Avointen oppimateriaalien kirjaston julkaisuwebinaari

Avointen oppimateriaalien kirjasto järjesti julkaisuwebinaarin 9.3. klo 12-14. Webinaarissa julkaistiin Avointen oppimateriaalien kirjaston hakutoiminnallisuudet, jonka lisäksi Avointen oppimateriaalien edistäminen -työryhmän jäsenet kertoivat mitä on odotettavissa tulevaisuudessa Avointen oppimateriaalien kirjaston ja avointen oppimateriaalien edistämisen saralla.

Avoimet oppimateriaalit ovat maksuttomasti kaikkien saatavilla olevia oppimiseen, kasvatukseen ja opetukseen tarkoitettuja aineistoja. Näiden hyödyntämistä varten on kehitetty kaikkien koulutusasteiden yhteinen Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi). Avointen oppimateriaalien kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen yhteistyössä kehitettävä palvelu Creative Commons -lisensoitujen oppimateriaalien jakamiseen ja löytämiseen jatkuvassa oppimisessa.


Tilaisuuden voi katsoa tallenteena täältä tekstitysten kera: 


Voit myös tutustua webinaarin slidesettiin sekä webinaarissa esittettyihin kysymyksiin ja vastauksiin:

Kysymykset ja vastaukset

Avointen oppimateriaalien kirjaston jatkuvuus

Miten sivuston ylläpito ja kehittäminen jatkuu hankkeen jälkeen?

Avointen oppimateriaalien kirjaston omistaa opetus- ja kulttuuriministeriö joka jatkaa palvelun ylläpitoa ja kehittämistä palvelun ensimmäisen vaiheen (eli avointen oppimateriaalien edistäminen -hankkeen) jälkeen.

Miten palvelusta tullaan tiedottamaan? Miten sivusto pysyy tuoreena ja mielessä? Miten viestitätte opiskelijoille tai lapsille?

Viestintästrategian mukaisesti pyrimme olemaan siellä missä potentiaaliset käyttäjät ovat niin digitaalisesti kuin paikan päällä. Panostamme jatkuvaan viestintään twitter-tilimme (aoe_suomi) kautta, jonka lisäksi uusien ominaisuuksien kohdalle tiivistämme viestintäämme yhteistyössä OKM:n ja OPH:n viestintäyksiköiden kanssa. Osallistumme tärkeimpii opetusalan tapahtumiin, tulevana esimerkkinä ITK-päivät ja teemme myös oppilaitosvierailuita ja osallistumme hankeseminaareihin. Osana strategiaamme on myös olla siellä missä oppijat ovat jo valmiiksi - palvelu tulee siis tutuksi käyttämällä sitä huomaamaattaan rajapintojen ja upotuslinkkien kautta.

Oppivelvollisuusiän nostamisesta riittää nyt puhetta ja kustannuksia arvioidaan parhaillaan. Mikä on AOE:n rooli tässä kontekstissa?

Aihe on vielä valmistelussa eikä siitä tässä kohtaan voi kertoa enempää.

Onko https://www.freeed.com/ tämän palvelun kilpailija?

Yhteisten keskustelujemme mukaan ei. Kehitämme myös rajapintoja, jotta avoimet oppimateriaalit ovat erilaisten palvelujen käytettävissä. Ensimmäiseksi Avointen oppimateriaalien kirjaston avoimet oppimateriaalit tulevat museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteiseen Finna.fi-palveluun.

Palvelun käyttöönotto ja tunnistautuminen

Miten nuo tunnistaumismenetelmät saa käyttöönsä.? Nuo eivät ole esim. kaikkien opettajien käytössä.

Suomi.fi-tunnistautuminen on kaikkien käytössä (suomenlippu tunnistautumisvalikossa). Suomi.fi-tunnistautuminen toimii pankkitunnuksilla tai henkilövarmenteella ja se on automaattisesti käytössäsi. 

Voisiko tuonne tunnistautua yhdistyksenä? Meillä tehdään paljon opinnollistamista ( emme ole oppilaitos olekaan)

Tällä hetkellä ei voi. Kirjautuminen on henkilökohtainen. Mikäli yhdistyksellä on runsaasti materiaaleja, kannattaa ottaa yhteys Avointen oppimateriaalien kirjastoon sähköpostilla osoitteeseen oppimateriaalivaranto@csc.fi, voimme katsoa olisivatko materiaalinne metatiedot siirrettävissä esimerkiksi rajapinnan tai muulla massasiirrolla.

Jos en ole enää siinä organisaatiossa, missä olin kun tallensin materiaalit, pystynkö muokkaamaan oma materiaalia enää, esim suimi.fin avulla? 

Tällä hetkellä mikäli tallensit suomi.fi:n avulla materiaalit, ei mikään organisaatiomuutos vaikuta sinuun. Mikäli käytit Haka- tai MpassID-tunnistautumista on materiaalisi sidottu nykiseen organsiaatioosi. Pyrimme jatkossa tekemään tähän ratkaisun tuplatunnistautumisen muodossa, mutta asiaa joutuu vielä odottamaan.

Oppimateriaalien tiedot ja tietojen muokkaaminen

Huolehtiiko jokainen materiaalin luovuttaja siitä, että yleiseen jakeluun tarkoitettu materiaali säilyy jotenkin ajantasaisena ja validina tietona?

Materiaalin tallentaja vastaa materiaalin ajantasaisuudesta, mutta materiaaliin voi myös merkitä arvioidun päivämäärän jolloin materiaali ei ole enää validi. Tällöin materiaali ei tule enää aktiivisesti haussa esille ja linkin kautta materiaaliin tulleet näkevät että materiaali on merkitty vanhentuneeksi. Jatkossa tallentaja voi myös saada sähköposti-ilmoituksen kun vanhenemispäivämäärä lähestyy.

Voiko lisätä omia asiasanoja?

Voit lisätä. Kirjoita asiasana-kenttään haluamasi asiasana ja paina enter, niin asiasana tulee lisätyksi. Huomattavaa on että tämä ei toimi kaikkien kuvailutietojen kohdalla, mutta toimii juuri asiasanoissa.

Jos valitsee Pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi Itsenäinen opiskelu, tuleeko käyttäjälle selväksi, että "suorituksen hyväksymiseen virallisesti" tarvitaan oppilatitos tai yliopisto? Nimitys Iytsenäinen opiskelu voi johtaa harhaan

Avointen oppimateriaalien kirjasto on vain materiaalien jakamiseen tarkoitettu alusta, kaikki suoritusten myöntäminen ja opetus itsessään tapahtuu alustan ulkopuolella. Pyrimme tekemään tämän vielä selkeämmäksi kun jatkossa lisäämme lisätietoihin myös kysymyksen "Mitä Avointen oppimateriaalien kirjasto ei ole". Olemme myös jatkossa tarkastelemassa kuvailumallia, joten mahdolliset valituksest ja muutostoiveet otamme mieluusti vastaan ja tarvittaessa mukautamme käytettyjä sanastoja.

Tekijä vs. oikeuksien haltija: Entä jos oikeuksien haltija on eri kuin tekijä?

Näissä tapauksissa tekijöiden ja oikeuksien haltijoiden tulee sopia avoimesta julkaisusta ja oppimateriaalin levittämisen periaatteista. Esimerkiksi alihankintasopimuksissa on tärkeää kirjata avoin lisenssi sopimusehtoihin. Samoin hankkeissa kaikkien osallistujien kesken on tärkeä sopia aloitusvaiheessa avoimesta julkaisusta. Avointen oppimateriaalien kirjastossa voi merkitä oppimateriaalille julkaisijan ja jokaiselle tekijälle organisaation, näiden kenttien avulla useassa tapauksessa myös oikeuksien haltija voidaan merkitä materiaalin tietoihin.

Lukion osalta kannattaisi jo lisätä Koulutustiedot-sivulle valinnaksi myös Lukion opetussuunnitelman perusteet 2021, koska materiaaleja tehdään tulevaisuudessa näitä perusteita silmällä pitäen.

Lukion vuonna 2021 käyttöönotettavat opetussuunnitelman perusteet ovat jo valittavissa aoe.fissä. Valinta on ePerusteiden mukaisesti perusteiden julkaisuvuoden (2019) ei käyttöönottovuoden mukaisesti. Merkataksesi materiaalit uuden opetussuunnitelman mukaisesti, voit siis valita valinnan Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019  (kuten ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/beta/#/fi/lukiokoulutus/6828810/tiedot)

Hankkeiden (esim. ESR) rahoittajat haluavat yleensä logonsa hyvin näkyviin. Onko paras laittaa logot kokoelma kuvaan, vai tuleeko kokoelmaan jokin kohta, mihin logot voi helposti lisätä?

Suosittelemme että mikäli rahoittajat haluavat logonsa näkyviin, laitetaan logo itse oppimateriaaliin. Tällöin logo pysyy näkyvillä silloinkin kun materiaali ladataan esimerkiksi offline-käyttöä varten tai, lisenssin sen salliessa,  edelleen muokattavaksi. Logon näkyvyydestä ja sen mallista kannattaa keskustella rahoittajan kanssa.

Englanninkielisissä materiaaleissa; tulevatko jatkossa myös kuvailusivujen tiedot englanniksi (nyt otsikot ovat, mutta ei esim. koulutustason kuvaukset tai avainsanat)?

Tulevat niissä tapauksissa missä kuvailutiedot tulevat koodistosta (esim. avainsanat ja koulutustasot). Pahoittelumme hetkellisestä epäkäytännöllisyydestä.

Koska pystyn muokkaamaan omia oppimateriaalejani?

Omien oppimateriaalien tietoja pystyy muokata ja uusia tiedostoja lisätä tämän kuun lopussa.

Kun joku muokkaa lataamaani aineistoa, pysyykö alkuperäinen materiaali siellä kuitenkin?

Kyllä pysyy. Kukaan ei pääse tallentamaan sinun materiaalisi päälle. Mikäli joku tekee uuden materiaalin materiaalisi pohjalta, jää materiaaliisi linkki joka kertoo asiasta, mutta muuten materiaalissasi ei näy muutoksia.

Muokkaamalla tietoja, aiemmat versiot jäävät versiohistoriaan -> näkyvätkö nämä versiot kaikille vai ainoastaan sivuston ylläpitäjille?

Kaikille. Tämä on tärkeää jotta aiemman version käyttäjät voivat tarvittaessa tarkistaa, että eivät esimerkiksi muista väärin jotain tiettyä muotoilua materiaalissa.

Avointen oppimateriaalien kirjaston ominaisuudet

Ymmärisinkö oikein, että materiaalit ovat käytettävissä myös offline-tilassa?

Palveluun tallennetut materiaalit on ladattavissa omalle konelleen ja siten käytettävissä offline. 

Voivatko käyttäjät arvioida materiaaleja esim. antamalla tähtiä tai peukkuja?

Jatkossa voivat. Myöhemmin keväälle tuomme arviointiominaisuuden, jossa käyttäjä voi antaa 1-5 tähtiarvion sisällölle ja ulkoasulle sekä antaa vapaita kommentteja siitä, mikä oli hyvää materiaalissa, miten sitä voisi vielä kehittää ja miten itse hyödynsi materiaalia.

Julkaistaanko materiaaleja suomen lisäksi ruotsiksi, saameksi, romaniksi, englanniksi? Millä kielillä käyttis?

Materiaaleja voi julkaista näillä kaikilla kielillä. Tallennettaessa materiaalia jokaiselle tiedostolle valitaan kieli, joka kertoo käyttäjille mikä on oppimateriaalin opiskelukieli. Käyttöliittymä on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Voiko materiaaleja käyttää toisen oppimisympäristön kautta eg Googlen? MS Teams?

Kyllä, upotuslinkkien avulla tämä on mahdollista.

Oppimateriaalia ladatessa on mahdollisuus valita tutkinnon osa, mutta sen perusteella ei voi hakea? Esimerkiksi jos haluan hakea ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen tutkinnon osien materiaaleja, ei sille ole hakua.

Tutkinnon osien hakurajaus on tulossa myöhemmin. Voit tällä hetkellä hakea tutkinnon osia vapaalla sanahaulla.

Onko suoraa linkkiä omaan materiaaliin aoe:ssä? Vai täytyykö aina mennä hakujen kautta?

Jokaiseen materiaalin on suora linkki. Voit kopioida linkin selaimen osoiteriviltä. Jatkossa jokaiselle materiaalille on myös pysyvä tunniste.

MItä tietoa saa oman materiaalin käytöstä? Tai muiden?

Jatkossa saat tiedoksi kuinka monta kertaa materiaali on ladattu ja kuinka monta kertaa materiaali on avattu. Lisäksi saat tietoa miten muut ovat arvioineet materiaalia ja mikäli muut ovat nähneet materiaalin soveltuvan myös muihin tarkoituksiin. Jatkossa materiaaliin jää myös merkintä mikäli se on linkitetty toiseen materiaaliin aoe.fissä hyödynnetty oppimateriaali -kenttään.

Miten tarkistetaan, ettei oppimateriaali sisällä mainoksia ja kaupallisia tiedotteita, vaikka olisivat avoimesti saatavilla?

Jatkossa käyttäjät pystyvät "liputtamaan" materiaaleja, jotka ovat käyttöehtojen vastaisia. "Liputetut" materiaalit menevät palvelun omistajien ja tiimin arviointiin ja tarvittaessa merkitään poistetuksi palvelusta.

Oppimateriaalien formaateista ja linkeistä

Onko materiaaleille määritelty tietty formaatti ja onko siitä ohjeet AOE:ssä? 

Avointen oppimateriaalien kirjaston ohjesivulta löytyy ohjeistus millaisia eri formaatteja otamme tällä hetkellä vastaan. Pyrimme vastaamaan käyttäjien tarpeeseen, joten laita meille palautetta palautelomakkeella, mikäli toivoisit uusia formaatteja palveluun.

Voiko materiaali olla linkki sivustoon?

Voi olla myös linkki.

Oppimateriaalien pilvialustaat yleistyvät nopeasti, kuten kotimaiset Seppo ja ThingLink. Onko näihin jo ohjeistusta? Näistä ei voi oikein tehdä muuta kuin sisältökuvauksen AOE.fi:hin ja linkin itse matriaaleihin.

Jos pilvialusta ei mahdollista sitä, että saat tallennettua oppimateriaalistasi kopion omalle tietokoneellesi, voi ne vain linkittää Avointen oppimateriaalien kirjastoon. Näin on esimerkiksi ThingLinkin kanssa. Mikäli jatkossa haluaa taata oppimateriaaleilleen paremman yhteentoimivuuden ja jatkuvuuden, voi tutkia vaihtoehtoisia työkaluja. Esimerkiksi H5P mahdollistaa monipuolisten tehtävien tekemisen ja työkalusta on tallennettavissa itselleen ja aoe.fihin h5p-tiedostot (huom. aoe.fi kykenee näyttämään h5p-tiedostoja huhtikuun aikana. H5p-tiedostoja ei voi avata suoriltaan koneellaan, vaan niiden käyttäminen tarvitsee oman työkalunsa, tiedosto on silti ihan toimiva ja siirrettävissä alustaan joka nitä tukee).

Oliko niin, että moodleen tehty kurssi voidaan viedä jossain muodossa aoe-aivustolle?

On suositeltavaa tuoda moodlekurssii tallennetut materiaalit omina tiedostoinaan aoe.fihin. Moodlekursseista voi myös ottaa varmuuskopiotiedosto (mbz) jonka avulla moodlekurssin voi siirtää yhdestä moodleinstassista toiseen. Näitä tiedostoja voi tallentaa aoe.fihin mutta aoe.fi ei näytä niitä käyttöliittymässään, vaan tiedostot voi vain ladata palvelusta omaan käyttöönsä. Moodlekurssit eivät usein toistu luotettavasti toisessa moodleinstanssissa, joten on suositeltavaa tuoda ne hyödynnettävissä osasissa mikäli mahdollista. 

Onko videomateriaalissa kokorajaa maksimikoolle?

Ei varsinaisesti. Koko oppimateriaalille on kokoraja, mutta se on tällä hetkellä nimellinen eikä pitäisi tulla vastaan.

Voiko tällä tehdä materiaalia vai vain lisätä valmis tiedosto tai linkki? eg monivalintatehtäviä, viedota ym. voiko joskus tehdä?

Tällä hetkellä palvelussa ei voi tehdä materiaalia. Selvitämme kuitenkin kevyitä oppimateriaalien tekemisen toiminnallisuuksia, esim. tehtävämoottorin käyttöönottoa, mutta mitään päätöstä tämänkaltaisten ominaisuuksien käyttöönotosta ei ole.

Projektit näyttävät linkittyvän projektien sivuille, joissa tuotetut materiaalit sitten ovat. Onko tämä suositeltavin tapa projektien osalta?

On suositeltavaa tuoda materiaalit tiedostoina. Tällä on useita etuja: materiaalit ovat monipuolisemmin käytettävissä esimerkiksi oppimisalustoissa upotuslinkkien kautta eikä projektisivujen ylläpidosta tarvitse enää huolehtia. On myös mahdollista että käyttäjät näkevät aoe.fihin tallennetut materiaalit luotettavimpina kuin sinne linkitetyt. Linkittäminen on toki myös mahdollista ja suositeltavaa silloin, mikäli materiaalit eivät ole siirrettävissä aoe:hen.

Eikös videossa *pitää* olla nykyään tekstit?

Mikäli videon tekijä on saavutettavuuslain alainen, tulisi video olla saavutettavissa (syksystä 2020 alkaen). Tämä yleensä tarkoittaa tekstitystä, mutta mikäli videon sisältöä ei ole tarpeen katsoa, voi vaihtoehtoisesti saavutettavuden taata tekstivastineella. Avointen oppimateriaalien kirjasto ohjeisivulla on vinkkejä oppimateriaalien saavutettavaksi tekemiseen.

Laitetaanko tekstimateriaalit PDF muodossa?

Ei tarvitse laittaa vaan tekstimateriaalin voi laittaa myös esim. odp, doc, docx, ppt, odt tai pptx muodoissa. Näytämme jatkossa kaikki näistä materiaaleista käyttöliittymässämme pdf-muodossa, mutta materiaalit ovat ladattavissa siinä muodossa, missä käyttäjä on ne tallentanut. Tekstimateriaalin lataaminen esim. doc muodossa mahdollistaakin paremman jatkokehittämisen materiaalille.

H5P.org -sivuston kautta ei voi kohta enää jakaa upotettua sisältöä. Onko Aoe.fi.ssä tähän ratkaisu?

H5P-materiaaleissa olevan reuse-napin kautta voi ladata h5p-tiedoston. Tämän h5p-tiedoston voi ladata aoe.fihin ja viimeistään huhtikuun aikana aoe.fihin ladattuja h5p-tiedostoja voi käyttää normaalisti. Aoe.fin upotuskoodien avulla aoe.fihi tallennettuja h5p-tiedostoja voi edelleen upottaa sitten esimerkiksi oppimisalustoihin.

Oppimateriaalien lisensseistä

Saako palvelusta löytyvää materiaalia hyödyntää kaupallisesti kolmas osapuoli? Saako vapaasti tehdä käännöksia?

Jos oppimateriaalin lisenssi sallii sen, niin kyllä. Lisensseistä saa lisätietoa Avointen oppimateriaalien kirjaston ohjesivulta.




Lisätietoja antaa:

Anna Lindfors, projektipäällikkö (etunimi.sukunimi@csc.fi)

AOE-tiimi, oppimateriaalivaranto@csc.fi