Käyttötapauksen tila:Valmis

Tunniste

 

Käyttötapauksen nimi

Hae vapaa sanahaulla

Prosessi

Tiedon haku

Toimijat

käyttäjä, järjestelmä

Tarkoitus

Käyttäjä voi hakea koulutustarjontatietoa vapaalla sanahaulla. Haku kohdistuu palvelussa koulutumoduuleihein, koulutuksen toteutuksen kuvauksiin, hakukohteisiin, oppilaitosten kuvauksiin ja yhteystietoihin, ammattinimikkeisiin, tutkintoihin, tutkintonimikkeisiin, ura- ja koulutustarinoihin, kuvakertomuksiin ja videoihin sekä verkkotoimituksen tuottamiin tietosisältöihin. Hakutulossivu jaotellaan väliotsikoilla eri tyyppisiin sisältöihin: Koulutuksia (koulutustoteutukset), Koulutustietoa (sisältöartikkelit), Tarinoita (videot, kuvakertomukset, haastattelut). Tulokset näytetään aakkosjärjestyksessä. Käyttäjä voi järjestää tulosjoukon aakkosten lopusta alkuun. 

Käyttäjä voi halutessaan rajata hakua käytettävissä olevien hakuehtojen mukaisesti: tutkintoon johtava (button); koulutusaste, pohjakoulutus, koulutuksen kieli, opetusmuoto, oppilaitostyyppi, opintojen aloitusajankohta, kunta. 

Esiehdot

Koulutustarjonnan hallinnan puolella koulutuksen toteutus on asiasanoitettu ohjeistetulla tavalla, tietoihin liittyvät koodit on lisätty ja koulutus on julkaistu. Oppilaitoksen tiedot on luotu järjestelmään ja ne ovat aktiiviset. Osana sisällötuotantoa on tuotettu koulutustarinoita ja uratarinoita, kuvakertomuksia, videoita ja ne on julkaistu. Ks. esim. käyttötapaus luo koulutuksen toteutus

Jälkiehdot

Käyttäjälle näytetään hakuehtoihin sopivat koulutukset ja muut sisällöt, joihin käyttäjä voi halutessaan kohdistaa jatkotoimenpiteitä (katselu, omaopas, valinta hakuun (vain koulutukset, jos hakuaika)).

Tyypillinen työnkulku

  1. Käyttäjä on siirtynyt käyttämään hakua vapaa sanahaulla
  2. Käyttäjä kirjoittaa hakukenttään sanan tai sanan osan, jolla haluaa hakea koulutustietoa.
  3. Käyttäjlle avautuu hakukentän alapuolelle käyttäjän kirjoittamiin kirjaimiin ja sananalkuihin sopiva hakutulosehdotusvalikko. Ks. www.antagning.se
  4. Hakutulosehdotusvalikko sisältää hakusanaehdotuksia sekä hakusanan mukaisen tulosjoukon jaoteltuna väliotsikoilla eri tyyppisiin sisältöihin: Koulutuksia (koulutukset tarjontatiedosta), Koulutustietoa (sisältöartikkelit julkaisujärjestelmästä), Tarinoita (videot, kuvakertomukset, haastattelut julkaisujärjestelmästä). Ensimmäisenä koulutustoteutuksista näytetään tutkintoon johtava koulutus. Ks. www.antagning.se
  5. Käyttäjä poimii tarjoituista vaihtoehdoista haluamansa
  6. Poiminta käynnistää haun
  7. Käyttäjälle näytetäänhakutulossivulla haun mukainen tulosjoukko jaoteltuna väliotsikoilla eri tyyppisiin sisältöihin: Koulutuksia (koulutustoteutukset), Koulutustietoa (sisältöartikkelit), Tarinoita (videot, kuvakertomukset, haastattelut)
  8. Käyttäjä valitsee kohteen, jonka tietoja haluaa tarkastella
  9. Käyttäjälle näytetään valitun kohteen tiedot neljällä välilehdellä. Lisäksi käyttäjälle näytetään hakuun läheisesti liittyvät hakukohteet samalla sivulla.Muut valittuun kohteeseen liittyvä sisällöt (videot, tarinat, ammattikuvaukset) näytetään esim. näytön oikealla palstalla
  10. Käyttäjä valitsee halutessaan valittavissa olevan jatkotoimenpiteen.
  11. Käyttäjä siirtyy suorittamaan jatkotoimenpidettä (katsele videoita, katsele kuvakertomuksia, katsele ura- ja koulutustarinoita, katsele koulutuskuvausta, tallenna valittu kohde omaan oppaaseen, valitse koulutus hakuun, näytä valittu kohde kartalla)

Vaihtoehtoinen työnkulku

2a. Käyttäjä tarkentaa hakua käytettävissä olevien rajaustyökalujen avulla
2a1 Käyttäjä kirjoittaa hakusanan ja painaa enteriä tai Etsi-nappia.
8a  Käyttäjä järjestää tulosjoukon halumallaan tavalla
8a1 Käyttäjä valitsee miten järjestäminen ehtojen perusteella tehdään (järjestämisehdot tarkennettava: aakkosjärjestys, koulutusmuoto, koulutusala, koulutuksen kieli...)

Poikkeustilanteet

 

Rautalankamallit

Hae vapaalla sanahaulla-keskeneräinen työskentelydokumentti-29082012-2.pdf

Tiedot

koulutus toteutuksen kuvaus: pohjakoulutusvaatimukset, koulutuksen kieli, oppilaitostyyppi, opetusmuoto, koulutusala, kytkentä ammatti- ja tehtävänimikkeisiin, kytkentä tutkintonimikkeisiin, ohjeistuksen mukainen asiasanoitus(?) Hakusanaehdotukset haetaan tutkinnoista, tutkintonimikkeistä ja koulutusohjelmien nimistä.

Erityisvaatimukset

 

Huomioita

Tarjontatietojen asiasanoitus / metatiedot? Miten muodostetaan, miten ohjeistetaan?

Esiehdoista.  Voiko jossain vaiheessa tulosjoukko olla niin suuri, että on järkevää kehoittaa hakijaa tarkentamaan hakuaan? Voidaanko esim. hakuun kytkeä jonkinlainen laskenta siitä, että mikäli tulosjoukolle on annettu jokin tietty koko ja sitten kun tuo koko on saavutettu tulee tuo ilmoitus. 

 

2 Comments

  1. Unknown User (kristiina.harkonen@gofore.com)

    Itselleni jäi hiukan epäselväksi tyypillisen työnkulun kohdat 1-4. Mitä tarkoitetaan kohdan 2 tulosjoukolla, jos kerran vasta kohdassa 5 käyttäjä käynnistää haun? 

    Miten määräytyy aktiivinen välilehti (askel 8)? Oletetaanko, että käyttäjä on aluksi tehnyt jonkun valinnan tähän liittyen?

    Jatkotoimenpiteet voisi linkittää kyseisiin käyttötapauksiin.

    Kuten käyttötapauksessa todetaankin, rajausehtoja tulisi tarkentaa. Samoin tulosjoukon järjestämisvaihtoehtoja pitänee tarkentaa.

    Tiedot-kenttä varmaankin vaatii tarkentamista? Haku pitäisi olla mahdollista tehdä esim. oppilaitoksen yhteystietojen perusteella, mutta yhteystietoja ei ole listattu Tiedot-kentässä. Puuttuuko siitä jotain muitakin tietoja, joiden mukaan haluttaisiin pystyä hakemaan?

  2. Unknown User (satu.meriluoto@oph.fi)

    Tarkistettava: Täsmennettävä välilehtien otsikot ja tiedot.

    Määriteltävä ennakoivan tekstinsyötön tarjoaman listauksen jaottelu, esim. tutkintoon johtava koulutus; kurssit; Opintopolun sisältösivut, artikkelit ja videot.

    Hakutulossivun luokittelussa sama jaottelu, ensin näytetään tutkintoon johtava koulutus.