Aika 27.10.2022 klo 14.30-15.30

Muistio

  1. Kokouksen avaus ja taustaa
    1. Majamäki avasi kokouksen klo 14.30 ja alusti kokouksen teemaa.
    2. Muutokset vuotta 2022 koskevassa tiedonkeruussa
      1. Vuonna 2022 alkavista liikkuvuusjaksoista tieto kerätään myös lyhytkestoisista liikkuvuusjaksoista. 
      2.  Osittain virtuaaliset liikkuvuusjaksot (ns. blended mobility), joissa fyysiseen liikkuvuusjaksoon yhdistyy virtuaalisesti toteutettuja osioita, ovat tässä tilastoitavia liikkuvuusjaksoja. Näiden kohdalla opiskelijan kansainväliseksi liikkuvuusjaksoksi alku- ja loppupäivän mukaan kirjataan vain fyysinen liikkuvuusjakso eli jakso, jonka opiskelija on fyysisesti toisessa maassa. Lisäksi osoitetaan liikkuvuuden luokitteluarvolla "b" (blended),  että liikkuvuusjaksoon kuuluu myös virtuaalisesti toteutettu(ja) osio(ita)
  2. Määrittelyä
    1. Majamäki kertasi blended-liikkuvuuden määrittelyä.
    2. OPH:n kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruu: https://wiki.eduuni.fi/x/JBOiDw
    3. Vuoden 2022 tiedoista alkaen otetaan OPH:n kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruuseen mukaan ns. blended-liikkuvuus eli kerätään tieto siitä, yhdistyykö fyysiseen liikkuvusjaksoon virtuaalisesti toteutettuja osioita. Tieto kerätään lyhyt- ja pitkäkestoisilta liikkuvuusjaksoilta.
    4. Tieto kerätään liikkuvuuden luokittelukoodin kautta. Käytettävä koodi on b =blended. Liikkuvuusjaksoon liittyy virtuaalista liikkuvuutta. Fyysiseen liikkuvuusjaksoon yhdistyy virtuaalinen osio. Liikkuvuusjakson alku- ja loppupäivä määräytyy fyysisen ulkomailla olon mukaan.  Virtuaalista osiota ei lasketa mukaan liikkuvuusjakson kestoon, mikäli se sijoittuu fyysisen ulkomaanjakson ulkopuolelle.
    5. Erasmus+- ohjelma-asetuksessa 2021-2027 virtuaalinen oppiminen on määritelty seuraavasti (tieto poimittu Kaisu Piiroisen viestistä syksyltä 2021):
      1. ’virtuaalioppimisella’  (tarkoitetaan) tietojen, taitojen ja osaamisen hankkimista tieto- ja viestintätekniikan välineitä käyttäen tarkoituksena mahdollistaa osallistujille mielekkäitä ohjelmamaiden välisiä tai kansainvälisiä oppimiskokemuksia;

        Tätä on hivenen tarkennettu vuosittaiseen ohjelmaoppaaseen:

        Virtual mobility of students = a set of activities supported by Information and Communication Technologies, including e-learning, that realise or facilitate international, collaborative experiences in a context of teaching, training or learning.

      2. Piiroinen/OKM kertoi määrittelyn olevan ajan tasalla, mutta melko löyhä.
  3. Kysymykset ja keskustelua
    1. Merkitäänkö yksi vai kaksi liikkuvuusjaksoa, jos opiskelija käy Suomessa suorittamassa virtuaalijakson fyysisten liikkuvuusjaksojen välissä?
      1. Case-esimerkki: https://wiki.eduuni.fi/x/A4UcEw
      2. Majamäki esitteli case-esimerkkiä. Todettiin, että esimerkissä on virhe (esim. 2) liikkuvuusjakson loppumispäivässä. Esimerkki korjattu keskustelun perusteella.
      3. Keskustelua
        1. Läsnäolevien korkeakoulujen arjessa ei ole tullut vastaan esimerkinmukaista tapausta.
        2. Garam/OPH kertoi, että oli keskustellut esimerkin pohjalta Erasmus+-ohjelmahallinnon kanssa, sillä aiemmin kansallinen määrittely on pyritty tekemään Erasmus+-määrittelyn mukaiseksi. Erasmus+-ohjelmahallinto suositteli kirjaamaan yhdeksi blended liikkuvuusjaksoksi, jos tämä on nähtävissä yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän pohjalta lisäätään määrittelyyn, että mikäli virtuaalinen jakso on kahden fyysisen jakson välissä, merkitään yhdeksi.
    2. Blended-liikkuvuuden suunnitelmallisuus
      1. Tunnistettiin tapauksia, joissa fyysiseksi suunniteltu liikkuvuusjakso on muuttunut osittain virtuaaliseksi opiskelijan henkilökohtaisien syiden tai maailmantilanteen (esim. koronapandemia) takia. Todettiin, että blended-liikkuvuudessa kerätään tietoa osittain virtuaaliseksi suunnitelluista ja sovituista liikkuvuusjaksoista. Näin ollen blended-liikkuvuudeksi ei kirjata fyysistä liikkuvuutta, joka on muuttunut osittain virtuaaliseksi.
    3. Eurostatin suhde blended-liikkuvuuteen
      1. Todettiin, että Eurostatin osalta määrittely ei ole yhtä tarkalla tasolla ja siksi ei synny ristiriitaisuuksia blended-liikkuvuuden osalta.
  4. Keskustelun lopputulema
    1. Blended-liikkuvuudessa olennaista on suunnitelmallisuus eli se, että fyysinen liikkuvuusjakso on suunniteltu ja sovittu osin virtuaalisesti toteutettavaksi.
    2. Blended-liikkuvuudeksi ei kirjata fyysistä liikkuvuutta, joka on muuttunut suunnitelmasta poiketen osittain virtuaaliseksi opiskelijan henkilökohtaisista tai ulkoisista syistä johtuen.
    3. Liikkuvuusjakson kohdemaassa tehty virtuaalinen opiskelu ei täytä blended-liikkuvuuden määritelmää. Virtuaalinen osio tehdään blended-liikkuvuudessa lähtömaasta käsin. Hybridi-opiskelu on oma käsitteensä, joka liittyy siihen, miten opiskelu kohdemaassa käytännössä toteutetaan.
    4. Todettiin, että mikäli opiskelijan kansainvälinen liikkuvuusjakso on suunniteltu ja sovittu yhdeksi kokonaisuudeksi siten, että se sisältää virtuaalisen osion kahden fyysisen jakson välissä, merkitään tällainen liikkuvuusjakso yhdeksi blended-liikkuvuusjaksoksi.
    5. Todettiin, että blended-liikkuvuudessa ei ole tarvetta alkaa kerätä tietoa virtuaalisen osion alku- ja loppupäivämäärästä.
    6. Tarkennetaan blended-liikkuvuuden määritelmää edellä todettujen pohjalta Tiedonkeruun käsikirjaan.
  5. Kokouksen päättäminen
    1. Majamäki päätti kokouksen klo 15.32
  • No labels