Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Taulukko 2. Käsitteitä, jotka ovat osa taiteen perusopetuksen opetus- ja koulutussanastoa, mutta joiden määritelmiä ei ole OKSA-sanastossa


ja
KäsiteMääritelmäHuom.Viite (perusteet ja laki)

Koulutuksen ylläpitäjä


Ylläpitäjä Oksassa:

Taho, jonka tehtävänä on järjestää vapaan sivistystyön koulutusta ja jolla on opetus-

ja kulttuuriministeriön myöntämä oppilaitoksen ylläpitämislupa.

Koski-tietopalvelu:

Oppilaitoksen ylläpitäjä

Ehdotus: 

Taho, joka ylläpitää opetusta oppilaitoksessa. Kyseessä voi olla esimerkiksi rekisteröity yhteisö tai säätiö. Joissakin tapauksissa koulutuksen ylläpitäjä voi olla sama taho kuin koulutuksen järjestäjä. Tapauksissa, joissa kunta hankkii taiteen perusopetusta, ovat koulutuksen järjestäjä ja koulutuksen ylläpitäjä kuitenkin eri tahot.

Tietoja liittyen:  

Käsitteet "koulutuksen järjestäjä" ja "koulutuksen (oppilaitoksen) ylläpitäjä" menevät arjessa helposti sekaisin. Voisiko keskittyä vain käsitteeseen "koulutuksen järjestäjä" (jolla on OKM:n järjestämislupa). Miten silloin kutsuttaisiin niitä organisaatioita, jotka järjestävät taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää ilman OKM:n järjestämislupaa? Vai pitäisikö "koulutuksen järjestäjän" määritelmää laventaa "…jolla on OKM:n tai kunnan myöntämä koulutuksen järjestämislupa". On oltava selvää, mikä organisaatio kantaa koulutukseen liittyvät vastuut. 

ei Oksassa (ylläpitäjä on)

Määritelmä päätee vain TPOn liittyen

Ei mainittu TPO-ops- perusteissa tai TPO-laissa.


Laaja oppimäärä

Oppimäärä Oksassa:

perusopetukseen, lukiokoulutukseen tai niiden oppiaineeseen kuuluvien opintojen laajuus ja sisältö

Ehdotus:

Taiteen perusopetukseen kuuluvan oppimäärän laajuus ja sisältö. Muodostuu perusopinnoista (800 tuntia) ja syventävistä opinnoista (500 tuntia).

TPO wikissä: 

Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän kokonaislaajuus on 1300 tuntia ja sen tavoitteena on luoda edellytyksiä elinikäiselle taiteen harjoittamiselle ja aktiiviselle kulttuuriselle osallisuudelle. Laaja oppimäärä koostuu seuraavista opintotasoista: 800 tunnin laajuiset perusopinnot, 500 tunnin laajuiset syventävät opinnot ja lopputyö. Paikallinen opetussuunnitelma määrittää millä tavoin oppimäärän perusosat järjestetään opintokokonaisuuksina. 

Ei Oksassa (oppimäärä on)


On TPO ops perusteet

Oppimiskäsitys

Tieteen termipankki:

oppimisprosessin luonnetta koskeva perusolettamus.

Kaiken systemaattisen opetuksen taustalla on jokin käsitys oppimisesta, mikä säätelee mm. opetusmenetelmien valintaa.

Pilotointivaiheen ehdotus:

Oppimiskäsitys on ymmärrys siitä mitä oppiminen on ja miten ihminen oppii. Sen taustalla on ymmärrys ihmisen perusolemuksesta ja -ominaisuuksista sekä siitä, millaisia ihmiset ovat ja mitä mahdollisuuksia ihmisellä on. Oppimiskäsitys luo perustaa pedagogisen ajattelun kehittämiselle ja ohjaa opettajan työtä. 

(Lähteet: Tampereen yliopisto / Tampereen ammattikorkeakoulu / www.tuni.fi + Eeva Anttila https://disco.teak.fi/anttila/ihmiskasitys-ja-ihmiskuva/ )

Pohjautuu ihmiskäsitykseen

On tieteen termipankissa


EI Oksassa


Ei liitetty TPO


 On TPO ops perusteet.

Oppimisprosessi

Oksassa osana formatiivinen arviointi määritettä: 

oppimisprosessin aikainen, jonka tarkoitus on ohjata ja tukea oppilaan tai opiskelijan oppimisen edistymistä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin 

Pilotointivaiheen ehdotus: 

Koostuu erilaisista opiskelun ja oppimisen vaiheista ja rakentuu yksilöllisesti. Se on ajassa etenevää ja usein tavoitteellista ja suunniteltua. Oppimisprosessi vaatii oppijalta aktiivista toimintaa ja tukee oppimaan oppimisen taitojen kehittymistä. (lähde: Oulun amk e-materiaalit)

ei ole Oksassa suoraa määritettä, on osana formatiivinen arviointi määritettä

On TPO ops perusteet

Oppimistavoite

Tieteen termipankki:

Oppimistavoitteet ilmaisevat, mihin oppimisella pyritään. Oppimistavoitteet voivat koskea perusopetusta yleisesti tai jotakin oppiainetta erityisesti.

Pilotointivaiheen ehdotus

On tieteen termipankissa

EI Oksassa

Ei liitetty TPO 

Ei TPO ops perusteet tai TPO laki

Perusteprosessi

Ehdotus:

Prosessi, jonka lopputuloksena syntyy Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys koulutuksen rakenteesta, tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä. Määräystä käytetään paikallisen opetussuunnitelman laatimisen perustana. Perusteiden laatimiseen osallistetaan laajalti tutkijoita, opettajia ja asiantuntijoita.


Ei Oksassa

Ei TPO ops perusteet tai TPO laki


Saavutettavuus

Tieteen termipankki:

toiminnan, kohteen tai tuloksen ominaisuus, jota arvioidaan sen mukaan, että se on helposti lähestyttävä kaikille ihmisille.

Ehdotus:

Saavutettavuus on taiteen perusopintojen yhdenvertaista lähestyttävyyttä kaikille ihmisille rajoitteista tai erityspiirteistä huolimatta. Kattaa monia erilaisia osallistamisen tapoja.

Pilotointivaiheen kommentit: 

(Esittävien taiteiden visio 2030 https://taju.uniarts.fi/bitstream/handle/10024/7676/Esittavien_taiteiden_kasvatuksen_ja_koulutuksenvisio_2030_2022_b.pdf?sequence=5&isAllowed=y)

Saavutettavuus on erilaisten tilanteiden ja tarpeiden huomioimista pyrkimyksissä yhdenvertaisuuteen. Saavutettavuus voi tarkoittaa esteettömyyttä tai esimerkiksi alueellista ja kielellistä palvelurakennetta. Esteettömät ja saavutettavat ympäristöt, palvelut ja viestintä huomioivat ihmisten moninaisuuden ja edistävät yhdenvertaisuutta. 

Taiteen ja kulttuurin tasa-arvoinen saavutettavuus: Erityis- ja vähemmistöryhmien tarpeiden, taloudellisten tilanteiden ja pitkien välimatkojen huomioimista siten, että taiteen saavutettavuus lisääntyy. Erityis- ja vähemmistöryhmien edustuksellisuus heitä koskevissa päätöksentekoprosesseissa ja taide- ja kulttuurialan päättävissä elimissä tukee saavutettavuuden lisääntymistä. 

Saavutettava oppimisympäristö: Esteetön, joustava sekä jokaisen oppijan yksilölliset lähtökohdat huomioiva oppimisympäristö. 

Taidekasvatuksen tasa-arvoinen saavutettavuus: Tavoitetila, jossa taidekasvatus on kaikille kuuluva peruspalvelu. Taidekasvatukseen osallistumisen ei tulisi edellyttää varallisuutta tai erityistä lahjakkuutta. Taidekasvatuksen saavutettavuudella tarkoitetaan mahdollisimman vähän rajoittavia ympäristöjä ja liikkumisen esteettömyyttä, opetuksen, palvelujen ja viestinnän saavutettavuutta, välineiden ja materiaalien käytettävyyttä, kommunikaation ja tiedon ymmärrettävyyttä sekä mahdollisuutta osallistua vuorovaikutukseen ja itseä koskevaan päätöksentekoon.

Ei ole Oksassa

On suomi.fi -sanastossa ja Tieteen termipankissa

Ei TPO ops perusteet tai TPO laki


On saavutettavuus-direktiivissä

Taidekasvatus

Tieteen termipankki:

pedagogian ja tutkimuksen ala, jonka tarkoitus on tarjota johdatus taiteen luomisen ja vastaanottamisen prosesseihin sekä syventää ymmärrystä niistä.

Pilotointivaiheen ehdotus:

Kasvatuksellista toimintaa, jossa taide on läsnä, sekä tutkimusala ja osa koulutusjärjestelmää.

(Esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen visio, s. 128 https://taju.uniarts.fi/bitstream/handle/10024/7676/Esittavien_taiteiden_kasvatuksen_ja_koulutuksenvisio_2030_2022_b.pdf?sequence=5&isAllowed=y). 

Ei Oksassa (kasvatus on)

On tieteen termipankissa




On TPO ops perusteissa

Taiteenala

Tutkimushallinnon sanasto: 

Taiteenaloja ovat esimerkiksi: Arkkitehtuuri, elokuva, esittävä taide, kirjallisuus, muotoilu, musiikki, nykytaide


TPO taiteenalat:

Arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, sanataide, tanssi, teatteritaide, sirkustaide

On Tutkimushallinnon sanastossa, ei ole Oksassa. 


On TPO ops perusteissa ja TPO laissa


Taiteenalan traditio

Ehdotus: 

Peritty tapa, käytänne tai käsitys, joiden kautta taiteenalat määritellään ja ovat kehittyneet. 

ei ole Oksassa

On TPO ops perusteissa

Yleinen oppimäärä

Oppimäärä: perusopetukseen, lukiokoulutukseen tai niiden oppiaineeseen kuuluvien opintojen laajuus ja sisältö

TPO wikissä:

Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän kokonaiskesto on 500 tuntia ja sen tavoitteena on elinikäisen taidesuhteen ja kulttuurisen osallisuuden edistäminen. Yleinen oppimäärä koostuu seuraavista opintotasoista: 300 tunnin yhteiset opinnot ja 200 tunnin teemaopinnot.  Paikallinen opetussuunnitelma määrittää millä tavoin oppimäärän perusosat järjestetään opintokokonaisuuksina.

Oppimäärä on Oksassa, ei liitetty TPO

On TPO ops perusteet


Taulukkko 3. Käsitteitä, jotka on tunnistettu taiteen perusopetuksessa yleisesti käytetyiksi, mutta ovat yleisluonteisia eivätkä sinällään osa taiteen perusopetuksen opetus- ja koulutussanastoa


KäsiteMääritelmäHuom.Viite (perusteet ja laki)

Ilmaisukeino

Ehdotus: 

Ilmaisukeino on henkilökohtainen tapa ilmaista itseään. Ilmaisukeinoja voivat olla puhe, laulu, liike, ele, ilme, kuva, video, muoto, tuote, teos, käyttöesine jne. Jokaisella taiteenalalla on omat tyypilliset ilmaisukeinonsa.   

Ei Oksassa

TPO-ops-perusteissa usein mainittu käsite.

Ilmaisutapa

Ehdotus:

Taiteen perusopetuksen eri taiteenaloille ominainen tapa ilmaista ja esittää symbolisia asioita ja ilmiöitä. Ilmaisutapa vaihtelee kulttuurikontekstin mukaan.

Vaihtoehtoinen: 

Taiteenperusopetuksen eri taiteenalojen tavat toteuttaa kyseistä taidemuotoa. Ilmaisutavat vaihtelevat mm. ajan, kontekstin ja tavoitteiden mukaan.  

Ei Oksassa

Ei mainittu TPO-ops -perusteissa tai TPO-laissa.

Kehollinen (oppiminen)

Ehdotus:

Kehollinen oppiminen on käsitystä kehon ja mielen yhteydestä, jolloin niin keho kuin mieli ovat osallisena tietoisuuden kehittymisessä, ajattelussa ja oppimisessa. Kehollinen oppiminen on merkityksiä, kieltä ja oivalluksia synnyttävää kehollista toimintaa. 

Ei Oksassa


Ei mainittu TPO ops perusteissa tai TPO laissa.


Kulttuurinen osaaminen

Pohditaan määritelmän tarpeellisuutta

Ehdotus:

Kulttuurinen osaaminen on kytköksissä yhdenvertaisuuden käsitteeseen, jolla tarkoitetaan, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia muun muassa sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta.   

Ei ole Oksassa.

On mainittu TPO ops, yleinen oppimäärä (3. Osumaa).

Kulttuuriperintö 

Ehdotus:

Edeltäviltä sukupolvilta perittyjä erilaisia aineettomia ja aineellisia asioita ja tapoja, jotka vaikuttavat eri tavoin elämässämme ja ympäristössämme.

Kulttuuriperintöstrategia 2030:

Kulttuuriperintöä syntyy ihmisen toiminnan tuloksena ja vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Se kertoo arvojen, uskomusten,

tietojen, taitojen ja perinteiden muutoksesta. Kulttuuriperintö voi olla

aineellista, aineetonta tai digitaalista. Kulttuuriperintöä uudistetaan,

säilytetään ja siirretään tuleville sukupolville." (Valtioneuvoston periaatepäätös kulttuuriperintöstrategiasta 2023–2030, s. 12) 

ei ole Oksassa

On TPO ops perusteet

Taidesuhde

Ehdotus: 

Henkilökohtainen, erilainen ja läpi elämän kehittyvä suhde taiteeseen.   

Ei Oksassa


On TPO ops perusteissa


Taiteen perusopetuksen ohjausjärjestelmä

Ehdotus: 

Taiteen perusopetuksen ohjausjärjestelmäksi kutsutaan virallisia, informaatioon perustuvia rutiineja ja prosesseja (lait, strategiat, opetussuunnitelman perusteet ja paikalliset opetussuunnitelmat), joita käytetään toimintamallien säilyttämiseksi tai muuttamiseksi

ei ole Oksassa

On TPO ops perusteissa


4.2 Keskeiset TPO:n käsitemallit

...

Opetushallitus on päättänyt taiteen perusopetuksen laajan ja yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteista seuraaville taiteenaloille: arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, tanssi, sanataide, sirkustaide ja teatteritaide. Kaikilla taiteen perusopetuksen oppilaitosten toiminnasta vastaavien rehtoreiden ja taiteenaloilla kasvatusta ja opetusta antavat kelpoiset opettajat.sekä opetusta antavien opettajien kelpoisuusvaatimuksista säädetään asetuksessa (14.12.1998/986).  Taiteen perusopetuksessa annettava taidekasvatus perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan, jonka käsitemalli kuvataan seuraavassa luvussa. 

...