Tiedolla johtamisen toimintamalli
Tieto-osaava –hankkeen työpaketissa 1 muodostettiin tietojohtamisen toimintamallia (ks. täältä toimintamalli kokonaisuudessaan). Toimintamalli sisältää keskeiset tietojohtamisen vaiheet mukaan lukien tiedon hyödyntämisen toimintamallin sekä liittäytymisen osaksi oppilaitoksen toiminta- ja johtamisjärjestelmää.
Tiedolla johtamisen toimintamalli osana prosesseja
Tiedosta toimintaan -kehä
Tiedolla on arvoa vasta, kun se johtaa toimintaan. Näin ollen tärkeä vaihe tiedolla johtamisen toimintamallia on, miten tieto saadaan töihin. Yksinkertainen mutta oikein käytettynä tehokas keino saada tieto toimintaan on nimeltään Tiedosta toimintaan -kehä.
Tiedosta toimintaan -kehä rakentuu kuudesta kohdasta. Kunkin kohdan pääkysymykset voidaan esittää seuraavasti:
- What: Mitä havaintoja teimme tiedosta? Mitkä asiat tiedossa ovat tavoitteen onnistumisen kannalta keskeiset asiat, joissa pitää onnistua?
- So What: Miten se vaikuttaa meihin? Mitä upeaa tapahtuu, jos valitsemanne asia saadaan toteutumaan tai mitä haitallisia seurauksia meille on, jos asialle ei tehdä mitään?
- Now what: Mitä me teemme? Mitä konkreettisesti teemme, jotta valittu asia toteutuu?
- Lead it: Miten varmistamme, että toiminta muuttuu ja haluttu muutos/uudistus johdetaan käytäntöön?
- Follow it: Miten muutoksen toteutumista seurataan? Miten onnistuminen tehdään näkyväksi ja kuinka sitä juhlistetaan?
- Feed It: Kuinka jatkamme? Mitä teemme seuraavaksi? Miten uudistumishalua ruokitaan pitkällä aikajänteellä?
Olennaista on, että kehän jokainen kohta käydään osallistaen läpi. Ensin tuodaan esiin uusia ja erilaisia näkemyksiä kulloinkin käsillä olevasta tiedosta ja sen merkityksestä. Sen jälkeen puristetaan tieto vähitellen yhteiseksi jaetuksi ymmärryksesi tilanteesta ja toimenpiteistä, joita tiedon varassa tulee tehdä. Jaetun ymmärryksen pohjalta laaditaan suunnitelma, miten toimitaan ja miten toiminnan edistymistä seurataan ja kuinka siihen palataan. Yhteinen nimittäjä, haaste ja samalla mahdollisuus kullekin onnistuneelle Tiedosta toimintaan -kehän prosessille on ollut priorisointi – kehän joka vaiheessa. Kokemuksen pohjalta tieto saadaan parhaiten toimintaan, kun toimenpiteitä on kerrallaan vain yksi. Toimenpiteen tulee olla mahdollisimman konkreettinen. Kaikkien osallisten tulee sitoutua sen edistämiseen.
(Listenmaa 2023)
(Listenmaa 2023)
Dialogia tuloksista
Tiedon hyödyntämiselle on syytä siis luoda keskustelun rakenteita siihen, miten tietoa tulisi käsitellä sekä miten toimenpiteiden muutosta tulee johtaa, jotta tieto todella tuottaa toimintaa muuttavaa arvoa. Laihonen et al. (2017) nostaa esille tuloksista keskustelun pääkomponentteina, eli on syytä määritellä, mistä keskustellaan (aihe), kuka osallistuu (keskustelijat), miten keskustellaan (keskustelutapa) sekä mihin keskustelu johtaa. (Partanen 2024)
Pohdittaessa tuloksellisuusdialogin aihetta tehdään valintoja siitä, mitä teemoja keskustelussa käsitellään ja mitä ei. Dialogin tarkoituksena ei ole poistaa erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja vaan pikemminkin tuoda ne esiin. Jotta tämä dialogille tyypillinen ominaisuus toteutuisi itse keskustelussa, pitäisi keskustelulle pystyä varaamaan riittävä aika ja oikea tila. Lisäksi keskustelijoiden olisi syytä hallita dialogin edellyttämät keskustelutavat. Tila, aika ja keskustelutapa määrittävät sen, miten toimijat keskustelevat keskenään. Oikeiden osallistujien määrittäminen puolestaan varmistaa sen, että keskusteluun tulee mukaan kaikki ilmiön kannalta relevantit näkökulmat. (Laihonen et al. 2017)