Aika: pe 14.10.2016 klo 8.30-10.30
Paikka: https://connect.funet.fi/julkaisutiedonkeruu/

Ohjeet osallistumiseen:

 

Kokouksen tallenne: https://connect.funet.fi/p4l6m05thoo/

Aiheet

  1. Kokouksen avaus
  2. Asialistan hyväksyminen
  3. Edellisen kokouksen linjausten hyväksyminen ja ministeriön vastausten tilanne
    1. Maataloustieteenpäivät ja pidennetyt abstraktit (Sirpa Hangasmäki)
      Tarkennettu kysymys: ovatko maataloustieteenpäivien sivuilla julkaistut tekstit artikkeleita vai pidennettyjä abstrakteja
    2. Sähköinen julkaisualusta ja toimituskunta vs. toimittaja (Katri Hollo)
      Linjausluonnoksemme on päätynyt jo OKM:n UKK-sivulle 
  4. Puheenjohtajan vaihtaminen
  5. Käsiteltävät aiheet
    1. VIRTA-julkaisuyhteyshenkilökoiden kokouksen asiat (7.10.2016)
      1. Julkaisu rinnakkaistallennettu tulee pakolliseksi tiedoksi (asia esitelty jo syksyllä 2015)
      2. Julkaisuvuodesta 2017 alkaen
        • Lehden nimi pakollinen julkaisutyypeille D1, E1

          • Ryhmän kanta: Ryhmä kannattaa D1:n osalta. E1-tyyppiset voivat olla myös kirja-artikkeleita, jolloin lehteä ei ole olemassa. Ryhmä esittää, että E1-tyypissä pakollinen olisi emojulkaisun (lehti tai kirja) nimi.
        • Konferenssin vakiintunut nimi pakollinen julkaisutyypille D2 D3

          • Ryhmän kanta: Ryhmä kannattaa
        • Kustantajan nimi pakollinen julkaisutyypeille D2, D4, D5, D6, E2, E3

          • Ryhmän kanta: Ryhmä kannattaa
      3. Julkaisuvuodesta 2018 alkaen
        • Joko ISSN tai ISBN pakollinen julkaisutyypeille D-E
          • Miten sovelletaan kirjoituksiin tietojärjestelmissä ja blogeissa?
          • Ryhmän kanta: Suurin osa ryhmästä vastustaa ISSN- tai ISBN-tunnuksen pakollisuutta D- ja E-luokissa. Pakollisuudessa nähtiin myös hyvää. Konferenssijulkaisujen ja tietojärjestelmissä julkaistujen julkaisujen osalta pakollisuudessa nähtiin ongelmia. Tieteelliset artikkelit, joilta puuttuu ISSN- ja ISBN-tunnus esim. toimittajien unohduksen takia, eivät kuuluisi mihinkään luokkaan.
    2. Konferenssien käsittelyperiaatteiden muutos Julkaisufoorumissa (Anna Ruth)
    3. Elsevierin Procedia-sarjojen kirjaus (Marja-Leena Harjuniemi)
    4. Siirrettiin seuraavaan kokoukseen: Rinnakkaistallennukset ja tieteenalakohtaiset julkaisuarkistot (Yrjö Lappalainen)
    5. Siirrettiin seuraavaan kokoukseen: Pitäisikö itse julkaisun tietolähteenä riittää siihen, mistä vaadittavat tiedot kerätään (Sirpa Hangasmäki)
    6. Siirrettiin seuraavaan kokoukseen: Ilmoitetaanko toimintakertomukset, jos niillä on ISBN-tunnus (Virva Mannberg-Palmu)
      Käsikirjassa todetaan, ettei pelkästään sisäiseen käyttöön tarkoitettuja raportteja ilmoiteta. Ovatko toimintakertomukset tällaisia?  
    7. Siirrettiin seuraavaan kokoukseen: Musiikin julkaisut (Hellevi Hakala/Annika Häyrynen)
      1. Millä dokumentilla tekijän tulee todentaa se, että esityksellä on taiteellisin perustein toimiva ulkopuolinen tilaaja?
        Kysymys liittyy tilanteisiin, joissa julkaisutiedonkeruuseen tarjotaan esityksiä, jotka on pidetty kortteliravintolassa, kyläjuhlissa, kahvilassa tai vastaavissa ei erityisesti live-musiikkiin erikoistuneissa paikoissa. Tässä on mahdollista, että tekijä itse on tarjoutunut ko. paikkaan esittämään omia kappaleitaan saadakseen julkaisun / julkaisuja (vertautuuko silloin omakustanteeseen, joita ei siis hyväksytä tiedonkeruussa). Onko ainut tapa todentaa "tilaus" Teostoon tai vastaavaan tekijänoikeusorgansaatioon tehty esitysilmoitus?
      2. Miten voidaan käytännössä todentaa että sävellyksellä ylittyy teoskynnys, kun pahimmillaan julkaisuksi on tarjottu 12 tahdin (ts. eritäin lyhyt) sävellystä eikä julkaisuilmoituksen tarkastajalla ole muusikkokoulutusta että voisi omalla osaamisellaan tämän määrittää. Riittääkö Teostoon tai vastaavaan organisaatioon tehty teosilmoitus todisteeksi tästä?
      3. Miten toimia sellaisten esitysten kanssa, joiden todentamiseksi ainut dokumentti on esityspaikan FB-sivuille päivitetty kuva itse esitystapahtumasta (mutta ei löydy mitään ennakkoilmoittelua / mainostamista tulevasta tapahtumasta) tai että tämä todistuskappale on esittäjän omilla FB sivuilla. Mielestäni näitä ei tule hyväksyä, sillä julkiseksi saattamiseen liittyy ennakkomainostaminen, jotta potentiaalinen yleisö löytää paikalle esitykseen.
      4. OKM:n ohjeissa määritellään musiikin osalta esim. seuraavia elementtejä, joiden perusteella voi tehdä julkaisusta ilmoituksen tiedonkeruuseen:

        • sävellys 

        • sovitus

        • esiintyjä erillisesti tuotetussa tallenteessa (muu kuin konsertin tai vastaavan dokumentaatio), kuvaile

        • musiikkiteoksen sanoitus tai sanoituksen käännös

          Miten tulee tulkita julkaisuna CD-tallenne kun sama henkilö on säveltänyt julkaisuun osan kappaleista (jotka julkaistaan levyllä 1. kertaa), sovittanut joitakin muita kappaleita ehkä myös sanoittanut ja lisäksi soittaa joillakin kappaleilla? Onko tämä saman valmistelutyön tuloksena syntynyt 1 julkaisu vai voiko näistä kaikista yksittäisistä sävellyksistä, sovituksista ja sanoituksista (jos kohdistuvat eri kappaleisiin) tehdä oman julkaisun.
          Saman tyyppisiä yhdistelmiä voi olla myös konserttitilanteissa. Tekijä voi olla siinä säveltäjän, esiintyjän, musiikin johtajan ja taiteellisen johtamaisen/ tuottamisen roolissa.

  6. Muut asiat
    1. Tiedoksi: TUHA-tietomallityöryhmän määrittelemät tutkimuksen käsitteet.
      Kuka tahansa voi tulla mukaan ryhmän toimintaan
  7. Seuraavan kokouksen ajankohta
  8. Kokouksen päättäminen