Saavutettavuutta kannattaa arvioida useilla toisiaan täydentävällä menetelmällä, jolloin pystyt kartoittamaan mahdollisimman monta virhettä. Yhdellä menetelmällä eo välttämättä löydä kaikkia virheitä. Suosittelemme käyttämään sekä ns. teknisiä menetelmiä että manuaalista tarkastusta. Saavutettavuusvirheiden tunnistamiseen ei ole oikotietä, vaan virheitä oppii tunnistamaan arvioimalla verkkosivuja ja  niiden virheitä sekä perehtymällä WCAG-ohjeisiin, jolloin kokemuksen myötä taidot karttuvat.   

Testaa eri päätelaitteilla

Kun arvioit verkkosivujen saavutettavuutta, kannattaa arvioida eri päätelaitteilla, jotta saat mahdollisimman kattavan kuvan saavutettavuudesta. Mahdollisuuksien mukaan hyvään testauspakettiin kuuluvat Windows- ja Mac-tietokoneet, Android- ja iPhone-puhelimet. 

Ruudunlukuohjelmat

Kätevä tapa arvioida verkkosivun saavutettavuutta on kuunnella se ruudunlukuohjelmalla. Se soveltuu myös ensimmäiseksi arviointimenetelmäksi, kunnes muut arviointimenetelmät tulevat tutuiksi.

Ruudunlukija lukee kaiken ruudulla, kuten otsikot, tekstit, listat, näppäinten tekstit, vaihtoehtoiset tekstit ja lomakkeiden tekstikentät (ohjeet). Kun sisältö on koodattu oikein, osaa myös ruudunlukija lukea eri elementtien nimiä, rooleja ja tilaa.

Ruudunlukuohjelmia ei ole varsinaisesti suunniteltu saavutettavuuden arviointiin, mutta ruudunlukuohjelman toiminta keskeytyy, jos sivulla on virheitä. Ruudunlukuohjelmat lukevat synteettisellä äänellä sivun lähdekoodin.

Ruudunlukijoita on esimerkiksi: Windows-käyttöjärjestelmälle suunnitellut Jaws, NVDA ja Windowsin kertoja. MacOS- iOS-järjestelmien VoiceOver ja Androidin TalkBack. Osa ruudunlukuohjelmista on maksuttomia.

Esimerkiksi lomakkeella ruudunlukija voi lukea elementin nimen (Terms and Conditions), huomata valintaruudun (role=checkbox) ja sen, että se on tyhjä (not checked). Tämä näkyy koodissa näin:

Name is “Select Terms and Conditions”

Role is “checkbox”

State is “not checked”

Sivujen navigointi näppäimistön avulla

Arviointia kannattaa täydentää navigoimalla verkkosivuilla näppäimien avulla ja kuunnella sivut ruudunlukuohjelman avulla. Jos sivuja ei voi navigoida näppäimien avulla, on se aina vakava saavutettavuuspuute, koska käyttäjä, joka ei voi käyttää hiirtä, ei voi korvata näppäinkäytön puutetta millään toisella toiminolla. Esimerkiksi lomakkeen täyttäminen keskeytyy, jos sitä ei voi täyttää näppäimillä.

Sivujen tarkastaminen näppäimillä

  • Kokeile tab-näppäimellä, että pääset kaikkiin elementteihin (linkit, lomakekentät, painikkeet, media player -kontrollit).
  • Kokeile, voitko poistua kaikista elementeistä, joihon pääset. Ei saa jäädä loukkuun (esimerkiksi pop-up-elementillä pitäisi olla Sulje-toiminto, joka palauttaa käyttäjän takaisin sivulle).
  • Kokeile, toimiiko näppäimistön avulla looginen lukujärjestys. Eli lukeminen vasemmalta oikealle, ylhäältä alas.
  • Tarkista kun liikut sivulla, että fokus (kursori) on näkyvillä.
  • Tarkista, että voit tehdä näppäimistöllä, sen minkä voit tehdä hiirellä.
  • Tarkista, että voit alasvetovalikossa valita vaihtoehdot nuolella ja että vaihtoehdot eivät avaudu liian helposti.
  • Tarkista, että voit näppäimistöllä aktivoida toimintoja, tehdä valintoja ja muuttaa niitä yms. ja että myös kuvalinkeillä on näkyvä fokus ja että niitä voi aktivoida näppäimistöllä (ns. hover-toimintaa pitäisi välttää, koska se toimii usein vain hiirellä).

Näin teet näppäimistötarkistuksen

  • Klikkaa osoitekenttää ja käy sivusto läpi ainoastaan näppäimistön avulla.
  • Etene sivulla Tab-näppäimellä. Pääset taaksepäin puolestaan Shift-Tab komennolla.
  • Navigointipalkeissa ja alasvetovalikoissa voit navigoida nuolinäppäinten avulla.

Näytön suurentajat

Kaikki näkövammaiset eivät käytä ruudunlukuohjelmaa, vaan heikkonäköiset voivat käyttää ruudun/näytön suurennusohjelmia (esim. ZoomText). Tällöin käyttäjä käy ohjelmalla useimmiten sivun sisältöä läpi vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Usein sivua katsotaan vain sivun sivua osa kerrallaan.

Sivun leveys kannattaa pitää suhteellisen pienenä, jotta ruudun oikeassa reunassa olevat tiedot näkyvät myös hyvin, kun sivua suurennetaan. Saavutettavuusvaatimusten mukaan sivujen on oltava responsiivisia, mikä auttaa myös suurennusohjelmien käyttäjiä säätämään sivun leveyttä sopivaksi niin, etteivät sisältö ja navigoiminen kärsi. Sivuja pitää voida suurentaa 200 %, eikä sivujen rakenne saa rikkoutua, ja sisältö pitää voida havaita vaivatta. 

Sivujen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat.

  • Tärkeät asiat löytyvät aina samasta paikasta, esim. kirjautuminen, kieliversiot sivun yläosasta.
  • Sivut noudattavat yleisiä standardeja.
  • Leijuvia elementtejä tai uuteen ikkunaan avautuvia ikoneita ei käytetä, esimerkiksi uusiin ikkunoihin avautuvat ikonit voivat suurennusohjelman käyttäjiltä hävitä kokonaan näkyvistä. Näkövammaisten on vaikea navigoida palvelussa, jossa sivut aukeavat uuteen ikkunaan. Varsinkaan, jos siitä ei kerrota käyttäjälle. 

Verkkosivuston tarkastusohjelmat eli validaattorit

Verkkosivujen saavutettavuutta voi tarkastaa myös automaattisilla tarkistusohjelmilla, eli validaattoreilla. Automaattiset tarkastusohjelmat eivät ole täysin luotettavia ja löytävät vain osan virheistä. Tarkastusohjelmaa kannattaa täydentää muilla menetelmillä, esimerkiksi silmämääräisesti tarkastelemalla sivuja, navigoimalla näppäimen avulla, tarkastelemalla sivun lähdekoodia ja kuuntelemalla lukuohjelmalla. Validaattorit sopivat kuitenkin hyvin lisätarkistusvälineiksi.

On myös maksullisia tarkastusohjelmia, joiden luotettavuus on parempi.

Ohessa on esitelty  joitakin maksuttomia validaattoreita

Kattava luettelo validaattoreista W3C:n sivuilla

ANDI Accessibility Tool

Qualweb

WebAim

Markup Validation Service (W3C:n työväline myös tiedostojen tarkistamiseen)

TAW, Web accessibility test

Työkaluja saavutettavuusarvioinnin tukena Papunetin sivuilla

Papunetin sivulla luettelo työkaluista: http://papunet.net/saavutettavuus/tyokaluja-saavutettavuusarvioinnin-tukena

  • No labels