Rajatut alasivut näkyvillä tässä laatikossa


Arenen ammattikorkeakoulujohdon päivät 2024

AMK-johdon päiviin on tänä vuonna yhdistetty Arenen ja CSC:n yhteisen tekoälykoulutuksen viimeinen lähijakso. Tavoitteena on kirkastaa, minkälaisin tavoittein ja keinoin jatkamme yhteistä työtä tekoälyn hyödyntämiseksi. Tämän vuoksi toivomme, että paikalle tulisi mahdollisimman paljon TKI- ja koulutuksesta vastaavia rehtoreita ja johtajia. Perjantai aamupäivä on varattu Arenen omalle keskustelulle.   

AMK-johdon päivät järjestetään Vaasan ammattikorkeakoululla 21.-22.11.2024.

20.11. Keskiviikko

19.00–21.00 Kokoonnutaan keskiviikon tulijoiden kanssa yhteiselle illalliselle hotelliravintola Trattoriaan (Hovioikeudenpuistikko 18)

21.11. Tekoäly TKIO:n muutosmahdollisuutena ammattikorkeakoulujen toiminnassa

Auditorio Florence, Alere 

9.00-9.15 Vamkin tervehdys, Hannu Vahtera

9.15-12.00 Arenen ja CSC:n yhteinen ohjelma. Keynote puheenvuorot

Kokoamme yhdessä ajatuksemme siitä, mitä olemme oivaltaneet, jotta päivän seminaarin päätteeksi, meillä on ammattikorkeakoulusektorin yhteiset tavoitteet tekoälyn hyödyntämiseksi ja ne pilotit, joilla etenemme kohti tavoitteitamme.  

Tekoäly!? Vuodessa on muuttunut paljon, mitä olemme oppinneet. Aleksi Kallio, CSC:n kehityspäällikkö

Miksi hyvinvointialue tuli niin monessa keväisessä tekoälyn TKIO-toiminan hyödyntämisesimerkissä ja pilottiaihiossa esille? - Ammattikorkeakoulu hyvinvointialueen TKIO-kumppanina. Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia- ja kehitysjohtaja Suvi Einola

Tekoälykehityksen johtaminen ammattikorkeakoulussa. Antti Merilehto, joka toimii myös päivän juontajana ja sparraajana


12.00-13.00 Lounas kampuksella

13.00-15.30 TKI-johdon verkoston ja koulutusjohdon verkoston näkökulma ohjelmasta syntyneisiin toimenpideaihioihin

  • Koulutus, tutkinnon tuottama osaaminen - nykytilan arviointia, yhteistä analyysia ja jumppaa → miten muutamme tekoälyllä eri tutkintojen osaamista, opetusta
  • Oman henkilöstön osaaminen keskiössä → mitä voidaan jakaa kokemuksia, vinkkejä yhdessä
  • TKI-ekosysteemit → mitä tarkoittaa eri tavoin tekeminen, datan käyttö ja tekoäly työvälineenä, mitä kaikkea se tarkoittaisi ja avaisi ekosysteemeissä, joissa toimisimme edelläkävijöinä

Mitä tekoälykehitys on käytännössä ekosysteemien toiminnassa, hankkeissa ja opetuksessa sekä mahdollistavien prosessien parantamisessa?

  • Miten hyödynnämme tekoälyä TKIO-toiminnassa tällä hetkellä
  • Mitä tekoälytyökaluja aiomme ottaa käyttöön lähitulevaisuudessa (2025-2026)
  • Visiomme ammattikorkeakoulujen TKI ja O-toimnnasta vuonna 2030

Kohti korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota 2035

15.30 Paluu hotellille kävellen

18.00-20.00 Yhteinen illallinen, ravintola Strampen

22.11.2024 Arenen johdon seminaari jatkuu

8.30 Seminaari jatkuu (tila C114, Alere)


8.30–11.00 Ammattikorkeakoulujen pelikirja korkeakoulutuksen visiotyössä

Arenen omassa seminaariosuudessa käsittelemme korkeakouluvisiota sekä Arenen omia strategioita erilaisissa skenaarioissa.

11.00–12.00 Lounas kampuksella

22.11. klo 12.00-14.00 Arenen syyskokous, Vamk, Vaasa

14.00 Tilaisuus päättyy


Tekoäly TKIO:n muutosmahdollisuutena ammattikorkeakoulujen toiminnassa -koulutusohjelma

Yhteinen mahdollisuus muuttaa tekoälyllä tutkimusta, koulutusta, innovaatiotoimintaa ja tulevaisuutta

Arene ja CSC toteuttavat yhteistyössä koulutusohjelman tekoälystä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan ja oppimisen muutosmahdollisuutena ja voimana ammattikorkeakoulujen kentällä, yhteiskunnassa, suomalaisessa kontekstissa ammattikorkeakoulujen rehtoreille vuoden 2024 aikana.

Arenen ohjelmassa tavoitellaan rohkeutta, kokeilumieltä ja valppautta: eri alojen sovellusesimerkkien inspiroima yhteinen matka toimenpideaihioista ja näkemyksen rakentamisesta jatkuu syksyllä TKI- ja koulutusjohdon verkostoissa ja kulminoituu Arenen johdon seminaarissa 21.11, jossa kokoonnumme kaikkien ammattikorkeakoulujen avaintoimijoiden kesken tekoälykehityksen johtamisen äärelle. Yhdessä muotoilemiamme toimenpideaihioita on liitteessä vapaasti hyödynnettäväksi.

Koulutusohjelmassa pidetyt esitykset ja muut syntyneet materiaalit (rajattu osallistujille

Tilaisuuksien ajankohdat ja teemat:

  1. 31.1.-1.2.2024, Metropolia, Helsinki Yleiskatsaus tekoälyyn case-esimerkkinä kielimallit
  2. 21.-22.3.2024, Arcada, Helsinki - Tekoälyn hyödyntäminen TKI-toiminnassa ja opetuksessa
  3. 29.-30.5.2024, CSC, Espoo - Tekoäly, kansainvälisyys ja yhteistyö
  4. 21.11.2024, VAMK, Vaasa - Yhteenveto ja kertaus

Koulutusohjelman tavoitteena on rakentaa yhteistä ymmärrystä tekoälyn tuomien toiminnan paradigmojen, liiketoimintamallien ja ammattikorkeakoulujen roolin muutoksesta TKIO-toimintaympäristössä sekä muutosten merkityksestä ja yhteisestä hallinnasta kansallisen ja eurooppalaisen sääntelyn ja TKIO-toiminnan rahoitusmekanismien viidakossa. Yhteisen ymmärryksen rakentamista auttavat asiantuntijaluennot tekoälyn teknologioista, tulevaisuudesta, näkökulmia kansainväliseltä kentältä ja kyberturvallisuudesta sekä sääntelyn kehityksestä

Luennot pohjustavat ryhmäkeskusteluita sekä yhteistyöskentelyä, joiden aikana osallistujat pääsevät pohtimaan tekoälyn merkitystä oman työnsä, korkeakoulunsa sekä koko TKIO-toimintaympäristön kannalta sääntelyn ja rahoitusmallien kehitystä unohtamatta. Kokonaisuudessa painottuu yhteisen ymmärryksen luominen, uusien ratkaisujen kehittäminen TKIO-toiminnassa, tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä sekä innovaatiokyvykkyyden kasvattamisessa.

Arenen Digitalisaatiovaliokunta ohjaa toteutusta. Kokonaisuutta koordinoi Susanne Sjöblom, susanne.sjoblom@csc.fi, 040 731 1291. 


  • No labels