Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

2.XKäyttötapausKommentointi
1

Oppija haluaa tutustua toisella asteella korkeakouluopintoihin (Hakeutuminen)


2

Oppija hakeutuu tutkintoon kuuluvaan harjoitteluun (Hakeutuminen)


3

Oppija suorittaa yksittäisiä kursseja, jotka valmistavat tutkintoon johtavaan koulutukseen (Hakeutuminen)


4

Oppija ilmoittautuu työnantajansa maksamalle korkeakoulun järjestämälle yksittäiselle kurssille (Hakeminen)


5

Oppija ilmoittautuu yksittäiselle kurssille, jonka järjestää muu koulutusorganisaatio, kuin johon hänellä on opinto-oikeus. (Hakeminen)

Ryhmä 1: Opetuksen osalta ajankohtaista on paitsi ristiin oppiminen myös ristiin opettamista; palveluiden käyttöä ristiin.
6

Sijaisopettaja sijaistaa varsinaista opettajaa oppilaitoksessa, johon ei ole vakituisessa työsuhteessa. (Osaamisen hankkiminen)

Monta eri lähdettä tiedolle sijaisista, huomioitava ainakin

  • Kuntarekry pitkäaikaisemmille sijaisille
  • Kunnan oma "sijaisrekisteri"
Kuntarekry, sijaisrekisteri
  • Epäformaalit tavat (yleisin)

DigiOne:

Sijaisopettajilla erityisesti huomioitava lyhyt aikajänne eli sijainen ei yleensä ole kovin paljoa etukäteen tiedossa ja sijaisuus on usein hyvin lyhyt. Identiteetti ja käyttöoikeudet on siis saatava nopeasti henkilölle ja nopeasti myös “pois päältä”. Mikä on suositeltava tapa (voidaan kuvata prosessina) hoitaa sijaisen identiteetinhallinta kokonaisuudessaan:

1) tiedetään samana aamuna, kun opetus alkaa (tarve saada sähköiset välineet toimimaan, jotta opetustyö on sähköisessä ympäristössä mahdollista),

2) jää pitkäksi aikaa sen jälkeen, jolloin, jos on suositeltu jotakin tilapäisjärjestelyä, niin miten tilapäisjärjestely yhdistetään normaalijärjestelyn mukaiseen identiteetinhallintaa,

3) lyhyen aikaa pistäytynyt sijainen saapuu uudestaan,

4) jos tehdään integraatio sijaisia välittävän organisaatio tietojärjestelmästä koulutuksen järjestäjän tietojärjestelmään, niin millainen rajapintasisältö identiteetinhallintaa varten olisi suositeltava).


DVV

SoTe-sektorilla ammattihenkilöillä on tunnistus- ja allekirjoitusvälineenä ns. ammattikortti, joka ei ole organisaatiosidonnainen. Pitäisikö opettajille olla vastaava ratkaisu? Vaihtoehtoisesti voidaan nojata järjestelmissä enemmän vahvaan sähköiseen tunnistamiseen, jolloin pääsynhallinnassa voidaan nojata hetuun ja itse välineeksi käy mikä tahansa vahvan sähköisen tunnistamisen väline.


Ryhmä 31:

  • Tärkeää ottaa keskusteluun mukaan GDPR:n vaatimukset, eli henkilötietojen käsittelyn ehdot täytyy täyttyä.
  • Täytyy erottaa identiteetin, käyttäjätunnuksen ja pääsyoikeuksien syntyminen, lisäksi huomioitava näihin liittyvä tunnistuksen luotettavuus, Level of Assurance

Ryhmä 3:

  • Sijaisopettajan lisäksi on useita analogisia, mutta yksityiskohdiltaan eriäviä käyttötapauksia, jossa henkilö asioi väliaikaisesti organisaation palveluissa: sijaisopettaja, vierailevat luennoitsijat, konsultit, apurahatutkijat jne. Mahdollinen ratkaisu voisi olla oppilaitoksista erillinen tunnistuslähde, johon sijaiskandidaatit voisivat helposti luoda identiteetin (esim. perustamalla sen itse). Tätä identiteettiä pitäisi voida vahvistaa esim. nykyisten sijaisrekisterien yms. tiedoin (esim. opettajapätevyydet, rikosrekisterioteselvitys). Oppilaitoksilla tulisi olla mahdollisuus myöntää näille identiteeteille erilaisia määräaikaisia käyttöoikeuksia. Tehokkuuden vuoksi pitäisi olla automatisoitavissa säännöiksi, jotka organisaation IdM-järjestelmä voisi toteuttaa.
7

Koulutustoimijan ja työpaikan edustaja tekevät sopimuksen työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta ja henkilöistä, jotka siihen osallistuvat.


8

Oppija suorittaa opintosuorituksia yhteistyössä ulkopuolisen toimeksiantajan kanssa


...