s

Tiedonkeruun käsikirja 2018 on lukittu.

2.1.2019 Päivitetty yliopistojen ammattinimikekoodistoon viittaava linkki.



4.2.8 Rekrytointitiedonkeruu


Tiedonkeruulomake YO-8A-rekrytointi-haun-tiedot-2018:


Tiedonkeruulomake YO-8B-rekrytointi-valitun-tiedot-2018:




Mallitiedostot täällä

Rekrytointitiedonkeruun tausta

Korkeakoulujen opiskelijat ja henkilöstö ovat korkeakoulujen tärkein voimavara, sillä korkeakouluissa tehtävä opetus- ja tutkimustyö on erittäin henkilöintensiivistä. Uusien opiskelijoiden ja henkilöiden rekrytointi ovat tärkeimpiä päätöksiä mitä korkeakoulut tekevät. Korkeakoulujen tekemistä henkilöstörekrytoinneista on kansallisella tasolla olemassa hyvin vähän vertailutietoa. Tästä syystä OKM lisäsi vuodesta 2018 lähtien rekrytointikyselyn osaksi vuosittaisia tiedonkeruitaan (alkaen vuonna 2017 tehdyistä rekrytoinneista). OKM:n rekrytointikysely koskee yliopistojen tutkijanuraportaille II-IV sekä ammattikorkeakoulujen opetushenkilökuntaan ja tki-henkilöstöön tehtäviä rekrytointeja. Kerättävät tiedot auttavat myös seuraamaan EU-tasolla sovittujen tutkijoiden rekrytointeja koskevien periaatteiden toteutumista.

Rekrytointitiedonkeruun tietoja tullaan käyttämään taustamateriaalina OKM:n korkeakoulujen ja tutkimusjärjestelmän ohjauksessa muun olemassa olevan materiaalin rinnalla. Rekrytointitiedonkeruu tuottaa mm. seuraavia tietoja:

- Volyymitiedon korkeakouluihin haku- ja kutsumenettelyn kautta rekrytoiduista henkilöistä sekä näiden sukupuoli-, tieteenala- ja kansalaisuusjakaumasta.

- Tietoja korkeakoulujen vetovoimasta, ottaen huomioon, että pelkästään hakijoiden suuri määrä ei ole onnistuneen rekrytoinnin kriteeri.

- Tietoja henkilöiden urakierrosta tutkimusjärjestelmän eri sektoreilla. Aiemmasta ohjeistuksesta poiketen, rekrytointitiedonkeruu tullaan toteuttamaan yhdessä vaiheessa.

Vuonna 2019 kerätään tiedot vuonna 2018 tapahtuneista rekrytoinneista.


Nykyinen henkilöstötiedonkeruu ja rekrytointitiedonkeruu

OKM kerää korkeakouluilta tiedot henkilöstöstä henkilötunnustasolla (henkilötyövuosien määrä). Tiedonkeruun ulottuvuuksia ovat mm. tehtäväjaottelu, tutkijanuraporras (yliopistot), taustakoulutus, ikä, kansalaisuus, palvelussuhteen tyyppi, koulutusala sekä tieteenala. Korkeakoulukentän välisiä henkilöstön siirtymiä on mahdollista analysoida henkilötunnuksien kautta. Tiedonkeruu ei sisällä tietoja henkilöiden aiemmasta työhistoriasta eikä rekrytointiprosessista. Näitä tietoja on tarkoitus kerätä OKM:n rekrytointitiedonkeruussa. Henkilöstötiedonkeruussa kerättyjä henkilön taustatietoja voidaan hyödyntää rekrytointitiedonkeruussa henkilönumeron kautta.


Rekrytointitiedonkeruun rajaus

Tiedonkeruun osalta rekrytoinnit voidaan jakaa viiteen ryhmään:

1. Rekrytointi julkisen hakumenettelyn kautta

2. Rekrytointi kutsumenettelyn kautta, yliopistolain §33 toisen momentin mukaan. Koskee vain yliopistoja.

3. Rekrytointi ilman hakumenettelyä, henkilön edellinen työsuhde ei ole ollut ko. korkeakouluun. Palvelussuhdejaksojen pituus 6 kk tai enemmän.

4. Rekrytointi ilman hakumenettelyä, henkilön edellinen työsuhde ollut samassa korkeakoulussa. Tai rekrytoinnit alle 6 kk pituisiin palvelussuhteisiin ilman hakumenettelyä.

5. Yt-menettelyihin liittyvät sisäiset haut

Rekrytointitiedonkeruu koskee ryhmien 1 ja 2 mukaisia hakuja. Kutsumenettelyhauissa hakijoiden määrää koskevat tiedot jätetään tyhjäksi.

Kutsumenettelyksi luetaan myös henkilöiden työsuhteen vakinaistaminen tietyn ajanjakson jälkeen asiantuntijalausuntojen pohjalta. Sen sijaan akatemiaprofessoreiden tai akatemiatutkijoiden valitsemista ei tiedonkeruussa rinnasteta kutsumenettelyyn, eikä Akatemian virkoja huomoida rekrytointitiedonkeruussa. Vastaava koskee myös ERC-paikkoja.

Ryhmän 3 mukaisista uusista rekrytoinneista tiedot päätellään OKM:n henkilöstötiedonkeruun tiedoista. Ryhmään lasketaan kuuluvaksi ne, joilla A) ei ole edellisenä tilastovuonna ollut ko. korkeakouluun palvelussuhdetta ja B) henkilöstötiedonkeruussa henkilölle on kahden vuoden aikana (tilastovuosi + sitä seuraava vuosi) merkitty 6 tai enemmän henkilötyökuukautta. Tiedot poimitaan suoraan jo olemassa olevan OKM:n henkilöstötiedonkeruun aineistoista.

Ryhmien 4 ja 5 tietoja ei huomioida rekrytointitiedonkeruussa, eikä rekrytointeja koskevissa tilastoinneissa. Tiedonkeruu ei myöskään ainakaan alkuvaiheessa koske yliopistojen tenure-track järjestelmän mukaisia tehtävänsiirtoja. Tiedonkeruun päätarkoitus on kerätä tietojen henkilöiden taustoista ja rekrytointiprosessista heidän tulleessaan korkeakouluun. Tenure-track -järjestelmän sisällä tapahtuvien siirtojen analysointi vaatisi toisenlaista tietopohjaa. Yliopistojen osalta tiedot kerätään kaikista II-IV tutkijanuraportaalle sijoitettujen tehtävien rekrytoinneista. Ammattikorkeakoulujen osalta tiedot kerätään kaikista opetushenkilökuntaan ja tki-henkilöstöön tehtävistä rekrytoinneista. Tiedonkeruu koskee vain korkeakouluun palvelussuhteeseen tulevia henkilöstä. Mikäli henkilö työskentelee henkilökohtaisen apurahan turvin, eikä hän ole palvelussuhteessa korkeakouluun, ei hänen rekrytointinsa kuulu tiedonkeruun piiriin.

Hausta kerättävät tiedot kerätään ja tilastoidaan sen vuoden mukaan, jolloin haun hakuaika päättyi. Mikäli haun perusteella ei valittu ketään henkilöä, ko. hausta ei merkitä tietoja.  Jos yhdessä hakuilmoituksessa on useampi paikka haussa, tieto raportoidaan hakukohtaisesti, ei paikkakohtaisesti.


Tiedonkeruun aikataulu

Ensimmäisen kerran tiedot kerättiin vuonna 2017 päättyneistä hauista. Tiedonkeruu koostuu kahdesta lomakkeesta (hakuun liittyvät tiedot ja valitun henkilön tiedot). Valitun henkilön tiedot voidaan toimittaa eri tiedonkeruuvuonna kuin hakuun liittyvät tiedot. Tiedonkeruu tapahtuu vuosittain helmikuun viimeisellä viikolla.


Kerättävät tiedot

Rekrytointitiedonkeruu koostuu kolmesta osasta: 1. Hakuun liittyvät tiedot; 2. Tehtävään valitun pohjatiedot; 3. Tiedot tehtävään valitun aiemmasta työskentelystä. Hakuun liittyvät tiedot voidaan toimittaa aiempana tiedonkeruuvuonna kuin tiedot tehtävään valitusta. Tiedot yhdistetään hakunumeron perusteella. Tehtävän luonnetta kuvaavat tiedot kerätään täytetyn tehtävän mukaan. Kaikki kerättävät tiedot ovat kooditettuja tai lukumääriä (tiedonkeruussa ei ole avovastauksia). Mikäli kerättävästä tiedosta ei ole tietoa, jätetään se tyhjäksi. Osa valitun henkilön taustatiedoista on mahdollista saada OKM:n henkilöstötiedonkeruusta ja Virta-opintotietopalvelusta.


4.2.8.1 Hakuun liittyvät tiedot

4.2.8.1.1 Korkeakoulu

Kuvaus

Tilastokeskuksen oppilaitosluokituksen mukainen 5-numeroinen arvo, esim. 02469 (Karelia-ammattikorkeakoulu). Huom! Tieto hyväksytään myös numeromuodossa tallennettuna, eli ilman etunollaa (esimerkki näin ollen muodossa 2469). Koodisto on luvussa 7.1.

Tiedon muoto

Tilastokeskuksen 5-numeroinen oppilaitostunnus, ks. luku 7.1.


4.2.8.1.2 Tilastovuosi

Kuvaus

Tiedonkeruuvuoden tilastovuosi

Tiedon muoto

Vuosiluku


4.2.8.1.3 Hakunumero

Kuvaus

Hakunumeroa käytetään linkitykseen valitun taustatietoihin (ks. Tehtävään valitun pohjatiedot). Hakunumero on pakollinen tieto. Numero toimitetaan myös sellaisista hauista, joilla sitä ei välttämättä automaattisesti ole (kutsuhaku). Huom. numeron on oltava yksilöivä.

Tiedon muoto

Hakunumero voi olla mikä tahansa korkeakoulun määrittämä uniikki merkkijono.


4.2.8.1.4 Kutsuhaku

Kuvaus

Jos kyse on kutsuhausta, kohdat 6-11 jätetään tyhjiksi.

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

Koodi             Selite

0                    Ei
1                    Kyllä


4.2.8.1.5 Yhteisprofessuuri

Kuvaus

Tieto siitä, onko haettavana oleva tehtävä yhteinen toisen organisaation kanssa. Tieto koskee vain yliopistojen yhteisprofessuureja.


Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

0    ei

1    kyllä


4.2.8.1.6 Haun kansainvälisyys

Kuvaus

Tieto siitä, onko haku julistettu haettavaksi vain Suomessa vai lisäksi myös kansainvälisesti. Kansainvälinen haku tarkoittaa, että tehtävästä on vieraskielinen hakuilmoitus. Vieraskielisyyttä tarkastellaan yliopistojen osalta suhteessa yliopistolain § 11:ssa mainittuihin kieliin ja ammattikorkeakoulujen osalta toimiluvan opetus- ja tutkintokieliin.

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

Koodi             Selite

0                    Haku julistettu haettavaksi Suomessa

1                    Haku julistettu haettavaksi kansainvälisesti


4.2.8.1.7 Hakijat sukupuolittain eroteltuna

Kuvaus

Hakijoihin sisällytetään kaikki hakijat, epäkelpoisia hakijoita ei poisteta. Jokainen sukupuoli ja siihen liittyvä hakijoiden määrä esitetään omalla rivillään tiedonkeruulomakkeessa. Ks. Ohjeet haun tiedot -lomakkeen täyttämiseen.

Tiedon muoto

Henkilön sukupuoli

1 = mies

2 = nainen

9 = ei tietoa


4.2.8.1.8 Hakijoiden kansalaisuus

Kuvaus

Onko hakijan kansalaisuus Suomi vai muu

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

Koodi             Selite

0                    kansalaisuus Suomi

1                    kansalaisuus muu


4.2.8.1.9 Kansalaisuudeltaan ei-suomalaisten hakijoiden maanosa

Kuvaus

Ei-suomalaisten hakijoiden maanosat. Jos kansalaisuus on Suomi, tietoa ei täytetä. Jokainen maanosa ja siihen liittyvä hakijoiden määrä esitetään omalla rivillään tiedonkeruulomakkeessa. Ks. Ohjeet haun tiedot -lomakkeen täyttämiseen.

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo

1 Eurooppa

2 Pohjois-Amerikka*

3 Latinalainen Amerikka ja Karibia*

4 Amerikka*

5 Afrikka

6 Aasia

7 Oseania

8 Antarktis

*Tieto annetaan sillä tarkkuudella kuin se on lähdejärjestelmästä saatavissa. Jos lähdejärjestelmästä on saatavissa luokittelu Pohjois-Amerikka - Etelä-Amerikka, mennään näiden koodien mukaan; jos erottelu ei ole mahdollinen, valitaan 4 Amerikka.


4.2.8.1.10 Hakijoiden määrä

Kuvaus

Hakijoiden määrä riveittäin. Jokaisella rivillä esitetään yksi hakijoiden sukupuoli - hakijoiden maanosa -yhdistelmä. Kenttään merkitään sillä rivillä esitetyllä kombinatiolla olevien hakijoiden määrä. Ks. Ohjeet haun tiedot -lomakkeen täyttämiseen.

Tiedon muoto

Lukumäärä


4.2.8.1.11 Hakijoiden määrä yhteensä haussa

Kuvaus

Hakijoiden kokonaismäärä. Hakijoihin sisällytetään kaikki hakijat, epäkelpoisia hakijoita ei poisteta.

Tiedon muoto

Lukumäärä


Ohjeet haun tiedot -lomakkeen täyttämiseen

Klikkaa kuva isommaksi.

4.2.8.2 Tehtävään valitun pohjatiedot


4.2.8.2.1 Korkeakoulu

Kuvaus

Tilastokeskuksen oppilaitosluokituksen mukainen 5-numeroinen arvo, esim. 02469 (Karelia-ammattikorkeakoulu). Huom! Tieto hyväksytään myös numeromuodossa tallennettuna, eli ilman etunollaa (esimerkki näin ollen muodossa 2469). Koodisto on luvussa 7.1.

Tiedon muoto

Tilastokeskuksen 5-numeroinen oppilaitostunnus, ks. luku 7.1.


4.2.8.2.2 Tilastovuosi

Kuvaus

Tiedonkeruuvuoden tilastovuosi

Tiedon muoto

Vuosiluku


4.2.8.2.3 Hakunumero

Kuvaus

Hakunumero on korkeakoulun määrittämä hakunumero haulle. Hakunumeron avulla tiedot voidaan linkittää haun tietoihin. Hakunumero on pakollinen tieto. Numero toimitetaan myös sellaisista hauista, joilla sitä ei välttämättä automaattisesti ole (kutsuhaku). Huom. numeron on oltava yksilöivä.

Tiedon muoto

Hakunumero voi olla mikä tahansa korkeakoulun määrittämä uniikki merkkijono.


4.2.8.2.4 Sopimusnumero

Kuvaus

Sopimusnumero. Yhdellä henkilötunnuksella voi olla useampi sopimus. Sopimusnumerolla voidaan erotella työntekijöiden eri sopimuksista koostuvaa työhistoriaa.

Tiedon muoto

Merkkijono. Vastattava henkilöstötiedonkeruussa kerättävää sopimusnumeroa (kenttä 4.2.1.23).


4.2.8.2.5 Henkilönumero

Kuvaus

Henkilön korkeakoulukohtainen muuttumaton henkilönumero.

Tiedon muoto

Korkeakoulun oman koodiston mukainen arvo.



4.2.8.2.6 Nimike

Kuvaus

Tiedonkeruussa käytetään EK:n / Sivistystyönantajat ry:n ylläpitämää ammattinimikekoodistoa. Koodisto pohjautuu Valtiokonttorin nimikekoodistolle.

Tiedon muoto

Nimikkeen 5-numeroinen ammattikoodi seuraavan koodiston mukaan:

https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2018/12/yliopistojen_ammattinimikekoodisto.pdf

(yläsivu: https://www.sivista.fi/tyosuhdeasiat/tyoehtosopimukset-ja-palkkataulukot/yliopistot-ja-harjoittelukoulut/yliopistojen-ammattinimikekoodisto/)




4.2.8.2.7 Tutkijanuraporras

Kuvaus

Mille tutkijanuraportaalle valittu henkilö sijoitetaan (II, III, IV).

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

Koodi    Selite

2           II porras          (esim. tutkijatohtori)

3           III porras         (esim. yliopistonlehtori)

4           IV porras         (esim. professori, tutkimusjohtaja)


4.2.8.2.8 Nimitystapa

Kuvaus

Onko henkilö valittu vakinaiseen vai määräaikaiseen tehtävään ja onko kyseessä kokoaikainen vai osa-aikainen työsuhde.

Tiedon muoto

Seuraavan koodiston mukainen 1-numeroinen arvo:

1    vakinainen kokoaikainen

2    vakinainen osa-aikainen

3    määräaikainen kokoaikainen

4    määräaikainen osa-aikainen


4.2.8.2.9 Tohtorintutkinnon suoritusvuosi

Kuvaus

Tohtorintutkinnon suoritusvuosi on pakollinen tieto, mikäli henkilö on suorittanut tohtorintutkinnon ennen vuotta 2000 tai se on suoritettu ulkomailla. Jos tutkinto on suoritettu vuoden 2000 jälkeen Suomessa, tiedot poimitaan VIRTA-tietovarannosta. Jos henkilöllä on useita tohtorintutkintoja, huomioidaan tuorein.

Tiedon muoto

Vuosiluku


4.2.8.2.10 Tohtorintutkinnon suoritusmaa

Kuvaus

Tohtorintutkinnon suoritusmaa on pakollinen tieto, mikäli henkilö on suorittanut tohtorintutkinnon ennen vuotta 2000 tai se on suoritettu ulkomailla. Jos tutkinto on suoritettu vuoden 2000 jälkeen Suomessa, tiedot poimitaan VIRTA-tietovarannosta. Jos henkilöllä on useita tohtorintutkintoja, huomioidaan tuorein.

Tiedon muoto

Tilastokeskuksen valtiot ja maat 2012 -luokituksen mukainen 3-numeroinen arvo, esim. 056 (Belgia).

https://www.tilastokeskus.fi/meta/luokitukset/valtio/001-2012/index.html

Kosovo: koodi 997.


4.2.8.2.11 Tohtorintutkinnon suorittamisyliopisto

Kuvaus

Tohtorintutkinnon suorittamisyliopisto on pakollinen tieto, mikäli henkilö on suorittanut tohtorintutkinnon ennen vuotta 2000 Suomessa. Jos tutkinto on suoritettu vuoden 2000 jälkeen Suomessa, tiedot poimitaan VIRTA-tietovarannosta. Jos henkilöllä on useita tohtorintutkintoja, huomioidaan tuorein. Jos tohtorintutkinto on suoritettu ulkomailla, yliopistotietoa ei kerätä.

Tiedon muoto

Korkeakoulujen oppilaitosnumerot

Jos tutkinto on suoritettu vanhassa organisaatiossa käytetään nykyisen organisaation koodia (esim. suoritus Sibelius-Akatemiassa v. 1999 → Taideyliopiston koodi)




4.2.8.3 OKM:n henkilöstötiedonkeruussa poimittavat tiedot

Rekrytointitiedonkeruun lisäksi henkilöstötiedonkeruussa kerätään henkilötunnuksen pohjalta seuraavat tiedot:

  • Valitun henkilön tehtävän pääasiallinen tieteenala (se tieteenala, jolle henkilölle on merkitty tilastointivuonna eniten henkilötyövuosia)
  • Valitun henkilön ikä, sukupuoli, kansalaisuus, suoritettu korkein tutkinto, äidinkieli.

Huom. OKM:n henkilöstötiedonkeruussa kerätään myös tiedot henkilön tutkijanuraportaasta ja tehtäväryhmästä sekä tehtävän luonteesta (vakituinen, määräaikainen). Ko. tiedot kerätään myös rekrytointitiedonkeruussa erikseen, koska henkilöstötiedonkeruussa voi olla tietoja myös ko. henkilön aiemmista palvelussuhdejaksoista.


4.2.8.4 Tiedot tehtävään valitun henkilön aiemmasta työskentelystä

Tiedot valitun henkilön aiemmasta työskentelystä kerätään pääasiallisesti suoraan henkilöiltä itseltään, ei CV:n perusteella (CV-tietojen monitulkintaisuuden takia). Tiedonkeruussa hyödynnetään CSC:n ARVO-alustaa, jossa henkilö täyttää tiedot. Korkeakoulu välittää linkin tiedonkeruuseen rekrytointitiedonkeruun piiriin kuuluville ja yhdistää tiedot valitun henkilön pohjatietoihin. Aiemmalla työskentelyllä tarkoitetaan bruttotyöskentelyaikaa. Osa-aikainen työskentely huomioidaan koko ajalta jona palvelussuhde on ollut voimassa. Apurahalla tehty tutkimustyö huomioidaan, jos henkilöllä on ollut tutkijasopimus korkeakoulun kanssa.
Korkeakoulu lataa vastaukset csv-tiedostona ARVO-järjestelmästä, tarkistaa, että tiedosto on ok ja toimittaa tiedoston KOTAan.

Ohjeet csv-tiedoston lataamiseen ARVO-järjestelmästä

Korkeakoulujen ARVO-vastuukäyttäjä saa ladattua KOTAan toimitettavan csv-tiedoston seuraavalla tavalla.

  1. Valitse Raportit-välilehti
  2. Valitse CSV-välilehti
  3. Etsi oikea kysely (huom. jaottelu julkaisut - suljetut kyselyt)
  4. Valitse kysely ja valitse vaihtoehto Muodosta CSV-vastauksittain


A) Tiedot kerätty manuaalilinkeillä:

Tiedoston pitäisi olla suoraan mallitiedoston mukainen. Tarkista tämä ja voit palauttaa tiedoston sellaisenaan KOTAan.

Huom. Kysymysryhmä - sarake saattaa olla tyhjä, mutta tämä ei haittaa.

HUOM! Arvon csv-tiedoston muoto on muuttunut 31.5. ja kenttien Vastaajatunnus ja Henkilönumero väliin on tullut Vastausaika. Tämä sarake jätetään myös csv-tiedostoon, sillä KOTA-lataajaa on muutettu siten, että se huomioi ko. sarakkeen. (Vuoden 2017 keruussa sarake piti poistaa).


B) Tiedot kerätty Haka-kirjautumisella

Tiedoston pitäisi olla suoraan mallitiedoston mukainen. Tarkista, ettei henkilönumero sarakkeessa ole ePPN-tunnistetta (tunnus@org. fi). Korvaa ePPN tarvittaessa kyseisen vastaajan henkilönumerolla. Tarkista tiedot myös muilta osin ja lataa tiedosto KOTAan.

Huom. Kysymysryhmä - sarake saattaa olla tyhjä, mutta tämä ei haittaa.

HUOM! Arvon csv-tiedoston muoto on muuttunut 31.5. ja kenttien Vastaajatunnus ja Henkilönumero väliin on tullut Vastausaika. Tämä sarake jätetään myös csv-tiedostoon, sillä KOTA-lataajaa on muutettu siten, että se huomioi ko. sarakkeen. (Vuoden 2017 keruussa sarake piti poistaa).