Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut toimeksiannon syksyllä 2024 selvittää ja kehittää VIRTA-luokitteluja, joiden kautta olisi mahdollista tunnistaa opiskeluoikeudet ja opintosuoritukset, jotka liittyvät sellaisiin tutkinto-koulutuksiin, joita markkinoidaan opiskelijoille kokonaan verkossa suoritettavina (pohjamäärittely, josta lähdetään liikkeelle).
- Alustavasti on tunnistettu, että ilmiö ei ole vielä vakiintunut korkeakoulusektorilla ja määrittelytyö on haasteellista.
- Lähdettäisiin kuitenkin opiskeluoikeuden tasosta eli ei olisi opiskelijakohtaisesti määriteltävä asia?
CSC aloittaa selvitys- ja määrittelytyön korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöiden ja tiedon hyödyntäjätahojen (esim. OKM, ammattikorkeakoulujen Avop-kysely) kanssa alkuvuodesta 2025.
Työtä varten kutsutaan koolle työryhmä.
- Tausta ja tilannekuva
- Työryhmän materiaalit
- Tutkintoon johtava verkkokoulutus korkeakouluissa -kartoitus
Tausta ja tilannekuva
- Ammattikorkeakoulujen Avop-kyselyä varten on toivottu, että VIRTAssa olisi mahdollista luokitella ns. verkkokoulutuksina toteutetut tutkintokoulutukset
- AVOP-raporteissa tieto olisi hyödyllistä, kun haluamme esim. selvittää, eroavatko verkko-opiskelijoiden tulokset päivä- ja monimuoto-opiskelijoiden tuloksista.
- Ammattikorkeakouluissa tunnistettu myös viestinnällisiä tarpeita (verkko-opiskelijoiden omat Teamsit jne)
- OKM: on jatkuvasti tietotarvetta sille, miten paljon on sellaisia tutkinto-ohjelmia, joissa ei ole lainkaan fyysistä lähiopetusta.
Työryhmän kokoonpano:
Jena Ronkanen, Savonia
Tessaliina Iltanen, TuAMK
Evangelia Antzaka, XAMK
Mirva Viiru, LAB
Helena Majamäki, CSC
Johanna Passiniemi, CSC