Yleiset periaatteet (sovitaan, tarkennetaan ja täydennetään kokouksissa):

  • Ensisijainen kohderyhmä: asiantuntijat
  • Miten paljon puhutaan resolvoituvista tunnuksista?
  • Erilaisille organisaatioille sovellettava, erilaisia käyttötapauksia voidaan laittaa liitteeksi (esim. DVV - hetu)
  • Jos saadaan tehtyä pysyvien tunnisteiden politiikka, voitaisiin kysyä tiedonhallintalautakunnalta saadaanko tästä suositus
  • Mikä on kansallisen PID-politiikan tavoite?
  • Teksti voi olla monikielistä, tavoitteena myöhemmin julkaisu kolmella kielellä
  • Alla olevien otsikoiden alle voi kirjoittaa/tuoda muualta niin alustavia ajatuksia, lainauksia, kysymyksiä yhdessä pohdittavaksi kuin muotoilumpaakin tekstiä.
  • Käydään lisäykset läpi kokouksissa, työskentelyä myös kokousten välissä. 
  • Sovitaan värikoodit lainauksille/nostoille, varsinaisille tekstiehdotuksille ja "valmiille" tekstille? Kommentit punaisella, lainaukset vihreällä, alustavat luonnokset sinisellä.
  • Työskennellään toistaiseksi eduunissa, mutta tarvittaessa voidaan siirtää muokkaus myös muulle alustalle
  • PID-tiekartassa on jo mm. määritelty peruskäsitteitä: kopioidaanko sieltä pitkiä tekstipätkiä tähän (ikään kuin päivitetty versio tiekartasta), tuodaanko tähän lyhyemmät määritelmät peruskäsitteistä (terminologia-lukuun) ja lisäksi muita määritelmiä (tarvittaessa viitataan PID-tiekarttaan) vai jotain muuta?

Rakenne ja alustava otsikointi:

  • Pääotsikko: politiikka vai strategia? Voidaan päättää myöhemmin
  • Lyhyt johdanto
    • viittaus mm. tiekarttaan ja ympäristöön
  • Soveltamisalue
    • Tutkimus / julkishallinto / muu?
    • Kohderyhmät näiden sisällä
  • Tavoite ja hyödyt
    • Miksi politiikkaa/strategiaa tarvitaan ja miksi pysyviä tunnisteita tarvitaan, miten niitä voidaan hyödyntää.
    • Voidaan kopioida tähän aluksi tekstiä muiden maiden strategioista, viitata kustannushyötyanalyysien tuloksiin jne (teksti voi olla tässä vaiheessa monikielistä)
    • Laajentaminen tutkimusmaailman ulkopuolelle?
  • Periaatteet / suositukset
    • Eritellään sektoreittain, eri kohderyhmille voi olla eri suosituksia. Yhden alaotsikon alla voi keskittyä esimerkiksi tutkimuksen tunnisteisiin
    • Mietitään suosituksissa eri sektoreiden relevanteimmat yleisöt: jos olet tutkija, tutkimusorganisaatio, tutkimusrahoittaja, jne.
    • Esimerkkeinä käyttötapauksia (user stories, eri sektoreilta)
  • Terminologia
    • Kerätään pitkin matkaa, myöhemmin voidaan päättää olisiko oma lukunsa lopussa, alussa tai liitteenä
  • Tunnistejärjestelmiä? Näistä tietoa, esim. linkkien avulla - terminologian täydennykseksi, maininta tyypillisistä käyttötapauksista? (vai periaatteet/hyödyt alla?)
  • Muita pääotsikoita?

Pääotsikko

Sisällysluettelo

Johdanto

(luonnos - muokattu 10.4.2025)

Suomen PID-verkosto, joka on avoin asiantuntijaverkosto pysyviä tunnisteita hallinnoiville tahoille,  julkaisi vuonna 2023 Pysyvien tunnisteiden kansallisen tiekartan. Tiekartta keskittyi erityisesti tutkimuksen tunnisteisiin, mutta nosti esiin pysyvien tunnisteiden roolin laajemminkin osana julkista tiedonhallintaa. Lähtöajatuksena oli, että pysyvät tunnisteet ovat kestävän ja tehokkaan tiedonhallinnan ytimessä ja ne vaativat huomiota osana kansallista tietoinfrastruktuuria - ei vähiten tutkitun ja luotettavan tiedon merkityksen kasvaessa. Tiekartalla esitettyä on ollut tavoitteena laajentaa myös kulttuuriperintöorganisaatioihin ja muuhun tiedonhallinnan kenttään soveltuvin osin. (Tiekartta, s. 4). Erilaisia käyttötapauksia sekä niihin liittyviä suosituksia on tarkoitus lisätä dokumentin liitteiksi myös myöhemmin. Soveltamisalueesta ja rajauksesta tarkemmin seuraavassa luvussa.

Tiekartassa ehdotetuilla toimilla tavoitellaan Suomen PID-verkoston asettamaa tavoitetilaa: “Jäljitettävä ja yksilöity tieto (objekteista) löytyy ja on luotettavasti linkitettävissä nyt ja tulevaisuudessa”. Yhdeksi tavoitteeksi asetettiin luottamuksen ja yhteistyön rakentaminen eri toimijoiden kesken ja tähän liittyvänä toimenpiteenä Kansallisen PID-politiikan tuottaminen.

Viime vuosina PID-politiikka- ja strategiatyötä on tehty erityisesti tutkimuksen tunnisteisiin liittyen. EOSC (European Open Science Cloud) on julkaissut PID Policyn vuonna 2020. "This Persistent Identifier (PID) policy is written for senior decision makers within potential EOSC service and infrastructure providers, and will be of interest to all EOSC stakeholders. It defines a set of expectations about what persistent identifiers will be used to support a functioning environment of FAIR research. Requirements of providers and the basic services they offer are also outlined." EOSCin PID Policy avaa mm. PIDien hallintaan liittyvää vastuunjakoa ja rooleja. Myös kansallisia PID-strategioita ja linjauksia on valmisteltu viime vuosina useissa maissa. Eri maiden PID-strategiatyössä on hyödynnetty muissa maissa tehtyä valmistelua, mm. Suomen kansallista PID-tiekarttaa. Vastaavasti muissa maissa tehtyä työtä ja keskusteluita muiden maiden valmistelijoiden kanssa on hyödynnetty myös tässä dokumentissa. Linkkejä keskeisiin tuotoksiin liiteessä/luvussa X.

 

Tavoite (ja hyödyt)

  • korostetaan tässä tavoitetta, viitataan muissa dokkareissa nostettuihin hyötyihin
    • kytketään tavoite viranomaisille annettuihin velvotteisiin
  • PID-tiekartasta nostettu:
    Tarvittavat toimenpiteet:
    Tuotetaan uusi tarkempi PID-politiikka 
    a. PID-verkoston tulee laatia ja ylläpitää suosituksia siitä, mitä tunnisteita käytetään eri objekteille ja käyttökonteksteihin liittyen. 
    b. Politiikassa huomioidaan eri toimijat ja heidän roolinsa 
    c. Sovitaan kansallisesti millä perusteilla valitaan pysyvien tunnisteiden skeemoja ja palveluita. 
    d. Sovitaan kansallisesti miten paikataan tunnistetut puutteet PID-tarjonnassa.

Uutta tekstiä 10.4.2025

Pysyvien tunnisteiden käyttöä voi perustella sekä niiden tuomilla hyödyillä että myös viranomaisille annetuilla velvoitteilla. Hyötyjen täysmääräinen toteutuminen edellyttää kuitenkin niiden käyttöä ja hallintaa ohjaavia yleisiä linjauksia (esim. EOSC PID Policy) että myös tunnistekohtaisia sekä organisaatio-, infrastruktuuri- ja kansallisen tason linjauksia ja hyviä käytäntöjä.

PID-tiekartassa PID-verkostolle ja kansalliselle PID-politiikalle asetettiin seuraavia tavoitteita:

a. PID-verkoston tulee laatia ja ylläpitää suosituksia siitä, mitä tunnisteita käytetään eri objekteille ja käyttökonteksteihin liittyen. 
b. Politiikassa huomioidaan eri toimijat ja heidän roolinsa 
c. Sovitaan kansallisesti millä perusteilla valitaan pysyvien tunnisteiden skeemoja ja palveluita. 
d. Sovitaan kansallisesti miten paikataan tunnistetut puutteet PID-tarjonnassa.

Kohdissa a. ja b. voidaan tukeutua ja soveltaa olemassaolevia kansainvälisiä suosituksia, joissa myös kuvataan pysyviin tunnisteisiin liittyvät rooli  (Linkkejä keskeisiin suosituksiin ja julkaisuihin liiteessä/luvussa X), 

10.3.2025: Kohdat c ja d: vaatii keskustelua

Hyötyjä

Lainauksia joita voidaan hyödyntää (Lainaukset: AUS Australian National Persistent Identifier (PID) Strategy and Roadmap , Tiekartta = Pysyvien tunnisteiden kansallinen tiekartta)

  • "Hyvin hallinnoitujen pysyvien tunnisteiden (PID) avulla objekti on aina löydettävissä, eriteltävissä, tunnistettavissa ja jäljitettävissä. Pysyvät tunnisteet mahdollistavat luotettavan tiedon hakemisen ja löytymisen, vaikka teknologinen ympäristö tiedon tarjoamiseksi muuttuu. Toimivasta pysyvien tunnisteiden hallinnoinnista ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä on hyötyä tieteelle ja tutkimukselle tutkimuksen toistettavuutta ja tarkkaa dokumentaatiota tukevina toimintoina. Lisäksi ne tukevat tutkijoiden ja muiden toimijoiden meritoitumista, sillä tutkimustuotosten ja resurssien hyödyntämistä ja uudelleen käyttöä pystytään seuraamaan pysyvien tunnisteiden avulla. Oikein käytetyt tunnisteet tekevät viittaamisesta yksiselitteistä ja luotettavaa.

    Pysyviä tunnisteita voi käyttää myös toistettavien, toiminnallisten prosessien kuten esimerkiksi konversion tai analyysin dokumentaatioon ja toistamiseen. Lisäksi tutkimustiedon hallinta tehostuu huomattavasti. Saman voi olettaa pätevän kaikkeen hallinnollisen tiedon hallintaan. Tiedon elinkaareen seuraaminen ja dokumentaatio on edellytys tiedon pitkäaikaissaatavuuden varmistamiseksi. Tunnisteisiin liittyvät metatiedot mahdollistavat tiedon löydettävyyden, jakelun ja integroinnin sekä erilaisten palveluiden tarjoamisen."

    (Tiekartta, johdanto)
  • "Persistent Identifiers (PIDs) are a core component of a national information infrastructure and key to world-class research and innovation." (AUS)
  • AUS-strategiassa myös yleisesti PIDien hyödyistä tieteelle, siinä ja muissa kustannushyötylaskelmia.
  • "By strengthening our digital information ecosystem, we strengthen the quality of our research and our capacity for effective research engagement, innovation and impact. In recognition that research is increasingly international, the Strategy and Roadmap will maximise national outcomes through adopting international best practices and contributing to the development of international 
    persistent identifiers and standards." (AUS)

  • "Kansallista PID-politiikkaa tarvitaan, sillä pysyvien tunnisteiden määrittämiseen tarvitaan selkeitä, esimerkiksi tiedonhallintalakiin ja valtionhallinnon tiedonhallintamalliin perustuvia ohjeita ja käytäntöjä." (Tiekartta)

Velvoitteet (OA: tarkoittaako tämä aiempien linjausten ja asiakirjojen velvoitteita, jotka toimivat tavoitteina ja lähtökohtana tälle työlle? Jos kyllä, niin kuuluivat varmaan tähän kohtaan.)

  • "Viranomaisia velvoitetaan tarjoamaan tietoja koneluettavassa muodossa rajapintojen kautta (Tiedonhallintalaki). Myös Kysy vain kerran -periaate ja eurooppalaiset yhteentoimivuuden vaatimukset edellyttävät tiedon laatu-, provenanssi- ja eheystietojen hallintaa. Keskeinen merkitys näiden toteutumiselle on tiedon yksiselitteiden tunnistettavuus ja luotettavaviittaamismahdollisuus (linkittäminen). Käytännössä tämä vaatii pysyvien tunnisteiden hallintaa." (Tiekartta)

  • "Sekä Suomen Akatemia että EU:n tutkimusrahoittajat edellyttävät FAIR-periaatteiden huomioimista. FAIR edellyttää pysyviä tunnisteita tutkimuksen toistettavuuden varmistamiseksi, ja niiden soveltamisen pitäisi tapahtua niin automatisoidusti kuin mahdollista." (Tiekartta)

Viittaukset tiedonhallintalakiin (myös periaatteissa?),

Soveltamisalue

Tarkentuu työn edetessä - voidaan myös laajentaa seuraavissa versioissa?

Tässä dokumentissa pyritäänkin ottamaan huomioon tieteen pysyvien tunnisteiden lisäksi myös kulttuuriperintöorganisaatioissa sovelletut tunnisteet sekä soveltuvin osin myös julkinen tiedonhallinta laajemmin.

Tutkimus, kirjasto-arkisto-museosektori, julkishallinto, elinkeinoelämän käyttämät tunnisteet, miltä osin henkilötunnisteet, paikkatieto ym. (laajemminkin kuin tutkimus)....

OA: Dokumenttia laatiessa olisi mielestäni hyvä jo aluksi saada laadittu tekstiä ainakin yhdestä soveltamissektorista tutkimussektorin lisäksi, jotta työ ei heti lähde pelkästään keskittymään vain tutkimussektoriin, josta on ehkä eniten materiaalia saatavilla Suomessa ja kansainvälisesti. Tämä varmaan edellyttäisi sitä, että onnistumme valitsemaan yhden tai useamman sektorin, jossa pysyvien tunnisteiden käyttö ja vakiintuminen olisi selvästi hyödyllistä. Kirjasto-, arkisto- ja museosektori olisi varmaan hyvä kandidaatti.

3.3.2025 LL: Tarkennetaan soveltamisaluetta tähän luonnokseen mm. PID-verkoston työpajassa saatujen kommenttien perusteella.

3.3. 2025 päivitetty /LL: Pohdintaa rajauksista myös FAIR-IMPACT- ja FAIRCORE4EOSC-projekteissa tehdyssä PID Landscape - A Technical View - työpaperissa, jonka 1. versio julkaistiin helmikuussa 2025. Tässäkin dokumentissa rajaus on tehty kuitenkin pääasiassa tutkimuksen käyttämiin tunnisteisiin.

"There is a large number of persistent identifiers available to end users, but the exact scope depends on how narrowly the term is defined. The term is generally associated with a small number of mainstream services (ARK, ORCID, DOIs, Handle, and so on), but in reality, there are many more that are widely in use, and while many are not seen as PIDs, the expectation that these identifiers will be stable, well-managed, and persistent is implicit. Inclusion of these identifiers into linked open data relations and using them to make data or metadata semantically interoperable assumes long-term availability

In defining the scope of identifiers of interest, one should also take note of those that are explicitly non-academic in its application or origin - for example car registration numbers, VAT numbers, or personal identity numbers. These identifiers are not commonly used in research and development contexts, but should be used by preference when these entities are the subjects of research."  (PID Landscape - A Technical View)


Periaatteet / suositukset

Yleiset periaatteet

Esim. Jos entiteetillä on pysyvä tunniste, käytä sitä viitatessasi kyseiseen entiteettiin. (vrt. tiekartta)

EOSCin policysta lista, voidaan poimia muutenkin olemassa olevista politiikoista iskulauseita joita avataan

Muita?

Tunnisteiden resolvoituminen: esim. EOSC-määritelmän mukainen ei välttämättä päde julkishallinnossa

(Voidaan käsitellä tässä politiikassa sellaisia tunnistejärjestelmiä joihin voidaan soveltaa yleisiä periaatteita)

Taulukkoon EOSCin PID-policyn periaatteita ja vähän muutakin - 

(mm. luotettavuus - siihen liittyvät periaatteet)


  • lähteitä esim. muut kansalliset policyt, EOSCin PID policy, organisaatiokohtaiset...

EOSC PID Policy 2020: European Commission: Directorate-General for Research and Innovation, Hellström, M., Heughebaert, A., Kotarski, R., Manghi, P. et al., A Persistent Identifier (PID) policy for the European Open Science Cloud (EOSC), Publications Office, 2020, https://data.europa.eu/doi/10.2777/926037


rivi (ja luokittelu)periaate alkuperäisessä lähteessä ja linkkimihin liittyy (vai yleinen periaate)miten avataan?otetaanko mukaan
1

Uniqueness 
EOSC PID policy 2020:

3.2.1 To enable global uniqueness, a PID should comply with a controlled syntax to avoid clashes, for instance by having namespaces that are governed by clearly defined authorities. 

Yleinen periaate

UV: kyllä

AM: kyllä

2

Persistence

EOSC PID policy 2020 (no changes in 2024 draft):

3.3.1. Persistence relates to three aspects. The first two relate directly to the PID itself. 

3.3.1.1 The PID should be managed and governed in such a way that the community can trust it to remain unique and resolvable for the long term. This may be beyond the lifetime of the entity it identifies, the creators of that entity or even the PID service provider itself. The latter point is dependent on fulfilling 8.4.  

3.3.1.2 The syntax - including the application programming interface (API) - of the PID system should also be persistent.  

3.3.1.3 Finally, persistence also relates to the object to which the PID resolves (the referent). The referent should also be stable, whether it is a born digital object or a digital representation of a physical or abstract entity. In some cases absolute fixity of the referent is required, e.g. for a dataset in support of research that should not change to ensure reproducibility; and in other cases the concept of the entity as it is currently understood is maintained, for example, an institution that has changed over time. This persistence should also be considered in conjunction with versioning (see section 5.5 and 5.6). 

Yleinen periaate

UV: kyllä

AM: kyllä

3

 Resolvable 

EOSC PID policy 2020 (no changes in 2024 draft):

Alla oleva tiivistettynä: A PID is resolvable when it allows both human and machine users to access the object/entity itself and its metadata (Kernel Information). When an object or its representation are no longer available, resolution to metadata (Kernel Information) must still be possible.

3.4.1 There can be three intentions of PID resolution. A PID is resolvable when it allows both human and machine users to access: 
3.4.1.1 A digital object, a digital representation, or information on how the object can be accessed.  
3.4.1.2 Kernel Information: A global resolution system should support access to Kernel Information from its PID. Kernel Information is a structured record with attributes whose semantics are retrievable in machine-interpretable form (Weigel, T., et al. 2018). In general, the Kernel Information should at least contain attributes that point to where the bit sequence of the referent can be found and a pointer to a type definition. Optionally, it may contain pointers to further contextual objects including metadata. PID Kernel Information Profiles should be registered in open registries. 
3.4.1.3 When an object or its representation are no longer available, resolution to Kernel Information must still be possible. In such cases, a standard practice is to include ‘tombstone’ information as part of kernel information (cf. 5.6). 
3.4.1.4 There will be instances where, for legal reasons, personal information about the referent must be deleted. For example, following a right to erasure request by a data subject under GDPR. In such cases, resolvability should still be maintained to tombstone information that provides as much kernel information while remaining compliant with the GDPR and applicable legal requirements.  
3.4.2 To make it globally resolvable, the PID needs to be part of a namespace defined by a syntax that is controlled by an Authority (section 4.4). 

Yleinen periaate

UV: kyllä

AM: kyllä, mutta täytyy avata ja kokeilla, kuinka tämä soveltuisi esim. Väestötietorekisteriin ja henkilötunnukseen. Soveltaen voisi toimia. Pienemmässä mittakaavassa voisi selvittää, kuinka säännöt soveltuvat kunkin organisaation asiankäsittelyn asian tunnuksiin (diaarinumero) järjestelmässä?

4Keskeisimmät roolit (suomalaisessa kontekstissa): PID Service Provider, PID Manager, PID Owner, PID End User - avataanko näitä periaatteissa?PID-ekosysteemi / PID-roolitUV: Nämä kannattaa määritellä politiikassa, ja ne sopivat periaate tai johonkin toiseen kohtaan (PID ekosysteemiselostukseen, jos sellaista tulee)UV: kyllä
5

5.5 PID services should support versioning. PID Service Providers and repositories must have clear policies and guidelines on how to manage versioning in case the FAIR Digital Object or entity changes.

Yleisperiaate / versiot

6

5.6 PIDs should not be re-assigned or deleted. In case that the entity being identified is deleted or ceases to exist, tombstone information needs to be in the PID attribute set. (osittain)

Yleisperiaate / pysyvyys (vt. 3.4.1.3)AM: alikohtana varmaan 1 uniqueness ja 2 persistence periaatteilleJN: kyllä
7


CSC PID Policy (luonnos) - Osittain samoja tiiviimmin kuin yllä EOSC PID Policyssa

vrt. YTI -raportin (Pysyvät tunnisteet julkisessa hallinnossa) suositukset 2018






Yleisperiaate / perusohjeistus PIDien käyttämisessä ja antamisessa / dokumentointi


UV: osa näistä on PID-periaatteita ylemmällä tasolla (3-4, 6-10) ja osa PID-periaatteita esim. organisaatiotasolla (1-2, 5). Pitää tehdo ero näiden välillä (5 voisi olla kummassa vaan)UV: osa ainakin mukaan. Jos kaikki mukaan pitää jaotella useaan eri kohtaan

CSC 7.1. Kaikilla dataseteillä on asianmukainen tunniste

YTI 2) Jos jollekin aineistotyypille on olemassa hallinnoitu ja standardoitu tunnistejärjestelmä, käytä sitä





CSC 7.2. Mikäli objektilla on tunniste, käytä sitä

YTI 1) Jos aineistolle on jo annettu ainutkertainen ja pysyvä tunnus, käytä sitä





CSC 7.3. Yhdellä objektilla voi olla eri tunnisteita





(CSC 7.4. Tunnisteet ovat kontekstissaan ainutkertaisia, jäämässä pois, sisältyy jo PIDin "unique"- määritelmään)





CSC 7.5. Tunnisteiden käyttö ja hallinta on dokumentoitua

YTI 10) Dokumentoi ja julkaise tunnusten jakelun käytännöt ja periaatteet 





CSC 7.6. Tunnistetta ei käytetä uudestaan

YTI 8) Älä käytä tunnuksia uudelleen tai tuhoa niitä





CSC 7.7. Tunnisteissa on mahdollisimman vähän semanttista merkitystä, mutta tarkoin määritelty rakenne

YTI 4) Jos valmista tunnistejärjestelmää ei ole ja luot oman organisaatiokohtaisen tunnistejärjestelmäratkaisun, suunnittele järjestelmä huolellisesti, vältä turhaa semantiikkaa ja valitse ratkaisu ja suunnittele tunniste niin, että sitä voidaan soveltaa myös pysyvänä toiminnallisena tunnisteena ja toimii myös verkossa eikä muutu ajan kuluessa 





CSC 7.8. Tunnisteet noudattavat dokumentoituja standardeja ja kyseisten tunnisteiden auktorisoituja ohjeistuksia

YTI 6) Noudata soveltamasi tunnistejärjestelmän ohjeita ja käytäntöjä. Jos järjestelmä on oma, luo sille selkeät käyttöohjeet





CSC 7.9. Versiointikäytännöt on dokumentoitu

YTI 7) Kun identifioidusta tunnistetusta kohteesta tulee uusi versio, anna sille uusi tunnus ja huolehdi linkityksestä edellisiin versioihin tai – jos ne on poistettu – niiden metatietoihin





CSC 7.10. Ihmisille tarkoitetut tunnisteet ovat käyttäjäystävällisiä





CSC 7.11. Resolvoituvat tunnnisteet ovat koneluettavia ja konekäyttöisiä




8

 JN: Reliability

Reliability of PIDs are ensured through comprehensive maintenance strategies and a mirroring concept that provides transparency and stability.

Tämä ehkä enemmän PID-infrastruktuuriin liittyvä asia

9

 JN: Resilience

Resilience is accomplished through solid backup strategies, which cover disasters  such as complete or partial information loss, as well as mutual guarantee of service continuation across organisations in cases of organisational failure or various kinds.

Tämä ehkä enemmän PID-infrastruktuuriin liittyvä asia


 PYSYVÄT TUNNISTEET JULKISESSA HALLINNOSSA -YTI-hankkessa tehdyssä selvityksessä (2018) olevat suositukset:

Suosituksia tunnisteiden käyttöön

1) Jos aineistolle on jo annettu ainutkertainen ja pysyvä tunnus, käytä sitä
2) Jos jollekin aineistotyypille on olemassa hallinnoitu ja standardoitu tunnistejärjestelmä, käytä sitä
3) Hyödynnä olemassa olevia, avoimia ja laajasti käytettyjä toimittajariippumattomia teknologioita
4) Jos valmista tunnistejärjestelmää ei ole ja luot oman organisaatiokohtaisen tunnistejärjestelmäratkaisun, suunnittele järjestelmä huolellisesti, vältä turhaa semantiikkaa ja valitse ratkaisu ja suunnittele tunniste niin, että sitä voidaan soveltaa myös pysyvänä toiminnallisena tunnisteena ja toimii myös verkossa eikä muutu ajan kuluessa
5) Huolehdi antamiesi tunnusten ainutkertaisuudesta ja pysyvyydestä, jotta niitä voidaan soveltaa myös esim. PAS-palvelussa (pitkäaikaissäilytys)
6) Noudata soveltamasi tunnistejärjestelmän ohjeita ja käytäntöjä. Jos järjestelmä on oma, luo sille selkeät käyttöohjeet
7) Kun identifioidusta tunnistetusta kohteesta tulee uusi versio, anna sille uusi tunnus ja huolehdi linkityksestä edellisiin versioihin tai – jos ne on poistettu – niiden metatietoihin
8) Älä käytä tunnuksia uudelleen tai tuhoa niitä
9) Jos käytät Cool URI –tunnuksia, tee niistä selkeitä ja hallinnoi niitä huolellisesti
10) Dokumentoi ja julkaise tunnusten jakelun käytännöt ja periaatteet
11) Toimi vastuullisesti

(Suositukset ovat vuonna 2018 YTI-hankkeessa tehdystä kansallisesta selvityksestä )





 



 



 



EOSCin PID Policyssa käytännössä myös ohjeita esim. organisaatiokohtaisia/palvelukohtaisi PIDeihin liittyviä linjauksia varten, tuodaanko niitä tänne? 

UV: tämä liittyy kohdan 7. ohjaistuksiin. Tuleeko tällaiset suositukset myös tähän politiikkaan?

  • ei ehkä ensisijaisesti, mutta konkretia use casien kautta

Tutkimuksen tunnisteet

Referenssi: EOSC PID Policy

  • Vaatimukset tunnisteista: EOSC PID Policy (PID-määritelmä melko tiukka), huomioidaanko muutkin tunnisteet tai tunnisteet jotka eivät täysin täytä kaikkia kriteereitä (mm. hajautetut), uudet tunnistejärjestelmät jne?
  • Soveltaminen: mitä objekteja pitäisi tunnistaa?
      • Tutkimuksen tuotokset (tutkimusdata, tutkimusjulkaisut)
      • Tutkimuksen toimijat (tutkijat ja muut kontribuoivat henkilöt, tutkimusorganisaatiot, rahoittajat, tutkimusinfrastruktuurien toimittajat/ylläpitäjät),
      • Rahoitukset ja muut aktiviteetit,
      • Instrumentit (laitteet jne), näytteet, ohjelmistot (research software - voi olla myös tuotos?)
      • UV: myös ns. epäperinteiset tutkimustuotokset (NTRO - non-traditional research outputs), esim. luovat esitykset
    • Australian national strategy: Implement PIDs at your organisation: Priority PIDs and PID Principles:
      • Suositellut tunnisteet yllämainituille, meillä voi olla laajempi ja huomioida paremmin myös eri tieteenalojen ja tutkimusinfrastruktuurien omat tunnistejärjestelmät
      • UV: voiko suosituksia tehdä, jos politiikka on PID-neutraali? 
        • Voidaan tuoda kuitenkin esiin vakiintuneet tunnistejärjestelmät
        1. ORCID for identifying researchers and contributors to research

        2. ROR for identifying research organisations and organisations that are part of the research ecosystem such as funders or research infrastructure providers

        3. DOI for identifying research grants, data, publications, instruments and other types of research outputs in scope for the DOI service provider

        4. RAiD for identifying research projects and activities

        5. IGSN for identifying research physical samples 

  • Muita kysymyksiä:
    • sensitiivinen ja muu näyttö/käyttörajoitettu data 
      • vaikka objekti tai osa objektista olisi käyttörajoitettu, metatiedon ei pitäisi ainakaan kokonaan olla
      • tunnisteen metatiedon (kernel metadata) olisi hyvä tarjota (sekä kone- että ihmisluettava) tieto siitä, onko objekti sensitiivistä dataa ja millä ehdoin se on saatavissa.
      • miten saadaan käyttörajoitustiedoista koneluettavia?
    • mitä tunnisteita voivat pienet kustantajat saada, jos he eivät saa niitä CSC:ltä tai TSV:ltä?

KAM-sektorin tunnisteet (question) 

Referenssit:

https://pro.europeana.eu/post/policy-for-persistent-identifiers-in-the-data-space

  • First, interactive version: "The policy contains 20 principles, labelled from P1-P20. Please answer the following questions by indicating to what extent you agree with a number of these principles. There is also a chance to give general feedback on the policy at the end of the policy text (after P20)."

Halutaanko erillinen luku? Osin samoja kuin tutkimuksen tunnisteet ja käyttö samankaltaista, mutta keskityttäisiinkö tässä erityisesti kirjastojen, arkistojen ja museoiden käyttötapauksiin? OA: mielestäni pitäisi olla erillinen alaluku tälle.

  • Kirjastoaineistoissa käytetyt tunnisteet
    • perinteiset tunnisteet (ISBN, ISSN) vs. resolvoituvat PIDit?
  • Arkistoaineistoissa käytetyt tunnisteet?
    • URN:NAN - Kansallisarkistossa tulossa käyttöön
  • Museot?
  • Paikkatietoihin liittyvät tunnisteet?
  • Aika?
  • Ontologioiden käsitteet?
  • Toimijoiden tunnisteet (ISNI)? Käytettään yli sektorirajojen

Julkishallinnon tunnisteet

Esim. hetu, oppijanumero, passinumero, rekisterinumerot, asiatunnus (diaarinumero esim)

(tunnisteet vs. pysyvät tunnisteet)

Muut tunnisteet?

Jätetäänkö ulkopuolelle tai rajatusti mukaan?

Esim. tuotenumero, vai tähän paikkatiedot? Internet of Things jne.?

(viittaukset eri tunnistestandardeihin - > vai saadaanko mitään näihin liittyvää politiikkatekstiä?)

Terminologia

Lorem ipsum

Tunnistejärjestelmiä

Erikseen vai käyttötapauksittain periaatteiden/suositusten alle?

  • Esimerkki ryhmittelystä:
  • Tutkimuksen tuotokset (tutkimusdata, tutkimusjulkaisut
  • Tutkimuksen toimijat (tutkijat ja muut kontribuoivat henkilöt, tutkimusorganisaatiot, rahoittajat, tutkimusinfrastruktuurien toimittajat/ylläpitäjät),
  • Rahoitukset ja muut aktiviteetit,
  • Instrumentit (laitteet jne), näytteet, ohjelmistot (research software - voi olla myös tuotos?)




  • No labels