Aika:  ma 19.9.2022 klo 12-14

Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/667471337

Kokousmerkintä: https://wiki.eduuni.fi/x/0rjLE

Tallenne:  (Tästä kokouksesta ei valitettavasti saatu tallennetta.)

Asialista


1. Kokouksen avaus

2. Asialistan hyväksyminen

3. Edellisen kokouksen muistio

4. Käsiteltävät asiat

Vuoden 2022 käsikirja 

Tiedonkeruun käsikirja 2022 / VIRTA-julkaisutietopalvelu (LUONNOS)


Muutokset:

Lyhyet monografiat : uusi linjaus
(ks. myös ed. kokous 2.5.)

Julkaisufoorumin ohjausryhmä on 9.6.2022 pitämässään kokouksessa linjannut, että  Palgrave Pivot ja Routledge Focus -sarjojen (=lyhyet monografiat) ISSN-tunnukselliset sarjat lisätään Julkaisufoorumiin (taso 1) ja kirjataan jatkossa normaalisti monografioina luokkiin C1/C2. Attribuuttipohjaisessa mallissa muotokoodilla 1 (erillisteos) ja vertaisarviointikytkimellä 1 (vertaisarvioitu). Tässä vaihtoehdossa jää edelleen pieni joukko lyhyitä monografioita, joilta ei löydy ISSN-numeroa, ja jotka saavat korkeamman tasoluokan kirjakustantajan mukaan. (Lähde: Julkaisufoorumin ohjaustyöryhmän pöytäkirja 9.6.2022).

Sääntömuutos koskee käsikirjan Julkaisutyypit 2021 -osion kohtia A3 ja C1. Päivitetään sääntömuutos vuoden 2022 käsikirjaan.

Huom. SpringerBriefs-sarjaa koskeva oikaisu (lisätty myös 2.5. kokous). SpringerBriefs ei (toisin kuin mlh edellisessä kokouksessa virheellisesti rinnasti) rinnastu Palgrave Pivot ja Routledge Focus -sarjoihin.
Näin, koska SpringerBriefs -sarja ei ole vertaisarvioitu. Sarjassa vain editoriaalinen arviointi. → Kirjataan tyyppiin D.

"Both solicited and unsolicited manuscripts are considered for publication in the SpringerBriefs in Education series. Potential authors are warmly invited to complete and submit the Briefs Author Proposal form. All projects will be submitted to editorial review by editorial advisors.”

Päivitys asiaan 1.12.2022: HY saanut lisätietoja SpringerBriefs-sarjan vertaisarvioinnista ja ne katsotaan vastaaviksi kuin Palgave Pivot ja Routledge Focus. SpringerBiefs-sarjat viedään jufoon, jotta ne tunnistuvat oikein Virrassa. Tarkemmin asiasta 1.12.2022 kokouksen pöytäkirjassa. (2.12.2022, th)

Deliverables-julkaisut (jatkoa edellisestä kokouksesta 2.5.)

Projektit jaetaan tyypillisesti useampaan vaiheeseen, joista niistä jokaisesta tuotetaan erinäinen määrä rahoittajan kanssa sovittavia etenemisraportteja eli Deliverables-dokumentteja/tuotoksia. Deliverablesit voivat sisällöllisesti olla lähes mitä vaan, dataa, suunnitelmia, saavutuksia, jne. ja ne on pääsääntöisesti suunnattu nimenomaan rahoittajalle/ohjausryhmälle. Vasta projektin viimeisessä vaiheessa tehdään vaiheet yhteen vetävä Deliverables, joka se kirjataan  - mikäli muut julkaisemisen kriteerit täyttyvät. Mutta välivaiheen Deliverables-julkaisuja siis ei (vaikka usein raporttimaisia myös ne).

Deliverables = hankkeen etenemisestä kertovat dokumentit; hankkeen tuotokset, aikaansaannokset

Vuoden 2022 käsikirjaan lisätty tarkenne:
Luokkaan [ D4 ] eivät sisälly: Hankkeiden tuotoksiin (esim. deliverables) viedyt välivaiheen julkaisut


Jatko-opiskelijoiden julkaisujen kirjaamisen ehdot

ENNEN:  Yliopistojen jatko-opiskelijoiden kohdalla julkaisut kirjataan niiltä jatko-opiskelijoilta, jotka A) osallistuvat aktiivisesti jatkotutkinto-opetukseen ja B) ovat saaneet säännöllistä apurahaa julkaisun tai sovelluksen valmistelun aikana vähintään 6 yhtäjaksoista kuukautta.
NYT: Yliopistojen 
väitöskirjaopiskelijoiden kohdalla julkaisut kirjataan jatko-opinto-oikeuden saaneilta läsnäoleviksi kirjautuneilta opiskelijoilta.

Jatko-opiskelija -termi : kysely (HUOM. Voi vastailla jo ennen kokoustakin :)

Muutettu muotoon "väitöskirjaopiskelija".
Kysely: Mikä on yliopistossanne käytetty virallinen termi? Go to www.menti.com and use the code: 1298 8037

A) Jatko-opiskelija; B) Tohtoriopiskelija; C) Tohtorikoulutettava, D) Väitöskirjaopiskelija; E) Väitöskirjatutkija; F) Muu / En tiedä / Käytössä useita

190922 ; keskusteluissa esiin noussutta/MLH:
Menti-kyselyn kannatetuin termi oli vaihtoehto E eli Väitöskirjatutkija (12 vastausta).

Mutta väitöskirja-alkuinen sana sitten kuitenkin ehkä huono, mm. näistä syistä:
- Taideyliopistossa tohtoritutkinnon suorittajat harvoin (jos koskaan) julkaisevat perinteistä väitöskirjaa. Näin ollen väitöskirja-alkuinen sana ei (kaikkia aloja ajatellen) ole paras.
- Jos ajatellaan saman säännön koskevan kaikkia jatko-opiskelijoita, myös lisensiaatin tutkinnon tekijöitä, ei väitöskirja-alkuinen ohjemuoto ole kattava.

Käsikirjan sanamuoto nyt näin: "Y
liopistojen väitöskirjaopiskelijoiden kohdalla julkaisut kirjataan jatko-opinto-oikeuden saaneilta läsnäoleviksi kirjautuneilta opiskelijoilta."

MLH: Onko - selvyyden, kattavuuden ja tieteenala-sensitiivisyyden vuoksi selvintä, jos palautetaan takaisin kuten oli eli käytetään sanaa 'jatko-opiskelija'? Sovittiin, että Minna yhdessä pj:n ja mahdollisesti OKM:n kanssa saa päättää, mikä kurantein termi tässä käyttöyhteydessä. 


Päivitys 2.12.2022: Väitöskirjaopiskelijasta jätetty käsikirjaan aiemminkin käytössä ollut termi "jatko-opiskelija". (mam)

Vertaisarvioidut artikkelityypit Brief reports; Short reports; Case reports; Research Letter

Sääntökohdat: 7.5.1 ; 7.5.2 

ENNEN: "Luokkaan kuuluvat vertaisarvioimattomat kirjoitukset tieteellisissä aikakauslehdissä sekä lyhyet tutkimusselostukset (case report) tai lyhyet katsausartikkelit, pääkirjoitukset (editorial), kirja-arvostelut (book review), keskustelupuheenvuorot (discussion, letter) ja kommentit (comments) tieteellisissä aikauslehdissä. Em. julkaisutyypit merkitään luokkaan B1 vaikka ne olisivat vertaisarvioituja."

NYT: "Myös alkuperäistutkimusta esittelevät Short report, Case report, Brief report ja Research Letter -tyyppiset artikkelit, mikäli ne ovat käyneet läpi samanlaisen vertaisarviointiprosessin kuin saman lehden tutkimusartikkelit (Research articles) ja mikäli artikkelissa on tieteellisen artikkelin rakenne. Muussa tapauksessa em. tekstityypit rinnastuvat lyhyisiin tutkimusuutisiin/-selostuksiin ja kirjataan tyyppiin B1."

Huom. Tieteelliset lehdet sisältävät useita eri tekstityyppejä, joiden pituus, rakenne ja arviointiprosessi voivat eri lehdissä vaihdella. Olennaista on tutustua lehden kirjoittajaohjeisiin ja varmistaa, että A1-tyyppiin kirjattavien artikkeleiden vertaisarviointi täyttää vertaisarvioinnille asetut kriteerit (ks. 3.2.2.8 Vertaisarviointi) ja niissä on tieteellisen artikkelin rakenne. Mikäli kriteerit eivät täyty, artikkelit kirjataan soveltuessa luokkaan B1.
Huomaa myös Research Letter -tyypin ero verrattuna esim. Letter to the Editor -tekstityyppiin (jotka ne B1).


AV-aineiston (I-tyyppi) määritelmät : yhteenveto (Minna Ala-Mantila/CSC)

Julkaisukanavien tunnistamiseen liittyviä huomioita / Anna-Kaarina Linna, Julkaisufoorumi 

Ks. Anna-Kaarinan esitys: JUFO_tunnistaminen.pdf

Sovittiin, että mahdollisuuksien mukaan lisätään yhteistyötä Jufon ja organisaatioiden välillä niin, että Jufo voi tarpeen niin vaatiessa välittää organisaatioille tietoa mahdollisesti virheellisesti kirjatuista julkaisukanavista. Esim. jos kirjattu vertaisarvioituina kanavia, jotka Jufon selvitysten mukaan eivät vertaisarviointia käytä. Vastaavasti Jufo voi tiedustella organisaatioilta perusteita arvioiduksi kirjaamisissa tapauksissa, missä Jufo ei siihen näkisi perusteita. Pidettiin lisätiedon saamista puolin ja toisin yleisesti tervetulleena asiana. 
Puuttuvia julkaisukanavia saa mielellään lähettää Jufoon arvioitavaksi pitkin vuotta. (Helpottaa raportoinnin jälkeistä arviointiruuhkaa Jufon päässä ja nopeuttaa kanavien käsittelyä muutenkin.) 
Jufo yrittää kehittää kuittausviestejä niin, että ilmoitetusta kanavasta tuleva kuittausviesti sisältäisi myös ilmoitetun kanavan nimen. (19.9.2022/MLH)

Muita julkaisukanaviin liittyviä asioita

Julkisen huomautuskentän sisällyttäminen VIRTA-tietoihin

Koetaanko tarpeelliseksi?
Onko teknisesti mahdollista?
Julkiset huomautuskentät sisältävät hyödyllisiä tietoja, esim. mainintoja artikkeliin liittyvästä Corrigendum-artikkelista, tms.

Todettiin, että jos teknisesti mahdollista, niin huomautuskentän mukaan saaminen VIRTA-tietomalliin olisi hyödyllinen lisäys. Päätettiin kysyä tätä Minna Ala-Mantilalta (CSC) ja toivoa lisäystä. (19.9.20222/MLH)

Attributtitaulukon termit


5. Muut asiat

6. Uusi puheenjohtaja 

Ryhmän uudeksi puheenjohtajaksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle on lupautunut Tanja Heikkilä Tampereen yliopiston kirjastosta. Tervetuloa Tanja! 

7. Seuraava kokous

Seuraavaksi kokousajankohdaksi sovittiin aiempien vuosien tapaan marraskuun loppu (tai mahdollisesti joulukuun alkupuoli). Minna ja Tanja haarukoivat sopivat Doodle-ajat myöhemmin. 

7. Kokouksen päättäminen

Pj. päätti kokouksen klo 13. 40