CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy toteuttaa valtakunnallista tutkimustietovarantoa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Suunniteltu tietovaranto kokoaa yhteen esimerkiksi julkaisuja, tutkimusaineistoja, tutkimusinfrastruktuureita, tutkijoita, hankkeita/projekteja ja tutkimusryhmiä koskevia metatietoja.

Digitalisoituvan tutkimuksen ja avoimen tieteen myötä erilaisten tutkimustuotosten määrät kasvavat ja tietoja niistä kerätään yhä enemmän erilaisiin tietojärjestelmiin. Tutkimustuotosten järkevä ja helppo hallinnointi vaatii tutkimusta kuvaavien tietojen yhdenmukaista määrittelyä ja sujuvaa käsittelyä. Tutkimusta kuvaavia tietoja käytetään tutkimustyössä ja tutkimukseen liittyvässä hallinnollisissa prosesseissa, esim. tiedonhauissa, rahoitushauissa ja -raportoinnissa, julkaisutoiminnassa, tilastoinnissa ja muussa tutkimustiedon levittämisessä.

Tietovirtojen järkeistäminen vähentää hallinnollista työtaakkaa sekä parantaa tietojen saatavuutta ja löydettävyyttä. Siitä hyötyvät niin tutkijat, tutkimusorganisaatiot ja rahoittajat kuin tietoon perustuvia päätöksiä tekevä hallinto. Lisäksi tutkimustieto on paremmin sitä hyödyntävien kansalaisten saatavilla.


Tutkimusrahoittajien kutsuseminaari hanketietovarannosta
Aiempaa laajempi näkymä tutkimukseen, kun tieto Suomessa rahoitettavista tutkimushankkeista on yhdessä paikassa. (22.11.2018)

EuroCRIS Membership Meeting (26.–28.11.2018)

Tutkimustietovarannon ohjausryhmän kokous (19.12.2018)


Kansainvälisen ORCID-tutkijatunnisteen käyttö Pohjoismaissa etenee uutinen 27.6.2018

Tutkimustietovaranto – uusi ikkuna suomalaiseen tutkimukseen (CSC:n tiedote 10.4.2017)

Tutkimustietovaranto avaa tutkimustiedot käyttöön yhdestä paikasta (OKM:n tiedote 10.4.2017)

Uusi kansallisaarre?! Lupauksia herättävä tutkimustietovaranto (Liisa Suvikumpu / Sarana 21.3.2017)

OKM:n asettamispäätös Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon johto- ja ohjausryhmistä (10.3.2017)