Mitä haluat tietää oppimisen aineistosta ennen kuin alat käyttämään sitä? Miten lähtisit etsimään uutta oppimateriaalia opetukseesi tai oppiaksesi itse? Tiedätkö, millaisia tehtäviä oppilaitoksessasi hyödynnetään eri opetussuunnitelman kohtien opettamiseen?
LRMI mahdollistaa strukturoidun datan oppimisen aineistosta. Se siis kertoo yllä olevien kysymysten vastauksissa tarvittavaa tietoa koneluettavasti ihmisten ja koneiden avuksi. Strukturoitua tietoa tarvitaan mahdollistamaan oppimisen aineistojen erilaisia prosesseja eri palveluissa: esimerkiksi niiden etsimisen, löytämisen, valikoinnin ja hallinnan prosesseja. Spesifikaatio on erityisen hyödyllinen tilanteessa, jossa oppimisen aineistoja koostetaan useasta eri lähteestä. Se auttaa myös yhden järjestelmän sisäiseen tiedon käsittelyyn erityisesti usean asiakkaan tilanteissa sekä kun halutaan varautua järjestelmän laajentamiseen. LRMI helpottaa työtäsi jos tuottamasi tai hankkimasi palvelu tekee esimerkiksi seuraavia asioita:
- auttaa oppijaa tai opettajaa löytämään oppimistilanteeseen sopivia oppimisen aineistoja kuten oppimateriaaleja tai tehtäviä
- suosittelee sisältöjä esimerkiksi tiettyyn oppiaineeseen
- luo kokonaiskuvan opetussuunnitelman mukaisista sisällöistä tietyllä vuosiluokalla tai kurssilla
- luokittelee sisältöjä sen osalta, mitkä niistä tulisi päivittää
LRMI on kevyt tietomalli ja sanastojen kokoelma, jota voi hyödyntää useiden laajasti käytössä olevien kuvailustandardien kanssa. LRMI keskittyy opetuskontekstiin liittyvään kuvailuun ja sen rinnalla on hyvä käyttää yleisiä kuvailustandardeja kuten Dublin Corea.
Tämä wikihaara dokumentoi miten LRMI:tä voi hyödyntää suomalaisessa kasvatus- ja opetuskontekstissa ja suhteessa muihin yhteentoimivuutta takaaviin työkaluihin ja palveluihin. Se siis määrittää LRMI:lle profiilin: LRMI_fi:n. Löydät LRMI_fi:n kaiken dokumentaation tästä wikihaarasta. LRMI_fi on työstetty vuosina 2018-2019 LRMI:n pohjalta. Sen pääasiallisena käyttötarkoituksena julkaisuajankohtanaan oli toimia Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) mahdollistavana metatietomallina. LRMI_fi on sittemmin otettu käyttöön useissa muissa palveluissa.
Tämän sivun jälkeen voi aloittaa LRMI_fi:hin tutustumisen itse spesifikaation kautta. LRMI_fi spesifikaatio tarkentaa LRMI:n mukaisten luokkien ja arvojen suomen- ja ruotsinkieliset nimet, antaa kuvaukset suomeksi ja määrittelee suositellut statukset. Lisäksi spesifikaatiossa on yksi LRMI_fi:n oma suositeltu arvo.
LRMI_fi:n dokumentaatioon kuuluu listaus suositeltavista sanastoista, jotka tarkentavat mitkä sanastot takaavat yhteentoimivuuden spesifikaation kanssa käytettyinä. LRMI_fi XML-muodossa määrittelee XML-muodon LRMI:n RDF-muodon rinnalle.
Voit tutustua LRMI_fi:hin myös palveluesimerkin kautta. Esimerkkinä aoe.fi -wikisivu kertoo, miten LRMI_fi:tä on hyödynnetty Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Sivulta löydät esimerkin lisäksi myös linkin rajapintaan, jonka kautta voit testailla LRMI_fi-muotoista dataa XML-muodossa.
Dokumentaation sisällysluettelo:
Perustiedot LRMI:stä
- LRMI on vuonna 2011 julkaistu spesifikaatio oppimisen aineistojen metatiedottamiseen
- LRMI:n kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Dublin Core Initiativen alainen LRMI Working Group, johon osallistuminen on avointa
- LRMI_fi on vuonna 2019 julkaistu profiili LRMI:stä, joka tarkentaa LRMI:n käyttö suomalaisessa kasvatus- ja opetuskontekstissa
- LRMI_fi:n ylläpidosta ja kehityksestä vastaa tällä hetkellä Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)
Mitä on metatieto?
Metatiedot ovat tietoa tiedosta: strukturoitua kuvailutietoa, joka auttaa materiaalin käyttämisessä, löytämisessä ja hallinnoinnissa. Metatieto voi olla automaattista tai ihmisen tallentamaa. Se on koneluettavaa, mutta se auttaa myös ihmistä ymmärryksen saamisessa kuvailtavasta kohteesta.
Oppimateriaalien metatietoja on mallinnettu usein eri standardein, joista osa on vanhentuneita tai hylättyjä. Merkittävimpinä laajasti käytössä olevina metatietomalleina voidaan pitää seuraavia malleja: Learning Object Metadata (LOM), Dublin Core Element Set / DCMI Metadata terms, Metadata for Learning Resources (MLR) ja Learning Resources Metadata Initiative (LRMI).
Miten LRMI_fi auttaa oppimisen palveluiden tuottamisessa ja hankkimisessa?
LRMI_fi tarjoaa yhteisen tavan merkitä oppimisen aineistoihin opetukselle relevantteja tietoja. Hyödyntämällä laajasti LRMI_fi:tä oppimisen aineistoista on saatavilla määritellyt tiedot yhteisessä muodossa. Näin tarve tehdä käyttötapauskohtaisia muokkauksia vähenee ja yhdisteltävää tietoa on saatavilla enemmän kokoavien palveluiden ja esimerkiksi analytiikan käyttöön.
Miten otan LRMI_fi:n käyttöön?
LRMI_fi on vapaasti hyödynnettävissä ja sen dokumentaatio on julkaistu CC BY 4.0 -lisenssillä. Voit ottaa LRMI_fi:n käyttöön järjestelmien tietomäärityksiä tai niiden rajapintoja suunniteltaessa. Järjestelmiä hankkiessa voit vaatia tai tiedustella järjestelmien LRMI_fi yhteensopivuutta. Mahdollisiin implementaation kysymyksiin voit saada apua sähköpostilla aoe@oph.fi
Miten voin vaikuttaa LRMI_fi:n kehitykseen?
LRMI_fi työryhmän toteuttama LRMI_fi-dokumentaatio on lisensoitu CC BY 4.0 -lisenssillä.