Verkkopalveluiden sisältö ja ns. toimistosovelluksilla tehdyt tiedostot,  kuten kirjeet, ohjeet ja sähköiset valintakirjeet kuuluvat digipalvelulain piirin ja noudattavat saavutettavuusvaatimuksia. Ohessa lyhyesti, miten sisällöistä tehdään saavutetettavia. 

Otsikot

Otsikot jäsentävät ja auttavat hahmottamaan sisältöä. Loogisen otsikkojärjestyksen avulla myös lukuohjelman käyttäjä voi hahmottaa sisällön sivulla. Loogisella otsikkojärjestyksellä tarkoitetaan, että eri otsikkotasoja käytetään järjestyksessä. 

Kirjoita otsikoista kuvaavia käyttämällä verbejä, esimerkiksi näin Näin haet yhteishaussa ammatilliseen oppilaitokseen. Tiivistä kappaleen sisältö otsikkoon, ja kirjoita mahdollisimman lyhyitä ja informatiivisia.

Käytä tyylejä

Muotoile teksti tyylien avulla. Verkkopalvelun julkaisujärjestelmässä leipätekstin ja otsikoiden tyylit on yleensä määritelty valmiiksi.  Sisällön loogisuuden ja oikean lukujärjestyksen saamiseksi, otsikot valitaan järjestyksessä H1, H2, H3… Sivulla on yleensä yksi H1-tason yksikkö, jota seuraa H2-otsikko ja tämän jälkeen H3-otsikko. Otsikkotasoja käytetään johdonmukaisesti kaikilla sivuilla samalla tavalla.

Wordissa ja muissa toimisto-ohjelmissä säädät tyylit erikseen suoraan ohjelmassa. Määrittele leipätekstin (normaaliteksti) ja otsikoiden tyylit erikseen.  Asetat jokaiselle tekstityypille oman tyylinsä. Samaa loogista otsikkojärjestystä käytetään sekä digitaalisten palvelujen että toimistotiedostojen sisällöissä.

Lauseet ja kappaleet

Kirjoita lyhyitä kappaleita ja lauseita. Yksi asia mahtuu yhteen lauseeseen. Kirjoita kappaleen tärkein asia ensin, ja sen jälkeen muut tiedot, jotka liittyvät asiaan. Kirjoita mielellään sinä-muodossa, jolloin osoitat tekstin suoraan lukijalle, koska teksti on helpompi ymmärtää.

Kirjoita mahdollisimman konkreettista, selkeää ja loogista loogista. Vältä ammattitermejä, vierasperäisiä sanoja tai kieltomuotoja. Selitä vaikeat sanat, jos et voi välttää niitä  tekstissä.

Käytä aktiivimuotoa passiivin sijaan: verbi on aina parempi kuin substantiivi.

Linkit

Varmista linkkien ymmärrettävyys => Kirjoita selkeä linkkiteksti, joka kuvaa linkin kohdetta (Ei Lue lisää tai Klikkaa tästä). Esimerkiksi näin: Lue lisää valintaperusteista koulutuksen kuvauksesta.

Jos linkki vie käyttäjän toiseen palveluun, kerro käyttäjälle, mihin palveluun hän siirtyy. Kaikki linkit avautuvat samaan ikkunaan, koska apuvälineitä käyttävän käyttäjän on helpompi käyttää niitä.

Tee linkeistä riittävän pitkiä. Jos linkität vain yhden sanan, sitä voi olla vaikea havaita sivulla. 

Muista, että ruudunlukuohjelmaa käyttävä lukija siirtyy otsikoiden ja linkkien avulla eteenpäin sivulla.

Luettelot

Käytä luetteloita, kun luettelet asioita. Tällöin sisällöstä tulee kevyempi ja helpompi lukea.

Käytä luettelon alkussa eli johtovirkkeessä normaalia leipätekstiä (ei otsikkotasoa), eli näin:

Hakemukset ja opiskelupaikan vastaanotto -osiossa voit

  • katsoa ja muokata hakemuksiasi
  • nähdä valintojen tulokset.

Luettelon loppuun tulee aina piste.

Jos luettelon johtovirke ja osat muodostavat kokonaiset virkkeet, ne aloitetaan isolla kirjaimella, ja virkkeen loppuun tulee piste.

Alleviivattu, kursivoitu teksti ja suuraakkoset

Alleviivausta ja kursiivimuotoja ei suositella käytettäväksi verkkosivuilla. Alleviivauksia käytetään vain linkeissä ja kursiivimuotoa mielellään ei ollenkaan. Vältä suuraakkosten (ISOT KIRJAIMET) käyttöä. Niiden lukeminen on normaalitekstiä vaikeampaa. Myös näkövammaisten lukuohjelmat voivat tulkita ne väärin.


  • No labels