Aika: Perjantai 16.9.2016 klo 13-14.30

ACP: https://connect.funet.fi/virta-julkaisu

 

Ohjeita osallistumiseen:

-          Avaa selaimesta ACP-huone: https://connect.funet.fi/virta-julkaisu

-          Kirjaudu sisään vieraana ”As a Guest” (oma nimi +organisaatio)

-          Kommentit/puheenvuorot mieluiten suullisina, tarvittaessa chat-ruutuun

-          Suositellaan kuulokkeiden tms. käyttöä, mikäli aiot käyttää mikrofonia

-          Kaiun/kohinan välttämiseksi mikrofoni mykistettynä muulloin kuin oman puheenvuoron aikana

-          Kokous nauhoitetaan ja nauhoite julkaistaan tällä sivulla.


Osallistujat: 

Fredrik Finnberg, Maaria Klemola CSC, Hanna-Mari Puuska CSC, Raine Rapo CSC,

Anneli Korhonen HAMK, Anne HY VY,  Arja Kokkonen-Metsola VY, Eeva-Maria Suojärvi XAMK, Esa Kaa ? UEF, Hanken-tiimi, Heile Tofferi VSSHP, Helena Haimi TaiY, Hellevi Hakala Metropolia, Ilkka Nokelainen LUT, Inger Måtts-Wikström Arcada, Janne Jämsen Aalto, Jenni Kokko, Juha Aittakumpu OY, Jukka Rantasaari TY, Kaisa Varis Karelia,  Katri Hollo Haaga-Helia, Krister Karlström Arcada, Liisa Hallikainen Lay, Maria Lassila-Merisalo HAMK, Maria von Hertzen Arcada, Marja Pernu Lapin AMK, Mikko Saunamäki Luke, Milja Nevalainen TaiY, Minna Karvonen SeAMK, Raimo Körkkö OY, Riitta Kokko OAMK, Riitta Ruuska JAMK, Saara Savolainen Istekki/PSSHP, Tarja Laakkonen Laurea, Tiina Kenttälä-Koivumäki TAMK, Tiina Suikkanen TY, Tua Hindersson-Söderholm Hanken, Virpi Miettinen OYK, TaY-tiimi

 

Ajankohtaiset asiat

  1. Julkaisutiedonkeruuseminaarin ja KOTA-seminaarin 29.-31.8.2016 kuulumiset
    Keskustellaan erityisesti:

a.) Ammatillisten ja yleistajuisten julkaisujen tietojen laadun parantaminen

Sinikka Luokkasen keskustelualoite:

“Elokuisen julkaisutiedonkeruuseminaarin jälkeen on muutamaankin kertaan tullut vastaan, että julkaisutiedonkeruuta pitää kehittää. Alla on ehdotuksemme perjantaiseen Virta-julkaisuyhteyshenkilökokoukseen liittyen ensimmäiseen asiakohtaan liittyen sekä laadun parantamiseen että tietosisältöjen laajentamiseen.

Opetus‑ ja kulttuuriministeriön julkaisutyyppiluokitus on aikansa tuote, jota on tarkennettu jatkuvasti. Se on esimerkiksi vähitellen avautunut huomioimaan toimitetut blogit sen sijaan, että edellyttäisi E-tyypin julkaisujen olevan ainoastaan painetuissa lehdissä.

Seuraava looginen askel on, että luokka I1, audiovisuaalinen aineisto, hajotetaan ja jaetaan sisällön perusteella muihin luokkiin. Jo nyt taiteelliset audiovisuaaliset aineistot laitetaan julkaisutyyppiluokkaan F. Samalla periaatteella kohdeyleisön perusteella muu audiovisuaalinen aineisto pitäisi jakaa luokkiin A–E. Tutkimustuloksia voidaan esitellä kirjoitetun artikkelin ohella audio‑ tai videomuodossa, mikä palvelisi myös esteettömyyden tarpeita.

Ammattikorkeakoulut saavat julkaisuihin perustuvaa rahoitusta julkaisutyypeistä A–F ja I. Avoimen tutkimuksen periaatteiden mukaisesti kaikista näistä rahoituksen perusteena olevista julkaisuista pitäisi kerätä ja julkaista metatiedot Juulissa.

Julkaisujen metatietojen keruussa perusperiaatteena pitää olla, että asiasta kiinnostunut voi löytää annettujen metatietojen perusteella alkuperäisen julkaisun. Ohjeistuksen yksittäisten pakollisia tietoja koskevien määräysten tulee olla vain tämän periaatteen täydennyksiä. Nyt, kun olemme siirtymässä Virta-tiedonkeruuseen, tietojen tarkistuslogiikkaa on mahdollista tehostaa. Siten julkaisujen metatietojen taso Juulissa saataisiin nousemaan.”

Puuska: A-C –luokilla luokitukset ovat tiukempia, mm. JUFO-taso määritellään. Muilla luokilla ei niin tiukat. Viesti välitetty myös yhteyshenkilölistalle. Tämänkaltaiset aloitteet hyviä käsiteltäväksi yhdessä.

Keskustelu:


b.) VIRTA-julkaisutietopalvelun tietosisällön laajentaminen muihin kuin OKM-tiedonkeruukelpoisiin julkaisuihin

  1. VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus

a.) Tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden vuoden 2015 julkaisutiedonkeruu päättyy 14.9.2016


b.) VIRTA-julkaisutietopalvelun raportit Extra-Vipusessa:

3. Jatkokehitys

a. Uusien organisaatioiden liittyminen: 


b.) Tietojen siirtyminen JUULIin (11/2016)

 

c.) Ammattikorkeakoulujen julkaisusyöttöpalvelu (kevät 2017)

Keskustelu:

a.)   julkaisutietojen keräämiseen ja tarkistamiseen käytettyä työmäärää ja kustannuksia (“tehokkuusparannukset”)

b.)  julkaisutietojen saamista aiempaa ajantasaisemmin organisaation omaan käyttöön (“vaikuttavuusparannukset”)

c.)   jokin muu hyöty?"

Tiedoksi

Seuraavat kokoukset