Sisällysluettelo:

Sisältö tiivistetysti sekä harkittavat parannukset

Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen -projektisuunnitelman mukaisesti hankkeen lopussa käydään läpi LRMI-profiilin toimivuutta laadun näkökulmasta. Arviointia varten on käyty laadullisesti arvioiden läpi Avointen oppimateriaalien kirjastoon tallennettujen oppimateriaalien metatietoja. Lisäksi on huomioitu käyttäjiltä, Finna-yhteistyön ja -käyttäjähaastattelujen myötä tullut palaute sekä automaattisen metatiedottamisen poc-kokeilu.

Palautteen perusteella kuvailu koetaan paikoin haastavaksi, mutta ei kynnyskysymykseksi. Oppimateriaalien metatietojen läpikäynnin perusteella metatiedottamisessa on pääsääntöisesti onnistuttu. Kuvailussa on kuitenkin huomattavasti laadullista eroa: on ihmisiä jotka kuvailee runsaasti ja monipuolisesti ja ihmisiä, jotka pyrkii lisäämään vain vähimmäismäärän tietoja. Kenttien pakollisuus ja muiden käyttäjien tekemään metatiedottamiseen kannustaminen ovatkin olennainen osa metatiedon parantamista.

Automaattisen kuvailun pocin perusteella automaattisen kuvailun kevyt käyttöönotto ei parantaisi kuvailun laatua tai keventäisi kuvailua. Yso-sanaston perusteella automaattisesti luodut asiasanat eivät vastanneet käyttäjien itseantamia tai tuoneet lisää ymmärrystä aiheesta - pääasiallisesti ne olivat liian laajoja ollaakseen hyödyllisiä oppimaterialien kohdalla. Jotta automaattinen kuvailu rikastaisi ja tarkentaisi kuvailua, vaatisi se raskaampaa käyttöönotto- ja kehitysprojektia. Kuvailun sujuvoittamisessa tärkeämpää olisi keskittyä kouluttamiseen sekä saavutettavuuden avustamiseen alla olevia parannuskohteiden lisäksi.

Mahdolliset parannuskohteet:

  • Metatietomallin ja sen implemetaation muutokset (huom. vain osa voidaan toteuttaa ylläpidon rahoituksella - mahdollisuus muutoksen aloittamiseen 2021 ja toteuttamiseen 2022)
    • Tekijän roolin lisääminen metatietomalliin ja siihen sanaston valinta
    • Tekijän tunnisteen lisääminen metatietomalliin ja käytettävien tunnisteiden valitseminen ja käyttöönotto AOE:ssa.
      • Tämä potentiaalisesti lisää myös oppimateriaalien jakamisen huokuttelevuutta, tekijyyden luotettavuuden korostuessa. Toisaalta hyöty saattaa jäädä korkeakoulutukseen.
    • Korkeamman tason oppiaine-luokituksen kehittäminen OPH:n kanssa (mahd. koulutusluokitus), siihen liittyvä kartoitustyö ja ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen tarkennusten selvittäminen
    • Kolmikielisyyden hyödyntämisen selvittäminen AOE-Finna-yhteistyössä (tunniste, termit kolmikielisinä)
  • Muokkauksia tietojen syötössä AOE:ssa (implementaation muutokset)
    • ohjeistuksen lisääminen tekijän nimi -kentän yhteydessä
    • esimerkkikuvaus kuvaus-kentän alla
    • kopioinnin estäminen asiasana-kenttään
    • kestolle määre-ehdotukset kentän alle
    • tavoitteen muuttaminen pakolliseksi kentäksi mikäli tukena on sanasto 
    • Materiaali on saavutettava -lisäys perustiedot-välilehdelle ja sen välittäminen accesibilty-kentässä

Ehdotan seuraavaa tarkastuskertaa vuoden 2021 loppuun. Silloin tulisi kiinnittää huomioita erityisesti

  • Kohderyhmä-sanaston toimivuuteen
  • Saavutettavuus-sanastojen toimivuuteen
  • Kaupallisten toimijoiden tarpeiden laajemman huomioimisen tarpeeseen
  • Omaehtoinen osaamisen kehittäminen -termin toimivuuteen ja ymmärrettävyyteen
  • Mahdollisiin uudistuksiin, jotka vuonna 2021 toteutetaan tai joiden uudistus on vielä vaiheessa


Metatietokohtainen läpikäynti

Alla käydään läpi vain käyttäjien tallentamia metatietoja.

KenttäPakollisuusHuomioita liittyen AOE:n implementaatioonHuomioita liittyen itse malliinMahdollinen korjausHuomioita korjauksiin

Oppimateriaalin nimi

pakollinen----

Tekijä

pakollinenPaikoin virheellisiä tietoja: useampi tekijä putkessa tai väärin erotettu etu- ja sukunimi. 

Tekijälle olisi paikoin tarve myös rooli-tiedolle (palautteessa ilmi tullut tarve erotella ainakin kuvittaja, kirjoittaja, toimittaja ja kääntäjä).

Lisäksi tekijälle on toivottu yksilöivää tunnistetta, joko ISNIä tai ORCIDIa. Tämä toive on erityisesti korkeakoulusektorilta ja mahdollistaisi yhteistyön esm. Tiedejatutki.fi:n kanssa.

Tekijä voi olla myös organisaatio (onko tämä haitallista pohtivat OPH:ssa). 

Erotettu etu- ja sukunimi kenttä AOE:ssa

Rooli-kentän lisäys ja CrediT-taksonomian tai vastaavan käyttöönotto

Tekijän yksilöivän tunnisteen lisäys ja käyttöönotto malliin.

Ei ratkaise kaikkia virheitä

CrediT-taksonomia ei sisällä kaikkea oppimateriaaleille tarpeellista

Organisaatio



Organisaatiopalvelu tarjoaa organisaatiot hyvin tarkalla tasolla (esim. eri tiedekunnat tai koulutuksenjärjestäjän koulutuksen toteutuspaikat erikseen)

Kuvaus

pakollinenPalautteessa tuotu esille, että kuvaukseen toivottaisiin esimerkki, jotta kuvaukset olisi yhdenmukaisia ja siten helppoja ymmärtää sisältö niiden perusteella
Esimerkkikuvaus kentän nimen alle

Asiasana

pakollinenPaikoin virheellisiä tietoja: useampi asiasana putkessa (kopioitu suoraan jostain) 
Kopioinnin estäminenKäyttäjälle epäloogista jos muissa kentissä (kuvaus) voi kopioida

Lisenssi

pakollinenTärkeää kannustaa myös lisenssin merkitsemiseen itse oppimateriaaliin jotta sen hyödyntäminen ilman metatietoja on selkeäänykyinen muotoilu ei edesauta kaupallisten materiaalien käyttöehtojen merkitsemistä - tämä vaatisi oman koodiston, joka tuottaa yhteistyössä Uuden, vaihtoehtoisen koodiston tuottaminen yhteistyössä kustantajien kanssaVaatii kaupallisten tahojen kiinnostusta

Kieli

pakollinen----

Julkaisija

vapaaehtoinen----

Oppimateriaalin tyyppi

pakollinen-

kaikki koodiston kentät käytössä - vähiten käyttöä kartalle. Datasetti-nimenä on hämmentänyt, mutta kerännyt myös käyttöä. Jatkossa voisi olla mahdollista yhdistää datasettiin blogi ja wiki, ja kartta ja kaavio kuvaan, mutta nykyinen käyttö ei vielä tähän kannustaisi.

Useat oppimateriaalit laajoja, joten monen tyypin käyttö tyypillistä.

--

Kesto

vapaaehtoinenKestoa syötetty vaihtelevin arvoin ja tavoin.
Numeraalinen kenttä + alasvetovalikko, josta valita määre (tuntia, minuuttia, opintopisteitä)

Kohderyhmän ikä

vapaaehtoinen----
Kohderyhmäpakollinen
Finnan käyttäjätesteissä sanasto koettiin ettei se ole yksiselitteinen - tämä on tullut paikoin muutenkin esille. Kaikkiin kuitenkin on kuvailtu oppimateriaaleja.Kohderyhmä-sanaston toimivuuden kartoittaminen loppukäyttäjien kanssa

Pääasiallinen käyttötarkoitus

suositeltu----

Hyödynnetyt materiaalit

vapaaehtoinen
Käytetään tarkoittamaan sekä pohjamateriaaleja että lähdeviitteinä (tämä on LRMI:n mukaista, mutta voi olla epäselkeää hyödyntäjille koska näiden merkityksissä vivahde-ero)

Oppimateriaali vanhenee

vapaaehtoinen----
koulutusastepakollinen-Omaehtoinen osaaminen kehittäminen todettu osassa palautetta haastavaksi terminä - toisaalta se on kuitenkin otettu hyvin käyttöön.Omaehtoinen osaamisen kehittämienn → Oman osaamisen kehittäminen?-
oppiainepakollinen

Koodistoihin toivottu täydennystä: tieteenalat tarkemmiksi ja ammatilliseen puoleen perustutkintojen ja tutkinnon osien lisäksi myös ammattitutkinnot ja erityisammattitutkinnot. Lisäksi miettinnässä pitäisikö tulevat ja siirtymäajalla olevat tutkinnot poistaa. Myös esim. Medigi otti oman varantonsa tueksi käyttöön tarkemman luokittelun.

Täysin vastaisesti tähän on toivottu myös selkeyttävää, yleisempää kategorisointia esim. Finna käyttäjähaastatteluissa. Haasteena tämän suhteen on erityisesti toinen aste ja haun käyttäminen ilman koulutusaste-rajausta.

OPH ehdottanut koulutusluokitusta ylätason kategoriaksi.


Yläkategorian selvittäminen hakua varten sekä tarkennosten selvittäminen ammatilliseen ja korkeakoulutukseen
tavoite ja sisältö-aluevapaaehtoinenKäytössä vain 7-15% materiaaleista (koulutusasteittaisia eroja). Lukion- ja perusopetuksen materiaaleissa, joissa tavoitteita ja sisältö-alueita on laitettu, niitä on runsaasti per oppimateriaali (5-20).Lukion ja perusopetuksen tavoitteet todettu osassa palautteessa olevan liian korkealla / yleispätevällä tasolla oppimateriaaleja varten. Osassa ne on nähty erityisen tärkeiksi.PakollisuusEi sovellu kaikille materiaaleille. Haastava koulutusasteilla joilla kenttään ei sanastoa.
aiempi osaaminenvapaaehtoinen----
opetussuunnitelmavapaaehtoinenTämä on vähän käytetty, sen käyttöä voisi lisätä ottamalla sanastoja käyttöön josta voisi valita oman opetussuunnitelman - toisaalta onko tarpeellista?


Saavutettavuuden ominaisuudetvapaaehtoinenvain pienellä osalla oppimateriaaleista on merkitty saavutettavuustietoja. Toisaalta uuten ominaisuutena voi nyt merkitä näitä myös sosiaaliseen metadataan ja tämän vaikuttavuutta ei vielä voitu todeta käytännössä myöhäisestä implementaatiosta johtuenuseat termit ovat eivät ole vielä käytössä - termien uudelleen tarkastelu 2022 syytä harkitaOma kohtansa, jossa voi todeta vain että materiaali on saavutettava
Saavutettavuuden esteetvapaaehtoinen




Yleisiä huomioita:

  • perusopetuksen ja toisen asteen osalta ePerusteista tulevaa tietoa ei ole saatavilla englanniksi - tämä vähentää kansainvälistä yhteentoimivuutta
  • esikatselukuvien lisäämistä ei välttämättä huomata tai sitä ei nähdä tärkeäksi - Finnan tekemien käyttäjähaastattelujen perusteella esikatselukuvat ovat kuitenkin oleellisia oppimateriaalien valitsemisen kannalta. Haasteeksi koettiin myös kuvien laatu - tämä myös tekijöiden haaste, joka lienee yksi syy miksi niitä ei ladata.
  • Mallin kaupallisia tai muita hyödyntäjiä varten kaivattaisiin vielä selkeytystä miksi ottaa käyttöön.
  • tarve tuottaa oai-pmh:hon myös kaikki kieliversiot oppimateriaalin metatiedoista koodiston mukaan? 



Tehtyjä parannuksia

Joitain parannuksia metatietojen syöttöön on tehty sitten kun viimeksi käsittelimme asiaa (toukokuussa). Tässä joitain listattuna:

  • Useiden kenttien alle laitettu ilmoitus, että lisätäksesi tietoja kenttään, kirjoita sisältö ja paina enter. Tämä lisättiin kun käyttäjätesteissä havaittiin että oli tyypillistä että käyttäjä kirjoitti sisällön, muttei klikannut enter. Kentissä voi syöttää usean tiedon, joten enterin painamista ei voi poistaa prosessista.

  • Asiasana- ja organisaatio-kentän tooltippejä muutettu sisältämään tieto, että niihin voi lisätä myös asiasanoja, joita sanastossa ei ole.

Kuvakaappaus aoe.fin syöttölomakkeesta, jossa näkyy asiasanat-kentän info-popup 

  • Tiedoston ja linki vaihtoehtoisuutta korostettiin, siten, että syötettyään toisen, toinen kenttä lähtee kokonaan pois

Kuvakaappaus, jossa näkyy linkki-kentän muuttuminen ruudun levyiseksi kun siihen syöttää tekstiä


Automaattisen kuvailun -poc

Osana projektisuunnitelman toteutusta aoe-tiimi testasi automaattista kuvailua Annif-työkalulla. Kokeilu toteutettiin hyödyntäen Annifin testaukseen tarkoitettuja työkaluja AOE:ssa käytössä olevaa yso-asiasanastoa käyttäen. Testausmateriaaleiksi valittiin 10 materiaalia eri koulutusasteilta, oppiaineista ja eri formaateissa ja materiaalityypeissä. Video ja H5P -materiaaleissa Annifiin syötettiin pelkästään aoe:ssa kirjoitettu kuvaus-teksti.

Testauksen perusteella asiasanageneraattorit eivät rikasta kuvailua. Generaattorien asiasanat olivat yksipuolisia ja toistuivat epäloogisesti hyvin erilaisissa materiaaleissa. Ne saattoivat myös mennä täysin pieleen. Käyttäjien antamat asiasanat olivat kaikissa testausmateriaaleissa kuvaavampia ja "rikkaampia" kuin generaattorien (vrt. digipedagogiikka, eAMK, laatu - laatu, arviointi, itsearviointi). Testauksen perusteelle käyttäjälle jäisi iso vastuu toimimattomien asiasanojen poistamisessa ja täydentämisestä.

Jotta automaattinen kuvailu rikastaisi ja tarkentaisi kuvailua, vaatisi se oppimateriaaleihin erikoistuneen kuvailijan rakentamista (annifin käyttöönottoa aoe:ssa omana osasenaan ja sen opettamista) ja käyttäjiltä kärsivällisyyttä sitä oikoessa. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa opinnäytteiden kuvailusta tästä on nähty hyötyä, mutta toimivimmillaankin se sujuvoittaisi kuvailua sellaisista kohdista, jotka eivät ole käyttäjä palautteen perusteella raskaaksi koettuja. Kuvailun sujuvoittamisessa tärkeämpää olisi keskittyä kouluttamiseen sekä saavutettavuuden avustamiseen.

Havaintoja testauksesta 

  • kuvaus-kenttien tekstit ovat monissa oppimateriaaleissa varsin suppeita.
  • testausmateriaaleissa oli 1-8 asiasanaa, yleisimmin 4-6
  • käyttäjien antamat asiasanat olivat monipuolisempia kuin generaattorien tarjoamat.
    • Esim. tieto- ja viestintätekniikka - tietotekniikka
    • puikkohitsaaminen - hitsaus
    • opettajien täydennyskoulutus - opettajat
  • Annif tarjosi useaan materiaaliin asiasanoiksi oppimateriaali, opetus, oppiminen jotka eivät ole kuvaavia tai kerro itse materiaalista varsinaisesti mitään oppimateriaaleihin erikoistuneessa palvelussa
  • hyvin erilaisiin materiaaleihin tuli aivan samoja asiasanoja
    • esim. materiaali 6: Wlan-verkkojen turvallisuus sekä materiaali 9: Kestävän kehityksen ulottuvuudet saivat samoja asiasanoja, mm. video, kuvanauhurit, videolaitteet (jotka eivät liity kummankaan materiaalin sisältöihin)
  •  Annifin asiasanat saattavat mennä myös täysin pieleen
    • esim. materiaali 6 asiasanat WLAN ja tietoturvallisuus sai vastineeksi Annifilta mm. video, kuvanauhurit, videolaitteet, mutta ei tekijän itsensä antamia WLAN tai tietoturvallisuus. Lähin osuma oli langattomat lähiverkot
    • materiaali 3: Hitsausmenetelmät sai ehdotuksiksi kapinat, tee, rahanarvo ja tavat (tapakulttuuri)
  • generaattorien hyvä puoli on, että niissä ei ole kirjoitusvirheitä, joita käyttäjien antamissa asiasanoissa voi olla
    • tosin nyt tavattiin yhteensä 44 asiasanasta vain yhdessä kirjoitusvirhe (materiaali 3: Hitsausmenetelmät - kaasuhistaaminen)


Testausmateriaalit

Materiaalityyppi/formaattikoulutusastekäyttäjän antamat asiasanatAnnifin tarjoamat asiasanat oppimateriaalin perusteellaAnnifin tarjoamat asiasanat kuvauksen perusteella
1.

Mediakasvatumateriaali perusopetukseen

https://aoe.fi/#/materiaali/736

pdfperusopetus
  1. mediakasvatus
  2. pedagogiikka
  3. etäopetus
  4. hybridiopetus
  5. opetusmateriaali
  6. TVT
  1. peruskoulu
  2. mediakasvatus
  3. peruskoulun yläaste
  4. opettajat
  5. materiaalit
  6. tunnetaidot
  7. oppimateriaali
  8. opetussuunnitelmat
  9. luokanopettajat
  10. ohra
  1. mediakasvatus
  2. materiaalit
  3. oppimateriaali
  4. medialukutaito
  5. sosiaalinen media
  6. oppimisympäristö
  7. oppimisalustat
  8. varhaiskasvatus
  9. mediakulttuuri
  10. hybridit
2.

Tieto- ja viestintätekniikan taidot

https://aoe.fi/#/materiaali/18

audio, tekstilukio, ammatillinen, omaehtoinen osaamisen kehittäminen, korkeakoulutus
  1. tieto- ja viestintätekniikka
  2. digitaaliset taidot
  3. digipedagogiikka
  1. oppiminen
  2. opettajat
  3. tietoverkot
  4. digitaalinen oppimateriaali
  5. tietotekniikka
  6. verkko-opetus
  7. oppimisympäristö
  8. Internet
  9. oppimiskyky
  10. verkostoituminen
  1. tietotekniikka
  2. taidot
  3. oppiminen
  4. koulut
  5. opetus
  6. tieto- ja viestintätekniikka
  7. oppimisprosessi
  8. opetuskäyttö
  9. viestintätekniikka
  10. oppimiskäsitykset
3.

Hitsausmenetelmät

https://aoe.fi/#/materiaali/78

powerpointammatillinen
  1. kone- ja tuotantotekniikka
  2. hitsaus
  3. MIG/MAG
  4. kaasuhistaaminen
  5. puikkohitsaaminen
  6. pistehitsaaminen
  7. polttoleikkaus
  8. juottaminen
  1. materiaalit
  2. hitsaus
  3. kapinat
  4. kuumennus
  5. imeytyminen
  6. tee
  7. tekeminen
  8. rahanarvo
  9. tavat (tapakulttuuri)
  10. liittäminen
  1. tuotantotekniikka
  2. oppimateriaali
  3. konetekniikka
  4. tuotanto
  5. oppiminen
  6. tuotannonsuunnittelu
  7. koneet
  8. koneala
  9. oppikirjat
  10. verkko-oppimateriaali
4.

Lelan matematiikkaseikkailu päiväkodissa

https://aoe.fi/#/materiaali/337

pdfvarhaiskasvatus, esiopetus
  1. LUMATIKKA
  2. matematiikka
  3. varhaiskasvatus
  4. esiopetus
  5. tutkin ja toimin ympäristössäni
  1. matematiikka
  2. opetus
  3. varhaiskasvatus
  4. kehittäminen
  5. matemaattinen ajattelu
  6. oppiminen
  7. käsitteet
  8. oppimateriaali
  9. aikuisopetus
  10. esiopetus
  1. matematiikka
  2. opetus
  3. varhaiskasvatus
  4. kehittäminen
  5. matemaattinen ajattelu
  6. oppiminen
  7. käsitteet
  8. oppimateriaali
  9. aikuisopetus
  10. esiopetus
5.

Kohti kulttuuri- ja katsomusreflektiivistä opetusta ja ohjausta: Tapauskeskustelun ohjaajan opas ja lisämateriaali

https://aoe.fi/#/materiaali/21

pdfomaehtoinen osaamisen kehittäminen, korkeakoulutus
  1. kulttuurinen moninaisuus
  2. katsomuksellinen moninaisuus
  3. opettajankoulutus
  4. opettajien täydennyskoulutus
  5. ammatillinen kehitys
  6. tapauskeskustelu
  1. opettajankoulutus
  2. yliopistot
  3. opetus
  4. koulutus
  5. opettajat
  6. opiskelijat
  7. kehittäminen
  8. projektit
  9. luokanopettajat
  10. opiskelu
  1. koulutus
  2. kulttuuri
  3. tavoitteet
  4. järjestäminen
  5. opetus
  6. ohjeet
  7. lukutaito
  8. opettajat
  9. menetelmät
6.

Wlan-verkkojen turvallisuus

https://aoe.fi/#/materiaali/162

videoammatillinen, omaehtoinen, VALMA, lukio, LUVA
  1. WLAN
  2. tietoturvallisuus


  1. video
  2. kuvanauhurit
  3. videolaitteet
  4. langattomat lähiverkot
  5. kirjastot
  6. konvergenssi
  7. digitaalinen tallennus
  8. uusmedia
  9. Internet
  10. videokuvaus
7.

Verkkototeutuksen laatukriteerit

https://aoe.fi/#/materiaali/120

työkalu (pdf)korkeakoulutus, ammatillinen
  1. digipedagogiikka
  2. eAMK
  3. laatu
  1. arviointi
  2. osaaminen
  3. tuotannonsuunnittelu
  4. opiskelijat
  5. ammattikorkeakoulut
  6. kehittäminen
  7. koulutus
  8. innovaatiotoiminta
  9. suunnittelu
  10. ML
  1. laatu
  2. arviointi
  3. itsearviointi
  4. laadunhallinta
  5. laatutyö
  6. kriteerit
  7. laatujohtaminen
  8. laadunvalvonta
  9. laadunvarmistus
  10. laatujärjestelmät
8.

Itsearviointi

https://aoe.fi/#/materiaali/180

harjoitus, peli, työkalu (h5p)perusopetus, ammatillinen, omaehtoinen, korkeakoulutus
  1. ESR
  2. Opva
  3. perustaidot
  4. itsearviointi
  5. itsetuntemus
  6. lähdekritiikki
  1. itsearviointi
  2. opetus
  3. arviointi
  4. oppimisympäristö
  5. opetusaineisto
  6. lukutaito
  7. opintomenestys
  8. lähdekritiikki
  9. verkko-oppimateriaali
  10. oppilasarviointi
  1. itsearviointi
  2. opetus
  3. arviointi
  4. oppimisympäristö
  5. opetusaineisto
  6. lukutaito
  7. opintomenestys
  8. lähdekritiikki
  9. verkko-oppimateriaali
  10. oppilasarviointi
9.

Kestävän kehityksen ulottuvuudet

https://aoe.fi/#/materiaali/461

videoammatillinen, perusopetus
  1. kestävä kehitys


  1. kestävä kehitys
  2. video
  3. kuvanauhurit
  4. videolaitteet
  5. kehitys
  6. ympäristönsuojelu
  7. ympäristö
  8. kirjastot
  9. ympäristökasvatus
  10. ympäristöpolitiikka
10.

Historian kertauskurssi ylioppilaskirjoituksiin

https://aoe.fi/#/materiaali/187

pdflukio
  1. historia
  2. ylioppilaskirjoitukset
  3. kertauskirjat
  4. ylioppilastehtävät
  1. lukio
  2. historia
  3. ylioppilaskirjoitukset
  4. ylioppilastehtävät
  5. kurssit
  6. oppikirjat
  7. valuuttakurssit
  8. sähköiset ylioppilaskirjoitukset
  9. Suomi
  10. oppimateriaali
  1. lukio
  2. oppimateriaali
  3. opiskelu
  4. erikoislukiot
  5. oppikirjat
  6. historia
  7. avustukset
  8. kokeilu
  9. oppiaineet
  10. kokeilukoulut


Toteutusmahdollisuudet

Automaattisen testauksen käyttöönotto olisi mahdollista kahdella tavalla.

Kevyempi vaihtoehto toimisi Finto-apin kautta. Käyttäjä voisi kuvauksen syötettyään klikata asiasana-suositukset, jolloin front end generoi ne kutsulla finto apista kuvailun perusteella. Asiasanat generoituisi tällöin kuvauksen perusteella, jolloin ne kuvastaisivat sitä, mitä käyttäjä on jo ymmärtänyt kirjoittaa. Tämä vaihtoehto vaatisi metatietojen syötön käyttöliittymiin muutoksen jotta asiasanojen syöttäminen tulisi vasta kuvauksen jälkeen, yhteistyötä Finton kanssa sekä kutsun totettamisen.  

Toteutukseltaan raskaampi vaihtoehto mahdollistaisi myös ratkaisun monipuolisemman kehittämisen. Tällöin annif otettaisiin käyttöön osana aoe-palvelua omalla palvelimellaan ja oppimateriaaliaineistolla opetettuna. Tässä vaihtoehdossa olisi mahdollista harkita myös muiden sanastojen käyttöönottoa yso-sanaston lisäksi (esimerkiksi ePerusteita). Lisäksi olisi mahdollista tehdä ratkaisu, joka ottaa tekstipohjaisista aineistoista niiden tekstisisällön kuvailun pohjaksi - tällöin saatavat asiasanat voisivat perustua myös laajemmin itse aiheeseen (kuin pelkää kuvausta käytettäessä). Tämä vaihtoehto vaatisi oman kehitysprojektin, jotta voitaisiin toteuttaa sen vaatimat uusien palvelinten käyttöönotto, käyttöliittymän muutokset, annifin asennus, annifin opetus ja opetuksen korjaukset sekä tekstiaineiston erottaminen oppimateriaaleista automaattista kuvailua varten.

Havainnollistus miten asiasanojen ehdotuksen voisi tuoda ilmi käyttöliittymässä:

Havainnollistus miltä asiasanojen generointi voisi näyttää käyttöliittymässä

Jatkokuva jossa asiasanat on ehdotettu:

Havainnollistus miltä asiasanojen generointi voisi näyttää käyttöliittymässä kun niitä on ehdotettu

  • No labels