KOSKI-tietomallin yleiset periaatteet
Jokainen koulutusmuoto on mallinnettu KOSKI-tietomallissa hierarkkisesti niin, että hierarkian ylätason muodostaa opiskeluoikeus, jonka alla on hierarkian toisella tasolla pääasiallisesti yksi päätason suoritus mutta joissain tapauksissa myös useampia päätason suorituksia. Päätason suorituksen alta, hierarkian kolmannelta tasolta löytyvät osasuoritukset (esim. oppiaineet, tutkinnon osat jne.), joita löytyy suurimmasta osasta koulutuksia. Joissain tapauksissa tietosisällössä on vielä neljäs hierarkian taso, eli ns. alaosasuoritukset (esim. lukion kurssit, yhteisten tutkinnon osien osa-alueet jne.). Kyseistä hierarkkista mallinnusta käytetään niin KOSKI-tietovarannon JSON-muotoisessa tallennusformaatissa, jota käytetään tietoja tallennettaessa ja näytettäessä yksittäisten opiskeluoikeuksien osalta, sekä osittain normalisoidussa KOSKI-raporttitietokannassa (ks. tarkemmin KOSKI-raporttikanta), jota käytetään koulutuksen järjestäjille suunnattujen tarkistusraporttien muodostamiseen että useimpiin KOSKI-datan massaluovutuksiin. Alla olevassa kuvassa esimerkkinä ammatillisen opiskeluoikeuden ensimmäinen taso (opiskeluoikeus), jonka alta löytyvät opiskeluoikeuden konteksissa mahdolliset päätason suoritukset, eli edellä mainittu hierarkian toinen taso.

Alla tarkemmat kuvaukset jokaisesta opiskeluoikeus- ja suoritustietojen hierarkian tasosta KOSKI-tietomallissa (esimerkkinä ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeus):
Taso 1: Opiskeluoikeus | Taso 2: Päätason suoritus | Taso 3: Osasuoritus | Taso 4: Alaosasuoritus |
---|
Sisältää karkeasti ottaen seuraavat tiedot: - minkä tyyppisestä koulutusmuodosta on kyse (esimerkiksi ammatillinen koulutus)
- kuka järjestää koulutuksen (oppilaitos ja koulutustoimija, jonka alle oppilaitos kuuluu)
- opiskelun alkamis- ja päättymispäivät sekä mahdolliset väliaikaiset keskeytykset ja muut mahdolliset koulutusmuotokohtaiset opiskeluoikeuden tilat (esimerkiksi ammatillisen koulutuksen kohdalla tiedot koulutuksen järjestäjän päättämistä lomajaksoista)
- ns. opiskeluoikeuden lisätiedot, joihin kuuluvat
- ensisijaisesti valtionosuusrahoituksen laskentaa varten kerättävät, valtionosuusrahoitukseen vaikuttavat tiedot liittyen koulutuksen järjestämiseen tai oppijalle annettaviin tukimuotoihin (esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa tieto oppijan saamasta majoitusedusta tai erityisestä tuesta)
- oppivelvollisuuden suorittamiseen liittyvät tiedot, jos oppijan ja koulutusmuodon osalta relevantteja (esimerkiksi ammatillisen koulutuksen kohdalla tieto siitä, onko koulutus maksutonta)
- mahdolliset muut opiskeluoikeuteen liittyvät, koulutusmuotokohtaiset tiedot (esimerkiksi ammatillisen koulutuksen kohdalla tieto siitä, jos päävastuullinen koulutuksen järjestäjä on joku muu oppilaitos/koulutustoimija kuin opinnot järjestävä ja todistuksen myöntävä oppilaitos/koulutustoimija)
| Sisältää karkeasti ottaen seuraavat tiedot: - suorituksen yksilöivät tiedot, jotka yhdessä kertovat sen, mikä on päätason suorituksen yleinen tavoite (esimerkiksi tieto siitä, että oppija suorittaa kokonaista ammatillista tutkintoa) ja mikä nimenomainen koulutus on kyseessä (esimerkiksi ammatillisen tutkintosuorituksen kohdalla tieto siitä, mitä nimenomaista ammatillista tutkintoa oppija suorittaa)
- valmistuneen suorituksen osalta tieto siitä, milloin suoritus on vahvistettu (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon suorituksen kohdalla se päivä, jolloin oppijan katsottu suorittaneen tavoitteena olleen tutkinnon)
- mahdollinen päätason suoritukseen liittyvä kokonaisarviointi (esimerkiksi ammatillisen perustutkinnon suorituksessa painotettu keskiarvo)
- mahdolliset muut päätason suoritukseen liittyvät, koulutusmuotokohtaiset tiedot (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon suorituksen kohdalla tieto tutkinnon suorituskielestä, suoritettava ja suoritettu osaamisala sekä mahdollinen tutkintonimike, jota oppija voi käyttää suoritettuaan ko. tutkinnon)
| Sisältää karkeasti ottaen seuraavat tiedot: - osasuorituksen yksilöivät tiedot, jotka yhdessä kertovat sen, minkä tyyppinen osasuoritus on kyseessä (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon osasuorituksessa tieto siitä, onko kyseessä ammatillinen vai yhteinen tutkinnon osa) ja mikä nimenomainen osasuoritus on kyseessä (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon osan kohdalla tieto siitä, mikä nimenomainen valtakunnallinen tai paikallinen tutkinnon osa on suoritettu)
- suoritetun/tunnustetun osasuorituksen osalta tieto arvosanoista ja arviointipäivistä (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon osan kohdalla voi olla useampi kuin yksi arviointi, jos oppija on korottanut tai yrittänyt korottaa tutkinnon osan arvosanaa opiskeluoikeuden aikana), jos osasuorituksen hyväksyttyyn suorittamiseen liittyy arviointi (joissain poikkeustapauksissa suoritettuakaan osasuoritusta ei arvioida tai arviointi toteutetaan alaosasuorituksen yhteydessä)
- mahdolliset muut osasuoritukseen liittyvät, koulutusmuotokohtaiset tiedot (esimerkiksi ammatillisen tutkinnon osan suorituksen kohdalla näytön tiedot tai tieto siitä, onko tutkinnon osa tunnustettu)
| Sisältää karkeasti ottaen seuraavat tiedot: - alaosasuorituksen yksilöivät tiedot, jotka yhdessä kertovat sen, minkä tyyppinen osasuoritus on kyseessä (esimerkiksi ammatillisen tutkintosuorituksen sisältämän yhteisen tutkinnon osan alaosasuorituksessa tieto siitä, että kyseessä on yhteisen tutkinnon osan osa-alue) ja mikä nimenomainen osasuoritus on kyseessä (esimerkiksi ko. yhteisen tutkinnon osan osa-alueen kohdalla tieto siitä, mikä nimenomainen valtakunnallinen tai paikallinen yhteisen tutkinnon osan osa-alue on suoritettu ja onko kyseessä ko. yhteisen tutkinnon osan osa-alueen pakollisen vai valinnaisen osuuden suoritus)
- suoritetun/tunnustetun alaosasuorituksen osalta tieto arvosanoista ja arviointipäivistä (esimerkiksi yhteisen tutkinnon osan osa-alueen kohdalla voi olla useampi kuin yksi arviointi, jos oppija on korottanut tai yrittänyt korottaa tutkinnon osan arvosanaa opiskeluoikeuden aikana)
- mahdolliset muut alaosasuoritukseen liittyvät, koulutusmuotokohtaiset tiedot (esimerkiksi yhteisen tutkinnon osan osa-alueen suorituksen kohdalla tieto siitä, onko yhteisen tutkinnon osan osa-alue tunnustettu)
|
Lähtökohtaisesti jokainen koulutus tai suoritus, jota oppija suorittaa muodostavat oman opiskeluoikeutensa, vaikka ne epämuodollisesti liittyisivätkin toisiinsa. Tyypillinen esimerkki tästä on yhdistelmätutkinnon suorittaminen, jossa suoritetaan samanaikaisesti ammatillista tutkintokoulutusta sekä lukio-opintoja. Näissä tapauksissa oppijalla on sekä ammatillisen koulutuksen että lukiokoulutuksen opiskeluoikeus, jotka ovat toisistaan teknisesti riippumattomia. Vastaavasti KOSKI-palvelussa on tapauksia, joissa samaa koulutusta järjestää useampi kuin yksi järjestäjä niin, että koulutukseen liittyy sekä koulutuksen järjestämisestä vastaava koulutusorganisaatio että koulutuksen toteuttava toinen koulutusorganisaatio, jolloin koulutuksesta on KOSKI-palvelussa kaksi opiskeluoikeutta, jotka ovat teknisesti linkitetty toisiinsa. Tyypillinen esimerkki tästä on ammatillisen tutkintokoulutuksen järjestäminen niin, että koulutuksen järjestämisestä vastaava koulutusorganisaatio ostaa koulutuksen toteutuksen toiselta ammatillisen koulutuksen järjestäjältä.
Tutustu tarkemmin KOSKI-palvelun tietomalleihin koulutusmuodoittain KOSKI-palvelun dokumentaatiosivulla: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio. Ks. myös tästä osiosta löytyvät lisäkuvaukset tietosisällöistä koulutusmuodoittain, kuvaus erityisistä henkilötiedoista koulutusmuodoittain sekä KOSKI-raportointikannan tietomallin ja tietuiden kuvaukset: