Tarkista ja tee ainakin nämä asiat

Otsikot

Muista otsikkotyylit ja niiden oikea järjestys. Sivun pääotsikko on H1, eikä sitä käytetä muualla. Käytä muita johdonmukaisesti ja järjestyksessä (H2 → H3 → H4...). Otsikkotyyleihin sisältyy koodia, joka helpottaa sivun selailua näppäimistön käyttäjille.

Värit ja muut vain aisteilla havaittavat asiat

Sisällössä ei käytetä sellaisia elementtejä ja muotoiluja, joiden

  • muoto
  • koko
  • visuaalinen sijainti ja suunta sivulla
  • ääni tai
  • väri

voidaan havaita vain aistien avulla. Esimerkiksi lomakkeissa ei pakollisia kenttiä saa merkitä vain kuvakkeilla tai ”valitse haluamasi vaihtoehto oikealta”. Väri ei voi olla myöskään ainoa tapa, jonka avulla tieto esitetään sivulla.

Rivinvaihdot

Poista ylimääräiset rivinvaihdot. Tyhjät tekstirivit antavat ruudunlukijan käyttäjälle vaikutelman sivun päättymisestä.

Linkit

Nimeä linkit oikein - hyvästä linkkitekstistä tulee ilmi, mihin linkki johtaa ja se, miksi sinne siirrytään. Jos linkistä siirrytään toiseen verkkopalveluun, kerro siitä käyttäjälle täyttämällä julkaisujärjestelmässä TITLE-kohta.

  • Älä siis lisää linkkejä leipätekstin joukkoon (ja jos on aivan pakko, lisää linkki aina omalle rivilleen)

Taulukot

Käytä taulukoita vain kun esitettävä tieto vaatii sitä. Tekstin asettelu tai korostaminen taulukkotyökalulla vaikeuttaa sivun sisällön hahmottamista ruudunlukijan käyttäjille.

Kuvat

Varmista, että verkkoon viemissäsi kuvissa on laadukas tekstikuvailu ja että liitteet ovat saavutettavia. Kuvissa ei esitetä sisältöä, jonka vain näkevä käyttäjä voi tulkita, ja liitetiedostojen tulee toimia tietokoneen lukemana yhtä hyvin kuin verkkosivun.

Verkkoon vietävät tiedostot (lomakkeet, raportit, esitteet, ym.) 

Käytä tekstityylejä: otsikot erotetaan muusta tekstistä merkitsemällä ne otsikkotyylillä, ei siis pelkällä lihavoinnilla tai fonttia suurentamalla.

  • Muista myös otsikoiden oikea järjestys (H1 → H2 → H3 → H4...)

Tee linkeistä tekstiä, mutta erota ne muusta juoksevasta tekstistä. Kuvaavalla linkkitekstillä varustettu hyperlinkki on aina parempi kuin suoraan copypastella tekstiin liitetty url-osoite.

  • Jos mahdollista, lisää kuitenkin kukin linkki erilleen juoksevasta tekstistä, esimerkiksi omalle rivilleen, jotta se ei huku tekstin sekaan.

Poista tyhjät rivinvaihdot. Tyhjä rivi voi saada tekstiä kuuntelevan luulemaan, että tiedoston sisältö loppuu. 

  • Jos haluat luoda tekstikappaleiden välille tilaa, älä lyö niiden väliin enterillä tyhjiä rivejä, vaan lisää haluamassasi kohdassa rivi- tai kappaleväli.

Vältä koukeroisia fontteja, liian haaleita tekstivärejä ja liian tummia taustoja.

  • Serif-fontit ovat esimerkiksi huononäköisille ja lukihäiriöisille vaikeita tulkita. Taustaväri taas voi tehdä tekstistä vaikeasti hahmotettavaa jos se on liian lähellä tekstin väriä. 

Jos tiedostoosi kuuluu kuvia tai graafeja, määritä niille vaihtoehtoiset tekstikuvaukset ruudunlukijaohjelmia varten.

  • Tekstivastineesa kerrotaan kuvan tai graafin oleellisin sisältö tiiviisti, enintään kahdella virkkeellä. 

Jos käytät taulukoita, varmista, että ne toimivat ruudunlukijalla.

  • Voit edesauttaa taulukoiden luettavuutta luomalla niille selkeät visuaaliset muotoilut ja välttämällä monimutkaisia rakenteita kuten useita otsikkorivejä tai sisäkkäisiä taulukoita

PDF-formaatti on pääsääntöisesti Wordia parempi saavutettavuuden kannalta. Word-tiedosto on helppo tallentaa suoraan PDF-muotoon.

Jos tallennat PowerPoint-tiedoston PDF:ksi, ei se välttämättä ole automaattisesti ole saavutettava.


  • No labels