Julkaisufoorumi (JUFO) on vuonna 2012 käyttöön otettu Suomessa tehdyn tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Julkaisufoorumi-luokitus on syntynyt tarpeesta arvioida tutkimusorganisaatioiden tieteellistä julkaisutoimintaa määrän lisäksi myös laadullisesti. Julkaisufoorumin etuna on sen kattavuus: luokituksessa pystytään ottamaan eri tieteenalojen julkaisukäytäntöjen erityispiirteet huomioon toisin kuin esimerkiksi kansainvälisten tietokantojen aineistoon pohjautuvassa viittausanalyysissa. Eri tieteenaloille ominaisten julkaisukulttuurien huomioimiseksi luokitus sisältää niin lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja kuin kirjakustantajiakin.
Luokitus välittää tietoa tieteellisten julkaisukanavien vaikuttavuudesta ja arvostuksesta tiedeyhteisössä. Arviointityön suorittavat 23 tieteenalakohtaista asiantuntijapaneelia, joihin kuuluu noin 300 ansioitunutta suomalaista tai Suomessa työskentelevää tieteentekijää. Lisäksi tiedeyhteisö pystyy osallistumaan ja vaikuttamaan luokituksen kehittämiseen. Tavoitteena on kannustaa suomalaisia tutkijoita julkaisemaan tutkimustuloksensa korkeatasoisilla kotimaisilla ja ulkomaisilla foorumeilla.
Neliportaisessa luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan:
1 = perustasoon
2 = johtavaan tasoon
3 = korkeimpaan tasoon
0 = kanaviin, jotka eivät (vielä) täytä tason 1 kriteereitä
Tasoluokkaan 1 kuuluu tieteellisten tutkimustulosten julkaisemiseen erikoistuneita vertaisarvioituja julkaisukanavia, joilla on tieteenalan asiantuntijoista koostuva toimituskunta. Suurin osa kaikista julkaisukanavista asettuu tasolle 1. Tasoluokkiin 2 ja 3 on nostettu rajoitettu joukko asiantuntijapaneelien korkeatasoisimpina ja vaikuttavimpina pitämiä tieteellisiä lehtiä, konferensseja ja kirjakustantajia. Nämä ovat enimmäkseen kansainvälisiä julkaisukanavia, mutta ihmistieteissä tasolla 2 on myös suomen- ja ruotsinkielisiä julkaisukanavia. Paneelikohtaiset kiintiöt määrittävät, kuinka suuren määrän sarjajulkaisuja kukin paneeli voi sijoittaa tasoluokkiin 2 ja 3. Kiintiöt perustuvat julkaisukanavien julkaisuvolyymiin, joten niiden lukumäärä tasoilla 2 ja 3 vaihtelee paneeleittain.
Merkintä 0 tasoluokan kohdalla tarkoittaa ainoastaan sitä, ettei kyseinen julkaisukanava arviointipaneelien mielestä täytä jotakin tason 1 kriteereistä. Tähän joukkoon kuuluu monentyyppisiä ja monentasoisia kanavia ammattilehdistä ja epäilyttävistä open access -lehdistä yliopistojen omiin julkaisusarjoihin. Laadukaskin julkaisukanava voi aluksi saada merkinnän 0 myös sen vuoksi, että se on vasta perustettu eikä paneeli pysty vielä arvioimaan sen sisältöä. Tason 0 kanavissa voi siis ilmestyä myös asiallisesti vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja, jotka ansaitsevat tulla huomioiduksi esimerkiksi yksittäisen tutkijan arvioinneissa.
Julkaisukanavan JUFO-luokka kertoo artikkeleiden ja kirjojen läpäisemän kilpailun ja vertaisarvioinnin keskimääräisestä tasosta, mutta arvostetuissa korkean tasoluokan julkaisukanavissa ilmestyy myös heikompia julkaisuja, joiden vaikuttavuus jää vaatimattomaksi. Vastaavasti alemman tasoluokan julkaisukanavissa ilmestyy erittäin vaikuttaviksi osoittautuvia julkaisuja. Luokitusta on siis mielekästä käyttää ainoastaan suurten julkaisumäärien arviointiin, esimerkiksi tutkimusorganisaatioiden, tutkimusalojen tai koko maan julkaisutuotannon makrotason tarkasteluihin. Luokitus ei sovellu yksittäisen tutkijan ansioiden arviointiin, eikä se voi korvata tieteenalan asiantuntijoiden suorittamaa arviointia esimerkiksi rekrytointitilanteissa. Lisää JUFO-luokituksen rajoitteista luokituksen käyttöohjeessa.
Luokitusta on käytetty yliopistojen tuottamien tieteellisten julkaisujen laatuindikaattorina Opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa yliopistojen rahoitusmallissa vuodesta 2015 alkaen. Tieteellisten ja muiden julkaisujen perusteella jaetaan yhteensä 14 prosenttia yliopistojen perusrahoituksesta.
JUFO-portaali
Julkaisufoorumin julkaisukanavatietokanta sisältää yli 37 000* tieteellisen julkaisukanavan tiedot, jotka ovat saatavilla JUFO-portaalin välityksellä (*helmikuussa 2025). Lisäksi portaalista löytyvät myös Suomessa toimivien tutkijoiden käyttämät, JUFO-luokituksen ulkopuolelle kuuluvat ammatilliset ja yleistajuiset lehdet. JUFO-portaalin käyttöohjeessa on kuvattu portaalin hakutoiminnot sekä tiedot, jotka julkaisukanavista on saatavilla portaalista.
JUFO-portaali toimii lisäksi Julkaisufoorumin sihteeristön ja paneelien työkaluna julkaisukanavien käsittelyssä ja arvioinnissa. Sihteeristö vastaanottaa ja käsittelee julkaisukanavien lisäys- ja muutosehdotukset portaalin kautta, ja merkitsee arvioitavat kanavat paneeleille. Panelistit tekevät puolestaan suurimman osan arviointityöstään portaalin kautta.
Tiedeyhteisön on mahdollista vaikuttaa Julkaisufoorumin toimintaan rekisteröitymällä portaalin käyttäjäksi ja tekemällä sen kautta julkaisukanavia koskevia ehdotuksia. Kuka tahansa voi rekisteröityä portaalin käyttäjäksi. Kirjautuminen tapahtuu Eduunin välityksellä, joten rekisteröitymisen ensimmäinen vaihe on EduuniID:n luominen. Katso täältä tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen.