Kokous Ideamuotoilun käyttötarpeen ja mahdollisuuksien pohtimiseksi

13.12.2019 klo. 14:04-15:08, https://cscfi.zoom.us/j/744717998 - kokoushuone Nauvo, 1.krs, Keilaranta 14, Espoo

Jussi Auvinen (siht., CSC), Minna Harjuniemi (HY), Antti Mäki (pj., CSC), Kirsti Niemeläinen (Haaga-Helia), Jussi-Pekka Pispa (TUNI), Kirsi Pispa (CSC), Osmo Santamäki (SAMK), Juhamatti Tillonen (UEF), Kuno Öhrman (CSC)

Yhteenveto

Haluamme tietää, mitä haluttaisiin ratkaista, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet. Koska ratkaisuja, ratkaisuaihoita, teknologioita ja toimijoita on useita, täytyy tavoitteiden kirkastua toiminnan tarpeista. 

Haluamme jäsentää asiat käsitteellisellä tasolla oikein, jottei synny väärinymmärryksiä termeistä, kuten "identiteetin hallinta", "tunnistautumispalvelu", "IAM", "AAI", "AD" ja "oma data", "MyData". Haluamme ymmärtää kokonaisuutta siten, että paikallisessa organisaatiossa, toimialalla, kansallisella tasolla tai eurooppalaisessa kehityksessä ei tehdä turhaa päällekäistä työtä. Haluamme valita kokonaisuudesta mahdollisimman rajattuja kohteita edelleen kehitettäväksi. 

Ideamuotoilun tulee jäsentää, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet, mitä haluttaisiin ratkaista. Ideamuotoilun tulee perustua valmiisiin selvityksiin ja linjauksiin tarpeista. Tarpeita koskeva tiivis yleiskuva tarvitaan ennen kuin kehityskohteista tai ratkaisuista voidaan valita yhdessä edistettäviä konkreettisia kohteita. 

Ideamuotoiluun tarvitaan erityisesti näkemystä toiminnan tarpeista ja niiden muutoksesta. Miten toiminta muuttuu suomalaisten tutkintokoulutukseen keskittyneestä toiminnasta, ulkomaalaisten osallistumisen, jatkuvan oppimisen ja TKI-yhteistyön näkökulmasta? 



Keskustelusta kirjattua

Mitä haasteita on?

Ehdotus:

Tehtyjen ratkaisujen ja kuvausten koostaminen ja jakaminen


Korkeakoulujen digivision tavoitteena on, että suomalaisesta koulutuksesta tulee globaali edelläkävijä tiedon paremman hyödyntämisen ansiosta. Suomi on 2030 joustavan opiskelun mallimaa. Oppija saa turvallisesti käyttöönsä datan omasta oppimisestaan. Tämä mahdollistaa ja tukee hänen oppimistaan läpi elämän. Digivision toiminnallisena tavoitetilana 2030 on yhteinen tunnistautumispalvelu, ja jokaiselle yksi identiteetti.

Identiteettikokonaisuudessa yhdistyvät sekä kansallinen että kansainvälinen ulottuvuus, lisäksi asiassa on huomioitava niin oppijan kuin tutkijan identiteetinhallinta. Asiakokonaisuuden kehityksessä tulee ottaa käyttäjä keskiöön – mitä hän tarvitsee. Miten dataa voisi käyttää oppijan, tutkijan ja opettajan hyödyksi?

Identiteetinhallinta on kaikille yhteinen ja erittäin tärkeä asia, haasteena on kokonaisuuden moninaisuus organisaatiotasolla, puhumattakaan kansallisesta tai kansainvälisestä tasosta. Laaja kokonaisuus vaatii rajauksia kuten Digivisio ja viitearkkitehtuurit, joiden kautta asiaa voidaan lähteä edistämään. Ideamuotoilu on tunnistettu toimivaksi menetelmäksi asian hahmottamiseen.


Identiteetinhallinnan ideamuotoilun työtila https://wiki.eduuni.fi/x/LqXHBw

Lisätietoja ideamuotoilu työskentelymallista https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw


2019-12-05 Ideatoimikunnan kokous, muistio https://wiki.eduuni.fi/x/hoZ_Bg

Keskusteltiin tunnistaminen ja identiteetinhallinta -kokonaisuuden mahdollisen ideamuotoilun käynnistämisestä.

Varmistaaksemme parhaan mahdollisen ideamuotoilun tuloksen, päätettiin perustaa työryhmä kirkastamaan ideamuotoilun tavoitteita ja osallistujia

Valmistelevan työryhmän agenda:

Mitä identiteetinhallinta ideamuotoilulla tavoitellaan

Mitä eri näkökulmia ideamuotoiluun olisi tarve ottaa mukaan

Miten eri näkökulmien edustajat kutsutaan mukaan ideamuotoilun työryhmään