Opiskeluoikeuden perustietojen alla KOSKI-palvelussa näkyy "Suoritukset"

Suorituksen tiedot koostuvat suorituksen perustiedoista sekä osasuoritustiedoista. Alla on kuvattu ryhmittäin suorituksen perustiedoissa näkyviä tietoryhmiä ja lopussa on esimerkkejä, miltä ammatillisen perustutkinnon suoritustiedot voivat eri tilanteissa näyttää.

Tutkintosuorituksen perustiedot kaikissa opiskeluoikeuksissa

Suorituksen perustiedoissa näkyvät aina seuraavat tiedot:

  • koulutus ja perusteen diaarinumero - Perusteen diaarinumerosta on linkki ePerusteet-palveluun, josta voi käydä vertailemassa tutkinnon valtakunnallisia perusteita KOSKI-palveluun merkittyihin opintosuorituksiin.
  • suoritustapa - Suoritustapa on sidottu tutkinnon perusteeseen ja kertoo minkä vaatimusten mukaisesti tutkinto on suoritettu.
    (HUOM! Vanhoilla tutkinnon perusteilla suorittavilla suoritustapa joko "Ammatillinen perustutkinto" (tarkoittaen ops-perusteinen) tai "Näyttötutkinto" / Uusilla, reformin mukaisilla tutkinnon perusteilla suorittavilla suoritustapa "Reformin mukainen näyttö")
  • oppilaitos/toimipiste, jossa suoritus tapahtuu - tiedon tulisi olla aina kun mahdollista toimipiste-tarkkuudella
  • opiskeluoikeuden alkamispäivä
  • tutkinnon suorituskieli
  • opetusryhmätieto (ei pakollinen)
  • suorituksen tila (valmis tai kesken) 

Esimerkkikuva: Kuvassa reformin mukainen ammatillinen perustutkinto, joka on vasta alkanut.


Jos suoritustapana on Näyttötutkinto, suorituksella voi olla toinen välilehti: Näyttötutkintoon valmistava koulutus. Varsinaiset tutkintoon liittyvien tietojen tulee aina kuitenkin näkyä varsinaisella tutkinto-välilehdellä.

Varsinaiset tutkinnon osien suoritukset, samoin kuin tiedot oppisopimuksista ja koulutussopimuksista kirjataan aina tutkinto-välilehdelle.


Yllä mainittujen tietojen lisäksi tutkinto- ja opiskelijakohtaisesti suorituksen perustiedoissa tulee näkyä seuraavat tiedot:

Osaamisala ja tutkintonimike

Opiskelijan suorittama osaamisala ja tutkintonimike näkyvät suorituksen tiedoissa. Ajantasaiset osaamisalojen ja tutkintonimikkeiden koodit löytyvät tutkinnoittain ePerusteet-palvelusta.

Osaamisala

Osaamisala on aikajaksotieto, sillä osaamisalan tietoa käytetään rahoituksenlaskennan painotuksen perusteena. Aikajaksotiedolle tarvitaan vain alkamispäivä, jos opiskelija suorittaa osaamisalan edellyttämät opinnot opiskeluoikeutensa aikana.
Jos opiskelija vaihtaa osaamisalaa kesken opintojensa niin, etteivät aiemman osaamisalan opinnot tule valmiiksi, merkitään osaamisalalle päättymispäivä ja samaan opiskeluoikeuteen lisätään uusi osaamisala uudella aloituspäivämäärällä.

Jos opiskelija suorittaa kaksi eri osaamisalaa, luodaan kaksi eri opiskeluoikeutta, sillä opiskelija saa erikseen tutkintotodistuksen ja osatutkintotodistuksen. Yksi osaamisala ja sen mukaiset opinnot kirjataan tutkintotavoitteiselle opiskeluoikeudelle, jonka lisäksi opiskelijalle luodaan toinen, osatutkintotavoitteinen opiskeluoikeus (tutkinnon osa/osia), jolle kirjataan toisen osaamisalan edellyttämät opinnot.

Tutkintonimike

Tavoiteltavat tutkintonimikkeet määritellään opiskelijan HOKS:ssa, jolloin ne voivat näkyä opiskeluoikeuden tiedoissa jo opiskeluoikeutta luodessa. Opiskeluoikeutta valmiiksi merkitessä tulee varmistaa, että opiskeluoikeuden tiedoissa näkyvät vain ne tutkintonimikkeet, joiden mukaiset osaamisalat opiskelija on hyväksytysti suorittanut.

Esimerkkikuva 1. Opiskelija on aloittanut Media-alan kuvallisen ilmaisun ja perustutkinnon, jossa hänen kanssaan on HOKS:ssa sovittu suorittavan Julkaisutuotannon osaamisalan mukaiset opinnot. Osaamisala merkitään alkaneeksi heti opiskeluoikeuden alusta, vaikka osaamisala ei olisi vielä tarkentunut opintojen ensimmäisten viikkojen aikana. Julkaisutuotannon osaamisalan suorittamiseen liittyvä tutkintonimike on "Mediapalvelujen toteuttaja".


Esimerkkikuva 2. Opiskelija vaihtaa kesken opintojensa osaamisalaa. Opiskelijan kanssa HOKS:n päivityksessä sovitaan, että opiskelija vaihtaa julkaisutuotannon osaamisalasta suorittamaan kuvallisen ilmaisun osaamisalaan. Julkaisutuotannon osaamisala päätetään ja suorituksen tietoihin tuodaan uusi osaamisala uudella aloituspäivämäärällä. Tutkintonimike vaihtuu uuden osaamisalan mukaiseksi tutkintonimikkeeksi.

Oppisopimusjaksojen ja koulutussopimusjaksojen tiedot suorituksen tiedoissa

Oppisopimus ja koulutussopimusjaksot kirjataan opiskeluoikeuden perustietoihin. Oppisopimuksien ja koulutussopimuksien kirjaamista varten KOSKI-palvelussa on useita tietorakenteita, riippuen siitä milloin osaamista on hankittu työpaikalla. KOSKI-palveluun kirjataan oppisopimukset ja koulutussopimukset sellaisina aikajaksoina, jotka kuvastavat aikaa jonka opiskelija tosiasiallisesti on ollut läsnä hankkimasta osaamista oppisopimus- tai koulutussopimustyöpaikalla.

Jos opiskeluoikeuden tilaksi vaihtuu väliaikainen keskeytys, ei oppisopimus- ja koulutussopimusjaksoja tarvitse jakaa tuolle ajalle kahdeksi eri jaksoksi, jos oppisopimus tai koulutussopimus jatkuu heti sen jälkeen kun opiskelija palaa opintoihin väliaikaisen keskeytyksen jälkeen. 

Jos oppisopimusjakso tai koulutussopimusjakso keskeytyy niin, että opiskelija hankkii osaamista toisella osaamisenhankkimistavalla tässä välissä, tulee KOSKI-palveluun muodostua tällöin kaksi toisistaan erillistä oppisopimus- tai koulutussopimusjaksoa joilla on omat alku- ja loppupäivämääränsä.

Jos opiskelijan oppisopimuksen tai koulutussopimuksen päättymispäivä muuttuu (jaksoa pidennetään tai lyhennetään) ennen kuin jakso on jo loppunut, voidaan vain muuttaa alkuperäisen jakson päättymispäivämäärää.  



Oppisopimusjaksot kirjataan osaamisenhankkimistapoihin. Osaamisenhankkimistapa on aikajaksotieto, joka koostuu seuraavista tiedoista:

  • alkupäivämäärä
  • mahdollinen loppupäivämäärä
  • osaamisen hankkimistapa (oppisopimus/oppilaitosmuotoinen)
  • yrityksen nimi
  • yrityksen y-tunnus.
  • Jos oppisopimus purkautuu, kirjataan oppisopimuksen purkautumisesta purkautumispäivämäärä sekä tieto onko oppisopimus purettu koeajalla.

Jos oppisopimusjaksolle ei ole kirjattu päättymispäivää, sen oletetaan olevan voimassa opiskeluoikeuden päättymispäivään saakka. Yrityksen nimen tulisi vastata sitä toimipaikkaa jossa työssäoppiminen tosiasiallisesti toteutetaan. Oppisopimukset ovat ammatillisen koulutuksen reformin jälkeen vain yksi osaamisenhankkimistapa muiden joukossa. Jos oppisopimus päättyy yrityksessä, ei ole tarpeen päättää opiskeluoikeutta, vaan oppisopimusjakso vain merkitään päättyneeksi.

Jos kyseessä on ulkomailla suoritettu oppisopimusjakso ulkomaisen työnantajan alaisuudessa, yrityksen y-tunnuksena voidaan käyttää numerosarjaa 0000000-0. Oppisopimusjakson lisäksi opiskeluoikeuden lisätietoihin merkitään ulkomaanjakso.

Esimerkki 1. Suorituksen perustietoihin on opiskelijalle kirjattu oppisopimusmuotoinen osaamisenhankkimistapajakso. Oppisopimusjaksolle ei ole kirjattu päättymispäivää, jolloin sen oletetaan olevan voimassa katseluhetkellä. Oppisopimuksen tietoihin on kirjattu yrityksen nimi, jossa työssäoppiminen tapahtuu sekä yrityksen y-tunnus.

Esimerkki 2. Oppisopimusjakso on purettu. Oppisopimusjaksolle on merkitty päättymispäivä. Lisäksi oppisopimuksen tiedoissa näkyy purkamispäivämäärä sekä tieto, onko oppisopimus purettu koeajalla (kuvan esimerkissä ei ole purettu koeajalla).

Esimerkkikuva 3. Oppisopimus on päättynyt suunnitellusti. Oppisopimusjaksolle on merkitty päättymispäivä. Oppisopimuksessa ei näy tietoa oppisopimuksen purkamisesta.


Esimerkkikuva 4. Oppisopimusjakso on tapahtunut ulkomailla. Opiskeluoikeuden lisätiedoissa näkyy samalle ajalle myös ulkomaanjakso.




Koulutussopimuksiin perustuvat työpaikalla oppimisjaksot kirjataan koulutussopimukset rakenteeseen. Vaikka rakenteen nimi on "koulutussopimukset", tietoihin on tarkoitus kirjata tietoja tosiasiallisesta työssäoppimispaikasta ja ajankohdasta. Koulutussopimukset ovat aikajaksotietoja, jotka koostuvat seuraavista tiedoista:

  • Työssäoppimispaikan nimi
  • Työssäoppimispaikan y-tunnus
  • Työssäoppimispaikan paikkakunta
  • Työssäoppimispaikan maa
  • Työtehtävien kuvaus

Jos koulutussopimusjaksolla ei ole päättymispäivää, tulkitaan opiskelijan olevan aktiivisissa opiskeluoikeuksissa katseluhetkellä koulutussopimuksessa ja päättyneissä opiskeluoikeuksissa olleen koulutussopimuksessa opiskeluoikeuden päättymispäivään saakka. Työssäoppimispaikan nimen tulee kuvata sitä toimipaikkaa, jossa työssäoppiminen pääasiallisesti tapahtuu. Työssäoppimispaikan paikkakunta ilmoitetaan mahdollisimman tarkasti niin, että työssäoppimispaikkakunta on se paikkakunta, jossa työssäoppiminen pääasiallisesti tapahtuu.

Jos kyseessä on ulkomailla suoritettu koulutussopimusjakso ulkomaisen työnantajan alaisuudessa, työssäoppimispaikan y-tunnuksena voidaan käyttää numerosarjaa 0000000-0. Paikkakunnaksi merkitään "Ulkomaa". Koulutussopimusjakson lisäksi opiskeluoikeuden lisätietoihin merkitään ulkomaanjakso.

Esimerkkikuva 1. Opiskelijalle on merkitty koulutussopimusjakso 1.8.2019-10.11.2019.

Esimerkkikuva 2. Opiskelija on koulutussopimusjaksolla ulkomailla. Ulkomaanjakso on koulutussopimusjaksoa pidempi, sillä opiskelija on osallistunut oppilaitosmuotoiseen koulutukseen ulkomailla.

HUOM! Koulutussopimuksissa ei ole määriteltyä vähimmäistyöaikaa, jonka opiskelija viettää työpaikalla. KOSKI-palveluun kirjattavien tietojen kautta ei seurata, millä osuudella opiskelija on koulutussopimuksen aikana työssäoppimispaikalla ja millä osuudella oppilaitoksella. Kyseiset asiat sovitaan opiskelijan HOKS:ssa ja merkitään eHOKS-tietosisältöön. Jos opiskelija on kesken koulutussopimusjakson pitkän aikajakson oppilaitosmuotoisesti oppimassa niin, ettei hän käy työssäoppimispaikalla, tulee koulutussopimusjakso päättää ja merkitä uusi koulutussopimusjakso kun opiskelija palaa työssäoppimispaikalle.

Esimerkki 3. Oppilaitos, työnantaja ja opiskelija ovat sopineet koulutussopimuksessa, että oppilas on työssäoppimassa yrityksessä kahdessa eri aikajaksossa. Aikajaksojen välillä opiskelija on kuukauden pelkästään oppilaitoksessa suorittamassa oppilaitosmuotoista koulutusta. KOSKI-palveluun koulutussopimusjakso siirretään kahtena erillisenä aikajaksona. Aikajaksojen välillä opiskelijan tulkitaan olevan oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa, ellei opiskeluoikeuden tiloja ole muutettu (esim. loma tai väliaikainen keskeytys).





Järjestämismuodot ja työssäoppimisjaksot ovat vanhentuneita rakenteita

  • Järjestämismuodot. Tutkinnon suorittamistavasta riippumatta ennen 1.1.2018 alkaneet oppisopimusjaksot kirjattiin järjestämismuodot-rakenteeseen. 1.1.2018 jälkeen alkaneille oppisopimukset tulee kirjata rakenteeseen osaamisen hankkimistavat.
  • Työssäoppimisjaksot. Tutkinnon suorittamaistavasta riippumatta ennen 1.1.2018 alkaneet työssäoppimisjaksot kirjattiin rakenteeseen työssäoppimisjaksot.1.1.2018 jälkeen alkaneet jaksot kirjataan koulutussopimusjaksot-rakenteeseen.

Esimerkki: Opiskelija on aloittanut opiskelunsa 1.1.2017 vanhojen tutkinnon perusteiden mukaan. Opiskelija on tehnyt oppisopimusjakson 1.6.2017-1.8.2017, joka kirjataan järjestämismuodot-rakenteeseen. Oppisopimus, joka on suoritettu 1.6.2018-1.8.2018 kirjataan osaamisen hankkimistavat-rakenteeseen. Opiskelija on suorittanut työssäoppimisjakson 1.4.2017-31.5.2017, jakso kirjataan "Työssäoppimisjaksot"-rakenteeseen. Opiskelija on suorittanut työssäoppimista koulutussopimuksella 1.4.2018-31.5.2018, jakso kirjataan "koulutussopimukset-rakenteeseen.



Suorituksen perustiedot opiskeluoikeuden valmistuessa

Tutkintoon johtavan opiskeluoikeuden valmistuessa suorituksen tiedoissa tulee kohdassa 1. mainittujen ja kohdan 2 & 3 tiedoilla täydennettyjen perustietojen lisäksi näkyä seuraavat tiedot:

  • Todistuksella näkyvät lisätiedot
  • Painotettu keskiarvo (vain 1.1.2018 jälkeen suoritetuille ammatillisille perustutkinnoille, joiden suoritustapa opetussuunnitelmaperustainen tai Reformin mukainen näyttö.)
    HUOM! KOSKI-palvelu ei suorita painotetun keskiarvon laskentaa, vaan oppilaitoksen tulee laskea opiskelijan todistukselle keskiarvo ja siirtää laskettu keskiarvo KOSKI-palveluun. Painotettu keskiarvo kirjataan kahden desimaalin tarkkuudella. Opetushallituksen ammatillisen osaamisen yksikkö antaa ohjeet keskiarvon laskentaan.
  • Jos painotettu keskiarvo sisältää mukautettuja arvosanoja, täytyy oppilaitoksen siirtää suorituksen tietoihin tieto "sisältää mukautettuja arvosanoja: kyllä".
  • Suorituksen tila (valmis)
  • Vahvistus: päivämäärä, paikkakunta ja todistuksen allekirjoittajan nimi ja titteli. Vahvistuksen päivämäärä vastaa todistuksenantopäivämäärää.

Esimerkkikuva: Opiskelija on suorittanut Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon. Suorituksen perustiedoissa näkyvät kaikki opiskeluoikeuden perustiedot ja opiskelun aikana suoritetut osaamisen hankkimistavat. Suorituksen perustiedoissa näkyy tutkintonimike ja osaamisala joihin opiskelija valmistuu. Valmistuneeksi merkityllä suorituksella näkyvät todistuksella näkyvät muut lisätiedot sekä oppilaitoksen laskema painotettu keskiarvo.