Tälle sivulle voimme koota tutkimusaineistoihin liittyviä ohjeistuksia ja kasata usein kysyttyjä kysymyksiä.
Ryhmän kokoamat ohjeistukset
Suomalaisia ja ulkomaisia tutkimusaineisto-ohjeita
Check list: tutkimusaineistojen peruskäsitteitä
Ohjeistukset ja linkit
Suomen Akatemia edistää avointa tiedon saatavuutta
Horisontti2020-tutkimusaineisto-ohjeet, Horizon2020-pilottiohjeet
LERU Roadmap for Research Data
Helsingin yliopiston tutkimusdatapolitiikka HY:n wikissä (edellyttää kirjautumista Haka-tunnuksilla) ja Avoin tiede ja tutkimus-sivustolla
OY-ATT-tyoryhma-valiraportti25062015-SE14062015 (2).pdf
UKK
4 Comments
Unknown User (kkivihar@teak.fi)
Oct 15, 2014Tässä Taideyliopistossa eteen tulleita kysymyksiä tutkimusaineistoista:
Unknown User (sme@oulu.fi)
Oct 20, 2014Kysymys Oulun yliopistosta: Avoin tieteellinen julkaiseminen Suomen Akatemian hakemukseen:
Suomen Akatemian haussa tänä vuonna on uutta avoin tieteellinen julkaiseminen. Tutkijat kysyvät, miten tämä toteutetaan, kun omalla yliopistolla ei ole mitään avointa arkistoa eli arkistoa, josta löytyisi tutkijoiden full text-artikkelit kaikkien saataville.
OKM:n asettamaan Avoin tiede ja tutkimus ATT-hankkeessa suunnitellaan ohjeita avoimeen julkaisemiseen ja avoimeen tutkimusaineistojen käyttöön. Aikataulu on vuoden 2014 loppuun. Oulun yliopiston tutkimushallinnossa on tehty linjaus, että ei ole järkevää tehdä yliopistokohtaisia ohjeita, koska usein julkaisuissa on tekijöitä monesta yliopistosta ja monesta maasta. Koska tulossa on ATT-ohjeet ja kustantajat ovat muuttamassa käytäntöjään avointa julkaisupolitiikkaa kohti, ei ole tässä vaiheessa tarpeellista tehdä yliopistokohtaisia julkaisupankkeja, vaan siirtymäkaudella voi käyttää avoimia foorumeita, esim. ResearchGate-portaalia. Suomen Akatemian hakemukseen tutkijoiden kannattaa kirjoittaa, että he noudattavat Avointiede-käsikirjan ohjeita (saatavissa avointiede-sivuilta) ja pyrkivät saattamaan julkaisunsa tiedeyhteisön luettavaksi mahdollisimman avoimesti. Yksi mahdollisuus on tutkijan omat kotisivut, mutta sen näkyvyys ei tietenkään ole kovin laaja.
Unknown User (kkivihar@teak.fi)
Nov 13, 2014Taideyliopistosta laitan vielä yhden asian, joka tuli esiin TaiY:n eettiselle toimikunnalle osoitetussa lausuntopyynnössä. Kyseessä on tapaus, jossa tutkitaan lapsia ja yhtenä tutkimusaineiston keruuvälineenä käytetään WhatsApp-sovellusta. Ja tästä sitten seuraa se kysymys, että kun sovelluksen omistajataho varaa tietyt oikeudet sen kautta välitettyihin viesteihin yms. niin miten siihen suhtaudutaan. Onko muilla tietämystä asian suhteen?
t: katja
Unknown User (hl38094@uta.fi)
Jan 20, 2015Tietoarkiston tutkimusaineistojen tiedonhallinnan käsikirjaan on lisätty uusia osioita ja yhtä osiota päivitetty. Laitan nämä tiedoksi, jos tarvitsette esim. tutkijoiden kysymyksiin vastataksenne.
HUOM! Käsikirjan rakennetta uudistetaan tänä vuonna ja tässä viestissä olevat linkit muuttuvat. Alla olevat URLit ovat alustavia, uudet osiot eivät näynyt käsikirjan rakenteessa.
Tiedotan, kun URLit muuttuvat.
--
Helena Laaksonen
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto / FSD