KTPO-sopimuksen kohta 3.2 Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalveluiden sekä OKM:n analytiikka- ja datainfrastruktuuripalvelujen raportointi, kori 2

Tarkastelujaksot: Q1: 1.1.-31.3., Q2: 1.4.-31.7., Q3: 1.8.-31.10., Q4: 1.11.-31.12.

3.2 Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut sekä OKM:n analytiikka- ja datainfrastruktuuripalvelut 

3.2.1. Korkeakoulujen tietohallinto- ja arkkitehtuuripalvelut

Arkkitehtuuripalvelujen ja korkeakoulujen tietohallinnon koordinaatiotehtävien tavoitteena on ylläpitää ja hallinnoida kokonaiskuvaa korkeakoulujen ICT-palveluista, edistää yhteentoimivuutta ja yhteistyötä koulutuksen ja tutkimuksen tuessa ja hallinnossa erityisesti kokonaisarkkitehtuurityöllä, yhteentoimivuuden määrityksillä, selvityksillä ja yhteistyön koordinoinnilla ja fasilitoinnilla.

Ostettavien palvelujen ohjaus tapahtuu Tilaajan sekä sen määrittämän ohjausrakenteen kautta. 


3.2.1. a) Tutkimuspalveluiden ja -hallinnon yhteistyö

Tutkimushallinnon sanaston ja tutkimuksen tietokomponenttien kehityksestä ja ylläpidosta huolehtiminen sekä tutkimuksen tuen ja hallinnon viitearkkitehtuurista vastaaminen.

Finn-ARMA-verkoston koordinaatiotehtävät. Verkoston asiantuntemuksen käyttäminen kansallisissa hankkeissa erityisesti tutkimustietovarannon hyödyntämiseksi korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa. Verkoston aseman vakiinnuttaminen kansallisesti keskeisenä toimijana sen omalla toimintakentällä ja yhteydenpito vastaaviin kansainvälisiin toimijoihin.

Kokonaiskuvan hahmottaminen tutkimuksen tuen ja hallinnon alueen kehityssuunnista ja -tarpeista sekä niiden edistäminen. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Finn-ARMA.fi-verkkosivusto päivitetään pysyviä tietoja sisältäväksi verkoston "näyteikkunaksi" nykytilanteen mukaisesti.

Webinaari järjestetään sisällöltään mielenkiintoisena ja laajasti osallistujia keräävänä (aiemmin ~200).

Tietomalliryhmä laatii tutkimuksen tietokomponenttien hallintamallin, jonka työvaliokunta hyväksyy.

Toimintasuunnitelma on hyväksytty työvaliokunnassa ja yhteistyöneuvostossa.

Verkostolle suunnattu kysely on käsitelty työvaliokunnassa ja sen tuloksia hyödynnetään verkoston kehittämisessä.

Ohjausyhteistyön seminaarista 8.12. haetaan ajatuksia toiminnan kehittämiseksi ja tiiviimmin mukaan yhteistyöhön pääsemiseksi.

Verkkosivusto on julkaistu. Sisällön kehitys keskeneräinen. Webinaarissa 17.3. oli keskimäärin 185 kuulijaa. Käsiteltävinä asioina oli kaksikäyttötuotteiden vientivalvonta, tutkimusetiikan ajankohtaiset asiat ja salassapitoon liittyvät haasteet tutkimusyhteisössä. Toimintasuunnitelma käsiteltiin verkoston toimielimissä. Kyselyä ei ole vielä lähetetty verkostolle. Sillä haetaan näkemyksiä mm. verkoston toiminnan kehittämiseen.

Tietomalliryhmä on käsitellyt tietokomponenttien hallintamallin 1. kerran. Tutkimusinfrastruktuuriryhmä järjesti  tutkimustietovarantohankkeen kanssa webinaarin, jossa suunniteltiin TTV:n tutkimusinfrastruktuurikokonaisuutta.

1,52 htkk22 %
Q2

Syksyn digitaalisten Tutkimuspalvelupäivien valmistelu.  

Tietomalliryhmä jatkaa  sanasto- ja tietomallityötä.

Verkoston alaryhmien hyödyntäminen tutkimustietovarannon kehityksessä.

Tutkimuspalvelupäiville esitys tutkimustietovarannosta (=aihemallinnus). Verkoston omat tapaamiset organisoitu.

Tietomalliryhmä on kokoontunut kaksi kertaa. Kokouksissa on laajennettu sanastoa noin 20 uudella termillä sekä tarkennettu vanhojen määritelmiä. Tietokomponenttikirjasto on saatu käsiteltyä kokonaisuudessaan ja todettu hallintamalli.

Tietomalliryhmän lisäksi tutkimusinfrastruktuuriryhmää on tuotu tiiviimmin mukaan kehitykseen. Tutkimustietojärjestelmäryhmien ja julkaisutiedonkeruun yhteistyöryhmän asiantuntemusta on hyödynnetty aiempaan tapaan. ORCID-tunnisteeseen liittyvät asiat on yhdistetty PID-verkostoon.

1,92 htkk51 %
Q3

Tutkimusinfrastruktuuriryhmän asiantuntijat ovat mukana TTV:n infrastruktuuritietojen kokonaisuutta kehittävässä ryhmässä.

Syksyn webinaarin suunnittelu.

Verkoston tiedottamisen kehittäminen, webinaarin rinnalla toiminnassa toinen kanava.

Tutkimushallinnon sanaston kytkeminen kansainvälisiin verrokkeihin (Casrai-sanasto ei enää käytössä aiemmassa muodossa).


Tutkimusinfrastruktuuriryhmä asiantuntijoita mukana TTV:n infrastruktuuritietoja kehittävässä työryhmässä. Työryhmän ensimmäinen kokooontuminen järjestetty 17.9.

Webinaarin järjestetty 16.8. Verkoston viestinnän kehittämiseen tähtäävä toiminta aloitettu ja suunnittelua edistetty.

1,77 htkk78 %
Q4

Jäsenkyselyn perusteella päätettyjen toimenpiteiden toimeenpano.

Toimintasuunnitelman valmistelu.

Verkoston ryhmien tutkimusrahoituksen asiantuntijuuden hyödyntäminen tutkimustietovarannon kehityksessä. 

Jatketaan Q3 aloitettuja erityisesti viestintäkokonaisuuden parantamista.

Jäsenkyselyssä korostui viestinnän parantaminen. Verkoston Twitter-tili avattu laajemman viestintäsuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2022 toimintasuunnitelma käsitelty työvaliokunnassa. Verkoston tammikuun webinaari suunniteltu teemalla Horizon Europe.

Infraryhmän näkemykset otettu huomioon TTV:n kehityksessä. Tutkimusrahoitus odottaa hankekokonaisuuden kehitystyön jatkumista.

1,08 htkk95%

3.2.1. b) Koulutus- ja opetusyhteistyö ja digitalisoituva oppiminen

Korkeakoulutukseen liittyvä arkkitehtuuri- ja yhteentoimivuustyö (mm. jatkuvaan oppimisen liittyvät arkkitehtuurit ja muut kaikkien koulutusasteiden yhteiset arkkitehtuurit).

Korkeakoulujen yhteistyön fasilitointi erikseen sovittavassa laajuudessa siltä osin, kuin yhteistyötä ei tehdä korkeakoulujen omassa digivisiohankkeessa (KOOTuki–ryhmä, Synergiaryhmä).

Muut selvitys- ja koordinaatiotehtävät ja mahdollinen kansallisten palvelujen käyttöönoton tukeminen erillisen työsuunnitelman mukaan.

Tähän sopimuskohtaan sisältyy lisäksi vuodelta 2020 siirtyvä jo maksettu ennakko (120 000 €), joka on tarkoitettu Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämisohjelmien tuen käyttöön. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1
  • Arvioidaan kansainvälisen toiminnan selvityksen päivitystarve ja tehdään suunnitelma alkuvuoden päivityksen toteuttamisesta. 
  • Jatketaan ohjausyhteistyön fasilitointia sovitun mukaisesti. 
  • Edistetään kaikkien koulutusasteiden yhteistä arkkitehtuurityötä tarvelähtöisesti erikseen sovittavalla tavalla
  • Korkeakoulujen digivisiotyötä seurataan ja tuetaan osana yhteisiä arkkitehtuureja, ohjausyhteistyön fasilitointia sekä erikseen sovittavalla tavalla ja osana muiden työkokonaisuuksien toteuttamisesta. 
  • Arvioitu kansainvälisen toiminnan selvityksen päivitystarve ja päätetty ettei sitä ole tarve toteuttaa vuoden 2021 aikana.
  • Ohjausyhteistyön fasilitointia (KOOTuki-ryhmä, Synergiaryhmä, Yhteistyöympäristön ylläpito (OPH, korkeakoulut)) jatkettu sovitun mukaisesti 
    • Ylläpidetty koulutuksen digitalisaatioahankkeidenja verkostojen työskentely-ympäristöä (wikit, sähköpostilista, yhteentoimivuuskalenteri)
    • Osallistuttu Digivision ohjausyhteistyön ja verkostotyön suunnitteluun
  • Kaikkien koulutusasteiden yhteistä arkkitehtuurityötä ei ole edistetty
  • Kartoitettu tarpeet OPI-viitearkkitehturin päivittämiselle yhteistyössä Digivision kanssa
  • Suunniteltu ja käynnistetty KV-opiskelijapilotin työskentely alatyöryhmissä sekä tuettu kv-pilotin alatyöryhmien toimintaa.
  • Toteutettu erikseen sovittuja toimeksiantoja (opiskelijahyvinvointi)
3,7htkk18% 213 780€:sta
Q2
  • Jatketaan ohjausyhteistyön fasilitointia sovitun mukaisesti: KOOTuki-ryhmä, Synergiaryhmä, Yhteistyöympäristön ylläpito (OPH, korkeakoulut)
  • Koulutuksen digitalisaatiohankkeille avatun wiki-alueen kehittäminen https://wiki.eduuni.fi/x/2At6Cw
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen jatkuvan oppimisen tavoitteiden edistämiseen.
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen poikkeustilanteen analysointiin
  • Kartoitetaan tarpeet OPI-viitearkkitehturin päivittämiselle yhteistyössä Digivision kanssa
  • Opiskelijahyvinvointitoimeksiannot
  • Jatkettu sovitun mukaisesti ohjausyhteistyön fasilitointia ja yhteistyöympäristön ylläpitoa. Osallistuttu Digivision ohjausyhteistyön ja verkostotyön suunnitteluun
  • Jatkettu koulutuksen digitalisaatiohankkeille avatun wiki-alueen kehittämistä https://wiki.eduuni.fi/x/2At6Cw ja mm. toteutettu Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030: uudistuva korkeakoulutus ja digitaalinen palveluympäristö -wikikokonaisuuden siirto soveltuvin osin uudelle alueella ja vanhentuneen materiaalin arkistointi. 
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen jatkuvan oppimisen tavoitteiden edistämiseen.  (Ei sovittu toimeksiantoja)
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen poikkeustilanteen analysointiin (Ei sovittu toimeksinantoja)
  • Ylläpidetty keskustelua Digivision kanssa tarpeista OPI-viitearkkitehturin päivittämiselle.  
  • Toteutettu kv-pilotin 1. vaihetta toimeksiannon mukaisesti
    • hallinnoitu kokonaisuutta
    • tuettu kv-pilotin alatyöryhmien toimintaa ja ylläpidetty yhteistyöalustaa,
    • osallistuttu aktiivisesti kahden alatyöryhmän työhön,
    • varmistettu sidosryhmien osallistuminen työhön,
    • järjestetty pilotin 1. vaiheen päätöswebinaari,
    • valmisteltu 2. vaiheen pilottien valintaa sekä koottu loppuraportti.
  • Toteutettu opiskelijahyvinvointihankkeiden tukea toimeksiannon mukaisesti
    • suunniteltu ja ylläpidetty hankkeiden yhteistyöympäristöä (wiki, sähköpostilistat, chat-palvelu),
    • suunniteltu ja toteutettu törmäytyswebinaari hankkeille,
    • koostettu kategorisointi hankkeista tukemaan yhteistyöstä sekä koottu hankkeiden esittelyt,
    • toteutettu kysely hankkeille niiden etenemisestä ja yhteistyötarpeista
    • suunniteltu hanketuen syksyn toimintamalli ja hankkeiden tuki   
  • Tuettu useiden OKM:n webinaarien järjestelyissä 
5,4 htkk45%
Q3
  • Jatketaan ohjausyhteistyön fasilitointia sovitun mukaisesti: KOOTuki-ryhmä, Synergiaryhmä, Yhteistyöympäristön ylläpito (OPH, korkeakoulut)
  • Jatketaan KV-opiskelijapilotin alatyöryhmien / pilotin toiminnan tukemista
  • Tuetaan opiskelijahyvinvointi-kokonaisuutta toimeksiannon mukaisesti
  • Koulutuksen digitalisaatiohankkeille avatun wiki-alueen kehittäminen https://wiki.eduuni.fi/x/2At6Cw edelleen. 
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen esim.  jatkuvan oppimisen tavoitteiden edistämiseen.
  • Jatkettu sovitun mukaisesti ohjausyhteistyön fasilitointia ja yhteistyöympäristön ylläpitoa.
  • Osallistuttu verkostojen (Synergia, KOOTuki) tukena Digivision suunnitelmien ja työpakettien kommentointiin sekä verkostotyön suunnitteluun. 
  • Ylläpidetty ja välitetty kansallista tilannekuvaa nykyisestä koulutuksen toimintaympäristöstä ja meneillään olevista kehityskuluista korkeakouluverkostoille ja Digivisiolle. 
  • Tuettu kv-pilotin 2. vaiheen valmistelua ja tunnistautumisen pilotin työtä 
    • koottu kevään pilotin osalta näkymää ministeriön valmistelun tueksi
    • jaettu tietoa pilotin toiseen vaiheen etenemisestä verkostoissa 
    • tuettu tunnistautumisen pilotin työryhmän toimintaa ja sidosryhmätyöskentelyä
    • ylläpidetty ja välitetty isoa kuvaa kv-pilotin työryhmän tueksi  
  • Toteutettu opiskelijahyvinvointihankkeiden tukea toimeksiannon mukaisesti.
    • ylläpidetty hankkeiden yhteistyöympäristöä (wiki, sähköpostilistat, chat-palvelu)
    • suunniteltu ja toteutettu viikottaiset webinaarit (6 kpl) hankkeiden väliseen tiedonvaihtoon
  • Tuettu OKM:n webinaarien järjestelyissä (Erasmus LOTUS-webinaarit, opettajankoulutusfoorumi)
7,8htkk74%
Q4
  • Jatketaan ohjausyhteistyön fasilitointia sovitun mukaisesti: KOOTuki-ryhmä, Synergiaryhmä, Yhteistyöympäristön ylläpito (OPH, korkeakoulut)
  • Jatketaan KV-opiskelijapilotin 2. vaiheen pilottien tukemista ja osallistutaan tarvittaessa toimeksiannon mukaisesti joidenkin pilottien työskentelyyn.
  • Tuetaan opiskelijahyvinvointi-kokonaisuutta toimeksiannon mukaisesti
  • Toteutetaan erikseen sovittavat toimeksiannot liittyen esim.  jatkuvan oppimisen tavoitteiden edistämiseen.
  • Osallistutaan vuoden 2022 toimeksiantojen valmisteluun. 
  • Jatkettu ohjausyhteistyön fasilitointia sovitusti
  • Jatkettu sovitusti kv-opiskelijapilotin tukemista ja työskentelyä säännöllisten tapaamisten, sekä valmisteluiden osalta
    • tuettu tunnistamisen pilottia
    • valmisteltu seuraavaa vuotta ja RRF-maahanmuuton digi-infra -kokonaisuutta
    • ylläpidetty isoa kuvaa  OKM:n suuntaan
  • Opiskelijahyvinvointi-kokonaisuutta tuettiin järjestämällä kolme webinaaritilaisuutta, olemalla aktiivisesti yhteydessä eri toimijoihin ja valmistelemalla uuden koordinoivan hankkeen työtä mm. uuden eDuuni-sivuston avulla
  • Tuettu sovitusti Analytiikka-Äly -webinaarin järjestelyjä 
4,3htkk94%

3.2.1 c) Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö 

Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän toiminnan koordinointi ja tukeminen ja kokonaiskuvan ylläpito korkeakoulujen ICT:stä ja erikseen sovittavat kehittämisehdotuk-siin liittyvät selvitykset.

Koulutustoimialan identiteetinhallinnan kehittäminen, identiteetinhallintaa käsittelevän työ-ryhmätyön fasilitointi ja tekninen asiantuntijapalvelu (noin 4 htkk fasilitointi+3 htkk). 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1
  • Ohjausyhteistyörakenteita ja niiden keskinäistä yhteistyötä tuetaan erityisesti huomioiden korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -vision ml digivision  toimeenpano. 
  • Yhteistä identiteetinhallintaa ja tunnistautumista edistävän työryhmän työn tukeminen, erikseen sovittavalla tavalla.
  • Huomioidaan erikseen sovittavalla tavalla Arenen ja Unifin Korkeakoulutuksen digivision  ja jatkuvan oppimisen digitaalisen palvelukokonaisuuden tuominen toimialan yhteisiin kuvauksiin. Hallintamallia päivitetään kokonaisuuden kehitys huomioiden. Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekartta (ka.csc.fi) ylläpidetään ja päivitetään, tiekartan kautta seurattavissa olevien asioiden ylläpitoa kehitetään.
  • Ylläpidetty ja päivitetty korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekarttaa. Kehitetty tiekartan päivitystyötä eri osapuolia osallistavaksi. Valmisteltu vuosikello tiekartan koordinointityön tueksi.
  • Huomioitu korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digivisio -hanke toimialan yhteisissä kuvauksissa.
  • Tuettu identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän ja sen aliryhmien toimintaa identiteetinhallintaratkaisun suunnittelun alkaessa
    • valmisteltu suunnitelma alatyöryhmän organisoitumisesta sekä fasilitoitu alatyöryhmän toimintaa
    • rakennettu työskentely- ja viestintäaluekokonaisuus työryhmän ja alatyöryhmän toiminnan tueksi
    • määritelty työryhmän ja alatyöryhmän tiekarttaa, työkokonaisuutta ja työsuunnitelmaa yhdessä OKM:n kanssa

    • osallistuttu sisällöllisesti selvityksen tekemiseen koulutustoimialan yksilöivistä tunnisteista sekä yleistunnistelainvalmisteluun

    • fasilitoitu keskustelua tärkeimpien tunnistettujen hankkeiden ja sidosryhmien kanssa 
4,1htkk22% 197 290€:sta
Q2
  • Ohjausyhteistyörakenteita ja niiden keskinäistä yhteistyötä tuetaan erityisesti huomioiden korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -vision ml. digivision toimeenpano.
  • Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekartta (ka.csc.fi) ylläpidetään ja päivitetään, tiekartan kautta seurattavissa olevien asioiden ylläpitoa kehitetään.
  • Tuetaan identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän ja sen aliryhmien toimintaa identiteetinhallintaratkaisun suunnittelussa: toteuttamalla selvityksiä sovitun työjaon mukaisesti, ylläpitämällä työskentely-ympäristöä sovitun työnjaon mukaisesti, fasilitoimalla alatyöryhmien toimintaa
  • Tuettu ohjausyhteistyörakenteita ja niiden keskinäistä yhteistyötä
  • Ylläpidetty ja kehitetty digitalisaation tiekarttaa
  • Tuettu identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän ja sen aliryhmien toimintaa 
    • viety alatyöryhmän toimintaa eteenpäin 
    • ylläpidetty työskentely- ja viestintäaluekokonaisuutta työryhmän ja alatyöryhmän toiminnan tukena
    • määritelty työryhmän ja alatyöryhmän tiekarttaa, työkokonaisuutta ja työsuunnitelmaa yhdessä OKM:n kanssa

    • osallistuttu sisällöllisesti yleistunnistelainvalmisteluun

    • fasilitoitu keskustelua tärkeimpien tunnistettujen hankkeiden ja sidosryhmien kanssa
      • ml. Digivision ja korkeakoulujen KV-pilotin identiteetinhallinnan ratkaisujen valmistelu 
4,2htkk47%
Q3
  • Ohjausyhteistyörakenteita ja niiden keskinäistä yhteistyötä tuetaan erityisesti huomioiden korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -vision ml. digivision toimeenpano.

  • Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekartta (ka.csc.fi) ylläpidetään ja päivitetään, tiekartan kautta seurattavissa olevien asioiden ylläpitoa kehitetään.
  • Tuetaan identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän ja sen aliryhmien toimintaa identiteetinhallintaratkaisun suunnittelussa:
    • toteuttamalla selvityksiä sovitun työjaon mukaisesti, ylläpitämällä työskentely-ympäristöä sovitun työnjaon mukaisesti, fasilitoimalla alatyöryhmien toimintaa, ylläpitämällä tiekarttaa ja toimintasuunnitelmaa
  • Tuettu identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän toimintaa sovitun työnjaon mukaisesti
    • ylläpidetty kansallisista koulutuksen ja opetuksen alueeseen linkittyvistä kehityslinjoista tiekarttaa ja jaettu tilannekuvaa eri verkostoille ml. korkeakoulujen Digivisio
    • selvitetty ja suunniteltu LoA-selvityksen ja itsehallittavan identiteetin roolia työryhmän identiteetinhallintaratkaisun suunnittelussa
  • Ylläpidetty ja kehitetty digitalisaation tiekarttaa

    • Tiekartan esittely ja keskustelu eri sidosryhmissä syötteiden aikaansaamiseksi ja tiekartan hyödyntämisen laajentamiseksi

    • Kentän toimijoita ja verkostoja kokoavan vuosittaisen seminaarin valmistelu ja tiekartan kautta havaittujen nosteiden käsittely

3,5htkk68%
Q4
  • Ohjausyhteistyörakenteita ja niiden keskinäistä yhteistyötä tuetaan erityisesti huomioiden korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -vision ml. digivision toimeenpano.
  • Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisaation tiekartta (ka.csc.fi) ylläpidetään ja päivitetään, tiekartan kautta seurattavissa olevien asioiden ylläpitoa kehitetään.
  • Tuetaan identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän ja mahdollisten aliryhmien toimintaa 
    • toteuttamalla selvityksiä sovitun työjaon mukaisesti, ylläpitämällä työskentely-ympäristöä sovitun työnjaon mukaisesti, fasilitoimalla mahdollisten alatyöryhmien toimintaa, ylläpitämällä tiekarttaa ja toimintasuunnitelmaa
  • Osallistuttu korkeakoulutuksen tiekartan ylläpito ja päivitystarpeiden kehittämiseen
  • Tuettu identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmän työskentelyä osallistumalla aktiivisesti ryhmän toimintaan ja valmistelemalla mennyttä-, sekä tulevaa vuotta 2022
2,2htkk80%

3.2.1. d) VIRTA-opintotietopalvelun ylläpito ja hyödyntäminen

VIRTA-opintotietopalvelun ja sen rajapintojen tekninen ylläpitäminen tuotannossa. Sovit-tavan palvelutason järjestäminen. Sidosryhmäyhteistyö, viestintä, asiakaspalvelu. Tiedon laadun parantamisen tuki korkeakouluille ja tiedon laadun varmistamisen tuki erityisesti korkeakoulujen fuusioissa ja perusjärjestelmien muutosten yhteydessä.

Tietojen toimittaminen niitä kerääville viranomaisille sekä viranomaiskäytön ylläpito. Mahdollisten laki- ja säädösmuutosten mukanaan tuomien vaatimusten täyttäminen ja korkeakoulujen tukeminen. Tuki tietovarannon hyödyntämiselle korkeakoulujen operatiivisessa toiminnassa. Oppijan tietovirtojen tavoitearkkitehtuurin ja kehittämispolun luominen ja toteuttaminen. Ohjausrakenteen työn tukeminen. 


QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1
  • Toteutetaan Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruu, OKM:n suorat tiedonkeruut sekä OPH:n kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruu.
  • Käynnistetään tiedonsiirrot YTHS:lle korkeakoulujen toimeksiantojen mukaisesti
  • Käynistetään Kelalle lain korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta (695/2019) mukaisten tietojen toimittaminen
  • Tuetaan korkeakouluja (erityisesti HY) VIRTA-tiedon laadun varmistamisessa opintohallintojärjestelmän muutosprosessissa. 
  • Tuetaan Migriä VIRTA-tietojen hyödyntämisessä
  • Tiedonkeruuaineistot toimitettu tiedon hyödyntäjille
    • Tutkintotiedonkeruun ajankohtaa jouduttiin lykkäämään 9.2. ajankohtaan, sillä korkeakoulujen tiedoissa oli puutteita
    • Kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruu siirrettiin, koska korkeakoulujen tiedoissa oli puutteita
    • Opintopistetiedonkeruutiedoissa valmisteltiin takautuvia korjauksia korkeakoulujen tiedoissa olleiden virheiden vuoksi
  • Tuettu YTHS:ää ja KELAa opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseen ja maksujen seurantaa liittyen VIRTA-tietojen hyödyntämisessä
  • Tuettu HY:stä Sisu-järjestelmästä tehtävän VIRTA-siirron testaamisessa ja tiedon laadun validoinissa. Tuettu myös LUT-ylipistoa ja Jyväskylän yliopistoa Sisu-järjestelmän käyttöönotossa VIRTA-tietojen osalta.
  • Tuettu Migriä VIRTA-tietojen hyödyntämisessä  yhteistyössä OPH:n kanssa
    • Sovittu OPH:n ja Migrin kanssa aikatulusta VIRTA-tietojen testaamisessa ja tuotantokäytön aloittamisessa. Tiedotettu korkeakouluja tuotantokäytön valmistelun etenemisestä.
9,6htkk29% 337 421€:sta
Q2
  • Toteutetaan Tilastokeskuksen kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruu ja OKM:n opettajatiedonkeruu
  • Tuetaan korkeakouluja (erityisesti HY) VIRTA-tiedon laadun varmistamisessa opintohallintojärjestelmän muutosprosessissa. 
  • Tuetaan tiedon hyödyntäjiä (Migri ja Tilastokeskus) Virran lukuvuosimaksutietojen hyödyntämisessä
  • Tilastokeskuksen kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruu ja OKM:n opettajatiedonkeruu toteutettu sovitulla tavalla
    • Onko tarvetta opettajatiedonkeruun datan uusintapoiminnalle syksyllä (datan laadun kysymykset)
  • Korkeakoulujen - Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Aalto yliopisto, Taideyliopisto ja Jyväskylän yliopisto - tukeminen opintohallinnon järjestelmän muutosprosessissa työllistänyt merkittävästi loppukevään ja kesän aikana. HY:n kanssa säännölliset kokoukset koko kevään ajan ja tuettu tietojen tarkistustyössä. Kelalle toimitettiin pyynnöstä erillinen testiaineisto HY:n opiskelijatiedoista.
    • Kesä-heinäkuussa TY:n ja Aallon testauksen tukemista ja päivityskatkoksesta tiedonhyödyntäjille aiheutuneiden ongelmien selvittämistä (YTHS).
  • Edistetty Virran lukuvuosimaksutietojen saatavuutta ja testaamista maaliskuussa OPH-Migri-CSC kokouksessa sovitulla aikataululla. Kutsuttu Migrin edustaja huhtikuussa esittelemään Migrin tietotarvetta VIRTA-yhteyshenkilökokoukseen. Valmisteltu lukuvuosimaksutietojen lisäämistä TK:n opiskelija-aineistoon.
11,1htkk65%
Q3
  • Toteutetaan Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruu ja ennakkoaineiston muodostaminen OKM:lle. Toteutetaan 55 op suorittaneiden laskenta.
  • Toteutetaan Kelalle opintotuen edistymisenseurannan aineiston ja OTH-maksun seuranta-aineiston poiminta
  • Tuetaan korkeakouluja (erityisesti HY:n ja Jyväskylän Sisu-käyttöönotto, Turun yliopiston Peppi+-käyttöönotto) laadun varmistamisessa opintohallintojärjestelmän muutosprosessissa. 
  • Toteutetaan AMK-opiskelijavalintakonsortion seurantatutkimuksen tutkimusaineiston poiminta Virrasta
    • Seurataan k2020 todistusvalinnalla ja s2020 valintakoevalinnalla valittujen opintojen edistymistä 2021-2024 aikana (kolme aineistopoimintaa)
    • Keskusteltava, miten toimitaan tiedonluovutuksen osalta. Mahdollista, että konsortiosopimukseen lisätään liite, jossa sovitaan ammattikorkeakoulujen kanssa VIRTA-tietojen luovutuksesta, riittääkö toimeksiannoksi CSC:lle? Voitaisiinko tehdä OKM:n toimeksiannosta? Nyt tiedossa syksyllä 2021 tehtävän poiminnan tietotarpeet Virrasta, mutta myöhempiä tarpeita ei osata vielä tutkimuksessa yksilöidä. Voidaanko poiminnat tehdä OKM:n resurssilla vai onko CSC:n laskutettavaa työtä.
  • Toteutetaan Työllisyysrahastolle aikuiskoulutustukea saaneiden henkilöiden opintojen seurannassa tarvittavien tietojen poiminta
    • Työllisyysrahasto pyytänyt kertaluonteista tietojen poimintaa suoraan Virrasta, jatkossa integroitumassa KOSKI-palveluun.
  • Valmistellaan OKM:n opintopistetiedonkeruun laajennusta S2-suoritustiedoilla
  • Tuetaan tiedon hyödyntäjiä (Migri ja Tilastokeskus) Virran lukuvuosimaksutietojen hyödyntämisessä
  • Toimitettu VIRTA-aineistot sovitusti Tilastokeskukselle, Kelalle ja OKM:lle
    • Tilastokeskuksen aineistoon otettiin mukaan lukuvuosimaksutiedot siltä osin, kun niitä oli saatavissa
  • Tuettu yliopistoja Sisu- ja Peppi-käyttöönotoissa ja datan laadun varmistamisessa
    • Mahdollistettu järjestelmänvaihtajille testitiedonsiirtojen tekeminen uudesta järjestelmästä
    • Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruussa generoitiin Virrassa Turun yliopiston ja Taideyliopiston tiedoille ensisijaisuustieto
    • PYRY4-yliopistojen tukeminen Peppi-käyttöönotoissa (LY, VY, OY, UEF)
    • Jyväskylän yliopiston tukeminen Sisu-käyttöönotossa
    • Järjestelmätoimittajien tukeminen VIRTA-siirron rakentamisessa erityisesti SISU-ekosysteemin osalta
    • Laatuseurantasivu https://wiki.eduuni.fi/x/koytDg
  • Toimitettu Työllisyysrahastolle VIRTA-aineisto
  • Valmisteltu VIRTA-koodistolaajennuksia tieodnkeruiden tarpeisiin (S2 ja OPH:n kv-liikkuvuustiedonkeruun muutos)
  • Valmisteltu AMK-opiskelijavalintakonsortion tarvitsemiin VIRTA-tietoihin liittyen toimeksiantopyyntöä ja  poimintamäärittelyä yhteistyössä tutkimushankkeen vastuuhenkilöiden kanssa.
11,3htkk101%
Q4
  • Mahdollistetaan uusien opintosuorituksen, opiskeluoikeuden tyypin ja kv-liikkuvuuden luokitteluarvojen mukaisten tietojen tuonti Virtaan
    • Uudet luokitteluarvot on lisätty Virtaan ja niiden määrittelyistä ja käytöstä on sovittu tiedon hyödyntäjien ja korkeakoulujen kanssa
  • Valmistaudutaan kevään 2022 VIRTA-tiedonkeruisiin
    • Poimintamäärittelyt ja VIRTA-dokumentaatio on tarkistettu ja päivitetty
  • Tuetaan korkeakouluja laadun varmistamisessa opintohallintojärjestelmän muutosprosessissa. 
  • Uudet luokitteluarvot lisätty Virtaan ja niiden käyttöönotto käyty läpi VIRTA-yhteyshenkilökokouksessa.
  • VIRTA-poimintojen kuvaukset päivitetty Tiedonkeruun käsikirjaan ja VIRTA-dokumentaatioon
  • Tuettu erityisesti Itä-Suomen yliopistoa ja muita Peppi-käyttäjiksi siirtyneitä yliopistoja VIRTA-tietojen laadunvarmituksessa muutosprosessissa
  • Valmistauduttu alkuvuoden 2022 tiedonkeruisiin
6,4htkk121%

3.2.1. e) VIRTA-opintotietopalvelun kehittäminen 

Kehitetään palvelun tietosisältöä ja niihin liittyviä tietovirtoja kansallisesti ja kansainväli-sesti huomioiden erityisesti jatkuvan oppimisen mukanaan tuomat edellytykset ja laajenevat kansainväliset tietotarpeet. Rajapintojen kehittäminen esimerkiksi tietojen pakollisuuden määrittelyn ja tietoja hyödyntävien palveluiden tukemisen kautta. EMREX-palvelun uudistaminen. Korkeakoulujen VIRTA-tiedonsiirtotapojen keventäminen ja tarkoituksenmukaistaminen. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1
  • Jatketaan 1/2021 tietomalliuudistuksen valmistelua (täydennyskoulutuksen luokittelut, organisaatiohierarkiatieto)
  • VIRTA-otp:n skenaariotyön jatkaminen (KOSKI-VIRTA -työnjako, suhteessa korkeakoulujen Digivisiotyöhön)
  • Tuetaan OKM:tä VIRTA-otp:n uuden ohjausryhmän nimittämisen valmistelussa
  • EMREXin kansallisen liityntäpisteen uusiminen on jatkunut.
    • Palvelun testiversio on toiminnassa yksittäisiä keskeneräisiä ominaisuuksia lukuunottamatta. Tuotantoonvientiä on valmisteltu testauksen rinnalla.
    • Valmisteltu palvelun jatkuvaan toimintaan liittyviä dokumentteja, kuten saavutettavuusselostetta ja sisäisiä ylläpito-ohjeistuksia.
  • Täydennyskoulutuksen tietojen tietomalliuudistuksiin liittyvää jatkoselvitystä tehty (suoritusten NQF-tason tuominen Virtaan)
  • Skenaariotyön osalta keskustelussa Digivision suuntaan ei ole vielä päästy konkretian tasolle
  • OKM:n tukeminen uuden ohjausryhmän nimittämisessä Q2-puolella
4,7htkk27% 272 197€:sta
Q2
  • Mahdollistetaan organisaatiohierarkiatiedon tuonti Virtaan
  • Osallistutaan uuden ohjausryhmän toiminnan käynnistämiseen
  • KOSKI-VIRTA yhteistyön edistäminen ja osallistuminen KOSKI-lain uudistamiseen
  • Edistetään skenaariotyötä erityisesti suhteessa Digivisioon
  • EMREX-tiedonsiirto on valmis korkeakoulujen käytettäväksi.
  • Organisaatiohierarkiatiedon tuontia Virtaan ei ole teknisesti pystytty edistämään Q2:n aikana. Resurssia on vienyt korkeakoulujen tukeminen sekä ad hoc -tietopyyntöjen toteuttaminen.
  • Uuden ohjausryhmän toiminnan käynnistämiseen on osallistuttu OKM:n kanssa sovitulla tavalla
  • OPH:n KOSKI-palvelun kanssa on pidetty säännöllisiä kokouksia, viimeksi
  • Skenaariotyö suhteessa Digivisioon ei ole konkreettisesti vielä edennyt
3,9htkk49%
Q3
  • EMREXin kansallinen liityntäpiste on tuotantokäytössä. EMREX on käytettävissä suomalaisten ja verkostossa mukana olevien eurooppalaisten korkeakoulujen välisiin tiedonsiirtoihin.
  • VIRTA-otp:n skenaariotyön jatkaminen (KOSKI-VIRTA -työnjako, suhteessa korkeakoulujen Digivisiotyöhön)
  • Edistetään keskustelua OKM-OPH-CSC-akselilla tietovarantojen tulevaisuuden kehittämistarpeista.
  • Osallistutaan KOTA-seminarin valmistelutyöhön
  • Edistetty yhteisten tietovarantojen kehittämisen skenaariotyötä
    • Fasilitoitu KOOTuki-ryhmän ja Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän yhteinen työpaja
    • Tuettu Digivisiota tietovarantojen kehittämiseen liittyvän käsitemallityön valmistelussa
    • Jatkettu VIRTA-opintotietopalvelun tietojen käyttäminen -selvitystyötä
  • EMREX
    • Seurattu ja tarvittaessa tuettu EMREX-tiedonsiirtojen testausta ja käyttöönottojen edistymistä korkeakouluissa.
    • Suunniteltu EMREX-palvelun jatkokehitystä ja tietoturva-auditointia.
    • Tuettu Opetushallitusta Pohjoismaisen ministerineuvoston hankkeen edistämisessä
2,4htkk56%
Q4
  • Varmistetaan EMREX-tiedonsiirtojen toimivuus korkeakoulujen EMREX-käyttöönottojen myötä
  • VIRTA-otp:n skenaariotyön jatkaminen (KOSKI-VIRTA -työnjako, suhteessa korkeakoulujen Digivisiotyöhön)
  • VIRTA-opintotietopalvelun teknisen infrastruktuurin ja koneiden päivitystyön valmistelu
  • Valmistellaan skenaarioineen selvitys VIRTA-otp:n rajapintojen kehittämisestä
  • EMREX-palvelu on tuotantokäytössä ja ulkomaalaisista korkeakouluista tehdään päivittäin hakuja. Suomalaiset korkeakoulut eivät ole vielä integroituneet palveluun.
  • Aloitettu VIRTAn teknisen infrastuktuurin ja koneiden päivitystyön käytännön toteutuksen valmistelu ja työn aikataulutus.
  • Valmisteltu VIRTA-opintotietopalvelun lyhyen ja pitemmän aikavälin kehittämissuunnitelmaa
    • Haettu OPTIETORista 4/2021 toimeksianto VIRTA-tietojen hyödyntäminen selvitysprojektin jatkoaskeliksi
    • Valmisteltu VIRTAn rajapintojen kehittämistä koskevaa selvitystyötä yhteistyössä alihankkijan kanssa
    • Valmisteltu VIRTAn pitemmän aikavälin kehittämisskenaarioita yhteistyössä Digivisio-hankkeen kanssa
1,6htkk62%

3.2.1. f) Tutkimustietovarannon ylläpito ja hyödyntäminen

Tutkimustietovarannon ja sen integraatioiden sekä Tiedejatutkimus.fi-palvelun tekninen ylläpito. VIRTA-julkaisutietopalvelun ylläpito. JUULI-julkaisutietoportaalin ylläpito Kansalliskirjastolta ostettavana palveluna. Sidosryhmäyhteistyö, viestintä, asiakaspalvelu. Tietojen toimittaminen niitä hyödyntäville tahoille. Tuki tietovarantojen hyödyntämiselle tutkimusorganisaatioiden ja -rahoittajien operatiivisessa toiminnassa. Kansainvälisen tutkija-tunnisteen (ORCID) käytön koordinointi ja hyödyntäminen. Ohjausrakenteen työn tukeminen, viestintä ja sidosryhmäyhteistyö. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Julkaisutiedonkeruun toteuttaminen Virta-julkaisutietopalvelun osalta. Tiedonluovutusluvat kerätty ja tiedonsiirto OpenAPC palveluun aloitettu. VIRTA-JTP:n rajapinnan suorituskykyä parannettu.

Jo liittyneiden rahoittajien rahoituspäätöstietoja päivitetty suunnitellusti TTV:hen ja uusia liittyjiä on saatu mukaan. Portaalin pienkehitystä edistetty saadun palautteen pohjalta. 

Julkaisutiedonkeruu toteutettu Virta-julkaisutietopalvelun osalta. Palvelutilausten sopiminen (ns. tiedonluovutuslupa) mahdollistettu, tiedonsiirto OpenAPC palveluun valmisteltu mutta ei vielä aloitettu, odottaa dataa. Rajapinnan suorituskykyä parannettu.

Rahoituspäätöstietojen päivitys toteutettu suunnitellusti.

Pienkehitystä edistetty ottaen huomioon käyttäjien palaute.

Tutkimustietovarannon ja tiedejatutkimus.fi -portaalin viestinnän näkyvyyttä parannettu.

7,27 htkk

27 %
Q2Tutkimustietovaranto toimii vakaasti ja sidosryhmiltä saatuihin palautteisiin reagoitu. Uusia tiedontoimittajia saatu mukaan. Julkaisutiedot Vipusessa ja tiedonkeruukäsikirja päivitetty julkaisujen osalta. VIRTA-kehitystöinä mm. abstraktien sisällyttäminen.

Tutkimustietovaranto on toiminut vakaasti ja muutama käyttökatkot on selvitetty melko nopeasti. Palautteisiin on reagoitu. Uusia tiedontoimittajia saatu mukaan ja muutamien kanssa liittymistä suunnitellaan.

Julkaisutiedonkeruu ja tietojen julkaiseminen Vipusessa toteutettu aikataulussa. Tiedonkeruun käsikirjan luonnos päivitetty julkaisutiedonkeruun osalta yhdessä Finn-ARMAn julkaisutiedonkeruun yhteistyöryhmän kanssa. Mahdollistettu julkaisujen tiivistelmien toimittaminen VIRTAan.

11,78 htkk46 %
Q3

Tutkimustietovaranto toimii vakaasti ja sidosryhmiltä saatuihin palautteisiin reagoitu. Uusia tiedontoimittajia saatu mukaan.

Julkaisutiedonkeruun päivitetyn tietomallin mukaiset tiedot hyödynnettävissä suoraan Virta-julkaisutietopalvelun rajapinnasta. Rajapintaa hyödyntävien palveluiden yhteentoimivuuden jatkuvuus varmistettu.

Julkaisutiedonkeruussa avainsanojen linkittäminen pysyvään URI-tunnisteeseen mahdollistettu.

Julkaisutiedonkeruun tietojen automatisointia ulkoisista lähteistä selvitetty. 

Palvelun käytön keskeiset mittarit määritelty.

Tutkimustietovarannon osalta palvelu toiminut vakaasti ja lyhyet käyttökatkot hoidettu kuntoon pikaisesti. Palautteiden mukaisia parannuksia ja korjauksia toteutettu. Käyttäjätilastoja saatu.

Julkaisutiedonkeruun tietojen automatisointia ulkoisista lähteistä selvitetty, erityisesti Jufon OA-tietojen hyödynnettävyyden näkökulmasta.

Julkaisutiedonkeruun päivitetyn tietomallin mukaisia tietoja ei vielä ole saatavilla rajapintaa käyttäen. Myöskään URI-tunnisteisiin linkittämistä ei ole edistetty.

9,13 htkk68 %
Q4

Tutkimustietovaranto toimii vakaasti ja sidosryhmiltä saatuihin palautteisiin reagoitu. Uusia tiedontoimittajia saatu mukaan.

Julkaisutiedonkeruun tietojen automatisointia ulkoisista lähteistä selvitetty.

VIRTA-julkaisutietopalvelussa tarkistus- ja päättelyproseduurien kehittäminen. 

Tutkimustietovaranto on toiminut vakaasti. Palvelua on kehitetty sidosryhmiltä saadun palautteen pohjalta. Uusien tiedontoimittajien osalta ollut hiljaisempaa - odoteltu lain voimaantuloa, jolloin sopimusprosessi uudistuu.

Julkaisutiedonkeruun tehtävissä painottui Tampereen yliopiston tutkimustietojärjestelmän vaihtoon liittyvä selvitys- ja korjaustyö. Tietojen automatisointia ei saatu edistettyä. Tarkistus- ja päättelyproseduureja osin kehitetty ja uusia tarpeita tunnistettu, työ jatkuu Q1/2022.

9,45 htkk100%

3.2.1. g) Tutkimustietovarannon kehittäminen

Tutkimustietovarannon, Tiedejatutkimus.fi-palvelun ja VIRTA-julkaisutietopalvelun kehitystyöt ja uusien ominaisuuksien käyttöönotto. Tutkimustietovarannon rajapinnan kehitys. Tutkijan profiilipalvelun toteutus ja käyttöönotto. Semanttisen haun toteutus ja käyttöönotto Tiedejatutkimus.fi-palvelussa. Uudet integraatiot ja tietosisältöjen laajentaminen.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Rahoitushakujen tiedot portaalissa. 

Tutkimusaineistojen tiedot siirretty METAXista ja näytetään portaalissa.

Infrastruktuureille ja rahoituspäätöksille on luotu pysyviä tunnisteita PID -palvelua hyödyntäen. 

Ulkoisten rajapintojen määrittely valmis.

Rakennerahastojen rahoittamia hankkeita  portaalissa.

Semanttisen haun kehitys käynnistetty. Hankkeiden aihemallinnuksen analyysimalli valmis.

Rahoitushakujen tietojen portaalissa näyttämisen toteutusta siirretty tutkijan tietojen kehittämiseen liittyvien tietokantamuutosten myötä.

Tutkimusaineistot siirretty METAX -palvelusta ja julkaistu portaalissa.

Ulkoisten rajapintojen alustava määrittely valmis, mutta tarkentunee toteutuksen myötä.

PID -palvelun käyttöönotto myöhästynyt, joten infrastruktuurien ja rahoituspäätösten pysyvien tunnusten luonnin suunnittelu aloitettu, mutta ei vielä toteutettu.

Rakennerahastojen hankkeita siirretty portaaliin. Näiden osalta testaus on käynnissä.

Semanttisen haun kehitys on käynnistetty.

Hankkeiden aihemallinnuksesta tehty ensimmäinen versio. Julkaisu portaalissa kesän aikana.

15,52 htkk + alihankinta 1,2 htkk43 %
Q2Tutkimustietovarantoon ja tiedejatutkimus.fi -portaaliin liittyvien toiminnallisuuksien kehitys ja julkaisu suunnitellusti.
Ulkoisen rajapinnan teknistä toteutusta aloitetaan.
Tutkijan profiilipalvelun testiversio julkaistu.
Semanttisen haun  toteutusta aloitettu teknisen suunnitelman pohjalta.
Rahoittajien kanssa suunnittelu rahoitushakujen tietojen siirrosta suoraan ttv:oon. 

Tutkimustietovarannon ja portaalin kehitystä jatkettu suunnitellusti. Rajapinnan teknisen toteutuksen suunnittelu aloitettu.

Tutkijan profiilipalvelun testiversio julkaistu.

Semanttisen haun toteutusta edistetty.

Rahoitushaut saatu näkyviin portaaliin ja näiden kehittämiseen liittyvän ryhmän perustamisesta on keskusteltu. Mikäli ryhmä perustetaan, jatkosuunnittelu tehdään ryhmän toimesta. 


12,85 htkk + alihankinta 0,75 htkk70 %
Q3

Tutkimustietovarantoon ja tiedejatutkimus.fi -portaaliin liittyvien toiminnallisuuksien kehitys ja julkaisu suunnitellusti ja käyttäjien palaute huomioiden.

Semanttisen haun toteutusta on edistetty.

Hankkeiden aihemallinnuksen tuotoksia julkaistu portaalissa.


Tutkimustietovarannon ja portaalin kehitys edennyt suunnitellusti. Korjattu ominaisuuksia saadun palautteen pohjalta.

Semanttisen haun toteutusta edistetty suunnitellusti.

Aihemallinnuksen tuotoksia ei vielä julkaistu portaalissa johtuen toiminnallisuuden tarvittavasta parantelusta ennen julkaisua.

Julkaistu organisaatioihin liittyvät visualisoinnit suunnitellusti portaalissa.

10,94 htkk + alihankinta 1,29 htkk95 % kokonaisbudjetista huomioiden 1 htkk lisäys viime vuoden ennakoista
Q4

Ulkoisen rajapinnan toteutus edistynyt ja tekninen valmius tietojen jakamiseen on olemassa.

Semanttisen haun ensimmäinen versio toteutettu portaalissa.

Hanketietojen siirrolle organisaatioista suunnitelma. 

Ulkoisen rajapinnan toteutuksen suunnittelua jatkettu, mutta ei vielä teknistä valmiutta tietojen jakamiseen. 

Semanttisen haun ensimmäinen versio toteutettu portaaliin.

Tehty suunnitelma organisaatioiden hanketietojen siirrosta. Hankehaavista toimitettua dataa analysoitu. 

Rahoitushakujen siirtoa suoraan rahoittajilta tutkimustietovarantoon suunniteltu ja edistetty yhdessä rahoittajien kanssa.

7,27 htkk + alihankintana 2,88 htkk112 %

3.2.*) Tutkimustietovarannon portaali

Tutkimustietovarannon tietosisältöihin julkisen näkymän ja hakukäyttöliittymän tarjoavan verkkoportaalin kehittäminen. Suostumuksenhallintapalvelun toteutus tutkijan omien tietojen siirtämiseksi ORCID-palvelusta ja kotiorganisaatiosta tutkimustietovarantoon. Kehitystehtävä rahoitetaan erityisavustuspäätöksellä.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1Suostumuksenhallinnan työkalun käyttöliittymästä ja sovelluksesta ensimmäinen versio.  Valmius tutkijoiden testitietojen vastaanottamiseen organisaatioista.

Suostumuksenhallinnan työkalun käyttöliittymästä ja sovelluksesta on toteutettu ensimmäinen versio.

Toteutus on aloitettu ORCIDistä siirrettävien tietojen pohjalta.

Toteutettu valmius organisaatioiden tiedonsiirtoon.

2,10 htkk + alihankinta 3,36 htkk
Q2

Suostumuksenhallinnan sovellusta ja käyttöliittymää kehitetty käyttäjien tarpeet huomioiden.

Valmius tutkijoiden testitietojen vastaanottamiseen organisaatioista.

Suostumuksenhallinnan testiversio julkaistu ja käyttäjien palautteita käyty läpi jatkokehitystä silmällä pitäen.

  

4,12 htkk + alihankinta 4,65 htkk39 %
Q3

Suostumuksenhallinnan sovellusta ja käyttöliittymää kehitetty käyttäjien tarpeet huomioiden.

Valmius tutkijoiden tietojen hyödyntämisen pilotointiin.

Suostumuksenhallinnan testiversion pohjalta on parannettu toteutusta uutta testikierrosta varten.

Järjestetty tilaisuus tutkijoiden tietojen siirtoon yhdessä organisaatioiden kanssa läpikäyden tiedonsiirtoa ja sen aikataulua ensi vuodelle.

3,03 htkk + alihankinta 4,51 htkk

57 %
Q4Suostumuksenhallinnan työkalun käyttöönoton ja organisaatioiden tiedonsiirtojen aikataulu määritelty (riippuen erillislain voimaantulosta).

Aikataulu suostumuksenhallinnan työkalun käyttöönoton ja organisaatioiden tiedonsiirtojen osalta määritelty alustavasti.

Suostumuksenhallinnan testiversiota kehitetty käyttäjien palautteen pohjalta ja julkaistu 2. testiversio. Edistetty myös vahvan tunnistautumisen suunnittelua.

0,22 htkk + alihankintana 0 htkk58 %

3.2.1. h) Opetus- ja kulttuuriministeriön tietovarastoinfrastruktuuri 

Ympäristöjen tietoturvallinen ylläpito (mm. palvelimet ja käyttöjärjestelmät) ja jatkokehittäminen (mm. ohjelmistot ja ohjelmakoodi) 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1Tietovarastoinfrastruktuurin ylläpito ja kehitys vastaamaan tiedontuotannon tarpeisiin. Autentikointipalvelimien vaihtotyön saattaminen loppuun.Ylläpito ja kehitys vastaavat tiedontuotannon tarpeisiin.
Autentikointipalvelimen vaihtotyö toteutettu.
5,48 htkk26 %
Q2Tietovarastoinfrastruktuuria ylläpidetty ja kehitetty vastaamaan tiedon tuotannon tarpeisiin. Päivitykset on asennettu sovitusti ja säännöllisesti. Palvelukomponentit on käyty läpi ja dokumentoitu ja mahdollisille löydöksille on sovittu jatkotoimenpiteet.Ylläpito ja kehitys vastaavast tiedontuotannon tarpeisiin. Palvelukomponentit on käyty läpi ja löydöksille on sovittu jatkotoimenpiteet.6,17 htkk55 % (lisätty ennakoista 2 htkk Arvo-palvelinpäivitystä varten)
Q3Tietovarastoinfrastruktuurin kehittäminen vastamaan tiedon tuotannon tarpeisiin. Päivitykset on asennettu sovitusti ja säännöllisesti. Palvelukomponenttien päivityksien suunnittelu ja työn aloittaminen.Ylläpito ja kehitys vastaavast tiedontuotannon tarpeisiin. Päivitykset on tehty suunnitellusti. Palvelukomponenttien päivitysten suunnittelu käynnistettu.5,47 htkk81 %
Q4Tietovarastoinfrastruktuurin kehittäminen vastamaan tiedon tuotannon tarpeisiin. Päivitykset on asennettu sovitusti ja säännöllisesti.Ylläpito ja kehitys vastaavat tiedontuotannon tarpeisiin. Tarvittavia päivityksiä tehty infrastruktuuriin ja palvelukomponenttien tietojen laajempi päivitys tehty suunnitellusti. Läpikäyty tarpeita vuodelle 2022.2,20 htkk94 %

3.2.1. i) Avointen oppimateriaalien kirjaston (AOE) ylläpito ja pienkehitys 

Ostettavan palvelun ohjaus tapahtuu Tilaajan sekä sen määrittämän ohjausrakenteen kautta. AOE-sopimus CNTR0016602. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1



Q2



Q3



Q4




3.2.2 Opetus- ja kulttuuriministeriön itselleen ostamat analytiikka- ja datainfrastruktuuripalvelut 

Analytiikka- ja datainfrastruktuuripalvelut välittävät tietoja korkeakouluilta ja tutkimuslai-toksilta viranomaisille sekä tuottavat Tilaajan tarpeisiin Suomen korkeakoululaitoksen ja tutkimuksen tilaa kuvaavaa raportointia. Lisäksi tavoitteena on sujuvoittaa organisaatiorajat ylittäviä tietovirtoja niin, että tiedonvälitys tapahtuu tietovarantopohjaisesti. Kokonaisuus edistää korkeakouluja koskevan tiedon käyttöä ja vaikuttavuuden seuraamista.


3.2.2. a) Kota-extranet-järjestelmän käyttöpalvelu

CGI Oy:n OKM:lle tuottamien uusien Kota-extranet-järjestelmän sovellusversioiden asennukset ja ylläpito.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Palvelu on käytettävissä ja päivitykset asennetaan oikea-aikaisesti.

OKM:n ja CGI:n kanssa on käyty läpi KOTA-laatupalaverissa KOTA:n Apache Tomcat versioiden päivitystarve ja sovittu päivityksen aikataulusta.

Palvelu on ollut käytettävissä.
Päivitykset on suoritettu säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Laatupalaverissa käytiin läpi komponenttien päivitystarpeet ja sovittiin eteneminen.


0,2 htkk10 %
Q2

Palvelu on käytettävissä ja päivitykset asennetaan oikea-aikaisesti.

KOTAn Microsoftin SQL 2016 -tietokanta päivitetään kesäkuun huoltokatkoissa (vasta 14.5. jälkeen).

Laatupalaverissa sovittu komponenttien päivityksen suunnittelu on aloitettu, alustava aikataulutus päivityksille on tehty yhteistyössä CSC-CGI-OKM ja päivitysprosessi on aloitettu.

Palvelu on ollut käytettävissä.
Päivitykset on suoritettu säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Palvelun komponenttien päivitys testiympäristöön on aikataulutettu ja sovittu elokuulle, ja päivitystä valmisteltu. 


0,14 htkk16 %
Q3

Palvelu on käytettävissä ja päivitykset asennetaan oikea-aikaisesti.

Komponenttien päivitys testiympäristöön etenee yhteisesti sovitun mukaisesti:

  • CSC päivittää asiakkaan testiympäristön komponentit
  • Suoritetaan testin asiakastestaus
  • Sovitaan tuotantopäivitys ja sen aikataulu loppuvuodelle

Palvelu on ollut käytettävissä.
Päivitykset on suoritettu säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Palvelun komponenttien päivitys testiympäristöön tehtiin aikataulun mukaisesti. Tuotantoon päivitykselle on OKM:lle ehdotettu ajankohtaa marraskuulle (23-24.11.2021), joka CSC:n ja CGI:n puolesta sopiva. 

0,27 htkk29 %
Q4

Palvelu on käytettävissä ja päivitykset asennetaan oikea-aikaisesti.

Palvelukomponenttien tuotantoon päivitys.

Palvelu on ollut käytettävissä.
Päivitykset on suoritettu säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Palvelun komponenttien päivitys tuotantoympäristöön tehtiin aikataulun mukaisesti marraskuussa 2021. 

0,08 htkk32 %

3.2.2. b) Suorat tiedonkeruut

Korkeakouluilta vuosittain tehtävien suorien tiedonkeruiden tekninen suunnittelu, toteutus ja näihin liittyvät tukitehtävät.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Tiedonkeruiden toteutus ja riittävä käyttäjätuki. 

Aineistot on ladattu oikein Vipusen tietokantaan ja päivitetty raporteille.

Tiedonkeruut sujuivat hyvin.

Tietojen latauksiin liittyviä ongelmatapauksia tuli korkeakouluilta selvitettäväksi hieman vähemmän kuin aiemmilla kierroksilla. Tämä todennäköisesti johtui Kotaan tehdystä uudistuksesta, jossa tiedostomuoto tarkistetaan jo syöttövaihteessa. Käyttäjien ongelmiin reagoitiin ketterästi.

Vipusen raportit ovat ajantasalla.

1,8 htkk16 %
Q2Tiimissä tehdään yhteenveto tiedonkeruiden sujumisesta ja tarvittaessa keskustellaan OKM:n kanssa. Luodaan pohja uudelle käsikirjalle. Tehdään muut tarvittavat toimenpiteet seuraavaa kierrosta varten, mikäli tarpeita on havaittu ja niistä yhteisesti sovittu.  

Uuden tiedonkeruuvuoden käsikirjapohja valmisteltu OKM:n täydennettäväksi.

Tehty pieniä parannuksia tietojen latauksiin edellisen kierroksen virheilmoitusten perusteella.

1,3 htkk30 %
Q3Jatketaan tiedonkeruun käsikirjan valmisteluja. Huomioidaan mahdolliset OKM:n ilmoittamat muutokset keruisiin. Osallistutaan Kota-seminaariin.

Käsikirja ja mallitiedostot ovat valmiina.

Virta-osioita viimeistellään Virta-palveluiden ja OKM:n toimesta.

1,3 htkk42 %
Q4Tiedonkeruun käsikirja 2021 julkaistu. Valmistaudutaan tiedonkeruisiin mm. testaamalla lataukset sekä tekemällä muutoksia käsikirjan mukaisesti, mikäli tarpeen.

Toteutettu suunnitellut toimenpiteet tiedonkeruiden valmistelujen osalta ja julkaistu tiedonkeruun käsikirja 2021.

0,78 htkk50 %

3.2.2. c) Palautekyselyiden ylläpito ja kehittäminen

Opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelu Arvon kehittäminen esimerkiksi opiskelijoiden valmistumisvaiheeseen, uraseurantaan sekä korkeakoulujen henkilöstörekrytointiin liittyvien kyselyiden tarpeisiin. Palvelunhallinta niin, että korkeakoulujen itse hankkimat palvelut toimivat osana kokonaisuutta.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Ylläpito:

Palvelu korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutetaan.

Vuoden 2021 tiedonkeruut alkaneet onnistuneesti teknisen toteutuksen ja loppukäyttäjätuen osalta.

Raportit (2020) julkaistaan ajallaan Vipusessa.

Kehitys:

HowULearn-kyselyn raportoinnin tarvitsemat muutokset toteutetaan kandipalautekyselyyn.

Kartoitetaan virkailijakäyttöliittymän päivitystarpeita.

Lisätään Unifin palauteryhmän kehitystoiveet kehitysjonoon, määritellään niiden toteuttamiselle aikataulu.

Ylläpito:

Palvelu on ollut korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutettu.

Vuoden 2021 tiedonkeruu alkanut sujuvasti ja vuoden 2020 raportit julkaistu Vipusessa.

Kehitys:

Kartoitettu ja priorisoitu virkailijakäyttöliittymän päivitystarpeet sekä toteutettu uuden käyttöliittymän luonnoskuvat.

Unifin palauteryhmän toiveista toteutettu kandipalautekyselyn teemoittelu HowULearn-kyselyä vastaavaksi.

3,725 %
Q2

Ylläpito:

Palvelu korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutetaan.

AVOP-kyselyn uudistamista tuetaan tarpeen mukaan.

Kehitys:

Rekrytointitiedonkeruun muutokset otetaan huomioon tiedonkeruun toteutuksessa.

Virkailijakäyttöliittymän päivitystarpeet tiedossa ja määritelty.

Unifin palauteryhmän kehitystoiveita nostetaan kehitysjonoon mahdollisuuksien mukaan.

Ylläpito:

Palvelu on ollut korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutettu.

AVOP-kyselyn uudistamissuunnitelmia kuulostelu korkeakouluilta ja nostettu esiin kevään yhteyshenkilökokouksissa.

Kehitys:

Rekrytointitiedonkeruun muutokset on huomioitu tiedonkeruun toteutuksessa ja ohjeistuksessa.

Virkailijakäyttöliittymän päivitysten koodaus aloitettu. Tavoitteena saada tuotantokäyttöön loppusyksyn aikana. Ylläpitäjien toiminnot jäämässä aluksi vanhan käyttöliittymän puolelle.

Unifin palauteryhmän toiveita Arvo-järjestelmään liittyen ei edistetty tällä jaksolla. Raportoinnissa toteutettiin HowULearn-visualisointi.

Toteutettu saavutettavuusparannuksia kirjautumissivuille (https://avop.fi, https://kandipalaute.fi ja https://arvokyselyt.fi/rekrykysely/fi). Myös OKM:n logot päivitetty.

3,954 %
Q3

Ylläpito:

Palvelu korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutetaan.

AVOP-kyselyn uudistamista tuetaan tarpeen mukaan.

Kehitys:

Virkailijakäyttöliittymän päivitystyö on käynnissä.

Edistetään aineistojen viemistä Tietoarkistoon (rekisterinpitäjien valmiuksien puitteissa).

Ylläpito:

Palvelu on ollut korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutettu.

AVOP-kyselyn uudistaminen siirtyy tulevaisuuteen korkeakoulujen päätöksestä.

Syksyn uraseurannat toteutettiin normaalisti. Yliopistojen osalta tiedonkeruu jatkuu joulukuulle.

Kehitys:

Virkailijakäyttöliittymän päivitystä jatkettu.


2,572 %
Q4

Ylläpito:

Palvelu korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutetaan.

AVOP-kyselyn uudistamista tuetaan tarpeen mukaan.

Kehitys:

Toteutetaan vuoden 2022 tiedonkeruisiin liittyvät valmistelut.

Virkailijakäyttöliittymän päivitystyö jatkuu. Tavoitteena siirtyä tuotantokäyttöön loppusyksyn aikana. Ylläpitäjien toiminnot jäämässä aluksi vanhan käyttöliittymän puolelle.

Edistetään aineistojen viemistä Tietoarkistoon (rekisterinpitäjien valmiuksien puitteissa).

Ylläpito:

Palvelu on ollut korkeakoulujen käytettävissä ja tarvittavat versiopäivitykset toteutettu.

Syksyn uraseurannat: Ammattikorkeakoulujen osalta raportit on julkaistu Vipusessa. Yliopistojen aineisto on toimitettu TUPA:lle paperivastausten (n.16 %) täydentämistä varten, raporttien päivittämistä valmistellaan.

Kehitys:

Vuoden 2022 tiedonkeruiden valmistelut toteutettu ajallaan ja uudet automaattikyselyt ovat olleet korkeakoulujen personoitavissa. Uusille virkailijoille järjestettiin tukiklinikka joulukuussa.

Virkailijakäyttöliittymän päivitystä jatkettu. Tuotantoon vienti viivästynyt.

Kandipalauteaineistojen säilytysaika päätösasiana tammikuun yhteyshenkilökokouksessa.

1,888 %

3.2.2. d) Raportointi ja data-analytiikka 

VIRTA-opinto- ja -julkaisutietopalveluiden, tutkimustietovarannon, palautekyselyiden ja OKM:n suorien tiedonkeruiden perusraportointi sekä raportoinnin ja analytiikan kehittäminen. OKM:n sisäisen raportoinnin ja analytiikan kehityksen tuki. Korkeakouluille tuotettavan raportoinnin ja analytiikan tukeminen. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1

Edistetään OKM:n kanssa sovittuja raportointitöitä, esim. tavoiteajassa tutkinnon suorittaneiden raportointi julki-Vipusessa. 

Rahoitusmalli- ja opettajakelpoisuusraporttien julkaisu. 

Tehdään suorien tiedonkeruiden vuosikellopäivitykset.

AVOP-palautteiden analysointi, rikastettuna tavoiteajassa tutkinnon suorittamisen tiedoilla Virrasta, aloitetaan (toteutus osana diplomityönä).

Suorien tiedonkeruiden raportit päivitetty.

Julkaistu visualisointeja tiedejatutkimus.fi palveluun.

Opettajakelpoisuusraportointia edistetty yhteisissä säännöllisissä kokouksissa OKM:n kanssa. 

HowULearn-teemojen visualisointi (kandipalaute) on toteutettu (julkaisu huhtikuussa).

Tavoiteajassa tutkinnon suorittaneet raportti valmisteltu julkaistavaksi (julkaisu huhtikuussa).

Rahoitusmalliraportit valmiina OKM:n tarkistettavaksi.

AVOP-palautteiden analysointi aloitettu (diplomityö).

Erikoistumiskoulusten osallistuneiden raportteja päivietty aiemmilta vuosilta.

3,7 htkk18 %
Q2

Edistetään OKM:n kanssa sovittuja raportointitöitä säännöllisissä ohjauspalavereissa sovittavan mukaisesti.

KTPO:n raporttien tietojen suojausta Vipusessa edistetty sen mukaan kuin yhdessä sovittu.

Diplomityönä toteutettu AVOP-analyysi on valmis ja käyty läpi korkeakoulujen kanssa, sekä OKM:n kanssa sovitun mukaisissa tilaisuuksissa / yhteyksissä.

Pohdittu yhdessä OKM:n kanssa mahdollisuuksia ja tarpeita toteuttaa Vipuseen valtakunnallisen tason analyysiä VATT:n ja/tai GATE-hankkeen teemoista. 

Edistetty sovittuja raportointitöitä.

Julkaistu mm. tavoiteajassa tutkinnon suorittaneet -raportti, Kandipalautteen uusi visualisointi sekä YO uraseurannan 2020 kierroksen tulokset.

Raporttien suojauksia kartoitettu ja edistetty. Suojaustöitä jatketaan Q3 aikana. Extra-Vipuseen liittyviä tietosuojakeskusteluja käyty korkeakoulujen IR-verkoston kanssa.

AVOP-analyysiä viimeistelty ja esitelty kevään AVOP-yhteyshenkilökokouksessa. Julkaisupaikka ja -aika vielä keskusteluissa.

Opettajakelpoisuuksien raportteja työstetty yhdessä OKM:n kanssa.

VATT- ja GATE-hankkeiden teemoihin liittyvistä raporteista keskusteltu ja toteutusta katsotaan syksyn 2021 aikana.

4,6 htkk42 %
Q3

Edistetään OKM:n kanssa sovittuja raportointitöitä säännöllisissä ohjauspalavereissa sovittavan mukaisesti.

Virta-julkaisutietopalvelun uusia kenttiä lisätty raportointiin.

Toiveita Vipunen APIin lisättävistä tiedoista käyty läpi ja sovittu lisäämisestä.

Extra-Vipusen Virta-opintotietopalvelun raporttien tietosuoja-asioihin löydetty ratkaisuja yhdessä korkeakoulujen ja OKM:n kanssa.

Edistetty sovittuja raportointitöitä ja päivitetty raportteja vuosikellon mukaisesti (mm. opiskelijaraporttien ennakkoaineisto, rekrytointitiedonkeruun raportointi, asemointitilastot, kandipalaute-visualisoinnin käännösversiot)

Tehty pieniä ylläpito- ja korjaustöitä Vipusen palautelistan viestien ja omien havaintojen perusteella (mm. julkaisuraporteille mukaan patentit, uusi organisaatiotyyppi Horizon-datoissa lisätty latauksiin)

Jatkettu suojausten tekemistä Vipusen ja extra-Vipusen henkilötasoisille raporteille.

Jatkettu opettajakelpoisuuksien raportteja yhdessä OKM:n kanssa.

API:in ei ole viety uutta korkeakouludataa. Keskusteluja jatketaan ja edistetään loppuvuodesta, jos tarpeita ilmenee.

4,1 htkk63 %
Q4

Edistetään OKM:n kanssa sovittuja raportointitöitä säännöllisissä ohjauspalavereissa sovittavan mukaisesti.

Kartoitetaan Kandipalautekyselyn 2021 uudistusten vaikutukset Vipusen raportteihin. Suunnitellaan ja toteutetaan tarvittavat muutokset.

Päivitetään AMK-uraseurannan raportit uuden kierroksen tuloksilla.

Kehitetty Vipunen API:n sisältöä korkeakouludatan osalta Q3 keskustellun pohjalta.

OmaVipusen kehittäminen OKM:n ohjauksella.

Edistetty sovittuja raportointitöitä, mm.:

  • Päivitetty 55op suorittaneiden raportit.
  • Päivitetty lukuvuosimaksuvelvollisten opiskelijoiden raportit.
  • Valmisteltu Kandipalaute 2021 -kyselyyn liittyviä muutoksia raportoinnin osalta.
  • AMK-uraseurannan raportit päivitetty syksyn 2021 kyselyn tuloksilla.
  • Valmisteltu uutta datasettiä Vipunen APIin (korkeakoulujen opintopisteet)
  • Jatkettu OmaVipusen kehitystyötä ja sisältöjä OKM:n tarpeiden mukaisesti.

Lisäksi on tehty OKM:lle selvitystä, jonka näkökulmana on kuvata korkeakoulutuksen kansallisen tietopohjan tarjoamia mahdollisuuksia analytiikan hyödyntämiseen tiedolla johtamisessa. Selvitys toimii myös jatkokeskustelujen pohjana.

2,69 htkk77 %

3.2.2. e) Bibliometrinen laskentapalvelu

Tutkimuksen tilaa kuvaavien tilastokokonaisuuksien kehittäminen. Bibliometrinen laskenta Suomen Akatemian tarpeisiin kansainvälisistä Web of Science- ja Scopus-viitetietokanta-aineistoista.

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1Suomen Akatemian kanssa sovittavat analyysit.

WoS-analyysien päivitys toteutettu ja julkaistu Vipusessa.

Akatemialle lähetetty raportti osaamiskeskittymäanalyysista.

Käynnistetty analyysi Akatemian rahoittamista tutkijoista SA:n kv. arvioinnin bibliometristä analyysia varten.

Osallistuttu kansallisen bibliometriikkaoppaan tuottamiseen.

4,34 htkk23 %
Q2

Osallistuminen kansallisen bibliometriikkaoppaan tuottamiseen. Laskentamenetelmien dokumentointi valmis. Aihemallinnusta edistetty. WoS-päivitykset julkaistu Vipusessa. Muut analyysit Akatemian kanssa sovitusti.

Suomen Akatemian arviointiin liittyvät mahd. tietotarpeet huomioitu. 

Osallistuttu bibliometriikkaoppaan sekä vuosittaisen bibliometriikkaseminaarin suunnitteluun.

Aihemallinnuksen tulokset ja raportti luovutettu Akatemialle.


6,23 htkk59 %
Q3

Scopus-aineiston päivitys. 

Suomen Akatemian kanssa sovittavat analyysit.

Scopus-aineistot julkaistu aikataulussa. Edistetty Suomen Akatemian kanssa analyyseja sekä osallistuttu bibliometriikkaseminaarin suunnitteluun.7,75 htkk85 %
Q4Suomen Akatemian kanssa sovittavat analyysit. Bibliometriikkaseminaarin järjestäminen.Tuotettu Akatemian määrittelemät analyysit ja suunniteltu uusia analyysikokonaisuuksia seuraavalle vuodelle. Bibliometriikkaseminaarin järjestäminen siirtynyt keväälle 2022.2,22 htkk97 %

3.2.2. f) Julkaisufoorumin portaali 

Julkaisufoorumin tietotekniset palvelut sisältäen mm. panelistien portaali (JFP) sekä julkaisukanavatietokannan ylläpito ja kehitys. 

QXTarkasteluaikavälille sovitut tavoitteetTavoitteiden toteumaKäytetty henkilötyömäärä (htkk)Käytetty %-osuus kokonaisbudjetista (kumulatiivinen, talousraportista)
Q1Liferay-päivitys valmis. Portaalin kehitystehtävien toteuttaminen sovitusti TSVn kanssa. Pitkän aikavälin kehityssuunnitelma valmis.Liferay-päivitys valmis.  Pitkän aikavälin kehityssuunnitelma valmis.5,29 htkk

70 % alkuperäisestä kokonaisbudjetista. Sovittu 3 htkk lisää viime vuoden ennakoista. Tämä huomioiden budjetista on käytetty 51 %.

Q2Kehitystehtävät toteutettu  TSV:n kanssa sovitusti.Palvelussa siirrytty käyttämään eduuni-id:tä kirjautumisessa.2,32 htkk79 %
Q3Kehitystehtävät toteutettu  TSV:n kanssa sovitusti.Kehitystehtäviä toteutettu suunnitellun mukaisesti.4,75 htkk87 % kokonaisbudjetista huomioiden myös 2 htkk siirto viime vuoden ennakoista
Q4Kehitystehtävät toteutettu  TSV:n kanssa sovitusti.Kehitystehtäviä toteutettu suunnitellun mukaisesti. OA-tietokokonaisuus edistynyt hyvin, ja portaalin puolella edistetty parannuksia sovitun mukaisesti.1,85 htkk104 % kokonaisbudjetista huomioiden tälle vuodelle siirtyneet ennakot



  • No labels