Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

WLAN-verkon kontrolleri kutsutaan suomeksi myös nimellä WLAN-radiokytkin. Aikaisemmin WLAN-verkon peittoa saavutettiin ainoastaan autonomislla (stand-alone) tukiasemilla mutta nykyään yhä useampi verkko rakennetaan kontrolleripohjaiseksi. Tällöin kontrolleri ohjaa tukiasemien toiminnot, kuten viestinvälitys ja signaalitaso. Kontrollerin avulla saadaan yhdenmukaisempi ja helpommin hahmottavissa oleva verkko. Myös ylläpitotyö helpottuu.

Konfiguroinnin kannalta jokaisen valmistajan ratkaisu on hieman erilainen, mutta perustoimenpiteet ovat samat. Alhaalla olevissa dokumenteissa esitetään eri valmistajien parhaaksi käytännöksi nähdyt konfiguroinnit.

Eri valmistajien kontrollerien konfigurointiohjeet:   *

...


Ciscon konfigurointiohjeissa esitetään miten kontrolleri konfiguroidaan niin, että liikenne aina kulkee tukiasemista kontrollerin kautta ja vasta sitten reitittimen kautta Internettiin. Toinen vaihtoehto olisi viedä liikenne suoraan tukiasemasta lähimpään reitittimeen. Tätä voidaan saavuttaa H-REAP-toimintojen (Hybrid Remote Edge Access Point) avulla. H-REAP-toimintojen avulla voidaan varmistaa että WLAN-klientit pystyvät liikennöimään vaikka kontrolleri olisi vähän aikaa alhaalla. Toisaalta, käyttäjäkohtainen tunnistus, joka BCP WLAN-verkon tietoturva Parhaat käytännöt-dokumentissa suositellaan, toimii ainoastaan kontrollerin kautta, vaikka liikenne vietäisiinkin tukiasemasta lähimpään reitittimeen. H-REAP-toimintojen avulla voidaan myös varmistua siitä, että kontrolleri ei koskaan toimi WLAN-klienttien yhteyksien pullonkaulana, mutta toisaalta kontrollerin prosessointiteho ja porttien nopeudet ovat käytännössä aina tarpeeksi suuret, ainakin vielä tänä päivänä. Lisäksi multicast kontrollerin ja tukiasemien välillä verkon kapasiteetin säästämiseksi ei voida toteuttaa jos liikennettä ei viedä kontrollerin kautta. Lisätietoja H-REAP-toimintojen käyttöönottamisesta löytyy Ciscon sivuilta. Lyhyesti liikenteen vieminen suoraan lähimpään reitittimeen vaatii sen, että sekä tukiasemaan että WLAN-verkkoon (SSID:hen), johon käyttäjä liittyy, on määritelty H-REAP-moodiin.

HP:n kontrollerissa on myös mahdollista valita kulkeeko liikenne aina kontrollerin kautta tai viedäänkö se suoraan tukiasemasta lähimpään reitittimeen. Ohjeissa ei ole otettu kantaa tapaan, jolla käyttäjien liikenne hoidetaan kiinteässä LAN-verkossa. HP:n ohjeissa mainitaan kuitenkin, että verkon rakenne yksinkertaistetaan viemällä kaikki liikenne kontrollerin kautta.

...

Windows XP:n, WPA-suplikantin, Nokian E51-sarjan suplikantin sekä Lenovon !ThinkVantage Access Connections -suplikantin konfigurointiohjeita eduroamia varten esimerkkinä:


Windows Vistalle ja Windows 7:lle voidaan luoda asentajan (installer) joka laatii WLAN-verkon tietojen pohjalta xml-tiedoston. Tiedoston avulla asetukset viedään suplikantille ja konfigurointi on valmis. Lisätietoja EduroamAsennusohjelma-sivulta.

Useaan suplikanttiin voidaan määritellä sekä ulompi että sisempi identiteetti. Ulommassa identiteetissa (outer identity) käyttäjätunnus voi olla mikä tahansa mutta realm on oltava oikein, esim. anonymous@csc.fi. Sisempi identiteetti (inner identity) on sisältävä sekä oikea käyttäjätunnus että realm, esim. wbackman@csc.fi. Käyttämällä anonyymi ulompi identiteetti voidaan verkkovierailussa välttyä siitä, että henkilöllisyys tallentuu vierailevan organisaation lokeihin. Sisempi identiteetti on tiedossa ainoastaan kotiorganisaatiolla. Linuxin suplikantti, Nokian puhelimien suplikantti sekä SecureW2 tukevat eri sisäisen ja ulkoisen identiteetin määrittelemisen, mutta Windowsin sisäänrakennettu suplikantti ei tue tätä.

...