ohje ja kysymys -taulukkoa saa mielihyvin täydentää.
- Tutkimuspalvelupäivien esitys: Katja laittoi esitysehdotuksen. Päätökset tulossa huhtikuun puolivälissä. Tutkimuspalvelupäiville osallistumassa Katja ja Heikki ainakin. Auli ja Saila ja Manna ehdollisena.
2/2024: 7.3.2024 klo 13-14 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Iina, Saila, Auli, Heikki, Manna
Keskustelua
- Tutkimuspalvelupäivät 22.–23.8.2024 Vaasassa (https://www.uwasa.fi/fi/rsd2024): Työpaja voisi olla hyvä, jos on esim. vaiheessa. Periaatteessa ok. 15.3. on abstraktin dl. Manna laittaan Katjalle viestin ja katsotaan, miten edetään.
- Tilannekatsaus, mitä kukin on kerennyt tekemään. Ohjeistus pitää pitää melko yleisellä tasolla. Muissa ohjeissa hyviä tapoja viedä pohdintaa tieteenala/metodikohtaiseksi (eli miten puhutella tutkijaa yleisellä ohjeella kysymyksillä). Muistettava kerroksellisuus (kuva, jossa kolmansia henkilöitä, tai teksti, jossa kerrotaan jonkun toisen kokemuksista). Ohjeissa kiinnitettävä huomiota aineistonhallinnon kokonaisuus, elinkaari.
- Tehdään toinen dokkari, jossa taulukkotyyppisesti kaksi kolumnia, jossa toiseen tulee ohjeteksti, toiseen kysymyksiä. Manna tekee uuden tiedoston ja jaetun kansion.
- Taustatiedoissa mainittu koulutus datakouluttajille. Pidetään mielessä.
- Tämän ohjeistuksen testausta esim. TUHA-ryhmä, TENKin kokouksen kautta, jos halutaan TENKin "leima" (approved). Luetutetaan muutamilla tutkijoilla ja tutkimusetiikan parissa toimivilla.
- ENRIOn kokouksessa tuli esille ns. iedologinen tutkijajoukko, joka tietoisesti rikkoo somealustojen sääntöjä. Iina etsii tietoa.
----
1/2024: 1.2.2024 klo 13-14 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Manna, Saila, Katja, Auli, Heikki, Iina
Keskustelua
- Tehtiin muutamia muutoksia työstettävään dokumenttiin.
- Päädyttiin siihen, että käytetään "HTK-kieltä" (terminologia), jota tarpeen mukaan voidaan selittää ja/tai konkretisoida esimerkein.
- Puhuttiin paljon ohjaajan roolista ja vastuusta opinnäytetyön ohjauksessa (ohjaamisen etiikka):
- Opiskelijoiden ei pitäisi tehdä sellaisia opinnäytetöitä, jotka vaativat eettistä ennakkoarviointia. Ts. on mietittävä tarkoin aiheita ja aineistojen luonnetta.
- Lausuntoa haetaan yhdessä ohjaajan kanssa.
- Tarvetta ohjauksen "peruspaketille" (huom! Datakoulutukset-työryhmän yksi alaryhmä on saamassa valmiiksi tietosuojapakettia ohjaajille).
- Pitäisi promota jo olemassa olevia anonyymejä aineistoja.
- Korostetaan HTK-vaadetta.
- Otetaan mukaan esimerkkejä datanhallinnan näkökulmasta; datanhallinnassa konkretisoituu tutkimusetiikan toteuttaminen. Aineistonhallintasuunnitelma ohjaa pohtimaan myös tutkimuksenjälkeistä säilyttämistä.
- Pohdittiin kohderyhmästä: tutkijat, ohjaajat.
Mitä seuraavaksi (seuraava tapaaminen 7.3.2024 klo 13-14)
- Käydään tahoillamme läpi työstettävään dokumenttiin vertailumateriaaliksi listattuja ohjeita. > Parhaat palat käyttöön.
- Mietitään visualisointeja.
- Mietiittiin, missä ja miten ohjeistus julkaistaan. Tämä miettiminen jää seuraavalle kerralle kotitehtäväksi!
2/2023: 20.12. klo 10-10.45 (Teams, Manna)
Paikalla olivat: Manna, Saila, Katja, Auli, Heikki, Iina
Tilannekatsaus ennen uutta vuotta:
- Mitä kukin on kerennyt tekemään
- Keskustelua:
- Tavoitteena on ohjeistus yleisellä tasolla (vrt. TENKin ohjeet) > Mistä saisi yksityiskohtaisempaa ohjetta (datatuki, tutkijat) > Teams-pohjainen keskustelualusta? CSC:n datatukichat?
- Muistutettiin, että ihmistieteiden eettiset ohjeet ovat sovellettavissa someen.
- Rakenne: Oikeudelliset lähtökohdat ja eettiset periaatteet (ei unohdeta tutkijan vastuuta!)
- Esimerkkejä, jotka avaavat “ylätason” ohjeita.
- Raamit sille, milloin tarvitaan eettinen ennakkoarviointi.
- Tarkistuslista tutkijalle (“Entä tekijänoikeudet” jne.) rakennettuna tutkimuksen elinkaareen > Etsitään sometutkimuksen ohjeita muualta.
- Kun ohje/suositus on meidän osaltamme valmis, laitetaan se (myös) TENKille kommentointiin. Ohjeen voisi saada TENKin sivustolle täydentäväksi ohjeeksi Ihmstieteiden eettisen ennakkoarvioinnin ohjeeseen, jolloin tämä ohje tavoittaa tutkijat luontevasti ja tehokkaasti tuota kautta.
- Mitä seuraavaksi: Heikki ja Saila kirjoittavat palaverissa keskusteltua rakennetta Google-tiedostoon. Muut etsivät vertailuohjeita ja kirjaavat mieleen tulevia asioita (kuten tarkistuslistaan tulevia asioita).
Seuraavat tapaamiset: 1.2.2024 klo 13-14, 7.3.2024 klo 13-14, 4.4.2024 klo 13-14, 2.5.2024 klo 13-14 (Manna laittaa Teams-kutsut).
1/2023: 21.11.2023 klo 9-10 (Teams)
Tavoitteet: Ohjeet / suositukset some-aineiston käytölle
Paikalla olivat: Manna, Saila, Katja, Auli, Heikki
Tarkennukset:
- Google docs (Manna luo ja jakaa muille)
- Aikataulu?
- Kohderyhmät?
- Yksityiskohtaisuus?
- Rakenne? (Lähdetäänkö liikkeelle esim. kansallisesta DMP-mallista?)
Ajatuksia/ideointia:
- Suositus somen tutkimuksesta (menetelmät, aineistot, eettiset periaatteet, aineistonhallinta, juridiikka - oikeudelliset lähtökohdat, mm. sopimusoikeus (alusta), tekijänoikeus, tietosuoja)
- Tarvitaan eri asiantuntijoiden läpilukua, kommentointia
- Eettiset interventiot: Heikki & Saila
- Kohderyhmät: datatukihenkilöiden asiantuntemus, opiskelijat, tutkijat, ohjaajat
- Mediatutkijoille "some ilmiönä", ymmärryksen päivittyminen > Tutkijoiden näkemys, tutkijoille tärkeät teemat: Auli, Manna (korpus)
- Mitä alustoja ylipäätään on? "Tunne alustasi" - onko tutkimusta, jossa näitä olisi tyypitetty tms.
- Alustojen käyttöehdot? Avoimuus
- Datatukeen tulleita kysymyksiä: Katja, Saila, Manna
- Tekniset ratkaisut, miten data saadaan ulos
- Vuosi 2024, tapaamiset alkuun 3 viikon välein
- Mikä muoto (word, ppt, seminaari)?
Työskentely:
- Tavataan n. 3 viikon välein
- Jokainen työstää yhdessä sovittuja "omia vastuukohtia"
- Jaettuun Google Docsiin saa kirjoittaa vapaasti muihinkin kuin "omiin kohtiin" (ja toki kommentoida, lisäillä yms. muiden vastuukohtiin) - alkuvaiheessa ei pidetä tiukkaa suodatinta
- Kirjoittaja voisi laittaa omien tekstipätkien loppuun oman nimensä sulkuihin itselle ja muille tiedoksi.
- Työskentelymetodi muotoutuu matkan varrella.