Tämä sivu on osa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekarttaa ka.csc.fi

Mikä: 

Tiedonhallintalaki tuli voimaan 1.1.2020. Laki asettaa julkishallinnon organisaatioille tietoturvaan ja tiedonhallintaan liittyviä vaatimuksia ja sen tavoitteena on yhdenmukaistaa ja parantaa viranomaisten tiedonhallintaa ja tietoturvaa sekä edistää tiedon jakamista ja hyödyntämistä. Siirtymäaika lain asettamille tietoturvavaatimuksille päättyi vuoden 2023 alussa, jolloin vaatimukset tuli olla täytettyinä. Tiedonhallintalaista kumpuava viranomaisten velvollisuus digitalisoida asianhallintaprosessinsa kokonaisuudessaan tukee myös automaattisen päätöksenteon kehittämistä:

Vastuutaho:

Tiedonhallintalautakunta (TihL) 

  • Tiedonhallintalautakunta toimii valtiovarainministeriön yhteydessä itsenäisenä viranomaisena.
  • Valtioneuvosto nimittää tiedonhallintalautakunnan neljäksi vuodeksi kerrallaan.
  • Tiedonhallintalautakunta on monialainen asiantuntijaviranomainen, joka toimii verkostomaisesti tiedonhallintalain tavoitteiden ja vaatimusten edistämiseksi.

Hallitusohjelma 2023:

  • Hallitus toteuttaa kansallisen tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistuksen. Kokonaisuudistuksen yhteydessä kumotaan tiedon liikkuvuutta, pilvipalveluiden tarkoituksenmukaista käyttöä tai muuten julkisten palveluiden tarkoituksenmukaista järjestämistä haittaavat säädökset ja hyödynnetään tarvittaessa nykyistä laajemmin GDPR:n kansallista liikkumavaraa. Kokonaisuudistuksen yhteydessä säädetään hallinnolliset sakot tietosuojaloukkauksista koskemaan julkista ja yksityistä sektoria yhtäläisesti. 

OKMDigitalisaatioon liittyviä linjauksia ja niiden toimeenpanoa ohjaavat säädökset

Vaatimuksenmukaisuus ja korkeakoululaitos - yhteistyöalue


Ideapankissa:

Tiedonhallintalain toimeenpanon korkeakoulujen yhteinen ideamuotoilu

Yhteenveto

Tiedonhallinnan ja digitaalisten palvelujen sääntely


Lisätietoja:


Esityksiä korkeakoulujen näkökulmasta: