Synergiaryhmän toiminnan muodot

Synergiaryhmän puheenjohtajana toimi vuonna 2024 Tessaliina Iltanen Turun ammattikorkeakoulusta ja varapuheenjohtajana Lotta Lassila Taideyliopistosta. CSC tukee Synergiaryhmän toimintaa osana Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkimia arkkitehtuuripalveluita. CSC:n fasilitointitiimissä ovat olleet keskeisesti mukana Henna Toivola, Iina Mäkelä ja Elena Iiskola.

Synergiaryhmä kokoontui vuonna 2024 seitsemään etäkokoukseen ja kahteen lähitoteutuksena pidettyyn työpajaan. Molemmat työpajoista pidettiin Taideyliopiston tiloissa Helsingissä, keväällä Musiikkitalossa ja syksyllä Teatterikorkeakoulun tiloissa. Etäkokoukset järjestettiin Zoom-verkkokokoustyökalulla.

  • Etäkokous 6.2.
  • Etäkokous 5.3. 
  • Etäkokous 9.4.
  • Työpaja 7.5.
  • Etäkokous 11.6.
  • Etäkokous 13.9.
  • Etäkokous 8.10.
  • Työpaja 20.11.
  • Etäkokous 12.12.

Synergiaryhmän etäkokouksiin osallistui edustajia keskimäärin 20 korkeakoulusta ja osallistujamäärät kokouksissa sekä työpajoissa sijoittuivat 30-40 osallistujan välille. 

Synergiaryhmän sisäiset vuonna 2024 toiminnassa olleet työryhmät:

  • Synergian työryhmä - OPH:n oppijanumeropalvelu (toiminta-aika 1-3/2024)
  • Oppijanumero-työryhmä (toiminta-aika 9/2024-)
  • RIPA-ryhmä (toiminta-aika 9/2024-)

Toiminta vuonna 2024

Vuoden 2024 toiminnassa keskeisinä aihealueina olivat OPI-viitearkkitehtuurityön edistymisen tukeminen ja seuranta, oppijanumeroon liittyvän työn edistäminen, sanasto- ja terminologiatyön seuraaminen sekä korkeakoulujen Digivisio-hankkeen seuraaminen sekä yhteisten palveluiden ja liittymien seuranta ja hyvien käytänteiden jakaminen. Läpäisevänä teemana Synergiaryhmän toiminnassa on edelleen ollut yhteentoimivuuden edistäminen korkeakouluissa.

Keskeiset seurattavat aiheet:

  • Digivisio-hankkeen seuraaminen ja yhteistyön muotojen tunnistaminen
    • Digivision työtä seurattiin vuoden aikana useammassa kokouksessa eri teemojen kautta. Digivision yleisenä teemana vuonna 2024 oli laajemman kokonaiskuvan tärkeyden esiintuominen yhteentoimivuuden näkökulmasta. Tärkeimpänä yksittäisenä seurattavana asiana oli OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyö, jonka toteutumisesta Digivisio vastasi. Digivision osalta alustuspuheenvuoroja pidettiin vuoden aikana teemaryhmät korvanneista ydinryhmistä, arkkitehtuuriperiaatteista, terminologiatyöstä, osaamisen kuvaustiedoista, pilottivaiheesta ja korkeakoulujen kokemuksista sekä luokittelutietojen yhdenmukaistamisesta.  
    • VIRTA-Digivisio esiselvitystyö sai jatkoa ja sen loppuraportti tuotiin tiedoksiantona Synergiaryhmän kokoukseen lokakuussa. Loppuraportti löytyy https://wiki.eduuni.fi/x/53f1F.
  • OPI-viitearkkitehtuurityö
    • Digivisio otti vastuun OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyöstä vuonna 2024. Pohjana tälle työlle toimi syksyllä 2023 toteutettu esiselvitystyö, jossa Synergiaryhmästä koottu iskuryhmä oli merkittävässä roolissa. Päivitystyölle laadittiin projektisuunnitelma ja siitä vetovastuun ottivat Antti Laitinen Jyväskylän yliopistosta ja Sari Mattinen Lapin ammattikorkeakoulusta yhdessä Digivision kanssa. Synergiaryhmän puolelta päivitystyöhön osallistuivat aiemmasta iskuryhmästä tutut henkilöt, lisäksi edustusta oli myös projektin ohjausryhmässä. OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyötä toteutettiin syksyn 2024 aikana tiukan aikataulun puitteissa ja lopputulemaa esiteltiin vuoden viimeisessä kokouksessa. Päivitystyötä tehtiin OPI 2.0 -version pohjalta selkeyttäen ja laajentaen kokonaisuutta. Tiukan aikataulun takia esimerkiksi esitykset hallintamallista ja rahoituksesta siirtyivät vuodelle 2025.
    • OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyö jatkuu vuoden 2025 puolella siten, että esittely- ja kommenttikierros toteutetaan alkuvuodesta 2025 tärkeimmille sidosryhmille kuten Synergiaryhmä ja KOOTuki. 
  • Automatiikka

Vuoden aikana toimineet työryhmät:

  • Synergian työryhmä - OPH:n oppijanumeropalvelu 
    • Synergiaryhmä sai tehtävänannon KOOTuen kokouksessa 27.11.2023 liittyen oppijanumeron käsittelyperusteisiin. Tehtävänä oli valmistella esitys siitä, mitä tietoja, mille henkilöryhmille ja millä käsittelyperusteella oppijanumeropalvelusta siirrettäisiin korkeakouluille. Esitys tuli luovuttaa KOOTuki-ryhmälle viimeistään maaliskuussa. Kimmo Rautio CSC:ltä esitteli työryhmän esitystä Synergiaryhmän kokouksessa 5.3. ja 9.4. sekä KOOTuen kokouksessa 29.4. https://wiki.eduuni.fi/x/5yLTGQ.
  • Oppijanumero-työryhmä
    • Oppijanumero-työryhmä kokoontui kolme kertaa syksyn aikana. Työryhmän tavoitteena on löytää ratkaisuja käytöännön ongelmiin liittyen oppijanumeroihin. 

RIPA-ryhmä

Työryhmä perustettiin Synergiaryhmän syyskuun kokouksessa Ristiinopiskelun muutoshallinta ja kehittämisryhmän aloitteesta. Työryhmän toimeksiantona on käsitellä ristiinopiskelupalvelussa esiin nousseita haasteita ja muodostaa ehdotus yhteisistä periaatteista opiskeluoikeuden tilan käsittelyyn. Työryhmä kokoontui syksyllä neljä kertaa. Työskentelyn tuloksena syntyi ehdotus ristiinopiskelun palveluväylän kehitykseen. Ehdotus välitettiin OHA-  ja AMK-OHA-verkostojen tarkasteltavaksi.

Muita aiheita

Synergiaryhmän vuoden 2024 yksi painopistealue oli opintohallinnon digitalisaation edistäminen ja yhteisten toimintatapojen vahvistaminen. Tätä teemaa edistettiin kuulemalla korkeakoulujen esimerkkejä robotiikan hyödyntämisestä opintoasiainpalveluissa. Esimerkkeinä toimivat Taideyliopiston case ohjelmistorobotti Opintopolun ja Moodlen välillä sekä Peppi -tietojen validointi – Validointirobotiikka -projekti Laurea-ammattikorkeakoulusta. 

Vuonna 2024 järjestettiin kaksi työpajaa, jotka molemmat pidettiin Taideyliopiston tiloissa Helsingissä. Toukokuun työpajan aiheina olivat Digivision terminologiatyö ja oppijanumeron käyttö korkeakouluissa https://wiki.eduuni.fi/x/oCTTGQ. Syksyn työpaja pidettiin perinteisesti marraskuussa ja koko työpaja oli omistettu OPI-viitearkkitehtuuripäivitystyölle https://wiki.eduuni.fi/x/UP6hH. Jälleen kerran työpajat osoittautuivat arvokkaiksi tapaamisiksi ja edistivät käsiteltyjä asioita tehokkaasti.  

Vuoden aikana Synergiaryhmässä käsiteltiin lisäksi mm. OKSA-sanastotyötä, opiskelijavalinnat, sähköistä arkistointi opintohallinnon näkökulmasta, EMREX, ristiinopiskeluun liittyvät opiskeluoikeuden tilat, robotiikan hyödyntäminen opintoasiainpalveluissa sekä OPH:n ajankohtaiset asiat. Jokaisessa kokouksessa on ollut myös ajankohtaiskatsauksia eri palveluihin ja hankkeisiin, kuten Korkeakoulujen oppijan tietovirtojen kehittämisen jatkoselvitys, RIPA ja verkostoyhteyshenkilöt, OILI ja MITKO. 

  • No labels