DMP-konsortio

Konsortio on suomalaisten tutkimusorganisaatioiden yhteenliittymä, joka edistää voittoa tavoittelematta tutkimuksen aineistonhallintasuunnitelmien kehitystä ja käyttöä. Konsortio mahdollistaa yhteisen palvelun tarjoamisen, aineistohallintasuunnitelmien yhtenäisen kehityksen, edistää koko tutkimusaineisto- ja tutkimustietoekosysteemin yhteentoimivuutta, mahdollistaa osaamisen jakamista ja kehittämistä sekä tuo kustannussäästöjä palvelun tuottamiseen. Yhteinen palvelu ja yhteiset käytännöt helpottavat tutkijan työtä. Konsortio luo edellytyksiä kehittää aineistonhallintasuunnitelmia ja niiden hyödyntämistä myös pitemmällä aikavälillä kustannustehokkaasti ja yhteentoimivasti.

Loppukäyttäjille palvelun hyödyntäminen on aina ilmaista.

Konsortion jäsenet laativat yhdessä säännöt, jotka ohjaavat konsortion toimintaa.

Konsortion tehtävät

DMP-konsortio vastaa seuraavien asioiden järjestämisestä

Konsortion organisaatio ja päätöksenteko

Yleiskokous

Konsortio kokoontuu kerran vuodessa yleiskokoukseen. Ohjausryhmä tai kolme jäsentä voi pyytää koordinoivaa tahoa (CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy) kutsumaan koolle ylimääräisen kokouksen. Yleiskokouksen kutsuu koolle ohjausryhmä neljä viikkoa etukäteen. Kutsu toimitetaan sähköpostitse jäsenorganisaation ilmoittamalle edustajalle ja tiedoksi samalla varaedustajille. Ohjausryhmä toimittaa yleiskokouksen asiakirjat viimeistään 14 päivää ennen kokousta edustajien saataville. Kokoukset ovat päätösvaltaisia kun paikalla on vähintään puolet jäsenistä sekä koordinoivan tahon edustaja. Päätökset tehdään äänten enemmistön perusteella.

Yleiskokouksen tehtävät

Ohjausryhmä

Ohjausryhmä valitaan yleiskokouksessa ja siihen kuuluu 6-10 henkilöä. Ohjausryhmään pyritään saamaan edustus kaikista eri jäsentyypeistä (yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset sekä koordinoiva taho, mikäli näistä on konsortiossa jäseniä). Ohjausryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Ohjausryhmän jäsenet nimittävät itselleen henkilökohtaisen varajäsenen ensisijaisesti omasta organisaatiostaan tai muusta konsortion jäsenorganisaatiosta, mikäli omasta organisaatiosta ei löydy sopivaa varajäsentä. Puheenjohtaja kutsuu ohjausryhmän koolle vähintään 4 kertaa vuodessa ja valmistelee asialistan yhdessä koordinoivan tahon kanssa. Koordinoiva taho toimii sihteerinä.

Ohjausryhmän tehtävät

Koordinoiva taho

Konsortion koordinoivana tahona toimii CSC. 

Koordinoivan tahon tehtävät

Alustat ja aineistot

Konsortio hyödyntää avoimia alustoja, joissa kokousmateriaalit ja muut vastaavat aineistot ovat saatavilla.

Konsortion jäsenyys

Konsortioon liitytään kahdenvälisellä sopimuksella CSC:n kanssa. Yleiskokous hyväksyy uudet jäsenet.

Konsortion jäsenyys antaa mahdollisuuden

Jäsenmaksu määritellään aina sopimuskausittain.

Useamman organisaation yhteenliittymät voivat olla yksi jäsen.

Äänioikeus on konsortion jäsenillä. Äänten määrä määrätyy jäsenmaksun perusteella.

Konsortion ja jäsenyyden purkaminen 

Konsortion jäsenyysehdot on määritelty jäsenen ja CSC:n välisessä sopimuksessa. Konsortion jäsenyydestä irtautuminen on määritelty samassa kahdenvälisessä sopimuksessa.

Konsortio voidaan purkaa yleiskokouksen päätöksellä.