Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ylläpitotunnuksen luonti CAT-portaaliin

Funet-jäsenorganisaatiot eivät pysty rekisteröitymään tarvitsevat CAT-portaaliin itsenäisesti, vaan tarvitsevat järjestelmään kutsun Suomen eduroam-kontaktilta eli Funetilta. Kutsut ovat henkilökohtaisia, eivät organisaatiokohtaisia. Kutsu (sähköpostiviesti, jossa uniikki URL) on voimassa 24 tuntia kerrallaan ja sen käyttämällä Funet-jäsenorganisaation edustaja pääsee luomaan palveluun tunnuksenhenkilökohtaisen käyttäjätilin, joka liittyy kutsujan määrittämän organisaation tämän kotiorganisaation alle (esim. University of Helsinki). Kutsuttu henkilö voi kutsua edelleen uusia ylläpitäjiä oman organisaationsa alle. CAT-käyttäjätili liitetään joko eduGAIN-käyttäjätunnukseen tai vaihtoehtoisesti sosiaalisen median autentikaatiopalveluun, kuten Facebook-käyttäjätiliin (Social-välilehti). Suosittelemme eduGAIN-tunnuksen käyttöä, mikäli oma kotiorganisaatio on liittynyt eduGAIN-luottamusverkostoon. Kun käyttäjätili on luotu, palveluun voi kirjautua valitsemalla palvelun pääsivulla osoitteessa https://cat.eduroam.org/ linkin "eduroam admin: manage your IdP".

...

Kyllä, tietyin rajoituksin. CAT-profiiliin voi määritellä eduroamin lisäksi myös muita SSID-verkkonimiä, joilla on samat verkkomääritykset kuin eduroamilla. CAT on tehty eduroamia varten, eikä eduroamia voi poistaa profiilista. Jos profiiliin on määritelty eduroamin lisäksi muita verkkoja, ne priorisoidaan verkonvalinnassa eduroamia korkeammalle mikäli päätelaite tämän mahdollistaa. CAT:n Android-versio ei toistaiseksi tuo tue muiden kuin eduroam-SSID:n määrittelyä päätelaitteeseen.

...

Miten eduroam CAT -työkalua käytetään Android-puhelimissa? Entä Windows Phonessa?

Tuki Androidille versiosta 4.4 KitKat eteenpäin tuli CAT-versioon 1.1 toukokuussa 2015. Android-asetustiedoston hyödyntäminen edellyttää erillisen eduroam CAT -sovelluksen lataamista ja asentamista Play Storesta.

...

CAT-asennuspakettien kanssa on ollut ongelmia hyvin vähän, mutta aina kaikki ei suju suunnitellusti. Esimerkiksi jotkut tietoturvasovellukset saattavat häiritä asennusta, ja sovelluksen tilapäinen sulkeminen yleensä auttaa. Windows-koneessa CAT-asennuksen voi käynnistää komentoriviltä optiolla "-debug=4"-optiolla, joka tallentaa temp-hakemistoon erilliseen tiedostoon tietoa asennuksen kulusta.

...

Panel
Seuraavassa on kuvasarja asennuksen etenemisestä loppukäyttäjän näkökulmasta. Asennus on tehty Windows Vistaan käyttäen CSC:lle luotua CAT-profiilia ja asennusohjelmaa.

 

Expand
titleAvaa kuvasarja

Kuva 1. Asennuksen aloitus. Ensimmäisessä ruudussa kerrotaan minkä organisaation verkkoon asennuspaketti on tehty sekä ilmoitetaan verkkoylläpidon yhteystiedot.

Kuva 2. Toisessakin ruudussa vielä muistutetaan, että asennusohjelmat ovat organisaatiokohtaisia.

Kuva 3. Oman käyttäjätunnuksen ja salasanan antaminen. Käyttäjänimessä on muistettava @organisaatio.fi-pääte.

Kuva 4. Itse asennus ei kestä montaa sekuntia.

Kuva 5. Asennus on valmis.

Kuva 6. Kannettava yhdisti heti asennuksen jälkeen eduroam-verkkoon automaattisesti.

...

Panel
Android-version toteutus eroaa muiden käyttöjärjestelmien toteutuksesta. Android-laitteeseen on ennen CAT-profiilin lataamista asennettava Googlen Play Storesta maksuton eduroam CAT -sovellus. Huomaa, että Play Storessa saattaa olla myös muiden osapuolten tuottamia eduroam-konfigurointityökaluja. Suosittelemme käyttämään Geantin julkaisemaa ohjelmistoa. CAT-profiilitiedosto avataan tässä sovelluksessa, joka tekee kaikki tarvittavat asetusmääritykset. Lisätietoja seuraavassa.

 

Expand
titleAvaa kuvasarja

Kuva 1. eduroam CAT -sovelluksen voi noutaa Googlen Play Storesta maksutta. Klikkaa "Install" ja sovelluksen asennus alkaa. Ladattavan paketin koko on noin 350 kilotavua.

Kun sovellus on asennettu puhelimeen, voidaan hakea organisaatiokohtainen asennustiedosto CAT-palvelusta. Palvelu löytyy verkkoselaimella osoitteesta https://cat.eduroam.org. Luettelosta valitaan oma kotiorganisaatio sekä laitetyyppi, jolle eduroam-asetukset halutaan noutaa. Androidista on valittavana erikseen Android-versiot 4.4 KitKat ja 5.0 Lollipop.

Tehdään valinnat ja aloitetaan lataus. Hetken kuluttua puhelin ilmoittaa ilmoitusalueella latauksen päättyneen. Klikataan ilmoitusta, ja asetustiedoston pitäisi aueta suoraan eduroam CAT -sovelluksessa. Sovellus kysyy eduroam-käyttäjätunnusta ja -salasanaa.

 

Kuva 2. Kun käyttäjätunnus ja salasana on annettu, sovellus tekee eduroam-verkon määritykset puhelimeen ja testaa verkon toimintaa. Yllä kaikki on ok ja verkko on valmis käytettäväksi.

 

Kuva 3. Asennuksen päätyttyä sovelluksen Status-välilehdeltä näkee tilatietoja yhteydestä.

Aiheesta muualla

TERENAGeant: A guide to eduroam CAT for institution administrators