Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Automaattiprovisointityökaluja (esim. eduroam CAT) käytettäessä varmenteen asentaminen päätelaitteeseen ei enää muodostu kynnyskysymykseksi pohdittaessa valintaa tunnetun CA:n tai itseallekirjoitetun varmenteen välillä. Itseallekirjoitetulla varmenteella on saavutettavissa tietoturvahyötyjä. 

Taulukkoon 1 on listattu itseallekirjoitetun sekä julkisen CA:n allekirjoittaman varmenteen hyvät ja huonot puolet.

 

Oma yksityinen CA

Julkinen CA

Edut

  • Ei hankintakustannuksia

  • Tietoturvahyödyt

  • Varmenne mahdollisesti valmiina päätelaitteissa

Haitat

  • Edellyttää hieman ylläpito-osaamista

  • Varmenteen jakelu päätelaitteisiin järjestettävä

  • Yleensä maksullinen

  • Suurempi riski Man in the Middle -hyökkäykselle

Taulukko 1. Itseallekirjoitetun ja julkisen CA:n allekirjoittaman varmenteen käytön edut ja haitat.

Varmenteen ominaisuudet

Seuraavassa on erilaisia suosituksia varmenteen ominaisuuksille. Ohjeilla pyritään mahdollisimman hyvään yhteensopivuuteen erilaisten päätelaitteiden ja käyttöjärjestelmien kanssa. Varmenteelle on verrattain vähän suoranaisia yksityiskohtiin meneviä vaatimuksia, sen sijaan alla olevat kohdat on käsiteltävä ennemminkin suosituksina. Monien RADIUS-palvelinten mukana toimitetaan testikäyttöön tarkoitettu testivarmenne. Tällaista testivarmennetta ei luonnollisestikaan pidä käyttää tuotantoympäristössä.

Palvelimen nimi

Palvelimen nimi tulee syöttää varmenteen Subject-kenttään CN-tiedoksi (Common Name) FQDN-muodossa (Fully Qualified Domain Name). Suositeltavaa on asettaa sama nimi myös subjectAltName-tietoihin. Niin sanotun wildcard-nimen eli tähden käyttöä tulee välttää.

Allekirjoitusalgoritmi

Suositeltavin on SHA-2 (esim. SHA-256). SHA-1-algoritmin tuki on hiljalleen päättymässä, ja MD5-algoritmia ei pitäisi käyttää enää missään.

Avaimen pituus

Jotkut käyttöjärjestelmät eivät hyväksy alle 1024-bittisiä avaimia. Uusiin ympäristöihin kannattaa ottaa käyttöön 2048-bittiset avaimet.

CRL Extension

Windows 8 ja Windows Phone 8 vaativat tai ne on mahdollista konfiguroida vaatimaan CRL URL, jolloin URL on oltava oikeanmuotoinen. Kumpikaan käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan lataa varsinaista CRL-tiedostoa, vaikka URL olisi määritelty.

BasicConstraint Extension

Ainakin OS X Mountain Lionin kanssa on todettu ongelmia jos BasicConstraint-määritys puuttuu. Asetuksen on oltava “CA:FALSE (critical)”, eli palvelinvarmenne ei ole CA-varmenne.


...