Datan visualisointi ja analysointi
Tiedolla johtaminen edellyttää, että erilainen ja eri lähteistä peräisin oleva data on muokattu selkeään ja ymmärrettävään muotoon ja tuotu helposti tiedon käyttäjien saataville. Tiedon johtamisen päätehtävä on saattaa luotettava ja tarkoituksenmukainen tieto helposti hyödynnettäväksi.
Moni koulutuksen järjestäjä kehittää tiedon hyödyntämisen välineeksi erilaisia tietotyöpöytäratkaisuja. Tietotyöpöydillä dataa voidaan yhdistää, raportoida ja visualisoida ja analysoida, mikä auttaa muodostamaan yhteistä tilannekuvaa ja havaitsemaan toiminnan trendejä, poikkeavuuksia ja kaavoja. Dataa analysoimalla voidaan myös ennakoida ja suunnitella toimintaa.
Analytiikan tasoja voidaan määritellä eri tavoin. Tietojohtamisen käsikirjassa analytiikka on jaettu kuvailevaan, selittävään, ennakoivaan ja ohjaavaan analytiikkaan. Mitä syvemmälle analytiikassa edetään, sitä enemmän tarvitaan osaamista. Ohjaava analytiikka edellyttää tekoälyn hyödyntämistä toimenpidesuositusten ja ratkaisuehdotusten taustalla.
Kuva: Analytiikan tasot
Tietotuotteen kehittäminen
Erilaisten raporttien, analyysien ja muiden dataratkaisuiden eli tietotuotteiden kehittäminen on jatkuva prosessi. Tietotuotteiden on palveltava toimintaa, joten erilaiset tietotuotteet on rakennettava käyttäjien tietotarpeiden pohjalta ja parhaimmillaan myös tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Yhteiskehittämisessä voi hyödyntää esimerkiksi palvelumuotoilun tai ketterän kehittämisen menetelmiä.
Kuva: Tietotuotteen kehittämisprosessin vaiheet
Tietotuotteella olevien tietojen, kuvaajien ja mittareiden on esitettävä käyttäjille olennaista tietoa. Tietotarpeiden määrittelyssä tunnistetaan eri käyttäjäryhmien tarpeet ja erilaiset käyttötapaukset. Eri käyttäjäryhmät tarvitsevat erilaista tai eri tavoin jäsennettyä tietoa toimintansa tueksi: ammatillisen koulutuksen johto tarvitsee strategisen johtamisen tueksi tietoa organisaation toiminnan kokonaisuudesta sekä erilaista ennakointitietoa, kun taas opetus- ja ohjaushenkilöstö tarvitsee yksityiskohtaisempaa tietoa opiskelijoiden ja opiskelijaryhmien tilanteesta. Lisäksi tietotarpeet voivat olla jatkuvia, satunnaisia tai ainoastaan kertaluonteisia. Ammatillisessa koulutuksessa seurataan jatkuvasti esimerkiksi opiskelijavuosikertymää tai opiskelijan opintojen etenemistä.
Vaatimusmäärittely ja suunnittelu -vaiheessa tunnistetaan ne vaatimukset, joita eri käyttäjäryhmien tietotarpeet asettavat tietotuotteelle ja tehdään toteutussuunnitelma. Lisäksi suunnitellaan ja mallinnetaan tietotarpeiden pohjalta toteutettavat tietotuotteet arkkitehtuurista visualisointiin. Raportin visuaalisen ilmeen suunnitelma eli niin sanottu rautalankamalli havainnollistaa käyttäjille, miltä tietotuote näyttää, mitä tietoja se sisältää ja kuinka usein tietoja päivitetään. Rautalankamallit auttavat tarkastamaan, onko tietotarpeet hahmotettu oikein ja toimiiko tietotuotteen rakenne käyttäjän logiikan mukaan. Samalla voidaan varmistaa, että erilaiset graafit ja kuvaajat ovat käyttäjän kannalta selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Käyttäjälähtöisyyden varmistaminen on tärkeää sekä tietotuotteen suunnittelussa että sen teknisessä toteutuksessa.
Tietotuotteen testaus ja käyttöönotto
Tietotuotetta kannattaa testata ennen käyttöönottoa esimerkiksi pilottiryhmän avulla. Käyttäjätestauksen avulla saadaan arvokasta tietoa sekä tietotuotteen visuaalisesta ilmeestä että teknisen toteutuksen toimivuudestakin.
Tietotuotteiden kehittämisen jälkeen on tärkeää varmistaa, että kehitettyjä tietotuotteita käytetään organisaatiossa toiminnan tukena. Myös tietotuotteiden käyttöönotosta kannattaa tehdä suunnitelma. Usein käyttöönotto kannattaa toteuttaa vaiheittain.
Ammatillisen koulutuksen verkostossa on tunnistettu, että onnistunut tietotuotteiden käyttöönotto edellyttää suunnitelmallisuutta, johdon tukea ja käyttäjien kouluttamista. On tärkeää, että tietotuotteiden hyödyt ja kytkeytyminen toiminnan tavoitteisiin sanoitetaan käyttäjille. Tietotuotteiden jatkokehittäminen käyttäjien palautteen perusteella varmistaa, että tietotuotteet vastaavat käyttäjien tarpeita ja että tietoa myös hyödynnetään toiminnassa. Tietotuotteen kehitysjono kannattaa rakentaa tietohallinnon ja organisaation toimijoiden yhteistyössä.