Aika: Nov 4, 2021 9:00 AM Helsinki

Paikka:  https://turkuamk.zoom.us/j/63614324767  (kts. ohjeet ZOOM- videokokoukseen osallistuminen)

Meeting ID: 636 1432 4767

Kokouksen tallenne: -

Topic: Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous


MUISTIO

  1. Kokouksen avaaminen
    1. Kokous avattu kello 9:02

  2. Asialistan hyväksyminen
    1. Asialista hyväksytty

  3. Edellisen kokouksen muistio. Kommentteja? 
    1. Todettu että rooli- ja tyyppikategorioita muokattu hieman edellisen kokouksen jälkeen.

  4.  Uudistetut ja läpikäydyt taidealan julkaisun koodistot loppusuoralla, Taidealan julkaisun koodistot 2021

    1. Käytetään sillä ajatuksella, että ensin merkitään rooli, ja siihen täydentävät tyyppikategoriat
    2. Kehittäjä-rooli. Selvitetty että liittyy pelisuunnitteluun, jätetään. Todennäköisesti ei pahemmin käytetä, mutta voidaan jättää.
    3. Päätetty että ryhmän puolesta nykyiset määrittelyt sopii
  5. Metropolialta tulleet kysymykset:

    1. kysymys nro 1: "Opettaja opettaa yhtyettä. Opintojakso kestää puoli vuotta tai lyhyemmän periodin. Tämän päätteeksi on julkinen esiintyminen (joko koulun tiloissa tai ulkopuolella). Jos se on ns. ”tuotettu konsertti” ja opettaja on muusikkona mukana konsertissa, niin voiko siitä silloin ilmoittaa julkaisun?"

      1. Ja tämä sama tilanne, onko tässä kohtaa väliä onko sivutoiminen vai päätoiminen (kun tavallaan sivutoimisellahan tämä on silloin työsopimuksen tunneissa, jos konsertti luetaan mukaan työsopimukseen opetuksen päätteeksi kuuluvana).

      2. Todettu, että voidaan ilmoittaa, jos on julkinen. Opettajalla on tässä tapauksessa muusikon rooli. Myös sivutoimiselle voidaan kirjata.
    2. kysymys nro 2: Mikäli useita saman organisaation henkilöitä esiintyy samassa konsertissa eri instrumenttien soittajina, niin jakavatko he julkaisun "esiintyjinä", vai meneekö jokaiselle oma julkaisu omasta soittimesta? Entä jos kaksi ihmistä soittaa esim. kitaraa, jakavatko he julkaisun, vai tuleeko heillekin erilliset julkaisut

      1. Todettu, että merkitään jokaiselle oma julkaisu omasta soittimesta. Tyyppinä F2. Jos kahdella ihmisellä sama soitin, silti omat julkaisut. Eri rooli, vaikka sama soitin. 
      2. Samaan soittimeen liittyen, miten tehtäisiin jos on esimerkiksi kaksi valosuunnittelijaa. Tällöin oletettavasti yhteistyötä, eikä erillisiä valototeutuksia, niin silloin vain yksi julkaisu. Eli sisältö merkitsee. Yhteistyöstä ei kaikille osallistujille julkaisuja. 
    3. kysymys nro 3: Jos henkilö on töissä kahdessa eri korkeakoulussa, niin ei varmaan voi ilmoittaa samaa julkaisua kummankin nimiin, vaan pitää valita toinen?

      1. Todettu, että voidaan kirjata vain yhdelle. Kirjataan sille kumman työsuhteessa pääosin toteutettu. Näitä tapauksia ei usein esiinny. Todettu, että linjauksista viestintä haasteellista julkaisuiden tekijöille.

      2. Kysymykseen 3 liittyen (ei tullut Metropolialta): Pääasiallinen palkanmaksaja ja sivutoiminen henkilöstö, selkeää lienee jos konsertti on yhteistyöproduktio organisaation kanssa, ja esim. kapellimestari on työsuhteessa kys. konsertin osalta organisaatioon. Muiden kohdalta tarkistus työsuhteesta, Intranet tai jos hyvin lyhyt työsuhde HR. Entä jos tuntiopettaja opettaa 20% tai 50% organisaatiossa, täyttyvätkö julkaisukriteerit? Freelancer-taidetoimintaa ei ehkä ole ongelmallista kirjata, mutta tosiaan jos on vakituinen työsuhde esim. orkesteriin, josta saa pääasiallista vakituista palkkaa,  tai esim. kanttorin virassa tehdyt konsertit - käyvätkö julkaisuksi?

        1. Todettu, että lähtökohtaisesti uskotaan ihmisistä joka kirjauksen tekee. Tarkistetaan, esimerkiksi esimieheltä, että kuuluu henkilön toimenkuvaan korkeakoulussa. Jos esimerkiksi orkesteriin vakituinen työsuhde, ei kirjata. Yhteistyöproduktiot ovat poikkeustapauksia. 
        2. Julkaisupuolella vertautuu esim. tapauksiin joissa tutkija on töissä sanomalehdessä, sanomalehdelle tehtyjä julkaisuja ei kirjata yliopistolle. 
        3. Arkkitehtuurin alalla tutkijat/opettajat tekevät suunnitelmia arkkitehtuuritoimistoille, ja saavat sieltä palkkaa, niin voiko näitä kirjata, koska korkeakoulussa ei tämän tyyppistä työtä tehdä. Ehdotettu, että voitaisiin kirjata, koska ellei hyväksytä niin arkkitehtuurin alan kirjauksia ei tulisi ollenkaan. Todettu, että hankalia tapauksia jos palkka kuitenkin saadaan toiselta organisaatiolta. Esim. kilpailutyöt, joista ei saa palkkaa (ellei voita), voisi ainakin kirjata. Todettu, että tässä huomioitava päätoimisuus ja kirjaukset tehtävä harkinnanvaraisesti. Resurssointi oltava perusteltavissa. 
        1. Taideyliopistossa keskusteltu siitä, että professuurilla olevien henkilöiden työt voitaisiin kirjata korkeakoululle. Ajatuksena, että henkilö valittu korkeilla kriteereillä virkaan, joten ajaa yli sen että esim. opettaisi vaan pienellä prosentilla korkeakoulussa ja päätoimisesti esim. orkesterissa. Ryhmässä keskusteltu että näitä ei kuitenkaan tarkennetun linjauksen mukaan kirjattaisi, ainakaan automaattisesti professuurin ei tulisi tuottaa kirjauksia, ellei henkilölle resurssoitu. 
        2. Todettu, että kirjausten merkitseminen varmasti helpottaa, kun tarkennettuun määriteltemään totutaan. Mahdollisesti tulee helpottamaan kirjaajien työtä. Vaarana kuitenkin, että työsuunnitelmiin jatkossa kirjattaisiin laveammin mitä henkilön toimenkuvaan kuuluisi, jolloin voisi nähdä perustelut kirjata tiedonkeruuseen. Kirjastojen rooliin ei kuitenkaan kuulu saada nähtävksi työsuunnitelmia, vaan uskotaan jos kerrotaan että on resurssoitu työnkuvaan. 
        3. Uudet täsmennykset helpottaneet jo nyt kirjastojen työtä, esim. linjaus roolien määrästä (1-2).

  6. Kysymys/TurkuAMK, voiko kirjata seuraavaan tapauksen: Henkilö on ilmoittanut posterin ja pitänyt luentoja liittyen taidenäyttelyprojektiin. Hän kuvailee itsensän osatuottajaksi ja haluaisi osallistumisesta julkaisupisteen taiteellisessa julkaisussa. Keskustelua aiheesta?
    1. Tarkennettu, että henkilö ei taidepuolen työntekijä, vaan kirjallisella puolella,
    2. Todettu, että ei kuulu taidejulkaisuna tiedonkeruuseen. Henkilön panos ei ole taiteellista, vaan taiteelliseen julkaisuun liittyvän ei-taiteellisen sisällön tuottaminen, jota ei voi kirjata taidejulkaisuna. F3 luokassa voidaan kirjata ei-taiteellisen työn taiteellinen osa, mutta toisin päin ei ole mahdollista kirjata. 
    3. Roolia "osatuottaja" ei olemassa.
    4. Yksimielisesti todettu, että ei kuulu kirjattavaksi taidejulkaisuna. 
    5. Keskusteltu, kuinka taidejulkaisuiden rajaaminen tiedonkeruun ulkopuolelle on välillä hankalaa tekijöille. 
  7. Muut asiat
    1. Uusien täsmennysten voimaantulo
      1. Käsikirjaan lisätty (tässä vaiheessa vielä luonnos) että mikäli täsmennys on jollekkin korkeakoululle ns. uusi/muutos, niin tulee huomioida viimeistään seuraavassa tiedonkeruussa. Alkuvuoden kirjauksia ei siis tarvitse takautuvasti korjata. 
    2. Taidejulkaisuiden attribuutit Taidejulkaisu elementit - Finn-ARMA - Eduuni-wiki käsiteltäväksi seuraavassa kokouksessa
  8. Seuraava taideryhmän kokous
    1. Sovittu seuraavaksi kokousajaksi to 13.1.2022 klo 9-11

  9. Kokouksen päättäminen
    1. Kokous päätettiin klo 10.05