- Created by Hanna-Mari Puuska, last updated by Sonja Sipponen on Feb 07, 2025 3 minute read
Tutkimustietovarannon tiedot avattiin selattavaksi 9.6.2020 julkaistussa portaalissa sivulla Tiedejatutkimus.fi. Portaalissa Suomessa tehdyn tutkimuksen kuvailutietoja voi tarkastella eri näkökulmista erilaisilla rajauksilla ja siirtyä helposti tiedon lähteille.
Tiedot avattiin ladattavaksi koneluettavassa muodossa REST-rajapinnan kautta 29.3.2023. Tietojen hyödyntämisen rajapinnasta mahdollistaa 1.1.2022 voimaantullut laki tutkimustietovarannosta. Rajapinnan käyttö edellyttää tutkimustietovarannon rekisterinpitäjän opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyntää. Käyttöoikeuden saavat tutkimustoimijat, jotka tarvitsevat tietoja niiden lakisääteisten tai säätiön säännöissä määrättyjen tutkimukseen liittyvien tehtävien suorittamista varten. Jatkossa Tutkijan tiedot -työkalua käyttävät henkilöt voivat luovuttaa omalla suostumuksellaan tietoja myös muille kuin tutkimustoimijoille.
Rajapinnan toiminnalisuuksia rakennetaan osissa. Ensimmäisessä vaiheessa on mahdollista tutkimustietovarannon tietojen lukeminen. Mahdollisesti rajapinnasta kehitetään myöhemmin kaksisuuntainen, jolloin organisaatiot voivat tuoda osan tietokokonaisuuksista rajapinnan kautta tutkimustietovarantoon.
Kaikissa kysymyksissä ja rajapinnan käyttöoikeutta tarvitessasi ole yhteydessä tutkimustietovarantotiimiin: tiedejatutkimus@csc.fi
Lukurajapinta
Tietojen saatavuus
Rahoitushakujen tiedot ovat kaikkien käytettävissä.
Tutkimustoimijat voivat halutessaan ladata muita tutkimustietovarannon tietoja rajapinnasta. Sen avaamiseksi OKM tarvitsee tiedoksi sekä tietojen käyttötarkoituksen tai käyttötarkoitukset että tutkimustoimijan lakisääteisen tai säätiön säännöissä määrätyn tehtävän, johon tietojen käyttö perustuu.
Tutkimustoimija saa käyttöönsä kaikki tai osan seuraavista tietokokonaisuuksista: julkaisut, tutkimusaineistot, tutkimusinfrastruktuurit, tutkimustoimijat ja rahoituspäätökset. Tutkijan omat tiedot (ns. profiilitiedot ja tutkimusaktiviteetit) saa ladattua, jos tutkija on antanut suostumuksensa niiden luovuttamiseen tutkimustietovarannon rajapinnan kautta. Tutkija antaa suostumuksensa Tutkijan tiedot tutkimustietovarannossa -työkalussa organisaatiokohtaisesti tiettyyn käyttötarkoitukseen.
Lukurajapinnan ensimmäisen version (29.3.2023) kautta haettavissa ovat tiedot
- julkaisuista,
- tutkimusaineistoista,
- rahoituspäätöksistä, ja
- rahoitushauista
Rajapintaa kehitetään edelleen ja uusia tietokokonaisuuksia asetetaan tarjolle ensimmäisen version julkaisun jälkeen.
Tiedot ovat saatavissa JSON-muodossa rajapinnasta haettuna. Tiedot noudattavat tutkimustietovarannon tietomallia ja käytössä olevia koodistoja. Esimerkkejä rajapinnan palauttamista tiedoista on saatavilla Swagger-dokumentaatiossa: https://research.fi/api/rest/swagger/index.htm
Rajapinnan käyttöön on tuotettu ohjeita ja esimerkkejä: https://wiki.eduuni.fi/x/PA6XE.
Tutkimustietovarannon kuvailutiedot (metatiedot, metadata) jaetaan rajapinnasta lähtökohtaisesti CC0-lisenssillä. Kuvailutiedot ovat vapaasti käytettävissä sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Mahdolliset poikkeukset ja lisätiedot: https://wiki.eduuni.fi/x/WjrwFg
Kirjoitusrajapinta
Osalle tietokokonaisuuksista pyritään kehittämään myös kirjoitusrajapinta, jonka avulla tietoja voidaan tuoda tutkimustietovarantoon.
Lukurajapinnan käyttöoikeuden hakeminen
Tutkimustietovarannon rajapinnasta tarjotaan Tutkimustietovarantolain 3 § mukaisia tietoja seuraavasti:
- Tutkimustoimijoilla on lain perusteella oikeus kohtien 1–5 mukaisten tietojen lataamiseen lakisääteisten tai säätiön säännöissä määrättyjen, tutkimukseen liittyvien perustehtäviensä suorittamista varten.
- Kohdan 6 mukaisia tietoja tutkimustoimijat saavat vain tutkijan tiedot -palvelussa tutkijan antamalla suostumuksella.
- Muut kuin tutkimustoimijat saavat kohtien 1–6 mukaisia tietoja vain niihin tutkijoihin liittyen, jotka ovat antaneet suostumuksensa tutkijan tiedot -palvelussa yksilöityyn käyttötarkoitukseen.
Lisäksi rajapinnasta tarjotaan avoimien rahoitushakujen tietoja.
Rajapintaa kehitetään edelleen. Sen vuoksi kaikki kohtien 1–6 mukaiset tiedot eivät vielä ole saatavissa rajapinnasta. Käyttöoikeuden hakemisen prosessi
Mikä on tutkimustoimija?
Tutkimustietovarantolain 2 §:ssä määritellään tutkimustoimijoiden olevan opetus- ja kulttuuriministeriö, tutkimusta tekeviä organisaatiot sekä tutkimusta rahoittavat ja tukevat organisaatiot. Tutkimustoimijoilla viitataan sellaisiin organisaatioihin, joiden tietojärjestelmissä on tutkimustietovarannossa käsiteltäviä tietoja.
Tutkimustoimijoiden määritelmä on jätetty tarkoituksella avoimeksi. Se kattaa hyvin laajan joukon toimijoita, kuten korkeakoulut, yliopistosairaalat, ministeriöiden alaiset tutkimuslaitokset sekä muut tutkimuslaitokset, Suomen Akatemian, Business Finlandin, muut julkiset tutkimusrahoittajat sekä yksityiset tutkimusta rahoittavat säätiöt.
Valtaosa tutkimustoimijoista on tutkimusorganisaatioita eli toimijoita, joissa tehdään tutkimusta. Lisäksi tutkimustoimijoihin kuuluu tutkimussrahoittajia ja tutkimusta tukevia organisaatioita, joista jälkimmäisiä voivat olla esimerkiksi merkittävien kansallisten tai kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien ylläpitäjät. Osa on julkisia toimijoita, joiden tehtävät on määritelty lainsäädännössä. Yksityisten säätiöiden toiminnasta on säädetty säätiön säännöissä ja perustamiskirjassa.
Tällä hetkellä tutkimustoimijoiksi on todettu kaikki Tiedejatutkimus.fi-sivuston organisaatiosivulla (https://tiedejatutkimus.fi/fi/results/organizations) luetellut organisaatiot.
Utilization of data from the Research Information Hub
Information about utilizing data from the Research Information Hub in English: https://wiki.eduuni.fi/x/EsQhFg