Tutkintoon johtava ammat. koulutus

Ammatilliset tutkinnot

Koulutus

Huom!

Opetushallitus tallentaa ja ylläpitää keskitetysti ammatillisten tutkintojen koulutussivut. Ammatillista tutkintoja tarjoavat organisaatiot tallentavat koulutuksien toteutukset, sekä tarvittaessa hakukohteet (yhteishaku ja jatkuvat haut), haut (jatkuvat haut) ja valintaperusteet (jatkuvat haut) ammatillisille tutkinnoille

Toteutus

Valitse Opintopolun virkailijan työpöydältä ylävälilehdeltä Koulutustarjonta ja Koulutustarjonnan ylläpito.

Valitse alavälilehti toteutukset. Nyt oikealla ylhäällä on painike Luo uusi toteutus. Paina tätä painiketta ja valitse pudotusvalikosta, mihin koulutukseen haluat toteutuksen liittää. Paina sitten Luo uusi toteutus -painiketta.

1) Pohjan valinta

Valitse pohjaksi Luo uusi toteutus tai Kopioi pohjaksi aiemmin luotu toteutus. Paina jatka edetäksesi.

2) Valitse omistava organisaatio

Valitse tässä kohtaa organisaatio, jonka käyttöoikeuksilla pääsee muokkaamaan luomaasi toteutusta.

Huom! Jos valitset liian ylätasoisen organisaation, esim. koulutuskuntayhtymän tai kaupungin, mutta tarjontaa päivittävillä virkailijoilla on oikeudet esimerkiksi toimipisteeseen, eivät he pääse muokkaamaan luomaasi toteutusta.

Huom! Tätä valintaa ei voi muuttaa toteutuksesi tallennuksen jälkeen.

3) Kieliversiot

Valitse julkaisukielet, joilla toteutus näkyy Opintopolussa. Jokaiselle valitsemalleen kielelle pitää kirjoittaa kuvaukset jokaiseen kohtaan.

4) Toteutuksen tiedot

Anna toteutukselle nimi. Kannattaa kirjoittaa toteutuksen nimeen tutkinnon nimen lisäksi myös erittelevä osa. Tämä auttaa toteutusta löytymään muussa yhteydessä. Ota myös kantaa, järjestetäänkö toteutus vaativana erityisenä tukena, onko kyseinen toteutus täydennyskoulutusta, työvoimakoulutusta tai JOTPA:n rahoittamaa koulutusta. Näille on olemassa omat suodattimensa opintopolun koulutushaussa, joita niin oppijat kuin tiedon hyödyntäjätkin voivat käyttää apunaan tarjontaa selatessaan. 

Oppijalle toteutuksen nimi näkyy toteutussivun otsikkona

5) Toteutuksen kuvaus

Kirjoita toteutuksen kuvaus.

Oppijoille toteutuksen kuvaus näkyy omassa laatikossaan perustietojen alla:

6) Toteutuksen osaamisalat

Valitse ne osaamisalat, jotka opiskelija voi suorittaa tässä toteutuksessa kyseisessä tutkinnossa. Tarvittaessa tarkenna kuvausta kyseisten osaamisalojen kohdalta antamalla linkki ja linkin otsikko.

Oppijoille toteutuksen osaamisalat näkyvät koulutuksen kuvauksen jälkeen:

7) Toteutuksen järjestämistiedot

Valitse pääasiallinen opetuskieli valintaruuduista. Anna suunniteltu kesto vuosina ja kuukausina. Valitse pääasiallinen opetusaika ja pääasiallinen opetustapa. Ilmoita opetuksen maksullisuus kyllä/ei-painikkeella. Näitä voit tarkentaa vieressä oleviin tekstikenttiin. Koulutuksen ajankohta -kohdassa ilmoita joko tiedossa oleva tarkka ajankohta tai valitse alkamiskausi kevät/syksy -valinnalla ja vuodella. Voit myös valita lisättäviä osioita kirjoittamalla ja kirjoittaa niihin liittyvät kuvaukset tekstikenttiin.

Toteutuksen järjestämistiedot näkyvät heti otsikon ja kuvan jälkeen ennen koulutuksen kuvausta:

Tarkentavia kuvauksia löytyy kunkin kohdan (info) ikonin takaa:

Lisättävien osioiden kuvaukset löytyvät osaamisalatietojen alta:

8) Toteutuksen teemakuva

Valitse kuva, joka näytetään Opintopolussa, tietokoneeltasi joko raahaamalla tai selaamalla tiedostoja.

Toteutuksen teemakuva näkyy oppijoille heti otsikon alla:

9) Koulutuksen näyttämiseen liittyvät tiedot)

Ammattinimikkeet-kohtaan kirjoita ne ammattinimikkeet, joissa opiskelija voi tutkinnon suoritettuaan toimia työelämässä. Avainsanat-kohtaan kirjoita ne avainsanat, jotka kuvaavat toteutusta. Voit antaa korkeintaan viisi (5) sanaa molempiin ammattinimikkeisiin ja korkeintaan 20 avainsanoihin. Nämä auttavat toteutuksen löytymisessä Opintopolun haku-toiminnossa. Huom! Jos tutkintoosi liittyy vakiintuneita ammatteja tai ammatti-aloja, kannattaa nämä lisätä. Esimerkiksi työmarkkinatorin Ammattitieto-palvelussa löydät listan relevanteista ammateista. Työmarkkinatorista myös on linkitys Opintopolkuun kyseisillä ammattinimikkeillä ja ammattiala-termeillä, joilla relevantit koulutukset löytyvät. 

Nämä tiedot näkyvät myös heti otsikon alla. Ensimmäiset kymmenen ammattinimikettä ja avainsanaa näytetään, muut löytyvät "näytä enemmän" painiketta painamalla:

10) Missä järjestetään? 

Valitse valintaruuduissa, missä toteutus järjestetään. Paikkoja voi olla yksi tai useampi. Valitse vain ne toimipaikat, joissa opiskelija tosiasiallisesti tulee opiskelemaan.

Järjestyspaikkatiedot näkyvät toteutussivun lopussa. Myöskin toteutukselle valitun toimipisteen lisäksi myös otsikon yllä näkyy myös oppilaitos, jonka alta järjestyspaikkatoimipiste löytyy.

11) Koulutuksen yhteystiedot

Tässä voit antaa yhteyshenkilön nimen ja hänen yhteystietonsa. Kirjoita verkkosivu muodossa http://www.oph.fi.

Koulutuksen yhteystiedot näkyvät lisätietojen jälkeen sekä ennen tarkkoja yhteystietoja:

12) Toteutuksen tila: 

Alussa tilana on luonnos, jolloin tiedot näkyvät vain virkailijalle. Luonnos-tilassa on myös mahdollista esikatsella toteutusta ensimmäisen tallennuksen jälkeen. Kun haluat julkaista tiedot Opintopolussa oppijoille nähtäväksi, valitse tilaksi Julkaistu. Julkaistu toteutus on nähtävillä Opintopolussa. Julkaisun jälkeen voit arkistoida toteutuksen, jolloin se poistuu näkyvistä. Julkaisemattomat luonnokset voi myös poistaa myöhemmin Poistettu tilalla.



Haku

Huom!

Ammatilliset koulutuksen järjestäjät voivat luoda jatkuvia hakuja itsenäisesti omien tarpeidensa mukaan. Yhteishakua koordinoi ja hallinnoi Opetushallitus.


Hakukohde

Huom!

Ammatilliset koulutuksen järjestäjät voivat luoda hakukohteita omiin jatkuviin hakuihinsa tai yhteishakuun. Hakukohteiden luonnissa on eroavaisuuksia, luoko hakukohdetta jatkuvaan vai yhteishakuun.

Valintaperuste

Huom!

Ammatilliset koulutuksen järjestäjät voivat luoda valintaperustekuvauksia hakukohteisiinsa omiin jatkuviin hakuihinsa. Yhteishaussa valintaperustekuvauksen luo Opetushallitus ja hakukohteen luonnissa valitaan tämä yhteishaun valintaperustekuvaus.

Tutkintoon johtamaton ammat. koulutus

Tutkinnon osa

Koulutus


Toteutus

Haku

Hakukohde

Valintaperuste

Osaamisala

Koulutus

Toteutus

Haku

Hakukohde

Valintaperuste

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA)

Koulutus

Toteutus

Haku

Hakukohde

Valintaperuste

Muut ammatilliset koulutukset

Koulutus

Toteutus

Haku

Hakukohde

Valintaperuste

Jatkuvan oppimisen ja työllistymisen palvelukeskuksen rahoittamat koulutukset

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen yksi päätehtävistä on rahoittaa työikäisille tarkoitettuja koulutuksia. Rahoitusmuotoja ovat

  • valtionavustukset ja 
  • hankinnat, joita voivat olla esimerkiksi suuret kilpailutukset, pienet ja pistemäiset hankinnat sekä kokeilut.

Lisätietoa JOTPA:n verkkosivuilta

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) rahoittama koulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (ammatillinen, korkeakoulutus, jne.).

Tieto JOTPA:n rahoituksesta tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin JOTPAn rahoitukselle

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamat työikäisille sopivat koulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

JOTPA-rahoitus ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.

Täydennyskoulutukset

Täydennyskoulutus on aikaisempaa koulutusta tai pätevyyttä täydentävä ja ajanmukaistava koulutus.

  • Täydennyskoulutus on yleistermi, jolla voidaan viitata hyvin monenlaisiin, muun muassa toisen asteen oppilaitoksissa, yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa järjestettäviin koulutuksiin.
  • Täydennyskoulutuksella ei tarkoiteta erillisiä opintoja, esim. aineenopettajaksi pätevöittäviä erillisiä opintoja.

Täydennyskoulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (tutkinto tai ei-tutkinto).

Tieto siitä, että kyseessä on täydennyskoulutus tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin täydennyskoulutukselle

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan täydennyskoulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

Täydennyskoulutus -tieto ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.

Työvoimakoulutukset

Työvoimakoulutus on koulutusta, jonka toteutus perustuu työ- ja elinkeinohallinnon ennakointitoimintaan sekä työ- ja elinkeinoelämän tarpeista lähtien tuotettuun suunnitelmaan.

  • Työvoimakoulutus voi olla ammatillista koulutusta tai sitä voidaan järjestää korkeakouluissa.
  • Työvoimakoulutuksen opiskelijat valitaan työ- ja elinkeinoviranomaisen toteaman koulutustarpeen perusteella. Työvoimakoulutusta järjestetään ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille.
  • Työvoimakoulutuksesta ja opiskelijavalinnasta säädetään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa (916/2012).

Työvoimakoulutus tallennetaan myös Opintopolkuun siltä osin, kun sille on olemassa sopiva koulutustyyppi (tutkinto tai ei-tutkinto).

Tieto siitä, että kyseessä on työvoimakoulutus tallennetaa koulutuksen TOTEUTUKSELLE. 

Kohdassa 3. Toteutuksen tiedot on kytkin työvoimakoulutuksilla

Kytkin säätelee myös sitä näkyykö kyseisen toteutuksen koulutus hakutuloslistauksen suodatuksessa, kun suodatetaan työvoimakoulutukset kohdassa Työelämä- ja täydennyskoulutukset. Suodatus periytyy myös valitulle koulutussivulle mentäessä.

Työvoimakoulutus -tieto ei näy muutoin oppijalle opintopolku.fi:ssä.

Sisällys:

  • No labels