7.10.-3.11.2024 DAHA-viitearkkitehtuurin ensimmäisen kokonaisversion lausuntokierros
9.10.2024 DAHA-viitearkkitehtuurin kommentoinnin aloituswebinaari
Joulukuu 2024 Arkkitehtuurin on määrä valmistua
Joulukuussa 2024 - tammikuussa 2025 järjestetään viitearkkitehtuurin julkistamistilaisuus ja esitellään toimeenpanosuunnitelma
Tutkimuksen datanhallinnan viitearkkitehtuurista pyydetään lausuntoja 3.11.2024 mennessä!
Johdanto
Tutkimuksen datanhallinnan (DAHA) viitearkkitehtuuri kuvaa tutkimusdatan koko elinkaaren aikaisen hallinnan tavoitetilassa vuonna 2030. Tavoitetila on määritelty tutkimuksen datanhallintaa ohjaavien strategioiden, lakien ja viitearkkitehtuurityön alussa tehdyn nykytilan analyysin perusteella. Tutkimuksen datanhallinnan kokonaisuus kuvataan DAHAssa ensimmäistä kertaa arkkitehtuurimenetelmän avulla. Lausunnoille avataan nyt ensimmäinen kokonaisversio viitearkkitehtuurista.
Tavoitteet
Arkkitehtuurin tavoite on tutkimuksen digitaalisen transformaation tukeminen. Tarkoitus on edistää palvelujen kehitystä ja laatua sekä ehdottaa linjauksia ja toimenpiteitä, jotka parantavat yhteentoimivuutta. Tutkimuksen datan hallinnan kuvaaminen edistää sekä kansallisten investointien vaikuttavuutta että eurooppalaista yhteistyötä tutkimusdatan hyödyntämisessä. Arkkitehtuurityö tukee yhteentoimivuutta kansallisten ja eurooppalaisten tutkimuksen datanhallinnan palveluiden sekä infrastruktuurien välillä. Yhteentoimivuus tehostaa prosesseja ja palveluiden kehittämistä.
Sisältö
Arkkitehtuurissa kuvataan periaatteellinen taso (ohjaavat strategiat, lait, kyvykkyydet ja sidosarkkitehtuurit), liiketoiminta-arkkitehtuurissa toimijat, roolit ja niiden vuorovaikutussuhteet sekä liiketoimintapalvelut ja tutkimusdatanhallinnan prosessi. Tietoarkkitehtuurissa kuvataan keskeiset käytettävät käsitteet ja ehdotetaan käsitteiden tarkempaa määrittelyä käytettyihin sanastoihin.
Kansallinen tutkimuksen datanhallinnan viitearkkitehtuuri (DAHA) muodostaa kokonaisuuden Tieteellisen laskennan viiterkkitehtuurin (TiLa) ja Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurin (AVOTT) kanssa. Eri viitearkkitehtuurien yhteentoimivuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja DAHAa laadittaessa on hyödynnetty näitä viitearkkitehtuureja. Viitearkkitehtuurien kokonaisuus ohjaa tutkimuksen digitaalista transformaatiota kansallisesti.
Tausta
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) asetti 24.8.2022 tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumin (Yhteistyöfoorumi) kolmivuotiskaudelle 2022-2024. Yhteistyöfoorumi arvioi opetus- ja kulttuuriministeriölle oman toimialansa palveluja sekä ehdottaa linjauksia ja toimenpiteitä, jotka edistävät tietoteknistä yhteentoimivuutta ja kokonaisarkkitehtuuria. Yhteistyöfoorumille annettiin kaudelle 2022-2024 tehtäväksi "kartoittaa, identifioida ja ohjata tieteellisen datan koko elinkaaren aikaisen hallinnan viitearkkitehtuurin laatimista". Tarve tutkimuksen datanhallinnan viitearkkitehtuurille oli tunnistettu vuonna 2021 julkaistussa Tieteellisen laskennan viitearkkitehtuurissa.
Yhteistyöfoorumi ohjasi viitearkkitehtuurin laatimista. Arkkitehtuurityön tueksi Yhteistyöfoorumi perusti arkkitehtuuriryhmän, johon kuuluu edustajia korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy fasilitoi työtä.
Sidosryhmien osallistaminen toteutui Yhteistyöfoorumin ja arkkitehtuuriryhmän toiminnan lisäksi koko viitearkkitehtuurin valmistelun ajan kesäkuusta 2023 syyskuuhun 2024 webinaarien, tapahtumien ja tapaamisten kautta.
Aikataulu
Lausunnot pyydetään antamaan viimeistään 3.11.2024
Vastausohjeet
Lausuttava versio DAHA-viitearkkitehtuurista on dokumentoitu Eduuni-wikialustalle.
Lausuntojen antaminen on mahdollista koko tutkimusyhteisölle. Kerro lausunnon tai kommentin aluksi onko se organisaation virallinen lausunto asiasta vai oma näkemyksesi asiantuntijana.
Lausunnot kerätään ensisijaisesti viitearkkitehtuurin wiki-alueelle: https://wiki.eduuni.fi/x/B8qAHg
Lausunnon jättäminen wikialueelle vaatii kirjautumisen. Ohje Eduuniin kirjautumiseen: https://wiki.eduuni.fi/x/SeiAHg
Kommentit arkkitehtuurin osioihin voi jättää joko kunkin wiki-sivun kommenttikenttään tai ns. inline-kommentteina.
Add inline comment-kommentointi toimii seuraavasti: maalaa haluamasi lause, kappale tai sana ja vie hiiri maalaamasi kentän päälle. Klikkaa puhekuplan kuvaa ja kirjoita kommentti. Paina Save/Tallenna.
Kuvalliset ohjeet inline-kommentointiin:
- 2.
Yleiset lausunnot arkkitehtuurista voi jättää sivun https://wiki.eduuni.fi/x/B8qAHg kommenttikenttään. Pohdi yleisessä lausunnossa etenkin seuraavia kysymyksiä:
- Minkälainen tukimateriaali auttaisi hyödyntämään viitearkkitehtuuria omassa organisaatiossasi?
- Millaiset toimenpiteet tukisivat tutkimuksen digitaalista transformaatiota tutkimuksen datanhallinnan alueella?
Mikäli lausunnon antaminen ei jostain syystä onnistu wiki-alueelle, voi lausunnot lähettää osoitteisiin eeva.nyrovaara (at) csc.fi ja sonja.sipponen (at) csc.fi.
Lisätiedot
Yhteistyöfoorumin puheenjohtaja Stina Westman, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, stina.westman (at) xamk.fi
Yhteistyöfoorumin sihteeri Eeva Nyrövaara, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus, eeva.nyrovaara (at) csc.fi
Lausunnon antamiseen liittyvät tekniset asiat: Arkkitehtuuriryhmän sihteeri Sonja Sipponen, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus, sonja.sipponen (at) csc.fi
Lausuntokierroksen aloituswebinaari
Lausuntokierroksen tueksi järjestettiin webinaari 9.10. klo 11-12.30, jossa käytiin läpi viitearkkitehtuurikokonaisuutta sekä ohjeistetaan asiantuntijoita arkkitehtuurin kommentointiin. Tallenne webinaarista: https://video.csc.fi/media/t/0_0bco1y9v
Kaikki lausuntokierroksella tulleet kommentit kerätään ja viedään tiedoksi työtä ohjaavalle Tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumille (YTF). YTF päättää miten tulleet kommentit huomioidaan julkaistavassa arkkitehtuurissa.
Osakokonaisuuksia esiteltiin keväällä 2024 neljässä eri webinaarissa. Keväällä saadut kommentit osakokonaisuuksiin on huomioitu nyt kommentoitavassa materiaalissa.
Lausuntojen pyyntökirje
Tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumi (https://wiki.eduuni.fi/x/24KwAQ) pyytää lausuntoja Tutkimuksen datanhallinnan viitearkkitehtuurista 3.11.2024 mennessä.
Lausuttava versio DAHA-viitearkkitehtuurista on dokumentoitu Eduuni-wikialustalle.
Lausuntojen antaminen on mahdollista koko tutkimusyhteisölle. Pyyntöä saa välittää eteenpäin.
Kaikki lausuntokierroksella tulleet kommentit kerätään ja viedään tiedoksi työtä ohjaavalle Yhteistyöfoormille, joka huomioi kommentit arkkitehtuurityössä. Arkkitehtuurin on määrä valmistely vuoden 2024 loppuun mennessä.
Lausuntokierroksen aloituswebinaari
Lausuntokierroksen tueksi järjestetään webinaari 9.10. klo 11-12.30, jossa käydään läpi viitearkkitehtuurikokonaisuutta sekä ohjeistetaan asiantuntijoita arkkitehtuurin kommentointiin. Webinaari järjestetään keskiviikkona 9.10.2024 klo 11-12.30 Zoom-etäkokoushuoneessa: https://cscfi.zoom.us/j/66073784177?pwd=U3BQQmZTODY2M2RQNDd2bmVkNjRuZz09
Lisätiedot
- Yhteistyöfoorumin puheenjohtaja Stina Westman, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, stina.westman (at) xamk.fi
- Yhteistyöfoorumin sihteeri Eeva Nyrövaara, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus, eeva.nyrovaara (at) csc.fi
- Lausunnon antamiseen liittyvät tekniset asiat: Arkkitehtuuriryhmän sihteeri Sonja Sipponen, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus, sonja.sipponen (at) csc.fi
Lausuntopyynnön jakelu
Pyyntöä saa välittää eteenpäin.
Lausuntopyyntö lähetetään:
- Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kirjaamot
- Arene, Tulanet, Unifi
- FinnARMA-verkosto
- FAIRDATA-verkosto
- CSC datatukiverkosto
- DMP-konsortio
- FUCIO- & AAPA-verkostot
- KA-SIG
- Tutkimuksen, oppimisen ja innovaatiotoiminnan digihuone
- AVOTT
- Kirjastoverkostot Korkeakoulujen kirjastonjohtajien verkostot FUN ja AMKIT
- Kansalliskirjasto
- Kansallisarkisto
- Tieteellisten seurain valtuuskunta, TSV
- Tutkimuseettinen neuvottelukunta, TENK