3.1 Toimijat ja roolit

3.1.1 Toimijat ja roolit -diagrammi

Tässä luvussa on tunnistettu AVOTT-toiminnan keskeiset toimijat eli sidosryhmät. Toimijat on ryhmitelty kahdeksaan pääryhmään roolinsa mukaisesti. Toimijat on jäsennelty kuvioon siten, että ylimpänä kussakin roolissa on yksittäisiä keskeiseksi koettuja toimijoita, alemmaksi mentäessä toimijaryhmiä ja/tai vähemmän keskeiseksi koettuja toimijoita.

3.1.2 Pääroolien määritelmät

Rooli (pääryhmät)Kuvaus
Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahotTutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot mahdollistavat tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen rahoituksella ja ohjaavat näiden suuntaa päättämällä rahoituksen kohdentamisesta.

Tutkimusta ja opetusta ohjaavat ja arvioivat tahot

Tutkimusta ja opetusta ohjaavat ja arvioivat tahot ohjaavat näiden suuntaa muuten kuin rahoituksen keinoin, esimerkiksi huolehtimalla tutkimuksen ja opetuksen laadukkuudesta ja eettisyydestä.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajatAvoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat huolehtivat, että tutkimus- ja korkeakouluyhteisössä esiintyvät edellytykset tieteen, tutkimuksen ja oppimisen avoimuuteen. Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat osallistuvat avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliseen koordinointiin.
Tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat

Tekijöille syntyy tekijänoikeus teoksiinsa.
Tekijällä säilyy teokseensa moraalinen oikeus, josta ei voi kokonaan luopua.

Tekijä voi luovuttaa taloudellisia oikeuksia kokonaan tai osittain. 
Omistajalla ja haltijalla on oikeus määrätä teoksestaan.

Lähioikeuksia käsitellään vastaavalla tavalla kuin tekjiänoikeuksia.

Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet tahotSaavat taloudellisen hyödyntämisoikeuden teokseen, aineistoon tai oppimateriaaliin sopimuksella.
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat toteuttavat avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa tarvittavat palvelut.
Tieteen ja tutkimuksen tekijät Tieteen ja tutkimuksen tekijät osallistuvat tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluissa tapahtuvan oppimisen tekemiseen tai järjestämiseen esimerkiksi tutkijoina, opettajina, tukipalveluhenkilöinä tai kansalaistieteilijöinä. Kaikki tiede on avointa lähtökohtaisesti: niin avointa kuin mahdollista, mutta niin rajoitettua kuin tarpeellista. Tekijä määrittelee avoimuuden tason (tai oikeuksien omistaja).
Avoimen tieteen käyttäjätAvoimen tieteen käyttäjät hyödyntävät avoimen tieteen tuotoksia, kuten avoimia tutkimusaineistoja ja avoimia oppimateriaaleja. Käyttäjä ei välttämättä tiedä, onko jokin tuotos avattu niin laajasti, että hän pystyy sitä hyödyntämään. Avoimen tieteen käyttäjiä ovat kaikki toimijat.

3.1.3 Toimijoiden kuvaukset

ToimijaKuvausRoolit, joihin toimija kuuluu (muut kuin Avoimen tieteen käyttäjät)
MinisteriötValtioneuvostossa on nykyisin 12 ministeriötä. Kukin ministeriö vastaa toimialallaan valtioneuvostolle kuuluvien asioiden valmistelusta ja hallinnon asianmukaisesta toiminnasta.Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
EUEuroopan unioni ja sen alaiset toimielimet, muut elimet, palveluyksiköt, virastot ja laitokset.Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Suomen AkatemiaSuomen Akatemia on tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaorganisaatio, joka rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Business FinlandBusiness Finland (BF)-kokonaisuus on rakenteeltaan viraston ja erityistehtäväyhtiön yhdistelmä. Kokonaisuuden muodostavat Innovaatiorahoituskeskus Business Finland (rahoituskeskus), joka on valtion viranomainen, sekä Business Finland Oy (yhtiö), joka on valtion sataprosenttisesti omistama erityistehtäväyhtiö. Lisäksi Business Finland -kokonaisuuteen liittyy läheisesti Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin ohjauksessa pääomasijoituksia tekevä Business Finland Venture Capital Oy.Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Opetushallitus

Opetushallituksen tehtävänä korkeakoulujen osalta on on ennakoida osaamis- ja koulutustarpeita, edistää yhteiskunnan kansainvälistymistä ja suomalaisen koulutuksen tunnettuutta ja yhteistyötä ulkomailla, valmistella ja toteuttaa toimialansa ohjelmia ja sopimuksia, tiedottaa ja antaa toimialaansa koskevaa neuvontaa ja ohjausta, ylläpitää sille säädettyjä tai määrättyjä tehtäviä varten tarpeellisia tietovarantoja, -rekistereitä ja -järjestelmiä, tuottaa palveluja opiskelijavalintojen toteuttamista varten ja huolehtia ulkomailla suoritettujen opintojen ja ammattipätevyyden tunnustamiseen sekä kieli- ja kääntäjätutkintoihin liittyvistä tehtävistä. Opetushallituksen erillisyksikkönä toimii Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus, joka analysoi työelämän osaamis- ja työvoimatarpeita, rahoittaa työikäisille tarkoitettuja koulutuksia, kehittää tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluja, tukee alueellista ja muuta yhteistyötä ja osallistuu jatkuvan oppimisen digitaalisen palvelukokonaisuuden kehittämiseen. 

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Säätiöt

Jokaisella säätiöllä on oma tarkoitus, joka määrittää, miksi kyseinen säätiö on olemassa. Perustamalla säätiö osoitetaan varoja säännöissä määritellyn hyödyllisen tarkoituksen toteuttamiseksi. Tarkoitus voi olla esimerkiksi tieteen tai taiteen tukeminen tai museon ylläpitäminen. Suomalaiset säätiöt tukevat tiedettä, taidetta ja kansalaistoimintaa yli puolella miljardilla eurolla joka vuosi.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Kuntatoimijat

Kunnat ja niiden alaiset toimijat.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Muut julkisen sektorin toimijat

Julkisen sektorin muodostavat valtio, kunnat ja niiden hallinnon muodostavat toimijat (esimerkiksi Kansaneläkelaitos ja valtion liikelaitokset). Muihin julkisen sektorin toimijoihin kuuluvat ne julkisen sektorin toimijat, joita ei ole listattu erikseen.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Yksityinen sektori

Yritystoimintaan perustuva osa yhteiskunnasta

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Muut kolmannen sektorin toimijat

Kolmas sektori on yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja perheiden väliin jäävä yhteiskunnallinen sektori, jonka tunnuspiirteitä ovat voittoa tavoittelematon talous ja organisaatioiden tai ryhmien sosiaaliset tavoitteet. Kolmannen sektorin toimijoita ovat muun muassa yhdistykset, osuuskunnat ja säätiöt.

Kolmannen sektorin talous eroaa yksityisestä (yritys)taloudesta siinä, että toimijat eivät tavoittele voittoa. Jos vuotuista voittoa tulee, se sijoitetaan takaisin toimintaan. Verotuskohtelu on myös erilainen kuin yksityisillä yrityksillä.

Kolmannen sektorin organisaatioiden perustana ovat yhteiskunnallinen tai eettinen tavoite ja demokraattisuus (jäsen/ääni-periaate, ei omistajuuteen perustuva äänivalta). Organisaation tavoitteet lausutaan sen säännöissä.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Neljäs sektori

Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin. (Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa | Kuntaliitto.fi)

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Muut kansainväliset toimijat

EU:n ulkopuoliset tutkimusta rahoittavat kansainväliset toimijat, kuten NATO.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Omaa tutkimusta rahoittava tutkija

Tutkija, joka tekee tutkimusta valtaosin ilman keneltäkään muulta taholta saamaansa rahoitusta, esimerkiksi vapaa tutkija tai väitöskirjaa muun työnsä ohessa tekevä tutkija

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot
Karvi

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus.

Tutkimusta ja opetusta ohjaavat ja arvioivat tahot
Tutkimuksen etiikkaa ohjaavat tahot

Sisältää esimerkiksi Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja muut eettiset neuvottelukunnat sekä tutkimusorganisaatioiden eettiset toimikunnat.

Tutkimusta ja opetusta ohjaavat ja arvioivat tahot, Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio (TSV)

Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa. Koordinaatio perustuu työryhmien, asiantuntijaryhmien ja ohjausryhmän yhteistyöhön. Kokonaisuuden hallinnasta huolehtii Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Tutkimus- ja koulutusorganisaatiot

Yliopistot, ammattikorkeakoulut, valtion tutkimuslaitokset, kuntien tutkimuslaitokset, yksityiset tutkimuslaitokset sekä muut mahdolliset tutkimusta tai korkeakoulutusta harjoittavat organisaatiot.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat, Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet tahot, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Kirjastot, arkistot ja museot

Kirjastot, arkistot ja museot säilyttävät kulttuuriperintöä ja dokumentoitua informaatiota tuleville sukupolville ja saattavat näitä tutkijoiden sekä muiden tarvitsijoiden käyttöön.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit

Tutkimusta ja opetusta mahdollistavat kansalliset ja kansainväliset infrastruktuurit, kuten Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, Findata, Digi- ja väestötietovirasto, Tieteen termipankki, European Open Science Cloud, OpenAIRE ja Avointen oppimateriaalien kirjasto.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden verkostot

Tutkimuksen ja/tai korkeakouluopetuksen tukipalveluita kehittävät verkostot, kuten suomalaisten yliopistojen IT-johtajien Fucio-verkosto, Suomen ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajien AAPA-verkosto, korkeakoulujen tutkimushallinnon, tutkimuksen tuen ja tutkimuspalveluiden Finn-ARMA verkosto, Suomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkosto OHA-Forum ja ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden yhteistyöverkosto AMK-OHA.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Tutkimuksen ja opetuksen verkostot

Tutkimusta ja/tai korkeakouluopetusta edistävät ja kehittävät verkostot, kuten ammattikorkeakoulujen Avoin TKIO-verkosto.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Tiede- ja tutkimusalakohtaiset verkostot

Yksittäisiä tieteen- ja tutkimuksenaloja edustavien tutkijoiden ja opettajien kansalliset ja kansainväliset verkostot.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Yleiset tutkimusorganisaatioverkostot

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat
Tutkimuksen vapaaehtoistoimintaa koordinoivat tahot

Tieteelliset seurat ja muut yhdistykset tai organisaatiot, joiden toiminta perustuu ainakin osittain tutkijoiden ja muiden toimijoiden vapaaehtoisuuteen.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Tutkija

Henkilö, joka tieteellisiä menetelmiä käyttäen tekee tutkimusta. Voi toimia julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla tai vapaana tutkijana.

Tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijät 
Tutkimusryhmän jäsen

Tutkimusryhmä on joukko tutkijoita, tutkimuksen tukihenkilöitä ja muita tutkimukseen osallistujia, jotka ovat organisoituneet saman tutkimusaiheen ympärille.

Tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat
Oppimateriaalin tekijä

Oppimateriaalin luonut tai tehnyt henkilö. Oppimateriaalilla voi olla useampi tekijä

Tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat
Tutkimukseen osallistujat

Tutkimukseen osallistuvat henkilöt, jotka eivät ole tutkijoita, esimerkiksi kansalaistieteilijät tai tutkimuksen informantit.

Tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat
Kustantaja

Julkaisemisen mahdollistava toimija.

Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet tahot, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Kollektiivihallintojärjestöt

Tekijänoikeuksia kollektiivisesti hallinnoivat järjestöt (APFI, Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto), jotka edustavat oman alansa tekijöitä, taiteilijoita ja yrityksiä, keräävät näille kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia, hoitavat käyttölupa-asioita sekä edistävät kotimaista kulttuuria.

Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet tahot
Muut organisaatiot

Muut taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet organisaatiot.

Taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saaneet tahot
CSC

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on suomalainen, valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus. 

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Opetuksen palvelutuottajatKorkeakouluopetuksen tukipalveluita kehittävät julkisrahoitteiset toimijat, kuten korkeakoulujen Digivisio 2030 -hanke.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
Kaupalliset palveluntarjoajatTutkimuksen ja korkeakouluopetuksen tukipalveluita kaupallisesti tarjoavat toimijat.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat
OpettajaHenkilö, jonka tehtävänä on opettaminen.Tieteen ja tutkimuksen tekijät 
Tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilöHenkilö, jonka tehtävänä on tukea tutkimusta tai opetusta.Tieteen ja tutkimuksen tekijät 
KansalaistieteilijäTavallinen ihminen, joka osallistuu kansalaistieteen tekemiseen.Tieteen ja tutkimuksen tekijät 
OppijaHenkilö, joka hyödyntää tutkinto-opiskelun tai avoimen oppimisen mahdollisuuksia tai on eri tavoin hakeutumassa tai hakeutunut näihin elämän eri vaiheissa.Tieteen ja tutkimuksen tekijät 

3.2 Toimijoiden vuorovaikutuskaaviot

3.2.1 Rahavirrat ja palveluvirrat yleisellä tasolla 

Alla olevissa kaavioissa on kuvattu keskeiset toimijoiden vuorovaikutussuhteet: punaiset yhdistimet kuvaavat rahoitusvirtoja, siniset palveluvirtoja ja harmaat informaatiovirtoja. Kaavioissa ei kuvata kaikkia vuorovaikutussuhteita vaan ainoastaan keskeisimmät, jotta ymmärtäisimme pääpiirteittäin avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluiden tuottamisen kokonaisuuden. Suurinta osaa sopimussuhteista ei ole kuvattu näissä kaaviossa, mutta pääsääntöisesti voidaan todeta, että jos tomijoiden välillä liikuu rahaa niin taustalla on aina jokin sopimus.

3.2.1.1 Avoimen tieteen ohjauksen vuorovaikutuskaavio

Tässä kaaviossa kuvataan keskeiset toimijoiden vuorovaikutussuhteet erityisesti tutkimusta ja opetusta ohjaavien tahojen kannalta. Vuorovaikutussuhteiden kuvaukset:

3.2.1.2 Avoimen tieteen hyödyntämisen vuorovaikutussuhteet

Tässä kaaviossa kuvataan keskeiset toimijoiden vuorovaikutussuhteet erityisesti avoimen tieteen ja tutkimuksen käyttäjien kannalta. Vuorovaikutussuhteiden kuvaukset:

3.2.2 Tekijän- ja lähioikeuksien sopimussuhteet

Tutkimustuotoksen tekijän- tai lähioikeuden alkuperäinen omistaja (esimerkiksi tutkimusjulkaisun tekijä tai tutkimusaineistojen kokoaja) voi saattaa tutkimustuotoksen käyttäjien saataville joko avoimilla tai muilla lisensseillä. 

Vaihtoehtoisesti tutkimustuotosten alkuperäisten oikeuksien omistaja on voinut tekijänoikeuksia koskevalla sopimuksella antaa taloudellisia oikeuksia jollekin toiselle taholle, joka voi saattaa tutkimustuotoksen käyttäjien saataville joko avoimilla tai muilla lisensseillä. Taloudellisia oikeuksia voidaan antaa esimerkiksi työsopimuksessa, kustannussopimuksessa tai hyödyntämissopimuksessa.

Etenkin työsopimuksiin saattaa sisältyä myös rights retention (oikeuksien pidättäminen) -ehto, jolla taataan, että esimerkiksi tutkimusjulkaisun tekijälle tai tekijän työnantajalle jää aina julkaisun avoimeksi saattamiseen tarvittavat oikeudet, riippumatta siitä, mitä muita sopimuksia tekijä julkaisustaan on tehnyt.

3.2.3 Teosten ja julkaisujen tekemisen sopimussuhteet

Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tekemisen ehtona on tutkimusluvan saaminen. Tutkimusluvan myöntää tutkimusorganisaatio eettisten toimikuntien lausunnon perusteella. Lisäksi monet tutkimusrahoittajat asettavat tutkimuksen tekemiselle ja siitä tehdyn julkaisun julkaisemiselle ehtoja.

Mikäli tutkimusjulkaisuun on tarkoitus sisällyttää tutkimuskohteena olevaa tekijänoikeuden alaista materiaalia (esimerkiksi taideteoksia tai työpajan tuloksia), tämän materiaalin julkaisemisesta tutkimusjulkaisun yhteydessä tarvitaan materiaalin käyttöä koskeva sopimus.

Tutkimusryhmän jäsenet voivat olla tutkimusjulkaisun tekijöitä yhdessä. Tässä tapauksessa tutkimusryhmän jäsenet sopivat keskenään tutkimusjulkaisujen tekijyydestä ja käyttöoikeuksista. 

Tutkimusjulkaisujen tekijänoikeuksien alkuperäiset omistajat sopivat niiden hallinnasta (esimerkiksi pitkäaikaissäilytyksestä) tukipalvelujen tuottajien kanssa. Oikeuksien alkuperäiset omistajat voivat saattaa tutkimusjulkaisun avoimesti saataville siinä laajuudessa, mikä on lainsäädännöllisten, tutkimuseettisten ja esimerkiksi rahoitukseen liittyvien reunaehtojen puitteissa mahdollista; julkaisun avaaminen saattaa vaatia erilaisten avoimeen tieteeseen ja tutkimukseen liittyvien muiden sopimusten tekemistä tukipalveluiden kanssa. Vaihtoehtoisesti oikeuksien alkuperäiset omistajat voivat siirtää taloudellisista oikeuksia julkaisuihin muulle taholle (esimerkiksi tiedekustantajalle), joka voi edelleen jakaa tutkimusjulkaisuun käyttöoikeuksia.

3.2.4 Tutkimusaineiston ja metadatan tekemisen sopimussuhteet

Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tekemisen ehtona on tutkimusluvan saaminen. Tutkimusluvan myöntää tutkimusorganisaatio eettisten toimikuntien lausunnon perusteella. Lisäksi monet tutkimusrahoittajat edellyttävät aineistonhallintasuunnitelman tekemistä.

Jos tutkimuksen kohde tai osallistuja on ihminen, tutkimusaineiston käsittely ja mahdollinen avaaminen vaatii henkilötietojen käsittelyperustetta. Tutkimusaineistoja voi avata vain siinä laajuudessa, mihin tutkimuksen kohde tai osallistuja on suostunut. Mikäli kerättävä aineisto ylittää teoskynnyksen, myös tutkimuksen kohteen tai osallistujan tekijänoikeus on huomioitava.

Jos tutkimuksen kohde on esimerkiksi organisaatio, siltä voi tarvita tutkimusluvan ja sen kanssa voi olla joissakin tapauksissa tarpeen tehdä salassapitosopimus.

Rekisterinpitäjän on tarjottava tutkimuksen kohteelle tai osallistujalle hänen henkilötietojensa käsittelyä koskeva tietosuojadokumentaatio. Rekisterinpitäjä voi olla esimerkiksi yksittäinen tutkija tai hänen taustaorganisaationsa. Jos tutkimuksessa hyödynnetään rekisteriaineistoa, on tutkimuksen tekijöiden pyydettävä rekisterinpitäjältä lupa aineiston käyttöön.

Tutkimusryhmät sopivat keskenään sekä omien organisaatioidensa kanssa tutkimusaineistojen tekijän- ja lähioikeuksista sekä käyttöoikeuksista. Tutkimusaineistojen käsittelyä saattavat sitoa myös tutkimuksen rahoittajien määrittelemät ehdot.

Tutkimusaineistojen tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäiset omistajat (yksittäiset tutkijat, tutkimusryhmän jäsenet tai muut tutkimukseen osallistuvat) sopivat esimerkiksi niiden käyttöoikeudesta ja hallinnasta (esimerkiksi pitkäaikaissäilytyksestä) tukipalvelujen tuottajien kanssa. Oikeuksien alkuperäiset omistajat voivat saattaa tutkimusaineistot avoimesti saataville siinä laajuudessa, mikä on lainsäädännöllisten, tutkimuseettisten ja esimerkiksi rahoitukseen liittyvien reunaehtojen puitteissa mahdollista. Avoimeksi saattaminen voi vaatia erilaisten avoimeen tieteeseen ja tutkimukseen liittyvien sopimusten solmimista.

3.2.5 Oppimateriaalien tekemisen sopimussuhteet

Oppimateriaalin tekijä voi itse saattaa tekemänsä oppimateriaalin käyttäjien saataville avoimella tai muulla lisenssillä. Tekijä voi myös saattaa oppimateriaalin käyttäjien saataville jakelijan kautta luovuttamalla jakelijalle oppimateriaalin oikeuksia, antamalla tälle käyttöoikeuksia materiaaliin tai lisensoimalla sen avoimella tai muulla lisenssillä. Jakelijalla voi olla esimerkiksi käyttöaikaan liittyviä ehtoja oppimateriaalin käytölle. Oppimateriaalin rahoittajalla saattaa olla jakamalleen rahoitukselle ehtoja, miten sen avulla tuotettua oppimateriaalia saa levittää.

Jos oppimateriaalin tekijä hyödyntää kolmansien osapuolien materiaalia oman oppimateriaalinsa tekemisessä, hän voi saattaa oppimateriaalin käyttäjän saataville vain, jos materiaalin tekijän- ja lähioikeuksien alkuperäinen omistaja tai materiaaliin taloudellisia oikeuksia sopimuksilla saanut taho (esimerkiksi kustantaja tai tekijänoikeusjärjestö) on antanut tekijälle tarvittavat oikeudet esimerkiksi taustaorganisaation kanssa tehdyssä yleissopimuksessa tai avoimella lisenssillä.




3.3 Liiketoimintapalvelut 

3.3.1 Liiketoimintapalveluiden kartta

Palvelukartta on kokonaiskuva avoimen tieteen alueella tuotettavista palveluista. Palvelut on ryhmitelty kuuteen palvelualueeseen: läpileikkaavat palvelut, julkaisujen ja teosten palvelut, tutkimusaineistojen ja -menetelmien hallinnan palvelut, oppimisen ja oppimateriaalien palvelut, vastuullisen arvioinnin ja tuen palvelut sekä osallistavan tieteen palvelut. Palvelut on johdettu luvussa 2 kuvatuista avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksista ja niitä toteuttavista kyvykkyyksistä.

3.3.2 Liiketoimintapalvelut ja prosessit

Palvelukartassa olevat palvelut on tässä luvussa kuvattu tarkemmin. Palvelun nimen lisäksi taulukkoon on kirjattu testuaalinen palvelukuvaus, palvelun tyyppi (paikallinen, kanslalinen, kansainvälinen), palvelun tuottajat ja niiden käyttäjät sekä palvelun toteuttavat prosessit. Lisäksi palvelut ja ne toteuttavat prosessit on kuvattu diagrammeissa. Prosessi on järjestelmällisesti kuvattu, toistettava ja ennalta määritellyn lopputuloksen tuottava tapahtumaketju. Prosessit ovat toimintoja, jotka toteuttavat palvelut. Prosessit on kuvattu palveluiden tuottajien eli niiden omistajien näkökulmasta. Prosessit on nimetty, mutta niiden tarkempaa toiminnallisuutta ei ole kuvattu.  Jokaisesta kuudesta palvelualueesta on oma taulukkonsa ja diagramminsa.

Paveluiden nykytilan analyysi on tehty keväällä 2023. Arvioinnissa on käytetty kolmiportaista mittaristoa:  tällä hetkellä palvelu 1) toteutuu hyvin, 2) toteutuu osalla tai osittain ja 3) toteutuu huonosti.

 = toteutuu hyvin

= toteutuu osalla tai osittain

 = toteutuu huonosti

3.3.2.1 Läpileikkaavat palvelut

Palvelualueen kuvaus: Läpileikkaavat palvelut -alue koostuu palveluista, jotka koskevat useampia AVOTT-palvelualueita. Alueeseen sisältyvät palvelut, joilla koordinoidaan ja ohjataan AVOTT-toimintaa. Palvelut voidaan tuottaa paikallisesti, kansallisesti ja/tai kansainvälisesti. Palvelualueen palvelut ja prosessit on jatettu kahteen diagrammiin luettavuuden helpottamiseksi.


Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ KVPerusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit
Ohjaus, yhteistyö ja tuki

Palvelussa tuotetaan strategiset linjaukset ja ohjataan AVOTT-toimintaa strategia- ja informaatio-ohjauksella.

Palvelua tuotetaan asiantuntijaryhmissä AVOTT-ohryn ohjauksella.

Palvelussa kehitetään ja hallinnoidaan erilaisia toiminnan, yhteistyön ja tiedontuotannon malleja ja sopimuksia ml. yhteistyön välineitä. Palvelu tukee organisaatioiden välistä yhteistä toimintaa ja tarjoaa yhteiset toimintamallit yhteistyön ja yhteisöllisyyden prosessien tehostamiseen. 

Palvelu kattaa myös seurannan.

Kansallinen

 

Kansallinen AVOTT-koordinaatio on vakiintunut toimija.

TSV, Finn-Arma, Avoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Oikeuksien haltijat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Oikeuksien omistajat, Oikeuksien haltijat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijätPaikallinen strateginen ohjaus, kansallinen ja kansainvälinen strateginen ohjaus, avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio, linjaus- ja suositustyö, linjausten, suositusten ja viitearkkitehtuurin toimeenpanon tuki, seuranta, avoimen tieteen ja tutkimuksen toiminnan jatkuva kehittäminen

Rahoituksen ja resursoinnin tuki

Rahoituksen hakemisen ja projektien hallinnoinnin tuki (pre- ja post award) ottaen huomioon rahoittajien asettamat avoimen tieteen vaatimukset.

Riittävä resursoinnin kohdentaminen avoimesta tieteestä ja tutkimusdatanhallinnasta johtuviin jatkuviin ja uusiin tehtäviin (APC hallinnointi, datan hallinta ja avaaminen, uudet tuki-ja koulutustarpeet) 

Paikallinen

Kansallinen

Kansainvälinen

Avoimen tieteeseen korvamerkittyä rahoitusta liian vähän kaikilla tasoilla. Kansallisella tasolla lähinnä avoimuuden julkaisukerroin.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot

Tutkimusorganisaatioiden johto

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Liiketoimintamallin käyttö rahoituksen hallintaan, rahoittajien ja sidosrymien yhteistyö, rahoitustiedon kerääminen, analysointi ja raportointi, rahoituksen kohdentaminen, rahoituksen hakemisen tuki, projektien hallinnoinnin tuki


Kannusteet

Palvelussa kannustetaan avoimen tieteen tekemiseen ja edistämiseen esimerkiksi arviointikriteerien, huomionosoitusten tai palkitsemisen kautta.

Paikallinen

Kansallinen

KV

Paikallisesti joissain organisaatiossa on edistytty hyvinkin, mutta vaihtelevuus laajaa.

Kansallisesti ollaan menossa parempaan suuntaan (esim. vastuullisen arvioinnin kehitys), mutta matkaa on vielä paljon.

EU:n alueella toimii esim. COARA, mutta laajemmin kannustimet vielä hyvin kehittymättömiä.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Avoimen tieteen mahdollistajatAvoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijätKannustemallien ja -kriteerien luonti, kannustemallien jalkauttaminen, arviointi eri tasoilla (esimerkiksi tutkimuksen ja tutkijan tasolla), palkitseminen, viestintä avoimen tieteen ja tutkimuksen hyödyistä
Lainsäädännöllinen vaikuttaminenPalvelussa pyritään edistämään avointa tiedettä mahdollistavan lainsäädännön syntymistä kansallisella ja EU:n tasolla.

Kansallinen

Paikallinen

KV

Ei yhteistä kansallista lainsäädännöllisen vaikuttamisen toimintaa.

Paikallisesti hyvin vähän lainsäädännöllistä vaikuttamistoimintaa.

Kansainvälisesti ei yhteistoimintaa.

Avoimen tieteen mahdollistajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijäAvoimen tieteen ja tutkimuksen juridisen verkoston luominen ja fasilitointi, lakeihin liittyvien avoimen tieteen ja tutkimuksen asioiden tunnistaminen, yhteisten kantojen identifiointi, lakien yhteinen tulkinta, intressivalvonta
Palvelukehityksen ohjaus

Palvelu ohjaa kansallista AVOTT-alueen palveluiden kehittämistä AVOTT-tiekartan ja tiedepolitiikan mukaisesti.

Kansallinen

Arkkitehtuuri on ensimmäinen askel palveluohjaukseen, mutta ollaan vielä hyvin alkuvaiheissa.AVOTT-mahdollistajat, rahoittajatTukipalvelut, tieteen ja tutkimuiksen tekijätTiedepolitiikan soveltaminen palvelukehityksessä, avoimen tieteen ja tutkimuksen linjausten ja viitearkkitehtuurin ylläpito, avoimen tieteen ja tutkimuksen tiekartan tuottaminen ja ylläpito, palvelukehitysten suositusten huomioiminen

Avoimen tieteen ja tutkimuksen toiminnan laadunhallinta


Palvelussa arvioidaan AVOTT-toiminnan laatu. Arvioinnin viitekehyksen muodostavat linjaukset, suositukset ja viitearkkitehtuuri.

Arvioinnissa voi hyödyntää AVOTT-itsearviointityökalua. Esimerkiksi voidaan arvioida  FAIR-periaatteiden toteutumista

Kansallinen

Paikallinen

Kansallisesti AVOTT-seuranta käynnissä ja itsearviointityökalu on olemassa, mutta vielä alkuvaiheessa.

Itsearviointityökalu on jo jonkun verran käytössä organisaatioissa, mutta vaatii lisää tiedottamista.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatLaadunhallinnan suunnittelu ja toteutus, laadunhallinnan arviointi, laadunhallinnan arvioinnin raportointi

Markkinointi ja viestintä 

Palvelussa markkinoidaan ja viestitään avoimien tieteen palveluista.

Lisäksi markkinoidaan ja viestitään avoimen tieteen tuotoksista ja prosesseista.

Palvelussa tarjotaan koulutusta ja tukea markkinointiin ja viestintään.

Paikallinen

Kansallinen

Kansallisesti viestintää avoimesta tieteestä on paljon.

Osassa organisaatioissa ja tietyillä alueilla viestintää on hyvin, mutta ei kattavasti.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat,

Avoimen tieteen mahdollistajat,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Palveluiden markkinointi ja viestintä, avoimen tieteen ja tuotosten markkinointi ja viestintä, markkinointi- ja viestintäkoulutus, markkinoinnin ja viestinnän tuki

Avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutus


Palvelussa tarjotaan koulutusta avoimen tieteen tekemiseen ja sen eri osa-alueisiin (esimerkiksi aineistonhallintaan ja avointen oppimateriaalien julkaisemiseen)

Paikallinen

Kansallinen

Tietyillä osa-alueilla on hyvin koulutusta sekä paikallisella että kansallisella tasolla (esim. aineistonhallinta), toisilla huonommin (esim. avoin oppiminen).Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, koulutus, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta


Palvelussa annetaan ohjeita ja neuvoja avoimeen tieteeseen liittyvien kysymysten ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Kansallinen ja paikalliset palvelut tuotetaan yhden luukun periaatteella.

Kansallinen

Paikallinen

Paikallisesti hyvin neuvontaa saatavilla.

Kansallisesti ei selkeää yhden luukun neuvontapalvelua. Neuvontaa saa TSV:ltä, jos osaa kysyä.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijäSeminaarien, konferenssien ja webinaarien järjestäminen, asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, ohjeistuksen tekeminen, paikallinen neuvonta ja koulutus

Hyvän tieteellisen käytännön tuki

Palvelussa tarjotaan tukea, neuvontaa ja koulutusta hyvissä tieteteellissä käytännöissä AVOTT-kontekstissa. Laaditaan hyvien käytäntöjen noudattamisen ohjeita sekä tukea loukkausepäilyjen ratkaisuissa. Palvelussa tehdään eettisiä ennakkoarviointeja, tuetaan vastuullista avoimuutta ja  ohjataan tutkimuksen tekoa.

Hyvällä tieteellisellä käytännöllä tarkoitetaan sitä, että tutkimuksessa noudatetaan tiedeyhteisön tunnustamia toimintatapoja eli vastuullista avoimuutta ja rehellisyyttä, yleistä huolellisuutta ja tarkkuutta tutkimustyössä, tulosten tallentamisessa ja esittämisessä sekä tutkimusten ja niiden tulosten arvioinnissa.


Kansallinen

Paikallinen

TENK tuottaa kansallisesti hyvän tieteellisen käytännön tuen.

Paikallisesti monessa organisaatiossa on hyvän tieteellisen käytännön tukea.

TENK, Avoimen tieteen mahdollistajatTieteen ja tutkimuksen tekijätVarmistus avoimen tieteen ja tutkimuksen asioiden huomioimisesta organisaation hyvän tieteellisen käytännön tuessa, avoimen tieteen ja tutkimuksen työn, tutkimusetiikan ja hyvän tieteellisen käytännön integrointi, hyvän tieteellisen käytännön ohjeiden teko tutkijoille ja opettajille, paikallinen hyvän tieteellisen käytännön tuki, kansallinen hyvän tieteellisen käytännön tuki
Saavutettavuuden ja esteettömyyden tuki

Palvelussa annetaan tukea saavutettavuuden ja esteettömyyden varmistamiseksi. Palvelu sisältää saavutettavuustestauksen uusia järjestelmiä hankittaessa. Tarjotaan tukea saavutettavuusselosteen laatimiseen.


Kansallinen

Paikallinen

Kansainvälinen

Kansallisesti saavutettavuustuki keskitetty Celia-kirjastoon.

Paikallisesti saavutettavuuden tukipalvelut kehittymässä.

Kansainvälisiä standardeja saavutettavuudesta olemassa.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

AVI (valvonta)

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Saavutettavuusohjaus, saavutettavuusohjeistuksen teko, paikallinen saavutettavuustestaus, paikallinen saavutettavuustuki
Juridinen ja sopimustuki sekä Tekijänoikeus- ja lisenssituki

Neuvonta immateriaalioikeuksista (erityisesti teosten, tutkimusaineistojen ja oppimateriaalien tekijänoikeuksista), tietosuojasta ja avoimuuden muista oikeudellisista rajoituksista.

Tehdään mallisopimuksia, koordioidaan niiden käyttöä ja annetaan tukea sopimusten ja esim. vakioehtojen ylläpidosta.



Kansallinen

Paikallinen

Ei keskitettyä kansallista neuvontaa AVOTT-juridiikasta.

Juridisia palveluita organisaatioissa on, mutta tarvittaisiin enemmän.

Avoimen tieteen mahdollistajat

Yhteistyössä (Teosto, Kopiosto, Sanasto, Gramex, Kuvasto, APFI, Effi, AVATE, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tekijänoikeusneuvosto)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Neuvonta ja tuki, avoimen tieteen ja tutkimuksen koulutus juristeille, juridiikkakoulutus avoimen tieteen ja tutkimuksen toimijoille, lakien tulkintaohjeistus, mallisopimusten teko ja jakelu

Teollisoikeuksien tuki 

Palvelussa saa tukea ja neuvontaa tavaramerkkien, patenttien, hyödyllisyysmallien ja mallioikeuksien haussa, rekisteröinnissä ja hallinnassa.

Kansallinen

Paikallinen

KV


Patentti- ja rekisterihallitus neuvoo kansallisesti, mutta ei kovin syvällisellä tasolla.

Paikallisesti organisaatioiden innovaatiopalvelut tms. tukevat tutkijoita teollisoikeuksissa vaihtelevasti.

Euroopan unionin teollisoikeusvirasto hoitaa EU:n tasolla teollisoikeuksia, mutta ei anna neuvontaa.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Yhteistyössä (PRH, HEK)

Tieteen ja tutkimuksen tekijätNeuvonta, teollisoikeuksien hakemisen ja rekisteröinnin tuki, teollisoikeuksien hallinnan tuki, innovaatiotyökalujen hallinta, innovaatioiden tunnistamisen ja jalostamisen tuki, sopimustuki
Avoimet innovaatiot

Palvelussa luodaan avoimien innovaatioiden liiketoimintamalli, tuetaan verkostoitumista ja kumppanuuksi sekä niiden hyödyntöämistä. Palveluss tarjotaan innovaatiotyökaluja, tuetaan sopimusten laadinnassa ja solmimisessa.

Lisäksi tuetaan innovaatioiden tunnistamisessa ja niiden jalostamisessa sekä annetaan neuvontaa.

Kansallisia palveluita voisi tarjota Business Finland

Kansallinen

Paikallinen



 

Business Finland edellyttää rahoituksessaan esimerkiksi tulosten avoimuutta, mutta ei vielä selkeästi ohjaa avoimen innovaation suuntaan.

Paikallisella tasolla organisaatiot edistävät vaihtelevasti avointa innovaatiota.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Neuvonta, avoimen innovaatioiden liiketoimintamallin luonti, innovaatioverkostoituminen, innovaatiotyökalujen hallinta, innovaatioiden tunnistamisen ja jalostamisen tuki, sopimustuki
Yhteentoimivuuden tuki

Palvelussa tuetaan yhteentoimivuutta (sis legal ja org yhteentoimivuuden esim. EIF ja EIRA) ja tiedon hyödyntämistä tarjoamalla ja suosittamalla viitearkkitehtuuria, sanastoja, ontologioita, metadataformaatteja sekä käsite- ja tietomalleja ja rajapintakuvauksia.

Kansallinen

paikallinen

KV

Kansallisesti CSC ja TSV hoitavat osittain yhteentoimivuuden palveluita, mutta esimerkiksi juridinen yhteentoimivuus hyvin alkutekijöissään.

Paikallisesti edistetään jossain määrin yhteentoimivuutta.

Komissio on toimittanut yhteentoimivuuden malleja.

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, 

Mahdollistajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Juridisen yhteentoimivuuden tuki, organisatorisen yhteentoimivuuden tuki, semanttisen yhteentoimivuuden tuki, teknisen yhteentoimivuuden tuki
Tietoturva

Palvelussa tarjotaan tietoturva ja siihen liittyvää koulutusta ja tukea.

Tietoturvaan liittyy hallinnollisia ja teknisiä toimia, joilla varmistetaan se, että tiedot ovat vain niiden käyttöön oikeutettujen saatavilla, ettei tietoja voida muuttaa muiden kuin siihen oikeutettujen toimesta mutta että tiedot ja tietojärjestelmät ovat niiden käyttöön oikeutettujen hyödynnettävissä.

Kansallinen

paikallinen

CSC hoitaa kansallisesti tietoturvan (pääsynhallinta).

Paikallisesti tietoturvan varmistavat organisaatioiden IT-palvelut.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

CSC

Tieteen ja tutkimuksen tekijät,

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tietoturvaohjeistus, tietoturvakoulutus, tietoturvan varmistaminen ja toteuttaminen, tietoturvatuki- ja neuvonta, tietoturvaloukkausten käsittely
Tietosuojan noudattamisen tuki

Palvelussa tarjotaan tietosuojalainsäädännön noudattamisen koulutus ja tuki. Palvelussa tuotetaan tietosuojalinjaus (politikka), jossa määritellään ne vastuut, pääperiaatteet ja toimintatavat, joita organisaatiossa noudatetaan henkilötietoja käsiteltäessä. Palvelussa tuotetaan tietosuojailmoitusten mallipohjia sekä tukea niiden ja vaikutustenarviointien (DPIA) laadintaan. 

Kansallinen

paikallinen


Kansallisesti tietosuojavaltuutettu valvoo ja ohjeistaa tietosuojaa. Ei keskitettyä palvelua tutkimuksen tietosuojan koordinaatiolle.

Paikallisesti organisaatiot varmistavat tutkimuksen tietosuojan.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tietosuojavaltuutettu ja tietosuojavastaavat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Avoimen tieteen käyttäjät


Tietosuojaohjeistus, tietosuojakoulutus, tietosuojalinjauksen tuottaminen, mallisopimusten teko ja jakelu, tietosuojailmoitusten mallipohjien tuottaminen, tietosuojatuki ja -neuvonta, tietosuojaloukkausten käsittely

Infrastruktuurituki


Palvelussa suunnitellaan, kehitetään ja ylläpidetään tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuureja. Palvelussa koulutetaan ja annetaan tukea infrastruktuurien tuottamiseen ja käyttöön erityisesti avoimen tieteen näkökulmasta.

Tutkimusinfrastruktuurit ovat välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja, ohjelmistoja ja niihin liittyviä palveluita, jotka mahdollistavat korkeatasoisen tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä, tukevat tutkijan koulutusta ja osaamista sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia.

Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla keskitettyjä, hajautettuja tai virtuaalisia kokonaisuuksia tai näiden yhteentoimivia yhdistelmiä. Euroopassa on monia suuria tutkimuksen ylikansallisia infrastruktuureja, jotka ovat monikansallisesti käytössä.

Kansallinen

Paikallinen

KV

Kansallisten infrastruktuurien kehittäminen on joissakin asioissa pitkällä, toisissa vasta alkutekijöissään.

Paikallisesti ei systemaattisesti kerätä edes infrastruktuurien metatietoja.

Esimerkiksi EOSC edistänyt tutkimuksen infrastruktuureja.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Infrastruktuuriyhteistyö, infrastruktuurikoulutus, infrastruktuurien suunnittelu, infrastruktuurien kehittäminen ja ylläpito, infrastruktuurien tuottamisen, käytön ja ylläpidon tuki
Omadata palvelut 

Palvelun avulla varmisetaan että avoimen tieteen käyttäjät voi hallita itseä koskevia tietojaan  kuten tutkijaprofiiliaan. Ja antaa suostumuksia ja valtuutuksia tietojensa käyttöön ja jakamiseen.

Omadata on henkilötiedon hallintaa. Se antaa
ihmisille (esim. tutkija ja oppija) oikeuden päättää hänestä kertyvän tiedon siirtämisestä ja jatkohyödyntämisestä yhteentoimivalla ja koneluettavalla tavalla.


Kansallinen

Paikallinen

KV

Omadata-palvelut vasta alkutekijöissään kansallisella, paikallisella ja KV-tasolla.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatAvoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijätOmien tietojen hallinta, omien tietojen jakelu, suostumusten hallinta, valtuutus
Identiteetin ja pääsynhallinta (IAM, identity ja access management)

Palvelussa tarjotaan käyttäjän turvallinen ja vahva tunnistaminen. Käyttäjä saa käyttöoikeudet aineistoon tai palveluun roolinsa mukaisesti.

Asiakkaalle myönnetään määräaikainen pääsy aineistoihin ja palveluihin. Palvelussa myönnetään tai evätään lupa käyttää aineistoa ja palveluita. Luvitus perustuu hakemuksesta tehtyyn määräaikaiseen päätökseen. 

Jokaisella ihmisellä on identiteetti, joka mahdollistaa pääsyn avattuihin materiaaleihin. (Pohdittava kirjasto- ja datanaäkökulma)

Auktorisointi perustuu joko rooliin tai lupaan.

Palvelun taustalla on omadatan hallinnan periaate.

Kansallinen

Paikallinen

KV

Kansallisesti identiteetinhallinta toimii (esim. Haka-kirjautuminen), mutta esimerkiksi luvitus ei toimi kaikissa palveluissa (kuten Findata).

Paikallisesti esimerkiksi korkeakouluissa IAM toimii hyvin, mutta arkistoissa ja museoissa on vielä puutteita.

Kansalliset IAM-järjestelmät eivät keskenään kovin hyvin yhteentoimivia.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tunnistautuminen, auktorisointi, luvitus

Tutkimussuunnitelmien ennakkorekisteröinti

Tarjotaan palvelu tutkimussuunnitelmien ennakkorekisteröintiä varten. Palvelussa myös tuetaan rekisteröinnin tekemisessä

Kansallinen

Paikallinen

KV

Ei ole olemassa kansallista palvelua tutkimussuunnitelmien ennakkorekisteröinnille.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajaTieteen ja tutkimuksen tekijätEnnakkorekisteröintialustan ylläpito, ennakkorekisteröinnin ohjaus ja tuki

Järjestelmien kehittäminen ja ylläpito

 

Palvelussa rakennetaan, kehitetetään ja ylläpidetään teknisiä järjestelmiä, joissa tutkimustuotoksia, niihin liittyvää metadataa ja dokumentaatiota sekä muuta niiden ymmärtämisen kannalta oleellista tietoa käsitellään, säilytetään, avataan ja jaetaan. 

 

Paikallinen

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein paikallinen ICT, kirjasto, tutkimuspalvelut)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Markkinointi ja viestintä, resursointi, FAIR-periaatteiden huomioiminen, konsortioiden määrittely ja hallinta, vaatimusmäärittelyt, järjestelmien hankinta, järjestelmien suunnittelu ja kehittäminen, järjestelmien dokumentointi, järjestelmien ylläpito

 

Kansallinen

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)

Kansainvälinen

 

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)

Tallennus

Palvelussa huolehditaan julkaisujen, oppimateriaalien, tutkimusaineistojen ja -menetelmien sekä näihin liittyvän metadatan, dokumentaation sekä muun tutkimustuotosten ymmärtämisen kannalta oleellisen tiedon tallennuksesta.

Kansallinen 

Paikallinen

KV

Kansallisesti joitakin tallennuspalveluita on (esim. aoe.fi oppimateriaaleille), mutta ei kaikille (esimerkiksi tutkimusmenetelmät).

Paikallisesti tallennuspalvelut vaihtelevat.

Kansainvälisesti jotain palveluita olemassa.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

 

Tallennuksen tuki ja neuvonta, säilytysperiaatteiden määrittely, tallennuskiintiöiden ja -alustan määrittely sekä hallinta, sopimusten hallinta, tallentaminen, poisto

Keskipitkä säilytys

Palvelussa huolehditaan julkaisujen, avoimien oppimateriaalien, tutkimusaineistojen ja -menetelmien sekä näihin liittyvän metadatan, dokumentaation sekä muun tutkimustuotosten ymmärtämisen kannalta oleellisen tiedon keskipitkän ajan säilytyksestä.


Esim. Ida, Theseus ja moocit

Kansallinen

Paikallinen

KV

Kansallisesti, paikallisesti ja kansainvälisesti joitakin keskipitkän säilytyksen palveluita.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät

 

Keskipitkän säilytyksen tuki ja neuvonta, säilytysperiaatteiden määrittely, säilytyskiintiöiden ja -alustan määrittely sekä hallinta, sopimusten hallinta, siirto keskipitkään säilytykseen, säilyttäminen, poisto

Pitkäaikaissäilytys 

Palvelu huolehtii kaikkien suomalaisiin tutkimusorganisaatioihin affilioituneiden tutkijoiden julkaisujen sekä avoimien oppimateriaalien, tutkimusaineistojen  ja näihin liittyvän metadatan, dokumentaation sekä muun tutkimustuotosten ymmärtämisen kannalta oleellisen tiedon säilyvyydestä ja käytettävyydestä hyvin kauan, yli teknologian ja organisaatioiden muutosten.

Kansallinen


 

Kansallisesti joitakin pitkäaikaissäilytyspalveluita on olemassa.


CSC, Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto, Tietoarkisto

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Pitkäaikaissäilytyksen tuki ja neuvonta, säilytysperiaatteiden määrittely, pitkäaikaissäilytyskiintiöiden ja -alustan määrittely sekä hallinta, paikallisten pitkäaikaiskriteerien määrittely, pitkäaikaissäilytettävän aineiston valinta, sopimusten hallinta, aineistojen valmistelu pitkäaikaissäilytykseen, siirto pitkäaikaissäilytykseen, pitkäaikaissäilytys, käyttökopion valmistaminen kadonneen tilalle

3.3.2.2 Julkaisut ja teokset  -palvelualue

Palvelualueen kuvaus: Palvelut tukevat tieteellistä julkaisemista sekä julkaisujen löydettävyyttä ja saatavuutta.

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/
paikallinen/
KV
Palvelun nykytilan analyysin perusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit

Tiedonhankinnan tuki



Palvelussa tarjotaan tietoaineistoja tutkijoiden saataville, tuetaan käyttäjiä hakupalveluiden ja tietokantojen käytössä (tekninen käyttö, tiedonhaku, viitteidenhallintaohjelmat jne). Tuetaan tiedonhankintaa vapaasti verkossa olevista aineistoista.

Paikallinen

Tieteellisten kirjastojen perustoimintaaTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)Avoimen tieteen käyttäjätKokoelmien valinta ja hankinta, aineistojen lisentointi (lehdet ja kirjat), tietolähteiden käytön koulutus, yksilöllinen neuvonta (etiikka, laatutietoisuus), tekoälyavusteinen tiedonhankinta ja -hallinta
Tieteellisen kirjoittamisen tuki

Palvelussa tuetaan ja ohjataan hyvän tieteellisen käytännön toteuttamiseen ja laadukkaan julkaisun tekemiseen. Huomioidaan tekijänoikeudet ja plagiointi, tieteenalan kirjoittamis- ja viittauskäytännöt.

Tuetaan julkaisun tekijöitä kieliasultaan julkaisukelpoisen ja korkeatasoisen julkaisun tuottamisessa

Paikallinen


Käännös ja kielentarkistus


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat Tieteen ja tutkimuksen tekijätKirjoitusohjeiden noudattamisen tuki, tieteellisen kirjoittamisen koulutus ja neuvonta, tekijänoikeusneuvonta, kielenkäännös. kielentarkastus

Julkaisemisen tuki 


Palvelu auttaa tutkijoita ynnä muita julkaisukanavien valitsemisessa, julkaisemiseen liittyvien maksujen rahoituksessa. 

Palveluun liittyy läheisesti metatiedon tuottamisen tukipalvelu, rinnakkaistallentamispalvelu sekä tallennus- ja raportointipalvelu. 

Sisältää myös julkaisukanavien käytön tuen, julkaisulisenssinvalinnan tuen.


 

Kansallinen

Esimerkiksi kansallista tukea ei ole riittävästi

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)

TSV/Julkaisufoorumi (Jufo-portaali


 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


 

Julkaisemisprosessin tuki, avoimen julkaisemisen edistäminen ja tietoisuuden lisääminen, julkaisukanavien laadun arviointi (saalistajat yms.)

Paikallinen

Paikkallisia eroavaisuuksia 

Avoimen julkaisemisen infrastruktuurit


Avoimen julkaisemisen  infrastruktuurien rahoitus. 

Palvelussa kehitetään ja ylläpidetään esimerkiksi julkaisualustoja (Journal.fi, Edition.fi) ja julkaisuarkistoja.


 

Kansallinen

Kaikkiin ei ole kestäviä rahoitusmalleja

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


 

Rahoitusmalli, rahoituksen kohdentaminen, vaikuttavuuden arviointi, infrastruktuurien kehittäminen ja ylläpito

Paikallinen

Periaatteessa paikallioset palvelut toimivat hyvin, mutta kehittämistarvetta on ja resursseja voisi olla enemmän.

Julkaiseminen ja kustannustoiminta



 

 

Palvelussa tarjotaan tekijöille julkaisemisen ja kustantamisen tukea ja palveluita sekä ohjataan kustantajien palveluiden pariin.

Se voidaan tarjota myös julkaisemisen kokonaispalveluna.

Paikallinen

Suuria paikallisia erojaTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Arviointi ja vertaisarviointi, kustannus- tai julkaisusopimuksen tekeminen, editointi, julkaiseminen ja metatiedon tuotanto, julkaisun disseminaatio, metatiedon tuottamisen tuki myös julkaisijoille, kustantajille, yms.

Kansallinen

 

KV

 

Julkaisujen rinnakkaistallentaminen ja raportointi


Tarjotaan julkaisun tekijöille mahdollisuus sen rinnakkaistallentamiseen organisaation avoimessa julkaisuarkistossa.

Palvelu tarjoaa tukea julkaisutietojen rekisteröintiin CRIS-järjestelmiin sekä raportointiin

Kansallinen

 Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjasto)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Infrastruktuurien kehittäminen ja ylläpito, rinnakkaistallentamisen tuki, julkaisuarkistojen automaattinen kartuttaminen, tutkimustietojärjestelmien automaattinen kartuttaminen, tutkimustietojärjestelmien manuaalinen kartuttaminen, julkaisutietojen raportointi

Paikallinen


Julkaisemisen tuen ja avoimen kustantamisen koulutus

Koulutus varmistaa julkaisemisen tuen ja avoimen kustantamisen riittävän osaamisen.

Paikallinen

 Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelutTutkimuksen ja opetuksen tukipalvelutAsiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, oppimateriaalin hankkiminen ja tuottaminen, oppimateriaalin julkaiseminen, kouluttaminen, osaamismerkin/sertifikaatin antaminen, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen


3.3.2.3 Tutkimusaineistojen ja -menetelmien hallinta  -palvelualue

Palvelualue koostuu palveluista, joilla tuetaan tutkimusaineistojen ja -menetelmien laadukasta hallintaa, tuottamista ja uudelleenkäyttöä.

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvaus

Kansallinen/ paikallinen/
KV

Palvelun nykytilan analyysin perusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit

Tutkimusaineistojen hallinnan kansallinen koordinaatio

Palvelussa koordinoidaan kansallisesti aineistonhallinnan suunnittelun ja toteuttamisen ohjeistusta ja työvälineitä tutkimusta tekevien organisaatioiden kesken ja rahoittajien kanssa. 

Tällä hetkellä tämän tyyppiistä työtä tekevät DMP-konsortio, AVOTT-tutkimusaineistojen asiantuntijaryhmä ja Data-asiain kansalliskomitea 


Kansallinen

dynaamisuus ja koneluettavuus ovat keskene

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Markkinointi ja viestintä, resursointi, asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, FAIR-periaatteiden huomioiminen, koordinointi

Tukipalveluiden asiantuntijoiden koulutus


 

 

Koulutus varmistaa data-asiantuntijoiden ja muiden tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajien  riittävän osaamisen. Erityisesti data steward koulutus. Sisältää formaalikoulutuksen korkeakouluissa, myös ammatillisissa oppilaitoksessa. Koulutuspalvelu on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä datanhallinnan tuen tehtävissä. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden erikoistua datanhallinnan eri ulottuvuuksiin (kuten datan kuratointi, yleinen datanhallinnan tuki ja kouluttaminen).


Paikallinen



 Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Markkinointi ja viestintä, koordinointi, asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, oppimateriaalin hankkiminen ja tuottaminen, oppimateriaalin julkaiseminen, kouluttaminen, osaamismerkin sertifikaatin antaminen, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Kansallinen

 

Kansainvälinen

 

Tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen


Palvelussa tuotetaan ja tarjotaan aineistoja tutkimustarkoitukseen ja muuhun jatkokäyttöön. Aineistoja valmistellaan ja niiden käyttökelpoisuus ylläpidetään ja varmistetaan.

Esimerkiksi aineistopalveluita tuottavat tutkimusinfrat.

Paikallinen

 Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen käyttäjät

Markkinointi ja viestintä, FAIR-periaatteiden huomioiminen, aineistonhallinnan suunnittelu, tutkimusaineiston valmistelu, tutkimusaineistojen tuottaminen, tutkimusaineistojen laadunhallinta, sopimukset ja lisenssinhallinta, metatiedon tuottaminen ja sen rikastaminen, tunnisteiden antaminen, tutkimusaineiston säilyttäminen, tutkimusaineistojen julkaiseminen, teknisen käytettävyyden varmistaminen, ymmärrettävyyden säilyttäminen, tutkimusaineiston poistaminen

ansallinen

 

KV

 
Tutkimusaineistojen hallinnan koulutus 

Koulutuspalvelut tarjotaan kaikille ryhmille, jotka työssään tai opinnoissaan tuottavat ja/tai käyttävät dataa/aineistoja. Koulutus kattaa kaikki datojen/aineistojen hallinnointiin ja käyttämiseen liittyvät vaiheet ja aiheet. 


Paikallinen 

 

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Markkinointi ja viestintä, koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, oppimateriaalin hankkiminen ja tuottaminen, oppimateriaalin julkaiseminen, kouluttaminen, osaamismerkin/sertifikaatin antaminen, paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö

Kansallinen

 

Tutkimusaineistojen hallinnan suunnittelun tuki

Palvelu auttaa tutkimusaineistojen hallinnan suunnittelussa. Se tukee  organisaation ja kansallisten linjauksien sekä rahoittajien vaatimusten noudattamista. Palvelu tukee tutkimusaineiston elinkaaren systemaattista hallintaan alkaen tutkimuksen suunnittelusta.

Paikallinen

 

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Markkinointi ja viestintä, neuvonta, ohjeistuksen tekeminen, aineistonhallintasuunnitelman (DMP) templaattien tekeminen, aineistonhallintasuunnitelman kirjoittamisen ja päivittämisen tuki, selvitystyö/tiedonhankinta, tutkimusaineiston hallinnan dokumentoinnin tuki, paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö

Kansallinen

 

Lähituki tutkimusaineiston   tuottamisessa ja käytössä

Palvelussa tarjotaan lähitukea tutkijalle, opettajalle ja opiskelijalle tutkimusaineistojen käsittelyyn kuten käyttöön, dokumentointiin, organisointiin, analysointiin, avaamiseen, julkaisemiseen ja säilyttämiseen.

Palvelu tukee tutkimusaineiston löydettävyyttä, ymmärrettävyyttä sekä  jatko- ja uudelleenkäyttöä.

Tämä on lähipalvelu, joka toteuttaa tutkimusaineiston hallinnassa tehdyt valinnat ja tukee tutkijaa tutkimusprosessissa

Paikallinen 

Jossain jopa hyvin, mutta ei kaikkialla

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen tekijät


Tieteen ja tutkimuksen tekijätMarkkinointi ja viestintä, neuvonta, ohjeistuksen tekeminen, tutkimusaineiston tuottamisen ja käytön tuki

Tutkimusaineistojen avaamisen ja julkaisemisen tuki sekä löydettävyyden varmistaminen

Palvelu auttaa tutkimusaineistojen ja niihin liittyvän metadatan, dokumentaation ja muun datan ymmärtämisen kannalta oleellisen kontekstoivan tiedon avaamisessa ja julkaisemisessa. Esimerkkinä tekijyydestä, omistajuudesta ja käyttöoikeuksista sopiminen sekä viitattavuudesta huolehtiminen.

Palvelu koskee myös "pelkän" metadatan ja muun dokumentaation avaamisen tukea.

Palvelussa tuetaan tutkimusaineiston julkaisemisessa käytettävän kanavan kuten journalin tai repositoryn valinnassa ja varmistetaan että tutkimusaineisto noudattaa FAIR-periaatteita. 

Palvelussa tuetaan myös olemassa olevan tutkimusaineiston löydettävyyttä.

Paikallinen




Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Markkintointi ja viestintä, neuvonta, ohjeistuksen tekeminen, avaamisen ja julkaisemisen tuki, löydettävyyden varmistaminen

Kansallinen

Vaihtelevasti esim palveluiden käytettävyydessä paljon vaihtelua

Integraatiot puuttuvat

Tutkimusmenetelmien kehittäminen, avaaminen ja hallinta 


Palvelussa tyypillisesti tutkijat kehittävät ja hyödyntävät alustoja ja työkaluja, joilla tuotetaan, dokumentoidaan, ja avataan tutkimusmenetelmiä sekä kootaan ja työstetään tutkimusaineistoja. 

Esimerkkejä tutkimusmenetelmistä ovat mm. algoritmit, ohjelmistot, lähdekoodit, komentosarjat, protokollat, tekoäly- ja kielimallit, koneoppiminen järjestelmälliset katsaukset, kyselylomakkeet, haastatteluoppaat, asennusten dokumentointi (esim. laitteisto), aineistonkeruun menetelmät ja dokumentointi, laboratoriopäiväkirjat ja ohjeet. 

Paikallinen




Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimustyön ja -menetelmien kehittäminen, tutkimusmenetelmien laadunhallinta, sopimukset ja lisenssinhallinta, dokumentointi, tutkimusmenetelmien kuvailu ja viitattavuuden varmistaminen

Kansallinen

 

KV

 
Tutkimusmenetelmien käytön tuki


Palvelussa tuetaan tutkimusmenetelmien käyttöä ohjaamalla menetelmäpalveluiden äärelle, neuvomalla palveluiden, välineiden ja menetelmien käytössä, jotta saadaan toistettavaa ja laadukasta tutkimusta.

Esimerkiksi GitHub-opastus, tutkimusinfrastruktuurit, tutkimusmenetelmien käsikirjat, Atlas.ti-opatus.

Paikallinen



Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat
Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Markkinointi ja viestintä, neuvonta, ohjeistuksen tekeminen, henkilökohtainen tuki, tukihenkilökoulutus

Kansallinen

 

KV

 

Järjestelmien kehittäminen ja ylläpito

 

Palvelussa rakennetaan, kehitetetään ja ylläpidetään teknisiä järjestelmiä, joissa tutkimustuotoksia, niihin liittyvää metadataa ja dokumentaatiota sekä muuta niiden ymmärtämisen kannalta oleellista tietoa käsitellään, säilytetään, avataan ja jaetaan. 

 

Paikallinen

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein paikallinen ICT, kirjasto, tutkimuspalvelut)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Markkinointi ja viestintä, resursointi, FAIR-periaatteiden huomioiminen, konsortioiden määrittely ja hallinta, vaatimusmäärittelyt, järjestelmien hankinta, järjestelmien suunnittelu ja kehittäminen, järjestelmien dokumentointi, järjestelmien ylläpito

 

Kansallinen

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)

Kansainvälinen

 

Tunnistettu, että tulisi olla esimerkiksi enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusiokäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)
Laskentapalvelut


Palvelussa tuotetaan laskenta- ja  laskentaverkkopalveluiden sekä laskentaympäristön palvelut ja tuki ks. tieteellisen laskennan viitearkkitehtuurin laskenta- ja hostauspalvelualue.

Paikallinen

 CSC, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset


Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Laskentaympäristön luominen ja ylläpito, koulutus, ohjeistuksen tekeminen, pääsynhallinta, yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisten sopimusten tekemisen tuki, neuvonta, laskentapalvelutuki

Kansallinen

 

KV

 
Anonymisointi ja pseudonymisointi

Palvelu tekee anonymisointia ja pesudonymisointia. Ne kohdistuvat tutkijan tekemiin aineistohin.

Palvelussa myös ohjeistetaan, tuetaan ja koulutetaan anonymisoinnissa ja pseudonymisoinnissa, myös tukipalveluiden tuottajia. 

Lisäksi palvelussa tarjotaan työkaluja ja menetelmiä sekä tukea niiden käyttöön. 

Paikallinen 

Tunnistettu, että palveluita tulisi tarjota enemmän.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Markkinointi ja viestintä, ohjeistuksen tekeminen, neuvonta, koulutus, yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisten sopimusten tekemisen tuki, anonymisointi- ja pseudonymisointityökalujen käyttöönoton tuki, pseudonymisointi, anonymisointi, pseudonymisoinnin tarkistaminen, anonymistointisuunnitelman ja anonymisoinnin tarkistaminen

Kansallinen

Tunnistettu, että palveluita tulisi tarjota enemmän.


3.3.2.4 Oppiminen ja oppimateriaalit -palvelualue

Tälle palvelualueelle on koottu erityisesti oppimisen ja oppimateriaalien avaamiseen tarvittavat palvelut. Oppimisen avaamisella tarkoitetaan oppimaan pääsyn ja osallistumisen laajentamista suuremmille yleisöille ja kohderyhmille madaltamalla oppimisen esteitä ja lisäämällä sen saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjon­taa ja oppijakeskeisyyttä. Avoimilla oppimateriaaleilla tar­koitetaan minkä  tahansa  muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettäviä, opetus-­ ja oppimistarkoitukseen osittain suunnitel­tuja materiaaleja tai informaatiota, jotka on vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai jaettu avoimella lisenssillä, joka antaa muille kuin tekijälle oikeuden maksuttomaan pääsyyn, uudelleenkäyttöön, uudelleen soveltamiseen, muokkaukseen ja edelleen jakamiseen

 = toteutuu hyvin

 = toteutuu osalla tai osittain

 = toteutuu huonosti

Liiketoimintapalvelun nimi Palvelun kuvaus Kansallinen/ paikallinen/ KVPalvelun nykytilan analyysin perusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit

Oppimisen asiantuntijoiden koulutus

 

Koulutus varmistaa, että organisaatioilla on riittävää osaamista avointen oppimateriaalien tekemisessä, avoimen oppimisen toteuttamisessa ja näiden tukipalveluissa. Koulutuspalvelu on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä oppimisen avoimuuden tehtävissä.

Paikallinen

Ei juurikaan oppimisen avoimuuden asiantuntijoiden koulutusta tarjolla

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, oppimateriaalin hankkiminen ja tuottaminen, oppimateriaalin julkaiseminen, kouluttaminen, osaamismerkin/sertifikaatin antaminen, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Kansallinen

Ei juurikaan oppimisen avoimuuden asiantuntijoiden koulutusta tarjolla

Avoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys


Avoin oppimateriaali (Open educational resources) on yleensä  digitaalinen opetukseen, kasvatukseen tai oppimiseen kohdennettu materiaali, joka on lisensoitu avoimella lisenssillä. Tämä antaa oikeuden oppimateriaalin maksuttomaan käyttöön ja uudelleen jakamiseen sekä usein myös oppimateriaalin mukauttamiseen. Oppimateriaali on yleensä jaettu jollekin avoimelle julkaisu- tai oppimisalustalle.


Paikallinen

Osa korkeakouluista suosittelee esim. AOE.fi-palvelun käyttöä, mutta monella ei ole mitään suositusta oppimateriaalien tallennuspaikasta. Oppimateriaalien käyttöä ei seurata järjestelmällisesti.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Avoimen tieteen käyttäjät


Löydettävyyden varmistaminen, materiaalin markkinointi, rajapintojen varmistaminen, kuvailun tukeminen ja käyttö, alustan valinta, tietoisuuden lisääminen

Kansallinen

AOE.fi-palvelu tarjoaa työkaluja avointen oppimateriaalien etsimiseen. Tekijälle palvelu tarjoaa mahdollisuuden seurata omien oppimateriaalien käyttöä.

KV

Ei laajasti käytettyä ja tunnettua kansainvälistä oppimateriaalialustaa.

Oppimateriaalien tekeminenPalvelu kattaa sovellukset ja ohjelmat, joilla voi tehdä laadukkaita oppimateriaaleja. esim. H5P

Paikallinen

Osa korkeakouluista tarjoaa jo hyvin työkaluja oppimateriaalien tekemiseen, osa ei. Palvelutason hajanaisuus näkyy tuotettujen avointen oppimateriaalien määrien suurena hajontana.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijätOppimateriaalityökalujen valinta, oppimateriaalin sisällön suunnittelu, oppimateriaalin laadun arviointi, oppimateriaalin julkaisu
Oppimateriaalien laadun varmistusAvointen oppimateriaalien laadun varmistus esimerkiksi kansallisten avointen oppimateriaalien laatukriteerien, vertaisarvioinnin ja/tai laadun varmistuksen tuen avulla.

Paikallinen

Osassa korkeakouluista laadunvarmistus hyvin kehittynyttä (esim. XAMKin avointen oppimateriaalien laatuprosessi), osassa palvelu alkutekijöissään.

Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijätLisenssit, tunnisteiden antaminen, vertaisarvioinnin tuki, laatukriteerit, viittausanalyysit, käyttöanalytiikka, ohjeistukset/koulutus, oppimateriaalista meritoituminen ja urapolku
Oppimateriaalien ja oppimistuotosten julkaisu ja tuki


Oppimateriaalin ja oppimistuotosten saattaminen avoimesti käyttäjien saataville digitaalisten alustojen kautta.

Tuen tarjoaminen avointen oppimateriaalien ja oppimistuotosten  julkaisemisessa.



Paikallinen



 

Osassa korkeakouluista palvelut kehittyneitä, osassa alkutekijöissään.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avointen oppimateriaalien kirjasto

 

 

Avoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Julkaistavan materiaalin valinta, tekijyydestä sopiminen, tekijänoikeuksista huolehtiminen, tietosuojatuki ja -neuvonta, saavutettavuudesta huolehtiminen, resursseista sopiminen, alustan valinta, rahoituksen hankinta, avointen oppimateriaalien kirjaston (AOE.fi) yhteinen kehittäminen

Kansallinen


AOE.fi tarjoaa kansallisen alustan avointen oppimateriaalien julkaisemiselle.

Oppimateriaalien kuvailun tuki


Kuvailevan tiedon liittämisen tukeminen oppimateriaalin yhteyteen sen kohdeyleisöstä, käyttötarkoituksesta ja opetuskontekstista digitaalisen palvelun avulla.


Paikallinen

 

Osassa korkeakouluista oppimateriaalien kuvailun tukipalvelut kehittyneitä, osassa alkutekijöissään.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Avointen oppimateriaalien kirjasto (Avointen oppimateriaalien kirjasto on oppimateriaalien kuvailupalvelu, mutta jotkin oppimateriaalit ovat myös julkaisusarjojen tms osia, jolloin kuvailu voi tapahtua myös toisaalla.)

 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Kuvailun metatietomallin kansallinen kehittäminen, ohjeistuksen tekeminen, kuvailutuen antaminen

Kansallinen

AOE.fi-palvelu laatinut ohjeita oppimateriaalien kuvailusta.

Oppimateriaalien elinkaaren hallinta

Julkaistun oppimateriaalien elinkaaresta huolehtimen (esim. päivittäminen, vanhentuneen tiedon arkistointi, pitkäaikaissäilyttäminen). Oppimateriaalien elinkaaren hallinnassa tukeminen.


 

Paikallinen 

 

Oppimateriaalien elinkaaren hallinta alkutekijöissään eikä esimerkiksi suunnitelmia organisaation oppimateriaalien päivittämisestä juuri ole.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avointen oppimateriaalien kirjasto


 

Avoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Oppimateriaalin päivitysprosessista sopiminen, oppimateriaalin julkaisu, oppimateriaalin päivittäminen, oppimateriaalien versionhallinta, oppimateriaalin pitkäaikaissäilytys

Kansallinen

AOE.fi-palvelu tarjoaa mahdollisuuden oppimateriaalien päivittämiseen ja arkistointiin. Oppimateriaalien ptkäaikaissäilyttämiseen ei ole kansallisia palveluita.

Opettajien ja oppijoiden verkostoitumisen tuki

Tukipalvelu opettajien ja oppijoiden osaamisen jakamista ja vertaisoppimista palvelevien verkostojen luomiseen. Palvelu sisältää verkostoitumistoiminnan, -fasilitoinnin ja -alustat

Paikallinen

 

Joitakin verkostoja on olemassa, mutta ei kattavasti kaikissa korkeakouluissa.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat

Opettaja, oppija



 

Verkostojen tunnistaminen, asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, verkostojen fasilitointi

Kansallinen

Jollain tasolla esim. Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmä ja erilaiset opetuksen verkostot palvelevat tätä tarvetta, mutta niistä ei vielä riittävää tietoisuutta korkeakoulukentällä.

Avoimen oppimisen tarjonta ja ilmoittautuminenPalvelu sisältää tiedon avoimen oppimisen tarjonnasta ja mahdollistaa oppijan ilmoittautumisen korkeakoulujen ja muiden koulutuksen tarjoajien avoimen oppimisen tarjontaan. 

Kansallinen

Ilmoittautumismahdollisuus tulossa Jatkuvan oppimisen tarjottimeen, mutta ei vielä toteutettu.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, DigivisioOppijaKoulutustarjonnan kokoaminen esimerkiksi Opin.fi-tarjottimeen, ilmoittautumisen hallinta, mahdollisten opinto-oikeuksien myöntäminen
Ahotointi

Aiemmin hankitun avoimen oppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen. 

Paikallinen

Vaikka ahotointi sinällään on korkeakouluissa hoidettu hyvin, avoimen oppimisen ahotointi vaatii vielä paljon kehittämistä.Opettaja, tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilöOppijaOsaamisen tunnistaminen, osaamisen tunnustaminen, opintojärjestelmään lisääminen, avoimen oppimisen ahotoinnin kansallinen kehittäminen
Avoimet oppimisalustatOppimisen ja opetuksen digitaalisen järjestämisen palvelu, digitaalinen oppimisympäristö, johon oppija pystyy liittymään omasta taustastaan riippumatta. Palvelu sisältää etäopetuksen ja pois suljetaan vain organisaation sisäiseen käyttöön rajatut oppimisalustat.

Paikallinen

Moni oppimisalusta (esim. Moodle) tarjoaa periaatteessa mahdollisuuden sisällön avoimeen jakamiseen, mutta käytännössä avaamista voi olla hankala toteuttaa.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatAvoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Oppimisalustan avoimuuden määrittely, oppimisalustan valinta, oppimisalustan tuottaminen, oppimisalustan käyttö (esimerkiksi materiaalin lataaminen), oppimisalustan ylläpito

Pedagoginen tukiPalvelussa annetaan tukea avoimen oppimisen ja oppimateriaalien pedagogiselle kehittämiselle.

Paikallinen

Osassa korkeakouluista avoimen oppimisen pedagogiikkaa ollut jo pitkään tekeillä, hyvin monessa ei välttämättä edes tiedosteta tämän tarvetta.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatOpettajatAvointen oppimis- ja opetusmenetelmien ymmärtäminen, pedagogisen tuen tarjonta
Oppimisanalytiikan tuki

Palvelu sisältää oppijasta ja oppimisprosessista kertyvien tietojen keräämistä, mittaamista, analysointia, raportointia ja tulosten avointa hyödyntämistä. Tarkoituksena ymmärtää sekä kehittää oppimista ja oppimisympäristöjä.  

Paikallinen

Mahdollisuudet hyödyntää oppimisanalytiikka vaihtelevat hyvin paljon eri korkeakoulujen välillä.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, avoimen tieteen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät,Tieteen ja tutkimuksen tekijät 

Oppimisdatan kerääminen, oppimisdatan analysointi, raportointi, anonymisointi, avoin julkaiseminen

Kansallinen

Ei kansallista oppimisanalytiikkaa keräävää alustaa (mahdollisesti suunnitteilla Digivisiossa).

Kaikille avoin opetus


 

 

Kaikki opetus, joka on laajasti saatavilla ja johon kuka tahansa voi osallistua maksutta. Oppimissuorituksen myöntämi­nen kaikille avoimesta opetuksesta voi olla maksullista. Kaikille avoin opetus voi tapahtua lähiopetuksena, etäopetuksena tai hybridinä.


Paikallinen

Osa korkeakouluista järjestää jo kaikille avointa opetusta, osa ei.Avoimen tieteen tekijät


Avoimen tieteen käyttäjät


Kaikille avoimen opetuksen suunnittelu, koulutustarjonnan julkaiseminen, kaikille avoimen opetuksen toteutus

Kansallinen

Ei kansallista portaalia, josta kaikille avointa opetusta voisi hakea (Jatkuvan oppimisen tarjotin tulossa).

KV

Kaikille avointa opetusta löytyy kansainvälisesti, mutta ei selkeitä portaaleja, josta opetusta voisi hakea.
Oppimisen arviointiOppija saa opintosuorituksen alkaessa tiedot arvioinnin perusteista ja arviointitavoista sekä arvioinnin opinnot suoritettuaan. Oppija saa tulokset opintosuorituksesta ja voi verrata niitä avoimeen oppimisanalytiikkaan.

Paikallinen

Arviointi sinällään sujuu hyvin, mutta vielä ei ole johdonmukaisesti mahdollisuutta verrata omia tuloksia oppimisanalytiikkaan.OpettajaOppijaOppimisen arviointimenetelmien valinta, oppimisen arvioinnin toteutus, oppimisen arvioinnin raportointi
Osaamismerkit


Kaikille avoimesta opetuksesta ja muusta avoimesta oppimisesta saadun osaamisen tunnistamista helpottava ja mahdollisesti standardinmukainen merkitsemistapa.


Paikallinen

Osaamismerkkien käyttäminen hajanaista ja vain hyvin harvalla organisaatiolla on tähän tarjolla mitään palveluita.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

 

 

Opettaja ja oppija


Osaamismerkin suunnittelu, oppiminen, osaamisen tunnustaminen, oppimismerkin saaminen

Kansallinen

Ei kansallista osaamismerkkialustaa (mahdollisesti tulossa Digivisiossa).

KV

Kansainvälinen osaamismerkkistandardi on olemassa.

Koulutusvienti




Kehitetään ja koordinoidaan avoimen oppimisen koulutusvientiä. Palvelu sisältää koulutusviennin kehittämisen lisäksi koulutusvientitoiminnan.




Paikallinen

Osa korkeakouluista hyödyntää avointa oppimista koulutusviennissä, osa ei.Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat




KV tutkimus- ja opetusorganisaatiot




Avoimen koulutusviennin valinta, koulutusviennin suunnittelu ja koordinointi, koulutusviennin toteutus

Kansallinen

Ei kansallista suunnitelmaa avoimen oppimisen koulutusviennistä

KV

Ei mainittavasti kansainvälistä avoimen oppimisen koulutusvientiä.
Tiedekasvatus

Tutkitun tiedon käsittelemisen, luotettavan tiedon hankkimisen sekä kriittisen ajattelun ja oppimisen perustaitojen välittäminen sekä eri tieteenalojen tuloksia, tehtäviä ja merkitystä koskevan ymmärryksen luominen yksilöille ja yhteiskunnalle opetuksen ja viestinnän keinoin.

Paikallinen

 

Osa korkeakouluista järjestää tiedekasvatusta hyvin paljon, osa ei juurikaan.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat

Oppija

Tiedekasvatuksen suositusten ymmärtäminen, tiedekasvatuksen suositusten toteuttaminen

Kansallinen

Kansallisesti on julkaistu tiedekasvatuksen suositus. Jonkin verran kansallisia toimijoita, jotka edistävät tiedekasvatusta. Ei esimerkiksi kansallista tiedekasvatuksen suunnitelmaa, portaalia jne.


3.3.2.5 Vastuullisen arvioinnin palvelualue

Tälle palvelualueelle on koottu erityisesti vastuulliseen arviointiin tarvittavat palvelut. Vastuullista arviointia luonnehtivat arvioinnin läpinäkyvyys, arviointityön integriteetti, arvioitavien tasapuolinen kohtelu, arvioijien pätevyys sekä arviointikriteerien monimuotoisuus. 

 = toteutuu hyvin

 = toteutuu osalla tai osittain

 = toteutuu huonosti

Liiketoimintapalvelun nimi / Business service Palvelun kuvaus / Business service descriptionKansallinen/ paikallinen/ KVPalvelun nykytilan analyysin perusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit

Vastuullisen arvioinnin asiantuntijoiden koulutus


 

Koulutus varmistaa vastuullisen arvioinnin riittävän osaamisen organisaatioiden tukipalveluissa. Koulutuspalvelu on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä vastuullisen arvioinnin tuen tehtävissä.

 


Paikallinen

Ei juurikaan vastuullisen arvioinnin asiantuntijoiden koulutusta

Avoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

 

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat,

 

Asiantuntijaverkoston luominen ja ylläpito, koulutuksen suunnittelu, oppimistavoitteiden määrittely, oppimateriaalin hankkiminen ja tuottaminen, oppimateriaalin julkaiseminen, kouluttaminen, osaamismerkin/sertifikaatin antaminen, osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Kansallinen

Ei juurikaan vastuullisen arvioinnin asiantuntijoiden koulutusta

Tietopohjan tuotanto ja tuki

Knowledge base production and support

Palvelu keskittyy monipuolisen tietopohjan ja analytiikan tuottamiseen ja hyödyntämisen tukemiseen. Lisäksi jalostetaan tietopohjaa hyötykäyttöön ja turvataan riittävä asiantuntijuus informaation hyödyntämiseksi.

Palvelussa tuotetaan tietoa esimerkiksi laatuluokitusten ja sertfikaattien hakemisesta ja käytöstä ja tuetaan tämän tiedon hyödyntämistä.

The service focuses on producing a versatile knowledge base and analytics and on supporting their utilisation. In addition, the knowledge base is refined for further use, and sufficient expertise for utilisation of the information is secured.

The service produces information on, for example, applying for and using quality ratings and certificates and supports the utilization of this information.

 

 

Paikallinen

Datan laatu CRISseissä heikkoa vastuullisen arvioinnin näkökulmasta. Laadullisen arvioinnin tuki puuttuu ja narratiivisille CVeille ei järjestelmiä eikä malleja.

Avoimen tieteen mahdollistajat


 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

 

 

Tietopohjan suunnitelu ja kehittäminen, tietopohjan tuottaminen, analytiikka, tietopohjan ja analytiikan hyödyntämisen tuki, indikaattorien ja mittarien kehittäminen

Kansallinen


Datan laatu tutkimustietovarannossa heikkoa vastuullisen arvioinnin näkökulmasta. Laadullisen arvioinnin tuki puuttuu ja narratiivisille CVeille ei järjestelmiä eikä malleja.

KV

Ei kansainvälisiä järjestelmiä, jotka palvelisivat vastuullista arviointia.

Arviointimenetelmien tuki

Assessment criteria and  processes support




 

 

Palvelussa tuetaan tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnalllisen vaikuttavuuden ja toimijoiden vertaisarviointia. Varmistetetaan arviointiprosessien ja -kriteerien avoimuus ja vastuullisuus.

Vertaisarvioijan arviointiosaamisen varmistetaan ohjeistuksella, tiedottamisella ja kouluttamisella.

The service supports peer review of research, teaching, impact and actors. The transparency and responsibility of the review processes and criteria are ensured.

The peer reviewer's competence in reviewing is ensured by guidance, communication and training.

Kansallinen

Kansallinen työ arviointimenetelmien kehittämiseksi vasta aloitettu.

tieteen ja tutkimuksen tekijät, rahoittajat ja ohjaajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät

 

 

Oman asiantuntijuuden todentamisen tuki, itsearvioinnin tuki, vertaisarvioinnin tuki, indikaattorien ja mittarien kehittäminen

Paikallinen

Paikallisia linjauksia on olemassa, ja vain osa tutkimusorganisaatioista sitoutunut menetelmiä kehittävään COARAan.

Kansainvälinen

COARAssa sitouduttu kehittämään arviointimenetelmiä.

Tutkimuksen arviointi ja tuki 


Research assessment and support

Palvelu mahdollistaa tutkimustuotosten monimuotoisuuden kuvaamisen, arvioinnin ja esilletuomisen.

Palvelu ohjaa huomioimaan tutkimuksen  vaikuttavuuden ja laadun ottaen huomiooon tieteenalakohtaisuuden ja tutkimuskulttuurit.

Palvelussa tarjotaan tukea ja ohjeita arviointiasiantuntemuksen kehittämiseen. Tarjotaan tukea tarkoituksenmukaisen ja luotettavan arvioinnissa käytettävän tiedon luomiseen sekä läpinäkyvien arviointiprosessien toteuttamiseen.

The service enables the description, assessment and presentation of the diversity of research outputs.

The service guides you to consider the impact and quality of the research, taking into account discipline-specificity and research cultures.

The service offers support and guidance with developing assessment expertise. It offers support for the creation of appropriate and reliable information used in assessment and for the implementation of transparent assessment processes.

 

Kansallinen

Kansallisesti ei puhuttu tutkimuksen arvioinnin tukipalveluista.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat


 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut, tutkimuslaitokset


 

 

Lakien ja linjausten tuntemus, vastuullisen tutkijanarvioinnin suositusten tuntemus, vastuullisen tutkijanarvioinnin suositusten noudattaminen, strategioiden tuntemus, yhteistyö ja koordinointi, tietopohjan hyödyntäminen, koulutus ja ohjeet, arviointiprosessin toteuttaminen ja tuki, tulosten analysointi ja hyödyntäminen


Paikallinen

Kansainväliset tutkimuksen arvioinnin prosessimallit huonosti tunnettuja.

Kansainvälinen

EU:n tasolla olemassa selkeä tutkimuksen arvioinnin prosessi ja siihen saatavilla koulutusta, mutta ei muualla maailmassa.

Opetuksen arviointi ja tuki 


Education assessment and support

Palvelussa tarjotaan tukea ja ohjeita arviointiasiantuntemuksen kehittämiseen. Tarjotaan tukea tarkoituksenmukaisen ja luotettavan arvioinnissa käytettävän tiedon luomiseen sekä läpinäkyvien arviointiprosessien toteuttamiseen.

Palvelussa tuotetaan tietoa laatuluokitusten ja sertfikaattien hakemisesta ja käytöstä ja tuetaan tämän tiedon hyödyntämistä.

The service offers support and guidance for developing assessment expertise. It offers support for the creation of appropriate and reliable information used in evaluation and for the implementation of transparent assessment processes.

The service produces information on applying for and using quality ratings and certificates and supports the utilization of this information.

 

 

Kansallinen

KARVI tekee opetuksen arviointia, mutta avoimuuden näkökulmaa ei huomioitu.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat


 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut


 

 

Lakien ja linjausten tuntemus, strategioiden tuntemus, yhteistyö ja koordinointi, tietopohjan hyödyntäminen, koulutus ja ohjeet, arviointiprosessin toteuttaminen ja tuki, tulosten analysointi ja hyödyntäminen

Paikallinen

Avoimuutta ei juuri huomioitu opetuksen arvioinnissa.

Kansainvälinen

Joitakin kansainvälisiä sertifikaatteja olemassa, mutta avoimuuden näkökulmaa ei huomioitu.

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi ja tuki

Impact assessment and support


 

 

Koulutuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi ja sen tuki. Osallistutaan uusien vaikuttavuusindikaattorien ja -työkalujen kehittämiseen ja käyttöön.

Palvelussa tuetaan ja tuotetaan tietoa vuorovaikutuksen aikaansaamiseksi eri yhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Assessment of the societal impact of education and research and its support. Participation in the development and utilisation of new indicators and tools for impact.

The service supports and produces information to create interaction with various actors in society.

Kansallinen

Ei paljon kansallista työtä tehty. Kansallisia suosituksia on kansalaistieteestä, mutta laajemmasta yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta suosituksia ei ole. Myös kansalliset indikaattorikuvaukset puuttuvat.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat


 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut, tutkimuslaitokset


 

 

Lakien ja linjausten tuntemus, strategioiden tuntemus, yhteistyö ja koordinointi, tietopohjan hyödyntäminen, koulutus ja ohjeet, arviointiprosessin toteuttaminen ja tuki, tulosten analysointi ja hyödyntäminen


Paikallinen

Jonkin verran kehitetty tukea ja työkaluja vaikuttavuuden arviointiin, mutta ala hyvin kehittymätön ja käytännöt organisaatioiden välillä eivät ole yhteismitallisia.

Kansainvälinen

UNESCOn linjauksessa huomioitu yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mutta työkaluja ja indikaattoreita vaikuttavuuden arviointiin ei ole kehitetty.

Tutkijan arviointi ja tuki

Researcher assessment and support 


Palvelussa tarvittavan osaamisen omaavat asiantuntijat arvioivat tasapuolisesti, huolellisesti ja läpinäkyvin kriteerein tutkijan työtä ja tuotoksia ja huomioivat arvioinnissaan työn ja tuotosten monimuotoisuuden. 

Tutkijan arvioinnissa huomioidaan arvioitavan uravaihe.

In the service, experts with the necessary expertise assess the researcher's work and outputs fairly, diligently and with transparent criteria, and take into account the diversity of the work and outputs in their assessment.

In the researcher's assessment, the career stage of the researcher is taken into account.

Kansallinen

Kehittämistyötä on tehty (esim. TENKin CV-malli, kansallinen tutkijanarvioinnin suositus, FINN-CAM), mutta työkaluja vielä heikosti. Kehitystyö vasta alussa.

Rahoittajat,

mahdollistajat

tieteen ja tutkimuksen tekijät


 

 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, avoimen tieteen mahdollistajat


 

 

Lakien ja linjausten tuntemus, tutkijan arvioinnin suositusten tuntemus, tutkijan arvioinnin suositusten noudattaminen, arviointiprosessin toteuttaminen ja tuki, tulosten analysointi ja hyödyntäminen

Paikallinen

Rekrytointiprosessit tunnistavat avoimen tieteen ansioita heikosti.

Kansainvälinen

Kansainvälisiä aloitteita on olemassa (esim. COARA), mutta kehitystyö vasta alkutekijöissään.

Urapolun tuki

Career services


 

 

Palvelun avulla uudistetaan tunnustamisen (recognition) ja palkitsemisen kulttuuria.

Luodaan johdonmukaiset rekrytointiperiaatteet monipuolisten urapolkujen tukemiseksi. Tuetaan arviointiprosessiin osallistujia.

Koulutus, ohjeistus ja neuvonta rekrytointiin, meritotumiseen ja kannusteihin johdolle ja HR:lle.

Palvelussa tuetaan avoimen tieteen asiantuntijuuden tunnustaminen ja palkitseminen sekä tuetaan ammatillista kehittymistä.

Service promotes the renewal of the culture of recognition and rewards.

The service creates consistent recruitment principles to support versatile career paths. It supports the participants in the assessment process.

The service includes training, guidance and advice on recruitment, merit recognition and incentives for management and HR.

The service supports the recognition and rewarding of expertise in open science and supports professional development.

Paikallinen

Urapolkumalleja on olemassa, mutta avointa tiedettä eikä vastuullista arviointia huomioitu hyvin.

Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, Avoimen tieteen mahdollistajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tukipalveluiden tuottajat


 

 

Lakien ja linjausten tuntemus, tutkijan arvioinnin suositusten tuntemus, tutkijan arvioinnin suositusten noudattaminen, tietopohjan hyödyntäminen, urapoluista sopiminen, rekrytointiperiaatteiden kontekstisidonnainen täsmentäminen, arviointiprosessiin osallistujien tukeminen, koulutus henkilöstölle ja johdolle

Kansallinen

Kansallinen urapolku on tehty, mutta siinä ei juuri kosketettu avointa tiedettä eikä huomioitu vastuullista arviointia. FINN-CAM kehitteillä.

KV (Esim. CoARA)

Yksittäisiä hyviä urapolkumalleja on olemassa ja muutama yliopisto pitkällä, mutta ne eivät ole laajasti levinneitä.

AVOTT-auditoinnit


Open science monitoring

Palvelussa arvioidaan ja raportoidaan avoimen tieteen periaatteiden ja tavoitteiden toteutumista. Seurannassa kerätään tietoa suomalaisen tutkimusyhteisön avoimuuden tilasta. Sen avulla tuetaan organisaatioiden avoimuuden edistämistä. Palvelu sisältää myös kansallisen avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan.

The service evaluates and reports on the realisation of the principles and objectives of open science. The monitoring collects information on the state of openness of the Finnish research community. It supports the promotion of transparency in organisations.

 

 

Kansallinen

AVOTT-seurannan prosessi tutkimusorganisaatioiden osalta hyvin kehittynyt, mutta laajemman tutkimusyhteisön seuranta (esim. rahoittajien seuranta) vielä kesken.

TSV

Avoimen tieteen mahdollistajat


 

 

Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, Avoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tukimuksen tekijät


 

 

Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjausten tuntemus, strategioiden tuntemus, tietopohjan hyödyntäminen, yhteistyö ja koordinointi, tulosten analysointi ja hyödyntäminen, analytiikka, raportointi

Paikallinen

Organisaatiot seuraavat avointa tiedettä vain kansallisen seurannan yhteydessä.

Kansainvälinen

Monia seurantoja on olemassa (esim. EOSC, EUA), mutta kenttä on pirstaleinen eikä niiden kehittämistä ole integroitu kovin hyvin kansalliselle ja paikalliselle tasolle.

3.3.2.6 Osallistavan tieteen palvelualue

Osallistava tiede (engl. participatory science) on tieteellistä tutkimusta, johon osallistuvat tutkimusyhteisön ulkopuolelta tulevat toimijat, kuten kansalaistietelijät, yritykset ja kolmannen sektorin järjestöt.  Palvelualueelle on koottu osallistavaan tieteeseen erityisesti liittyvät palvelut. Näiden lisäksi osallistavassa tieteessä voidaan hyödyntää esimerkiksi läpileikkaavia tai tutkimusaineistoja ja -menetelmiä koskevia palveluita. 

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palveluPalvelun nykytilan analyysin perusteluPalvelun tuottajaKäyttäjäProsessit
Tieteelliseen toimintaan osallistamisen tuki

Palvelussa tuetaan tutkijoita hyödyntämään monipuolisia työkaluja vapaaehtoisten osallistamisessa tieteelliseen toimintaan esimerkiksi tutkimuskohteina.

 Palvelussa myös kehitetään ja ylläpidetään alustoja, joilla vapaaehtoiset voivat ilmoittautua tutkimuksen avuksi.


Paikallinen

Organisaatioissa vaihtelevasti tarjolla työkaluja ja alustoja osallistamiseen.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Osallistumisalustojen luominen ja ylläpito, osallistamisen ohjeistus ja neuvonta, osallistamisesta viestiminen

Kansallinen

Kansallisesti ei tarjolla yhteisiä työkaluja tai alustoja osallistamiseen.

Kansainvälinen

Joillakin tutkimusaloilla työkaluja ja alustoja on hyvin tarjolla, toisissa huonommin.

Kansalaistieteen tuki

Palvelussa osallistetaan ja tuetaan kansalaisia kansalaistieteen tekemiseen esimerkiksi tarjoamalla tietoa rahoitusmahdollisuuksista, kehittämällä kansalaisten mahdollisuuksia kansalaistieteestä meritoitumiseen ja edistämällä kansalaistieteen vaikuttavuutta.

Palvelussa tarjotaan koulutusta sekä kansalaisille että tutkijoille kansalaistieteen tekemiseen ja hyödyntämiseen.

Palvelussa tuetaan tutkijoita kansalaistieteen toteuttamisessa, esimerkiksi osallistujien hankkimisessa ja ohjeistamisessa ja kansalaistieteeseen liittyvissä eettisissä kysymyksissä.



Paikallinen

Tutkimusorganisaatioissa tuetaan vielä hyvin heikosti kansalaistiedettä.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteelliset seurat

Kansalaiset

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Uusien työkalujen käyttö ja käyttöönoton tuki, kansalaistiedekoulutus, kansalaistieteen toteutuksen tuki tutkijoille, kansalaistieteen toteutuksen tuki kansalaisille

Kansallinen

Ei kansallista kansalaistieteen tukea. Kansallinen suositus olemassa. Kanslaistieteen yhdistys perusteilla.

Kansainvälinen

Ohjeita kansalaistieteestä olemassa. Kansalaistieteen työkalupakkeja ja kirjallisuutta on hyvin saatavilla.

Yritys-, viranomais- ja järjestöyhteistyön tuki

Palvelussa osallistetaan ja tuetaan toimijoita osallistumaan tutkimuksen tekemiseen ja tuottamaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja ratkaisuja.

Lisäksi palvelussa tuetaan tutkijoita ohjaamaan, fasilitoimaan ja tukemaan tutkimuksen yhteistekemistä.

Palvelussa tarjotaan koulutusta toimijoille ja tutkijoille yhteistekemiseen.




Paikallinen

Tutkimusorganisaatioissa  edistetään yritys-, viranomais- ja järjestöyhteistyötä joko omissa yksiköissään tai osana tutkimuspalveluita. Palveluiden laatu vaihtelee organisaatiosta toiseen, ja eri tieteenalat osaavat hyödyntää palveluita eri tavalla.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteelliset seurat

Yritykset

Viranomaiset

Järjestöt

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Uusien työkalujen käyttö ja käyttöönoton tuki, yhteistekemisen koulutus, yhteistekemisen tuki tutkijoille, yhteistekemisen tuki muille toimijoille

Kansallinen

Kansallinen ohjeistus yritysyhteistyöstä on olemassa. Jotkin kansalliset toimijat tarjoavat tukea.

Kansainvälinen

UNESCON avoimen tieteen suositus ja EU-tason suositukset kannustavat yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa. Tarjolla esimerkiksi tukea yhteistyön IPR-kysymyksiin. Asia on niin uusi, että vaikutukset eivät ole vielä selviä.

Joukkoistamisen tuki

Palvelussa kerätään tutkimusideoita ja -ongelmia sekä havaintoja ja muitatutkimusaineistoja kansalaisilta, yrityksiltä, viranomaisilta ja järjestöiltä sekä osallistetaan näitä aineistojen tulkintaan ja analysointiin. Palvelussa tarjotaan järjestelmät aineistojen keräämiseen, analysointiin, tallentamiseen ja säilyttämiseen. Palvelussa suunnitellaan, organisoidaan ja toteutetaan joukkoistamispalveluita.

Palvelusta saa informaatiota ja ilmoituksia erilaisista ilmiöistä ja tapahtumista. Palvelut voivat olla vastavuoroisia: ilmoituksen saaja voi lisätä dataa palveluun.


Paikallinen

Organisaatioissa vaihtelevasti tarjolla työkaluja ja alustoja joukkoistamiseen.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Uusien työkalujen käyttö ja käyttöönoton tuki, joukkoistamisen suunnittelu, tutkimusongelman määrittelyn joukkoistaminen, tutkimusaineistojen keräämisen joukkoistaminen, analysoinnin ja tulkinnan joukkoistaminen, joukkoistettujen aineistojen hallinnan tuki, tuloksista viestinnän ja niiden hyödyntämisen tuki

Kansallinen

Kansallisesti ei yhteneviä mahdollisuuksia eikä työkaluja joukkoistamiseen.

Kansainvälinen

Joillakin tutkimusaloilla työkaluja ja alustoja on hyvin tarjolla, toisissa huonommin.

Resurssien joukkoistaminen

Palvelussa tuetaan  tutkimuksen tekemisen työnkulkujen/työvirtojen (open workflows)  avaamista, jotta muilla on mahdollistuus tarjota resursseja tutkmuksen laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen.

Palvelussa tarjotaan työkaluja, joiden avulla voi hakea ja tarjota tutkimuksen käyttöön resursseja, kuten rahoitusta, osaamista ja työvoimaa.

Esimerkkejä palveluista: Open Aire, Crowdhelix , Ratkaisuja tieteestä

Paikallinen


Vielä epäselvää, miten organisaatioissa tuettaisiin resurssien joukkoistamista

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteelliset seurat



Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät



Uusien työkalujen käyttö ja käyttöönoton tuki, työnkulkujen ja -virtojen avaamisen tuki, resurssien joukkoistamisen koulutus, resurssien joukkoistamisesta viestiminen




Kansallinen

Kansallisesti ei palveluita eikä työkaluja resurssien joukkoistamiseen.

Kansainvälinen

Joillakin tutkimusaloilla kehitystä työkulkujen avaamisessa.

3.3.3 Palvelupolkuja

Esimerkkinä palvelukartan soveltamisesta viitearkkitehtuuriin on laadittu kuvauksia palvelupoluista erityisesti tutkimusaineistojen ja oppimisen palvelualueilla. Kuvaukset näyttävät, mitä palveluita tietyt toimijaryhmät hyödyntävät eri palvelupolun vaiheissa, mitä arvoja toimijat saavat palveluista ja minkä arvolupauksen koko palvelupolulle voi antaa. Kustakin palvelupolusta on tehty kaksi erillistä kuvaa, joista toisessa on korostettu palvelualueen omia palveluita, toisessa taas läpileikkaavia tai muiden palvelualueiden palveluita.

3.3.3.1 Tutkimusaineiston tuottajan ja avaajan palvelupolku

Tutkimusaineiston tuottajalle ja avaajalle tehdään arvolupaus, että palvelupolun avulla hän pystyy helposti tuottamaan ja julkaisemaan FAIR-periaatteiden mukaisia tutkimusaineistoja.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti tutkimusaineistoihin ja -menetelmiin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
Oppiminen avoimista tutkimusaineistoistaTutkimusaineiston tuottaja ja avaaja ymmärtää ja osaa hyödyntää avoimuuttatutkimusaineistojen hallinnan koulutusmarkkinointi ja viestintä, hyvän tieteellisen käytännön tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston suunnittelu ja tuottaminenTutkimusaineiston tuottajan ja avaajan tutkimustyö helpottututkimusaineistojen hallinnan ja suunnittelun tuki, anonymisointi ja pesudonymisointi, laskentapalvelut, tutkimusmenetelmien käytön tuki, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, tutkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineistojen hallinnan koulutustutkimussuunnitelman ennakkorekisteröinti, teollisoikeuksien tuki, avoimet innovaatiot, saavutettavuuden tuki, kannusteet, tallennus, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, yhteentoimivuuden tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, infrastruktuurituki, hyvän tieteellisen käytännön tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston muokkaaminen ja soveltaminenTutkimusaineiston tuottajan ja avaajan aineiston laatu paranee

anonymisointi ja pesudonymisointi, laskentapalvelut, tutkimusmenetelmien käytön tuki, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, tutkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineistojen hallinnan koulutus

teollisoikeuksien tuki, avoimet innovaatiot, saavutettavuuden tuki, kannusteet, tallennus, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, yhteentoimivuuden tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, infrastruktuurituki, hyvän tieteellisen käytännön tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston tallennusTutkimusaineiston tuottajan ja avaajan aineisto säilyylähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, tutkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineistojen hallinnan koulutustietoturva, tallennus, keskipitkäsäilytys, pitkäaikaissäilytys, tietosuojan noudattamisen tuki, infrastruktuurituki, hyvän tieteellisen käytännön tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston julkaiseminenTutkimusaineiston tuottajan ja avaajan aineiston uudelleenkäyttö mahdollistuututkimusaineistojen avaamisen ja julkaisemisen tuki sekä löydettävyyden varmistaminen, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, tutkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineistojen hallinnan koulutusmarkkinointi ja viestintä, teollisoikeuksien tuki, avoimet innovaatiot, saavutettavuuden tuki, tietoturva, omadata-palvelut, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, yhteentoimivuuden tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, infrastruktuurituki, hyvän tieteellisen käytännön tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston hoivaaminenTutkimusaineiston tuottajan ja avaajan tutkimusaineistot pysyvät käyttökelpoisinatutkimusaineistojen avaamisen ja julkaisemisen tuki sekä löydettävyyden varmistaminen, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, tutkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineistojen hallinnan koulutustietoturva, omadata-palvelut, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, yhteentoimivuuden tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, identiteetin ja pääsynhallinta

3.3.3.2 Tutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjän palvelupolku

Tutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjälle tehdään arvolupaus, että hän ymmärtää, löytää ja saa käyttöönsä aineistoja ja pystyy julkaisemaan uutta aineistoa sekä pystyy todentamaan julkaistua tutkimusta.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti tutkimusaineistoihin ja -menetelmiin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
Oppiminen avoimista tutkimusaineistoistaTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjä ymmärtää ja osaa hyödyntää avoimuuttatutkimusaineistojen hallinnan koulutusmarkkinointi ja viestintä, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta
Aineistojen etsiminen ja käyttöön saaminenTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjä saa tarvitsemansa aineiston käyttöönsätutkimusmenetelmien käytön tuki, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineiston tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminenjuridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, tietosuojan noudattamisen tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston muokkaaminen ja soveltaminenTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjä pystyy muokkaamaan käyttötarkoitukseen sopivan aineiston hyvän tieteellisen käytännön mukaisestitutkimusaineistojen hallinnan suunnittelun tuki, anonymisointi ja pseudonymisointi, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineiston tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminenyhteentoimivuuden tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen  neuvonta,hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta
Aineiston analysointiTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjä pystyy muokkaamaan käyttötarkoitukseen sopivan aineiston hyvän tieteellisen käytännön mukaisestitutkimusmenetelmien käytön tuki, laskentapalvelut, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineiston tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistamineninfrastrukuurituki, tietoturva, tietosuojan noudattamisen tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston tallennusTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjän aineisto säilyylähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineiston tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminentallennus, keskipitkäsäilytys, pitkäaikaissäilytys, tietoturva, tietosuojan noudattamisen tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta
Tutkimusaineiston julkaiseminenTutkimusaineiston uudelleen- ja jatkokäyttäjän aineiston uudelleenkäyttö mahdollistuututkimusmenetelmien kehittäminen, hallinta ja avaaminen, tutkimusaineiston avaamisen ja julkaisemisen tuki sekä löydettävyyden varmistaminen, lähituki tutkimusaineiston tuottamisessa ja käytössä, tutkimusaineiston tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminenmarkkinointi ja viestintä, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki, teollisoikeuksien tuki, avoimet innovaatiot, tietosuojan noudattamisen tuki, avoimen tieteen koulutus, avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, hyvän tieteellisen käytännön tuki, identiteetin ja pääsynhallinta

3.3.3.3 Tutkimuksen tukihenkilön palvelupolku

Tutkimuksen tukihenkilölle tehdään arvolupaus, että hän pystyy tukemaan hyvän aineistonhallintatavan toteutumista aineiston elinkaaren ajan.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti tutkimusaineistoihin ja -menetelmiin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
Asiantuntijuuden hankkiminen ja ylläpitoTutkimuksen tukihenkilö kehittää jatkuvasti ammatillista osaamistaantukipalvelun asiantuntijoiden koulutus, anonymisointi ja pseudonymisointi, tutkimusaineistojen hallinnan kansallinen koordinaatiotietoturva, hyvän tieteellisen käytännön tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, rahoituksen ja resursoinnin tuki, kannusteet, yhteentoimivuuden tuki, identiteetin ja pääsyn hallinta, infrastruktuurituki
Tuki- ja koulutusmateriaalien tuottaminenTutkimuksen tukihenkilö saa tukea materiaalien tuottamiseen ja yhteiskehittämiseentutkimusaineistojen hallinnan kansallinen koordinaatiorahoituksen ja resursoinnin tuki, kannusteet, yhteentoimivuuden tuki, identiteetin ja pääsyn hallinta, infrastruktuurituki
VuorovaikutusTutkimuksen tukihenkilön luottamus ja osaaminen vahvistuu
avoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, ohjaus, yhteistyö ja tuki, rahoituksen ja resursoinnin tuki, kannusteet, yhteentoimivuuden tuki, identiteetin ja pääsyn hallinta, infrastruktuurituki
AsiakastyöTutkimuksen tukihenkilön asiakastyö on sujuvaa ja tehokastatukimusaineistojen tuottaminen, valmistelu, hoivaaminen, avaaminen ja poistaminen, järjestelmien kehittäminen aineistoille ja menetelmillesaavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, markkinointi ja viestintä, rahoituksen ja resursoinnin tuki, kannusteet, yhteentoimivuuden tuki, identiteetin ja pääsyn hallinta, infrastruktuurituki
Tutkimusaineiston käsittelyTutkimuksen tukihenkilö saa huolehdittua, että tutkimusaineisto säilyy
keskipitkäsäilytys, pitkäaikaissäilytys, rahoituksen ja resursoinnin tuki, kannusteet, yhteentoimivuuden tuki, identiteetin ja pääsyn hallinta, infrastruktuurituki

3.3.3.4 Tutkinto-opiskelijan ja opinnäytetyön tekijän palvelupolku

Tutkinto-opiskelijalle ja opinnäytetyön tekijälle luvataan, että hän voi hyödyntää avointa oppimista osana opintojaan.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti oppimiseen ja oppimateriaaleihin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
HakeminenTutkinto-opiskelijalle ja opinnäytetyön tekijälle avautuvat avoimen oppimisen mahdollisuudetaikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, avoimen oppimisen tarjonta ja ilmoittautuminenomadata-palvelut, markkinointi ja viestintä, tietoturva, identiteetin ja pääsynhallinta
OpiskeluTutkinto-opiskelijan ja opinnäytetyön tekijän osaaminen lisääntyyavoimet oppimisalustat, opettajien ja oppijoiden verkostoitumisen tuki, avoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys, kaikille avoin opetusavoimen tieteen ja tutkimuksen neuvonta, tallennus, tietoturva, identiteetin ja pääsynhallinta, tiedonhankinnan tuki, tieteellisen kirjoittamisen tuki
Osaamisen tunnustaminenTutkinto-opiskelijan ja opinnäytetyön tekijän osaamisen voi todistaaoppimisen arviointi, osaamismerkit, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminentallennus
Osaamisen hyödyntäminenTutkinto-opiskelijan ja opinnäytetyön tekijän osaamista voi hyödyntääoppimateriaalien ja oppimistuotosten julkaisu ja tukitallennus, omadata-palvelut

3.3.3.5 Avoimen oppijan palvelupolku

Avoimelle oppijalle luvataan, että hän saa missä elämäntilanteessa tahansa kasvatettua osaamistaan.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti oppimiseen ja oppimateriaaleihin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
HakeminenAvoimelle oppijalle avautuvat avoimen oppimisen mahdollisuudetavoimen oppimisen tarjonta ja ilmoittautuminenomadata-palvelut, markkinointi ja viestintä, tietoturva, identiteetin ja pääsynhallinta
OpiskeluAvoimen oppijan osaaminen lisääntyyavoimet oppimisalustat, kaikille avoin opetus, avoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys, tiedekasvatus, opettajien ja oppijoiden verkostoitumisen tukitallennus, identiteetin ja pääsynhallinta, tietoturva, tiedonhankinnan tuki
Osaamisen tunnustaminenAvoimen oppijan osaamisen voi todistaa ja sitä voi hyödyntääoppimateriaalien ja oppimistuotosten julkaisu ja tuki, osaamismerkit, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, oppimisen arviointitallennus, omadata-palvelut,

3.3.3.6 Oppimateriaalin tekijän palvelupolku

Oppimateriaalin tekijälle luvataan, että hän pystyy tuottamaan laadukasta oppimateriaalia ja julkaisemaan sen vaikuttavasti ja meritoivasti.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti oppimiseen ja oppimateriaaleihin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
SuunnitteluvaiheOppimateriaalin tekijä saa tukea ja kannusteitaavoimet oppimisalustat, avoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys, oppimisanalytiikan tuki, osaamismerkitrahoituksen ja resursoinnin tuki, tietosuojan noudattamisen tuki, kannusteet, saavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki
Oppimateriaalien tekovaiheOppimateriaalin tekijä saa tukea ja välineitä ja hänen oppimateriaaliensa laatu lisääntyyavoimet oppimisalustat, oppimateriaalien tekeminen, pedagoginen tuki, oppimateriaalien laadun varmistussaavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, tallennus
Oppimateriaalien julkaisemisen vaiheOppimateriaalin tekijän itse tuottamat oppimateriaalit saavat näkyvyyttä ja ne löydetäänavoimet oppimisalustat, oppimateriaalien kuvailun tuki, oppimateriaalien ja oppimistuotosten julkaisun tuki, osaamismerkit, koulutusvientisaavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, tallennus, keskipitkäsäilytys, markkinointi ja viestintä
Oppimateriaalin päivittämisen vaiheOppimateriaalin tekijän oppimateriaalit pysyvät ajantasaisinaoppimateriaalien elinkaaren hallintasaavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, tallennus

3.3.3.7 Opettajan palvelupolku

Opettajalle luvataan, että heitä tuetaan monipuolisen ja luotettavan avoimen oppimisen toteuttamisesta yhteistyössä.

Palvelupolun kohtaToteutuvat arvotErityisesti oppimiseen ja oppimateriaaleihin liittyvät palvelutLäpileikkaavat ja muut palvelut
SuunnitteluvaiheOpettaja saa tukea pedagogisesti laadukkaan opetuksen toteuttamiseenavoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys, oppimateriaalien tekeminen, pedagoginen tuki, avoimet oppimisalustat, oppimisanalytiikan tuki, oppimateriaalien laadun varmistustietosuojan noudattamisen tuki, saavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, avoimen tieteen koulutus, hyvän tieteellisen käytännön tuki, juridinen ja sopimustuki sekä tekijänoikeus- ja lisenssituki
OpetusOpettaja saa työvälineet ja ympäristöt saavutettavan avoimuuden tueksipedagoginen tuki, osaamismerkit, oppimisen arviointi, avoimet oppimisalustattietosuojan noudattamisen tuki, saavutettavuuden ja esteettömyyden tuki, tallennus, keskipitkäsäilytys