Olli Oppija suorittaa ylempää AMK-tutkintoa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Hän on taannoin suorittanut kandidaatin tutkinnon yliopistossa ja jatkanut siitä suorittamaan maisteriopintojaan ulkomaille. Valmistumisen jälkeen Olli työskenteli muutaman vuoden ja palasi sitten Suomeen.

Aloitettuaan YAMK-opintonsa Olli yllättyi, kuinka hankalaa opintojen hyväksilukeminen aiemmista tutkinnoista oli. Opintoja suunnitellessaan Olli on huomannut, miten paljon häntä auttaa opintojaksojen selkeät sisältökuvaukset. Opintojen etenemistä Olli seuraa oman korkeakoulun järjestelmästä, mutta opintojaksojen sisältöjen vertaileminen vie aikaa ja pitää tehdä pääasiassa käsityönä. Osa kursseilla käytettävistä materiaaleista on käytettävissä avoimesti jo ennen kurssille ilmoittautumista, mikä helpottaa sopivimman kurssin valintaa. Olli on myös löytänyt toisesta korkeakoulusta kiinnostavalta näyttäviä opintoja, mutta ei tiedä, voiko hän sisällyttää niitä osaksi tutkintoaan, koska kurssien sisällöistä ei saa lisätietoa ilman kirjautumista. Vaihto-opiskelukin YAMK-opintojen osana kiinnostaisi, mutta kaikki siihen liittyvät käytännöt tuntuvat AMK-tutkinnon opiskelijoille tarkoitetuilta.

Opinnäytetyötään tehdessä Ollia ja tehtävän toimeksiantanutta yritystä hyödyttäisi Ollin taannoin kandidaatin tutkielmaa varten keräämä data kuluttajakäyttäytymisestä. Lisäksi maisteriopinnoissaan Olli tuotti monipuolisen datasetin, josta toimeksiantaja on kiinnostunut. Valitettavasti Ollin tuottama materiaali on nyt kadonnut hänen ulottumattomiinsa, eikä hän pysty itse hallitsemaan tuottamaansa dataa. Olli huomaa, että myös muut opiskelijat ovat tuottaneet eri kursseilla kiinnostavia datasettejä, mutta Olli ei tiedä, miten hän voisi hyödyntää niitä. Työn tueksi Olli kuitenkin löytää verkosta avoimesti jaettuja artikkeleita ja toisen korkeakoulun luentokalvoja. Hankkiessaan syventävää tietoa aiheesta Olli turhautuu, koska keskeistä oppikirjaa on kirjastossa vain kaksi kappaletta, ja kirjoille on pitkät varausjonot.


Työskentelemme Digisfäärin esipäivässä World Cafe menetelmällä.

Olli Oppijan tarinaa käsitellään oppijan polun pisteissä eri näkökulmista: