Tieteen termipankki määrittää julkaisukanavan välineeksi, jonka kautta julkaisu tavoittaa lukijat ja johon pääsemiseksi sen on saatava julkaisupäätös julkaisukanavan haltijalta.

Tyypillisimpiä julkaisukanavia ovat erilaiset painetut ja/tai elektroniset julkaisusarjat (esim. lehdet, kirjasarjat ja konferenssisarjat) ja kirjankustantajat. Julkaisukanavat pyrkivät yleensä julkaisemaan tietylle kohderyhmälle, kuten tieteenalan asiantuntijoille, ammattilaisille tai suurelle yleisölle, suunnattuja ja valikoituja sisältöjä. OKM:n julkaisutyyppiluokitus perustuu osin julkaisukanavan kohdeyleisöön. Rajanveto ei kuitenkaan ole aina yksiselitteinen, ja samassa kanavassa voidaan julkaista useille kohderyhmille tarkoitettuja sisältöjä.

Tieteelliset julkaisukanavat ovat erikoistuneet ensisijaisesti tieteellisten tutkimustulosten julkaisemiseen. Tieteellisiä lehtiä ja kirjoja julkaisevat pääasiassa tutkimusorganisaatiot, tieteelliset seurat ja kaupalliset kustantajat. Tieteellisten julkaisukanavien perinteisiä tehtäviä ovat olleet tieteen tietopohjan rakentaminen, tutkimustiedon välittäminen, tulosten laadun validointi, meriittien jakaminen ja tiedeyhteisöjen rakentaminen. Asiantuntijoista koostuvat toimituskunnat tai -neuvostot ovat määrittäneet toimitustyöhön ja vertaisarviointiin liittyvät käytännöt ja standardit, jotka kaikki kanavaan julkaistavaksi tarjotut käsikirjoitukset käyvät läpi ennen julkaisemista. 

Digitaalinen toimintaympäristö sekä tieteen ja tutkimustiedon avoimuuden vaatimus ovat vaikuttaneet myös julkaisukanavien toimintaan. 1990-luvulta alkaen on muodostunut uudenlaisia tieteellisiä julkaisukanavia, kuten välittömästi avoimen julkaisemisen mahdollistavia megalehtiä, julkaisualustoja ja arkistoja. Näissä toimittajien ja vertaisarvioijien roolia tieteen portinvartijoina pyritään vähentämään, ja laadunarvioinnissa tarkastellaan tulosten uutuusarvon, merkittävyyden ja vaikuttavuuden sijasta tieteellisen toteutuksen ja raportoinnin pätevyyttä:

Myös perinteiset tilausmaksulliset julkaisukanavat ovat muuttaneet toimintatapojaan ja mahdollistavat eri tavoin avoimen saatavuuden (open access). Valtaosa tilausmaksullisista lehdistä on nykyisin niin sanottuja hybridimuotoisia avoimia lehtiä, eli tekijä voi ostaa yksittäisiä artikkeleita avoimeksi kirjoittajamaksulla (APC, Article Processing Charges), tai ne sallivat käsikirjoituksen rinnakkaistallentamisen avoimeen julkaisuarkistoon. Näin toimii myös yhä useampi kirjakustantaja. Lisäksi on perustettu täysin avoimia lehtiä ja kirjakustantamoita, joissa julkaiseminen joko edellyttää kirjoittajamaksua tai on sekä kirjoittajille että lukijoille maksutonta (ns. Diamond OA). Julkaisujen avoimesta saatavuudesta voi lukea lisää tämän oppaan aihetta käsittelevästä luvusta.

Julkaisumetriikassa on jo varhain kiinnitetty huomiota julkaisukanavien toimintaa koskeviin lainalaisuuksiin ja pyritty mallintamaan erityisesti tieteellisten lehtien tieteenalakohtaista erikoistumista ja määrän kasvua: 

Tieteellisten julkaisukanavien määrää maailmassa on yllättävän vaikea määrittää kattavasti, mukaan lukien sekä englanniksi että muilla kielillä julkaisevat kansainväliset, alueelliset ja paikalliset kanavat. Laajimpien arvioiden mukaan tieteellisiä lehtiä voi olla yli 70000 ja kirjakustantajia useita kymmeniä tuhansia. Yleisimmin käytetyt kansainväliset ja kansalliset tieteellisten julkaisukanavien rekisterit ja tietolähteet kattavat näistä vain osan, esimerkiksi:

Julkaisukanaviin liittyviä tärkeimpiä kansainvälisiä pysyviä tunnisteita ovat ISSN, ISBN ja DOI: 

Lisäksi julkaisukanavia listaavilla toimijoilla voi olla käytössä omia paikallisia tunnisteita. Esimerkiksi Julkaisufoorumin luokittamilla julkaisukanavilla (lehti/sarja, kirjakustantaja tai konferenssi) on yksilöivä Jufo ID. 

Lähteet

Forsman, M. (2022) Julkaisut ja tieteen mittaaminen: Bibliometriikan käännekohtia. 2. tarkastettu painos. Enostone kustannus. Saatavilla: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/343967/Forsman_Julkaisut_ja_tieteellinen_mittaaminen_2022.pdf?sequence=1

Johnson, R., Watkinson, A. and Mabe, M. (2018) The STM report. An overview of scientific and scholarly publishing. 5th edn. The Hague: International Association of Scientific, Technical and Medical Publishers. Saatavilla:  https://www.stm-assoc.org/2018_10_04_STM_Report_2018.pdf

Pölönen, J., Guns, R., Kulczycki, E., Sivertsen, G. and Engels, T.C. (2021) National lists of scholarly publication channels: An overview and recommendations for their construction and maintenance. Journal of Data and Information Science, 6(1), pp. 50-86. Saatavilla: https://doi.org/10.2478/jdis-2021-0004 

Schaffner, A.C. (1994) The future of scientific journals: Lessons from the past. Information technology and libraries, 13(4), pp. 239-248. Saatavilla: https://faculty.washington.edu/jwj/lis520/schaffner.html 

Tieteen termipankki (2022) Avoin tiede: julkaisukanava. Saatavilla: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Nimitys:julkaisukanava